Hypnotherapie voor angsten

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Blackflag
Berichten: 2272
Geregistreerd: 29-04-06

Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-16 10:42

Hoi bokkers,

Na jarenlange therapie en medicijn gebruik dacht ik al een heel eind 'genezen' te zijn. Maar helaas is het nog steeds aanwezig. Ik ben gediagnosticeerd met borderline en al zo'n 7 jaar bezig om dat onder controle te krijgen. Nu ben ik al een heel eind op weg en redelijk stabiel maar ik heb het gevoel dat het nog beter zou moeten kunnen.

Ik heb vorig jaar de vers training afgerond in groepsvorming en dit was fijn maar niet voldoende.. Zoeken naar wat nu? Ik heb het een en ander opgezocht over hypnotherapie en dit lijkt me wel wat. Verlatingsangst zit er nog altijd diep in en ben er door de jaren heen achter gekomen dat dit al veel langer speelt dan mijn eerste relatie. Toen ik op de basisschool zat gingen er een hoop ouders scheiden en ik was heel bang dat mijn ouders dit ook zouden doen. Gelukkig is dit nooit gebeurd maar vroeger had ik al hele extreme dromen en gedachten daarover.

Ook ben ik bang voor de dood, en wat daarna zal komen. Deze 2 angsten wil ik aan gaan pakken via hypnotherapie.

Zijn er meerdere mensen met bijvoorbeeld deze angsten of andere angsten die hypnotherapie gedaan hebben? Brand los, do's en dont's en succesverhalen zijn ook leuk om te horen!

Janneke2

Berichten: 22748
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 13:19

Een goed idee, om hypnotherapie te gaan proberen!
Ik ben uiteindelijk naar een andere therapie overgestapt, maar in de tijd dat hypnotherapie deed bij een psychotherapeute die ook NLP deed, ging ik wel (eindelijk! ) vooruit.
Het nlp gedeelte vond ik prettig concreet: ik wist van gespreksmethoden om te achterhalen 'waar zit nu de kneep', ik wist van de 6 staps reframe om te veranderen - en als dat "dan nog niet!" lukte, dan graag een stap dieper met hypnose.
(....zo hebben peute en ik ook overlegd in het eerste gesprek en zo is het ook zo ongeveer uitgevoerd.)

Er is een schema dat stelt dat ons brein bestaat uit drie delen.
Mbt angst heeft dit schema zin.

Waar je als mens controle over hebt is een deel van de buitenste laag, de cortex. Hier zit oa je logische verstand en je bewustzijn. De vers-training werkt hier op in, net zoals cognitieve gedragstherapie en nlp.
De middelste laag noem ik even het limbisch systeem. Wie mediteert kan een heel klein beetje invloed hebben op het limbisch systeem - verder is er geen controle mogelijk.
De derde laag noemt men wel het reptielen brein. Hier zitten oa je reflexen. Nul komma nul controle is hier mogelijk.

Je alarmsysteem heeft haar schildwacht functie in het limbisch systeem en de uitvoering komt uit het reptielenbrein.

Al je zintuiglijke indrukken (alles wat je hoort, ruikt, ziet - of je je er bewust van bent of niet) gaat langs de amygdala, die de functie heeft van schildwacht. De amygdala screent al die informatie op de vraag 'wat mijn netvlies nu ziet, wat mijn trommelvliezen nu horen, etc - kan dat gevaarlijk zijn of niet?'
Zo ja, zet ze je lichaam in alarm.
Dat gebeurt al voordat allerlei andere hersendelen echt weten "wat je netvlies heeft gezien", etc. (Die tijdsbesparing kan je leven redden.)

Er zijn dagelijkse zaken zoals goede nachtrust met REMslaap (al dan niet met 'hulp van de drogist') die het limbisch systeem kunnen kalmeren, ontspanningsoefeningen, wandelen, prettige muziek etc.
Er zijn cd's in de handel (mp3, downloads op telefoon...) die maken dat je hersenen ontspannende alfa of theta golven maken (bin-aural effect per koptelefoon, googel op hemisync, brain sync, monroe).

