heb jij een suiker allergie

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: heb jij een suiker allergie

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-11 14:53

Ik beweer niet dat je niet verslaafd kunt raken aan suiker. Ik vind de vergelijking met drogerende middelen zoals cocaine en heroine misleidend.

rabin
Berichten: 137
Geregistreerd: 11-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-11 15:01

ik ga dit even volgen

ElCid

Berichten: 9336
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-11 15:11

Witte suiker is in feite puur vergif, een onnodige en gevaarlijke toevoeging die inderdaad, sterk, verslavend en werkt en de gezondheid ondermijnt.

Omdat suiker compleet geaccepteerd is ( en ook nog een vrijwel overal in verwerkt wordt) is de dagelijks inname er van veel te groot.

Voor degenen die echt geinteresseerd zijn; de boeken van Amber Albarda gaan diep in op voedingsstoffen, en op de enorme hoeveelheid vergif die mensen dagelijk innemen in de vorm van witte suiker, witte koolhydraten, etc. om nog maar niet te spreken van insecticiden etc. in one voedsel.
Gelukkig zijn er diverse alternatieven, ook voor suiker.

http://www.amberalbarda.nl/

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: heb jij een suiker allergie

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-11 16:08

Zucht, suiker is géén "vergif" ( in de dagelijkse zin van het woord zie de NB).
Het is een essentieel deel van je voeding, de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Ja je kunt er teveel van consumeren, en ja dat misbruik is het gemakkelijkste in de geraffineerde vorm, maar geen reden er zo obsessief mee om te gaan.
In een normaal gevarieerd gezond dieet kan witte suiker best met mate geconsumeerd worden.

NB. Iedere stof is in principe "giftig", zelfs gewoon water. Kwestie van dosering.

ElCid

Berichten: 9336
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Re: heb jij een suiker allergie

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-11 16:22

Ik heb het dus over witte, gerafineerde suikers, als toevoeging aan allerlei voedings middelen. Suiker als al van nature aanwezig in vruchten en andere voedingsmiddelen is inderdaad geen vergif, maar brandstof. Maar die suiker wordt zelf door het lichaam uit die voeding gehaald en niet als kant en klare stof toegediend.
Ofwel, je hebt suiker en suiker en 1 van de 2 in vergif; alle witte suikers in snoep, koek en andere "genotsmiddelen" is uitermate ongezond.
Vruchten suikers uit fruit bijv. zijn van een heel andere soort en wel gezond.

Kwestie van weten welke suiker bedoeld wordt. En inderdaad, een beetje witte suiker kan geen kwaad, maar omdat het tegenwoordig in zoveel voedingsmiddelen ( ook hartige!!) verwerkt zit krijg je dus al snel teveel binnen. Zeker als je ook nog suiker in thee, koffie gebruikt en graag (een of meer) koekjes of snoepjes eet, dan zit je al gauw in het "te" veel!

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-11 16:31

Weet je eigenlijk wel wat witte suiker is...?
Dat is gewoon natuurlijke plantensuiker, dat via een heel simpel zuiveringsproces uit suikerbieten of suikerriet wordt gewonnen. Niets kunstmatigs aan, en net zo natuurlijk als de suikers uit de bronnen die jij noemt. Je lichaam maakt daar bij vertering en verwerking écht geen verschil tussen.
En dan gaat het verder alleen over de dosering, en blijf ik bij mijn punt dat witte suiker "puur vergif" noemen, onzinnig is.

ElCid

Berichten: 9336
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-11 16:48

Och, ieder zijn ding, ik eet het in ieder geval zo min mogelijk. Dus eet lekker verder van geraffineerde ( witte, bruine, poeder, etc) suikers en vraag je nooit af hoe het komt dat zoveel mensen ziek zijn, allergieen vertonen etc na het eten van geraffineerde producten.
Je lichaam maakt overigens wel degelijk verschil, ook tussen wit en volkoren. Wit is alleen maar vulling genotsmiddel, overbodig en niet gezond, meestal geheel leeg van nuttige voedingsmiddelen. In volkoren/ bruin zitten nog vitaminen, mineralen en ruwe celstof,en nog veel meer wat we echt nodig hebben.
Verspil er geen, kostbare, energie aan om mij te overtuigen, ik ben nl. al lang overtuigd en heb daar ook mijn eetgewoontes op aangepast! Wat overigens niet wil zeggen dat ik nooit zondig; ik ben ook maar een mens ;)
Maat ik eet dus zelden witte/ geraffineerde suikers, geen wit brood, zelden witte rijst/ pasta en dat betekent dus ook dat ik probeer om mijn koolhydraten ( die door het lichaam omgezet worden in belangrijke brandstof, mits ze uit volkoren/ niet geraffineerd komen) ook alleen maar uit volkoren produkten te halen en niet uit, nutteloze, giftige suikers en ander geraffineerd "genotsvoer".

