Osteoporose en calciumbehoefte
Calcium is een belangrijk mineraal dat voornamelijk voorkomt in melk en melkproducten, maar in mindere mate is het ook te vinden in brood, groente, peulvruchten en noten. Het een bouwstof voor onze botten en belangrijk voor het voorkomen van osteoporose.
Osteoporose is een aandoening waarbij de botmassa (hoeveelheid bot) is verminderd. Dit heeft tot gevolg dat de kans op een botbreuk toeneemt. In de volksmond is osteoporose ook bekend als botontkalking.
De botmassa neemt af naarmate je ouder wordt. Vooral bij vrouwen na de menopauze wordt dit proces versneld door afname van het hormoon oestrogeen. Deze groep vrouwen heeft dan ook een verhoogde kans op osteoporose in vergelijking met mannen.
Onvoldoende calciuminname is een belangrijke oorzaak van verlies van botmassa. Melkproducten zijn, zoals genoemd, een goede bron. Kinderen hebben, afhankelijk van de leeftijd, 500 tot 1200 mg calcium per dag nodig, volwassenen gemiddeld 1000 mg en boven de 50 jaar 1200 mg. Het maakt voor de hoeveelheid calcium niet uit of het magere, halfvolle of volle melk is.
In de supermarkt is melk te koop waaraan extra calcium is toegevoegd. Deze melk bevat per glas 270 mg calcium. Wie gevarieerd eet, met gemiddeld per dag twee tot drie glazen melk en melkproducten en één à twee plakken kaas, krijgt voldoende calcium binnen. Voor anderen kan calciumverrijkte melk een manier zijn om toch voldoende calcium binnen te krijgen. Met calcium verrijkte producten kunnen ook helpen, maar ze bevatten vaak niet genoeg van de andere voedingsstoffen die in melk zitten, zoals vitamine B2.
Voor wie helemaal geen melk, melkproducten en kaas wil gebruiken, zoals bijvoorbeeld veganisten, zijn calciumtabletten een oplossing. De huisarts kan hier meer over vertellen. Wie twijfelt of de hoeveelheid calcium in de eigen voeding voldoende is, kan advies vragen aan een diëtist.
Meer over calcium is hier te vinden (EN) :
http://www.food-info.net/uk/min/calcium.htm