En er zijn technieken zoals hypnose, emdr en gespecialiseerde kinesiologie die de amygdala kunnen beïnvloeden en daarmee veel gedoe kunnen wegnemen.
Succes!

ikkkke
Berichten: 603
Geregistreerd: 30-07-06

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 16:19

Persoonlijk ben ik er geen voorstander van. Wanneer het goed toegepast wordt, kan hypnose 'een fijne ervaring' zijn. Maar als therapie... nee. Ik geloof daar niet echt in (maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat anderen er niet in kunnen geloven). Onder hypnose ben je vatbaarder voor suggestie, maar het lost je uiteindelijke probleem imo niet op. Mocht je er toch aan beginnen: let dan goed op bij wie je gaat. Wat is zijn/haar basisopleiding? Waar werd een opleiding hypnotherapie gevolgd? Is men aangesloten bij bepaalde verenigingen? enz enz.

wyoming

Berichten: 2505
Geregistreerd: 14-07-03
Woonplaats: Soest

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 16:38

Ik heb hypnotherapie gehad na de overval op mijn werk, eerst emdr maar dat bleek bij mij niet voldoende te helpen. Aan de hypnotherapie heb ik een hoop gehad.

Blackflag
Berichten: 2272
Geregistreerd: 29-04-06

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-16 18:00

Bedankt voor je uitgebreide verslag janneke! Daar wist ik dus helemaal niks van wat je verteld haha. Eens wat meer in verdiepen! Dankjewel :)

Emdr heb ik ook gedaan. Maar kwam niet meer in dat negatieve gevoel. In grote lijnen is het wel vervaagd dus dat ik hele nare herinneringen niet meer voor de geest kan halen. Of ik dat geblokt heb geen idee, ik denk het haast niet. Zit eigenlijk heel goed in mijn vel, heb een baan, huis,lieve vriend, leuke pony en vrienden en familie. Kan werkelijk alles delen met iedereen. Alleen de laatste restjes zou prettig zijn. Ik ken mezelf redelijk goed om snel in te schatten of iets wel of niet voor me gaat werken.

Ik hoop met hypnose iets te kunnen bereiken wat ik niet eerder heb gevoeld of meegemaakt.

Bedankt voor jullie reacties alvast!

Fish_n_Chips
Berichten: 1215
Geregistreerd: 27-08-15

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 19:35

Ik heb hypnotherapie (stuk of 25 sessies denk ik) gehad voor een conversiestoornis. Het heeft me niet geholpen.

jetm
Berichten: 1283
Geregistreerd: 03-10-05
Woonplaats: Driebergen (ut)

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 19:56

Even een aanvulling op het stukje van Janneke.

De amygdala slaat koppelt eerdere herinneringen aan emoties en op basis van deze koppeling ontstaat er een (al dan niet terechte) angstreactie. Dit is idd een snellere route dan via de cortex die in sommige gevallen ervoor kan zorgen dat je snel en adequaat kan reageren bij een gevaarlijke situatie.
Angst is echt niet altijd een verkeerde emotie.

De amygdala kan echter ook te snel aanslaan.
Wat heel fijn is dat je je hersenen kunt herprogrammeren (neuroplasticiteit).

Heel simpel gezegd liggen er allemaal snelwegen in je hersenen. Zonder na te denken wordt er gekozen voor een bepaalde route (reactie). Als je je hersenen herprogrammeert kun je jezelf een andere reactie aan leren.

Mocht je geinteresseerd zijn dan heb ik dit op mijn website beschreven onder het kopje de emotionele verwerking (en meer bij de hersenen van mens en paard).
http://www.paardenpsyche.nl/hoe-en-waar ... arden.html

Met hypnotherapie heb ik geen ervaring. Met EMDR een beetje (ga ik in jan-feb 2017) een bijscholingscursus in volgen.

Kamy

Berichten: 1428
Geregistreerd: 23-02-07
Woonplaats: Ravenstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 20:02

ikkkke schreef:
Persoonlijk ben ik er geen voorstander van. Wanneer het goed toegepast wordt, kan hypnose 'een fijne ervaring' zijn. Maar als therapie... nee. Ik geloof daar niet echt in (maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat anderen er niet in kunnen geloven). Onder hypnose ben je vatbaarder voor suggestie, maar het lost je uiteindelijke probleem imo niet op. Mocht je er toch aan beginnen: let dan goed op bij wie je gaat. Wat is zijn/haar basisopleiding? Waar werd een opleiding hypnotherapie gevolgd? Is men aangesloten bij bepaalde verenigingen? enz enz.