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36652
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 12:22

Kuggur: mijn lichaam maakt wel degelijk verschil tussen natuurlijke of geraffineerde suiker. Het ene kan ik wel tegen, het andere niet. Mijn lichaam maakt dus wel degelijk een verschil hierin en dat merk ik mn in de vertering en dus de verwerking ervan. Er is ook wel degelijk een (groot!) verschil tussen suiker die in een raffinage proces is verkregen en natuurlijke onbewerkte suiker, het zijn andere chemische verbindingen. Ik vraag me af waar jij je kennis op baseert? Ik ben echt geen held in scheikunde maar heb me er zelf genoeg in verdiept om te weten dat wat jij beweert niet klopt.

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: heb jij een suiker allergie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 12:30

Geraffineerde suiker is geen andere chemische verbinding dan de suiker vóór het raffinage proces. Dit is gewoon een feit, gemakkelijk te verifieën.
Zoals al gezegd in dit topic pure suiker is natuurlijk gemakkelijker te overdoseren, dat in combinatie met een gevoelig spijsverteringsstelsel kan heel goed je problemen met teveel suiker consumptie verklaren.

ElCid

Berichten: 9336
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 12:30


Kattenbak

Berichten: 1712
Geregistreerd: 07-08-07
Woonplaats: Inside the box

Re: heb jij een suiker allergie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 12:37

Ik ga geheel met Kuggur mee. Het is de mate die het schadelijk maakt, niet suiker zelf.

Neverhere
Berichten: 3381
Geregistreerd: 26-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 12:41

Kuggur schreef:
Weet je eigenlijk wel wat witte suiker is...?
Dat is gewoon natuurlijke plantensuiker, dat via een heel simpel zuiveringsproces uit suikerbieten of suikerriet wordt gewonnen. Niets kunstmatigs aan, en net zo natuurlijk als de suikers uit de bronnen die jij noemt. Je lichaam maakt daar bij vertering en verwerking écht geen verschil tussen.
En dan gaat het verder alleen over de dosering, en blijf ik bij mijn punt dat witte suiker "puur vergif" noemen, onzinnig is.


Ik wil niet lelijk doen Kuggur maar ben je écht zo naïef?

Witte suiker is in de verste verte geen natuurlijk produkt te noemen alleen omdat het uiteindelijk afkomstig is van een natuurlijk iets als een plant.
Het is een stof waar je lichaam niets mee kan omdat het geen enkele voedingsstof meer bevat omdat die door alle bewerkingen er uitgehaald zijn. Er hangt maar liefst een lijst van 250 nadelen aan geraffineerde suiker! Het remt o.a. je vitamine C opname, het verzuurt je lichaam, en demineraliseert je lichaam omdat je lichaam mineralen nodig heeft om het te kunnen verteren. En omdat die er uitgehaald zijn tijdens het hele proces is je lichaam genoodzaakt die nodige mineralen uit je lichaam te halen. Je botten en organen.
Jemig zeg, ik dacht écht dat dit algemeen, wijdverbreid en bij iedereen bekend was :oo :\

gohya

Berichten: 33013
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 12:41

Dat suiker idd. verslavend kan zijn klopt,ik ben er n.l. verslaafd aan.
Ik móet zelfs suiker hebben anders heb ik geen energie en ben moe.
Ik eet héél veel suiker,ongeveer 7000 klontjes suiker [middelmaat] per mnd.
En die suiker zit dan ook in de AA drink en in de koffie en thee.Ik heb de suiker in de voeding nog erg laag mee getelt.
Maar ik heb geen last van de hoeveelheid suiker,ik voel me er prima bij.

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 13:06

ranna schreef:
Het is een stof waar je lichaam niets mee kan omdat het geen enkele voedingsstof meer bevat omdat die door alle bewerkingen er uitgehaald zijn.

Natuurlijk wel, het bevat de voedingsstof suiker, en wel 100%. En je lichaam kan daar best wat mee; verbranden, en dat heel puur, laat niets dan H2O en CO2 achter.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36652
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 13:08

Kuggur: door het ontbreken van die vitamines en mineralen is het chemisch gezien wel degelijk een andere stof geworden. Ook de glykemische index is anders, wat de verwerking in het lichaam ook duidelijk anders maakt dan onbewerkte suiker(s). Mijn lichaam kan suiker NIET verbranden, dus wat je stelt klopt niet niet ieder lichaam kan er iets mee.

