pharagirlke schreef:kokosolie is een van de weinige plantaardige oliën (samen met palmoliên) waar wél een hele hoop verzadigde vetten inzitten.Die kunnen inderdaad een stuk beter tegen hitte maar zijn even ongezond als boter.
![]()
Bij olijfolie staat normaal op de fles of je hem kan verhitten of niet.hetgene wat gecreëerd word als je olie te fel verhit zijn benzeenkernen. En die zijn kankerverwekkend.
(die kleine zwarte stipjes die je ook wel eens in fritvet ziet) Een heel stom trukje om te zien of je het kan verhitten: groene olijfolie mag je vaak niet hoger dan 180° verhitten. De mayard (bruinings) reactie treed pas op vanaf een temperatuur van 165° (dacht ik! Ben ik niet zeker van.) Dus je zal de olie al snel te fel verhitten. De geelkleurige olijfolie kan vaak wat hogere temperaturen aan.
Dit vind ik erg interessant en zal ik m'n vriend ff laten lezen. Wij bakken eigenlijk alleen in groene olijfolie.
M'n moeder bakt meestal in vloeibare boter op basis van olijfolie.. Ik vind het vlees dan een stuk minder lekker op 1 of andere manier...