Dat van vatbaar voor suggestie is niet (helemaal) waar. Bij de show hypnose wel. Maar als je naar een "therapeut" voor hypnose gaat, ben je 100% "bij", je bent niet anders dan anders en kunt zo weglopen als het je niet aanstaat.
Ik kan me wel voorstellen dat hypnose de problemen oplost maar niet in alle gevallen de oorzaak zal achterhalen.

moonfish13
Berichten: 18230
Geregistreerd: 20-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 20:06

Ik heb het gehad in het verleden en momenteel weer.
Voor mij werkt het fantastisch. :j

belle_boef

Berichten: 10740
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 20:11

Ik ga donderdag voor een hypnose. Momenteel kan ik al in angst schieten als ik enkel denk aan weer moeten rijden op mijn paard. Ik wil wel laten weten of het voor mij heeft gewerkt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 20:11

Iets compleet anders wat je zou kunnen proberen tegen een overprikkelde en hyperactieve geest: CBD-olie druppels. Het zou goed kunnen dat je er maar 1 in de laagste dosis per dag nodig hebt om je geest te laten ontspannen. De olie is gemaakt van de vezelhennep-plant, die produceert geen verslavende of hallucinatie opwekkende stoffen en werkt daardoor alleen maar kalmerend en pijnstillend. De werkzame stof is een stof die het lichaam zelf ook aanmaakt, maar dit in bepaalde gevallen niet meer goed doet, bijvoorbeeld na een trauma of bij aangeboren problemen met overprikkeling zoals Asperger en ADHD enz. Door die stof via een druppeltje CBD olie (of capsule) in te nemen krijg je die stof alsnog binnen en dat zorgt ervoor dat je eindelijk weer kunt ontspannen.
Je kunt ze tegenwoordig bij bijna alle drogisten krijgen, dus misschien is dat ook een optie als je het idee hebt dat de stress die je voelt echt losstaat van denkpatronen.

ikkkke
Berichten: 603
Geregistreerd: 30-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 21:38

Kamy schreef:
Dat van vatbaar voor suggestie is niet (helemaal) waar. Bij de show hypnose wel. Maar als je naar een "therapeut" voor hypnose gaat, ben je 100% "bij", je bent niet anders dan anders en kunt zo weglopen als het je niet aanstaat.
Ik kan me wel voorstellen dat hypnose de problemen oplost maar niet in alle gevallen de oorzaak zal achterhalen.

Allereerst is dat mijn persoonlijke ervaring met hypnose (die niet showhypnose was zoals jij zegt). Ten tweede is dit zoals ik het eerder op de uni geleerd heb uit wetenschappelijke literatuur. Misschien is er inmiddels wel bijkomend wetenschappelijk onderzoek gedaan dat op andere effecten wijst, daar ben ik dan niet van op de hoogte, maar mijn stelling is niet uit de lucht gegrepen (ik weet wat hypnose bij een goede professional is, weet wat het bij mij persoonlijk doet en heb er een beperkte wetenschappelijke achtergrond van)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:07

Ik ken ook een psycholoog die hypose (en ook EMDR) gebruikt en die zegt dat ook het resultaat sterk afhankelijk is van de gevoeligheid voor suggestie bij de patient. Als je geestelijk gewoon 'in de kamer' blijft zitten en alleen verstandelijk terugdenkt aan bijvoorbeeld een trauma of heftige emotie, dan zal hypnose weinig helpen. Dat staat en valt namelijk met de vraag of je helemaal in die gebeurtenis/emotie terug kunt gaan, waarna je vervolgens leert dat je ook weer uit die beleving kunt stappen, dus dat het effect van die gebeurtenis/emotie meer een 'keuze' is dan een onherroepelijk gevolg. Maar daarvoor moet je dus wel eerst zo diep kunnen gaan.
Doe/kun je dat niet, dan wordt het eerder een sessie cognitieve vaardigheden waarbij je het probleem vanuit de verstandelijke hoek gaat herdefinieren. Dat kan trouwens ook heel goed werken. :j
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 15-10-16 22:10, in het totaal 1 keer bewerkt

Kamy

Berichten: 1428
Geregistreerd: 23-02-07
Woonplaats: Ravenstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:07

Ik heb geen wetenschappelijke ervaring ;-) wel persoonlijke. Niet met de showhypnose haha maar wel met de "therapeutische".
Wil je misschien wat uitleg geven hoe/waarom je dan vatbaarder voor suggestie bent? Ter lering? Kan me niet voorstellen dat ik dat toen was nl....