Gohya: ik dacht ook dat ik zoveel suiker nodig had om te kunnen functioneren maar je kan echt prima zonder en dat is zelfs veel beter. Tip, laat je eens testen op intolerantie en/of hypoglykemie.

gohya

Berichten: 33013
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Re: heb jij een suiker allergie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 13:23

@SusanH
Ik heb Hypoglykemie,men suiker is dan ontzettend laag,het laagste wat ik had was 2,4.
Ik neem dan extra suiker en het gaat weer over.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36652
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 13:48

En dat moet je nu juist niet doen bij hypoglykemie, je kan beter trage suikers nemen en geraffineerde producten zoveel mogelijk mijden. Bij mij ging het precies zo, sinds ik geen geraffineerde suiker meer neem en er met mijn verdere dieet ook goed rekening mee houd heb ik nagenoeg geen hypo's meer. Enige wanneer ik wel eens lage bloedsuikers heb is als ik noodgedwongen niet op vaste tijden kan eten.

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 14:13

SusanH schreef:
Kuggur: door het ontbreken van die vitamines en mineralen is het chemisch gezien wel degelijk een andere stof geworden..

Wow, jij weet écht niets van chemie...

SusanH schreef:
Mijn lichaam kan suiker NIET verbranden, dus wat je stelt klopt niet niet ieder lichaam kan er iets mee.

.

Dan ben je dood.

Neverhere
Berichten: 3381
Geregistreerd: 26-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 14:17

Kuggur, ik geef het op. Dacht écht dat ik in gewoon, goed te begrijpen NL schreef maar óf je begrijpt het echt niet óf je wil het niet begrijpen.

gohya, Susan heeft gelijk. Je zou juist de suiker moeten mijden en zorgen dat je bloedsuiker zo stabiel mogelijk blijft.
Je zegt er nú nog geen last van te hebben maar ik verzeker je dat dat gaat komen.
Doordat je veel suiker neemt moet je pancreas veel insuline produceren omdat het voor je lichaam extreem belangrijk is je bloedsuikernivo zo stabiel mogelijk te houden.
Suiker innemen betekent een piek in je bloedsuiker wat betekent dat je pancreas keihard aan de bak moet door insuline te produceren om het bloedsuikerpeil weer binnen de gezonde grenzen te houden. Vervolgens daalt je bloedsuiker te hard vanwege de grote hoeveelheid insuline wat zorgt dat je je beroerd, moe, geïrriteerd gaat voelen en dus neem je weer suiker en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij je je pancreas totaal uit zult putten en je vroeg of laat diabetes oploopt. Wat voor complicaties die ziekte heeft weten we volgens mij ook allemaal maar ik schijn vaker aan te nemen dat iets algemeen bekend is wat niet zo is. :?

Als je gezond wil blijven verander je je voedingspatroon en voorkom je dat je bloedsuiker zo op en neer flippert en dat je lijf steeds zo hard aan het werk moet om jouw ongezonde eetpatroon te proberen te compenseren. Dit is echt goedbedoeld advies en ik hoop van harte dat je er iets mee doet.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36652
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 14:27

Misschien ben ik dat ook wel, dat kan jij vanachter je pc niet beoordelen ;) na een paar dagen flinke buikgriep moet ik ook eerlijk bekennen dat ik me meer dood dan levend voel. Zal wel verklaren waarom ik mijn mening niet zo duidelijk kan verwoorden op het moment :+ . Maar goed ik zal nog een poging wagen.

Ik heb zelf al eerlijk aangegeven dat ik nul komma niks van scheikunde weet, stond gemiddeld een 3 voor dat vak in de 4e en toen heb ik het maar laten vallen. Ik schaam me er niks voor. Het is echter wel zo dat de geraffineerde suiker niet hetzelfde stofje is als de onbewerkte suiker die in het plantje zelf zit, en dat bedoel ik ermee te zeggen. Alle nuttige eiwitten, mineralen en vitaminen zijn er uitgehaald waardoor er een stofje overblijft waar je lichaam niet zoveel meer mee kan. Geraffineerde suiker pleegt roofbouw op je lichaam doordat je lichaam die ontbrekende eiwitten en mineralen wel nodig heeft om suiker te verteren.

En mijn lichaam kan GERAFFINEERDE suiker niet goed verteren. Misschien niet helemaal duidelijk verwoord in mijn eerdere post. Natuurlijk eet ik wel suikerS maar die haal ik vooral uit fruit, groente ed.

