Muze schreef:Na een bloedonderzoek blijken mijn ijzer, ferritine veel te laag onder de laagste waarde.
( ijzer 8 umol, ferritine 10ug )
Ook d3 en b12 te laag.
Huisarts is, weer, laconiek.
Welke tips hebben jullie om ijzer/ ferritine ( wat is het verschil?) op te krikken?
Ik zag oa rood vlees, dat zal ik dan meer gaan eten.
Heb rooscover ferro gehaald ook.
Appelstroop?
Groentes eet ik ook genoeg, wisselend, maar wellicht kan ik betere keuzes maken?
Rood vlees is op zich niet nodig, dieren maken geen ijzer aan, dat halen ze ook maar uit planten / uit de grond.
Ferritine is een eiwit dat helpt met ijzeropslag.
IJzer opnemen doe je het makkelijkst met veel vitamine C.
Maar icm B12 en D3, zou ik gewoon naar een orthomoleculaire arts stappen (geen verwijzing nodig)(https://www.mbog.nl) - die mensen zijn gespecialiseerd in voeding, supplementen en 'leefstijl' om dit soort dingen op te lossen.
(Door 'lekker veel naar buiten' te gaan om deze tijd van het jaar kun je zelf fiks wat D3 aanmaken - en toch zit je te laag. Misschien heb je je heel 'voorzichtig' - vaak en royaal - ingesmeerd, misschien speelt er nog iets anders.)