Kamy

Berichten: 1428
Geregistreerd: 23-02-07
Woonplaats: Ravenstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:14

xyzutu2 schreef:
Ik ken ook een psycholoog die hypose (en ook EMDR) gebruikt en die zegt dat ook het resultaat sterk afhankelijk is van de gevoeligheid voor suggestie bij de patient. Als je geestelijk gewoon 'in de kamer' blijft zitten en alleen verstandelijk terugdenkt aan bijvoorbeeld een trauma of heftige emotie, dan zal hypnose weinig helpen. Dat staat en valt namelijk met de vraag of je helemaal in die gebeurtenis/emotie terug kunt gaan, waarna je vervolgens leert dat je ook weer uit die beleving kunt stappen, dus dat het effect van die gebeurtenis/emotie meer een 'keuze' is dan een onherroepelijk gevolg. Maar daarvoor moet je dus wel eerst zo diep kunnen gaan.
Doe/kun je dat niet, dan wordt het eerder een sessie cognitieve vaardigheden waarbij je het probleem vanuit de verstandelijke hoek gaat herdefinieren. Dat kan trouwens ook heel goed werken. :j


Als ik dit lees, dan denk ik dat ik "suggestie" verkeerd oppakte... dit verhaal kan ik plaatsen.
Maar ik dacht eerder dat "vatbaar voor suggestie" bedoeld werd dat je "iets wijs gemaakt" kon worden zeg maar. Net als bv bij showhypnose dat iemand dan denkt dat hij naakt is.
Mij is verteld dat er maar weinig mensen zijn, die showhypnose kunnen ondergaan omdat niet iedereen zo diep kan gaan. Dat rijmt dan weer met "suggestie"

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:20

Kamy schreef:
Ik heb geen wetenschappelijke ervaring ;-) wel persoonlijke. Niet met de showhypnose haha maar wel met de "therapeutische".
Wil je misschien wat uitleg geven hoe/waarom je dan vatbaarder voor suggestie bent? Ter lering? Kan me niet voorstellen dat ik dat toen was nl....


Via internet is dat helemaal lastig dus dit is maar een heel beperkt voorbeeld, maar stel je voor dat je deze opdracht van een echt persoon in een echte kamer krijgt en je je ogen sluit en alleen zijn/haar stem volgt en het beeld zo invult als de vragen het oproepen:
- stel je je moeder voor
- wat heeft ze aan?
- waar staat ze?
- wat doet ze?
- Nu kijkt ze je aan


Als je dat beeld helemaal tot in details hebt opgebouwd krijg je de vraag wat ze tegen je zegt. Als je dan vanuit die belevenis zegt wat je moeder in werkelijkheid tegen jou wil zeggen, dan zit je echt 'in' die suggestie. Als je reactie iets is in de trant van: 'gewoon dat wat ik nu voor haar verzin, want dat beeld bestaat alleen in mijn hoofd' dan zit je niet in de suggestie. Dat even als een heel primitief voorbeeld.
Het een is trouwens niet beter of slechter dan het ander. Het heeft dus ook helemaal niets te maken met 'iets wijsgemaakt' worden, maar eerder met hoe sterk je je in een situatie kunt inleven. Als je dat heel sterk kunt, dan kun je dat op een hele mooie manier gebruiken om vanuit die hoek aan (psychische) problemen en gedachtenpatronen te werken in het heden maar ook in het verleden, omdat je jezelf er echt weer 'in' kunt plaatsen.
Kun je dat niet, dan zul je een andere manier moeten vinden .