Ranna: dat is precies wat ik wilde zeggen maar mijn hersentjes werken niet zo goed na een paar dagen bijna niks eten. Niet zo goed voor mijn bloedsuikerspiegel...

gohya

Berichten: 33013
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Re: heb jij een suiker allergie

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 20:04

Wat raar dan dat me H.A. dit allemaal normaal vind? hij zei me dat ik een hypo kreeg als ik die verschijnselen kreeg.Ik heb al vele jaren last van die hypo's,eerst wist ik niet wat het was.Ik kreeg een vervelend gevoel in me buik,begon te zweten,trok wit weg,trilde helemaal en viel daarna flauw.Vooral als ik alcohol dronk kreeg ik ze.Nu voel ik ze goed aankomen en neem gelijk iets waar suiker in zit.
Ik ben wel al een paar keer getest op suiker,maar altijd was dat goed.

Neverhere
Berichten: 3381
Geregistreerd: 26-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 20:24

Huisartsen hebben zeg maar rustig, een heeele beperkte, kennis van voeding. In de 6 jaar die ze studeren zijn daar maar een paar uur voedingskunde in opgenomen. Niks ten nadele over huisartsen maar die leren ziektebeelden herkennen en de pillen voorschrijven die daarbij horen.
Voor goed voedingsadvies ga je naar een voedingsdeskundige (zoals mij bijv. ;) ) of iemand anders die is gespecialiseerd op dit gebied.
Het is voor mij gissen waarom je HA je de gevolgen voor je pancreas niet heeft uitgelegd maar als je ons hier niet geloofd is er op het net plenty info over te vinden en nogmaals, ga naar iemand die weet waar hij/zij het over heeft.

Susan, beterschap verder. Je hoeft niet afgestudeerd te zijn in scheidkunde om te weten dat iedere stof waarvan de samenstelling wordt veranderd wordt gezien als nieuwe stof ;)

Esther

Berichten: 4230
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-11 22:06

Suiker, zoals wij het in de volksmond kennen, ziet er volgens mij hetzelfde uit in de suikerbiet en in de suikerpot, qua structuurformule.
Inderdaad is het zuivere suiker zonder andere elementen/componenten.
Alleen suiker gebruiken is dus niet goed, je moet ook zorgen voor voldoende andere voedingsstoffen.
Je lichaam zet alle koolhydraten om in monosachariden, ook een enkelvoudige suiker, dat is hetgeen wat wordt verbrand in je cellen.
Het is wel zo dat je bloedsuikerspiegel enorm kan jojo-en als je teveel zuivere suiker gebruikt en da's idd niet goed.
Overigens wordt bij een hypo direct enkelvoudige suikers gegeven, anders duurt het te lang voordat je suikerspiegel stijgt en wordt er teveel schade aangericht in je lijf.
Direct daarna moet je idd langzame suikers eten om de suikerspiegel langdurend omhoog te krijgen.

Het bruin brood van tegenwoordig is ook al lang niet zo gezond meer als ze claimen.
Tegenwoordig wordt het gemaakt van wit brooddeeg waar mout en wat vezels aan toegevoegd worden, dus ook nogal kunstmatig.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 36652
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-11 12:38

Gohya: in Ermelo zit een heel goede arts die wel kan testen op dit soort zaken. Mocht je interesse hebben stuur maar een PB.

Esther: denk dat ik idd dat bedoelde uit te leggen.

Ben blij dat Ranna het met me eens is, dat het door de veranderde samenstelling wel degelijk een ander stofje is geworden.

Wat me trouwens wel opvalt is dat het gebruik van suiker en dat het goed (of iig niet slecht) voor ons zou zijn vooral gepromoot wordt door de levensmiddelenindustrie en aanverwanten die er direct of indirect belang bij hebben dat wij suiker blijven gebruiken. Dat geeft wel te denken.

ElCid

Berichten: 9336
Geregistreerd: 28-01-02
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-11 13:47

SusanH schreef:
Wat me trouwens wel opvalt is dat het gebruik van suiker en dat het goed (of iig niet slecht) voor ons zou zijn vooral gepromoot wordt door de levensmiddelenindustrie en aanverwanten die er direct of indirect belang bij hebben dat wij suiker blijven gebruiken. Dat geeft wel te denken.


Inderdaad, net als de promotie van melk, maar ook allerlei medicijnen, maar ook bijv. paardenvoer; allemaal, korte termijn, financieel belang/ gewin en jammer genoeg valt het belang van de (volks) gezondheid daar niet onder; dat is nl. een lange termijn investering en dus niet interessant voor deze industrieen :(