Kamy

Berichten: 1428
Geregistreerd: 23-02-07
Woonplaats: Ravenstein

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:33

Dank je wel! Voor mij is je verhaal duidelijk!
Ik vond het een aparte en aangename ervaring. Maar ik ben zelf zeker iemand die in die suggesties mee kan gaan.
Hij vroeg ook dingen waarop ik een nummer aan moest geven. Maar ik wist van te voren natuurlijk niet welk antwoord bij welk nummer hoorde. Dan hoor je naderhand wat de antwoorden waren. Tsja, duidelijk! Heel apart...

ikkkke
Berichten: 603
Geregistreerd: 30-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:34

Bij hypnose ga je eigenlijk in een andere bewustzijnstoestand komen. Je gaat je zodanig ontspannen dat je in een soort dieper bewustzijn komt zeg maar.
Vatbaar voor suggestie bedoelde ik inderdaad niet als zijnde dat je gaat denken dat je naakt bent. Daar geloof ik zelf niet in, dat je dat met hypnose kan bereiken, want zoals jij ook al aangaf weet je zelf wel nog wat je doet en zegt (net omdat je wel bij bewustzijn bent, maar in een dieper soort bewustzijn).
Wel is het zo dat hypnose door een heel kundig persoon moet begeleid worden, want wanneer er bv suggestieve vragen gesteld worden (ookal zijn die heel subtiel, en daar verval je als mens heel gemakkelijk in overigens), dan kan de cliënt zich dingen gaan herinneren (of althans zeggen dat hij zich die herinnert) die eigenlijk niet waar zijn. Bijvoorbeeld bij slachtoffers van een misdrijf die onder hypnose gebracht worden kan het zijn dat als je vraagt 'droeg de dader een bril?' dat de persoon ja antwoord terwijl dat niet zo was (dat geldt ook voor wanneer men niet onder hypnose is, maar mensen zullen op zo'n suggestieve vraag sneller bevestigend antwoorden onder hypnose). Vergelijkbaar hiermee: het zou niet de eerste keer zijn dat iemand zich onder hypnose 'herinnert' iets traumatisch meegemaakt te hebben in zijn / haar jeugd terwijl dat niet het geval was (dit door 'verkeerde' vraagstelling van de therapeut die bepaalde antwoorden van de cliënt uitlokken).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:37

ikkkke schreef:
Bijvoorbeeld bij slachtoffers van een misdrijf die onder hypnose gebracht worden kan het zijn dat als je vraagt 'droeg de dader een bril?' dat de persoon ja antwoord terwijl dat niet zo was (dat geldt ook voor wanneer men niet onder hypnose is, maar mensen zullen op zo'n suggestieve vraag sneller bevestigend antwoorden onder hypnose).


Die zin tussen haakjes is inderdaad wel erg belangrijk; anders lijkt het een eigenschap van hypnose te zijn dat mensen zich iets verkeerd herinneren ( 'aangepraat krijgen'), terwijl dat net zo goed in werkelijkheid veroorzaakt wordt door een verkeerde manier van vragen stellen - of dat nou tijdens hypnose gebeurt of 'in het echt'. :)

Kamy

Berichten: 1428
Geregistreerd: 23-02-07
Woonplaats: Ravenstein

Re: Hypnotherapie voor angsten

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-16 22:56

Ik heb geen verleden waarbij je een onverwerkt trauma kon verwachten. Maar ik was daar ook een beetje bang voor, dat er iets "op zou duiken". Door de suggestie of een verkeerde reactie daarop. Maar dat gebeurde niet...
Ik was me toen een beetje aan het verdiepen in het alternatieve zeg maar. Ik kende ook een hypnotherapeut en die was fel tegen hypnose. Omdat volgens haar de gevolgen (de klacht die je hebt zeg maar) weggenomen worden zonder aan de oorzaak te werken.
Hypnotherapie vond ik inderdaad meer suggestief. Meer op hoe voel je je en hoe wil je je voelen. Kort gezegd. Hypnose vond ik wat meer directer op de emoties ingaan. Negatieve weghalen en resetten zeg maar.

moonfish13
Berichten: 18230
Geregistreerd: 20-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-16 00:56

Er worden hier dingen gezegd die niet altijd waar zjn hoor.
Ik ben met mijn hypnoses altijd bij geweest, en dat heeft bij mij altijd prima geholpen.
Zelf ben ik er vatbaar voor, omdat ik dingen goed terug kan halen maar door medicatie kom ik gewoon niet zo diep waar hij me zou willen hebben.
Dan kan ik er gewoon op een bepaald punt niet meer bij, door de tramadol en wietolie.
Een vriend van mij is hypnotherapeut, dus als ik ergens mee zit app of bel ik m. :Y)
Weet inmiddels zelf ook een en ander qua theorie, en dan krijg ik gelijk weer een aanpak waar ik op verder kan borduren thuis.
Zelfhypnose dus ook, met gerichte oefeningen en daar ben ik al heel veel mee opgeschoten in korte tijd.

Verder is een goede therapeut wel heel belangrijk, mijne heeft echt tig papieren en heeft t hoogste daarin in zijn zak.
Ben er superblij mee, in combinatie met zelf basiskennis kom ik met zijn aanwijzingen echt een heel eind.
Het is ook makkelijk, want ik snap wat hij bedoeld en waarom die keus.
(Dus geen discussie als: what the fiets heeft dat blaadje ermee te maken?!) :')
Daardoor kan hij t letterlijk in vakjargon voorschotelen mits hij niet de verdieping in gaat, en dmv oefeningen en een plan kan ik dan vaak zelf weer verder.
Stukje bij beetje is hier nu de aanpak.
Ik heb dry needling, waarna er vaak veel los komt aan emoties en chaos.
Alles wat dan boven komt moet ik stuk voor stuk gelijk aanpakken met het controleren van de emotie, dus erger laten worden en kijken of ik het kan verminderen.
Lukt dat is het een combinatie van ademhaling, gecontroleerd en rustig herbeleven dmv een bepaalde zelfhypnose oefening om het zo een stukje te verwerken.
Is het zo heftig dat ik zelf ook niet meer weet wat er nou loos is en toch in een dip zit is het de instructie bewegen, naar buiten en goede stofjes aanmaken.
Dan ga je je beter voelen, en ga dan eens kijken of je eruit kan komen wat de punten zijn, en kijk of je ze stuk voor stuk aan kunt pakken.

Ofwel eigenlijk leer ik mijn hoofd en lichaam aan dat het gevaar waarop het ooit moest reageren nu geen gevaar meer is, en dit werkt bij mij.
Voel me daarna ook best gek.
Dat praten helpt bij mij gewoon niet, ja een paar uur of een dag maar ik boek daar geen vooruitgang mee, hypnose wel.
Merk ook dat mijn hoofd echt wel scherp begint te reageren op een stressprikkel, soms zegt iemand wat en stop ik met ademen en voel ik een stressprikkel door iets pijnlijks wat iemand aanhaalt.
Dan pak ik dat als het even kan gelijk aan om dat aan te pakken.

Dat kan echt naar zijn, heb een rare relatie achter de rug met een instabiel persoon.
Ik leefde dus in twijfel en angst, en toen ik out of the blue per telefoon, terwijl we zouden gaan samenwonen en hem nooit meer zag brak ik.
Kreeg dit jaar een nieuwe relatie, maar kreeg last van paniekaanvallen naar aanleiding van de nare ervaring met mijn ex.
In het verleden heb ik wel sessies gehad, maar dit wilde ik zelf doen als het kon.
Daar ben ik nu heel hard mee bezig, en dat gaat al zoveel fijner.
Ik denk dat het probleem al zeker 80% minder is nu.
De herbeleving zelf is wel apart, want daar blijf ik dan bewust in zitten, zij het met rust en controle.
Maar ik heb eerste dag er denk ik wel een uur over gedaan voor ik weer een goed rustpunt vond om op te kunnen stoppen en resultaar had.
Zat er rustig bij met de kraan vol open, echt even weg van de wereld.
Zelfhypnose lukt mij veel makkelijker.

Wat bij mij trouwens wel een punt is is dat ik het doorzettingsvermogen van een tijger schijn te hebben.
Ik heb iets wat hij wilde aanpakken, maar daarbij was het risico te groot dat dat -hetgeen wat mij op de been houdt, en ik echt nodig heb dan ook zou veranderen.
Dat was toen met een sessie daar.
Ik weet even niet meer hoe dat zat, maar daar had hij zwaar een punt en dat kon gewoon echt niet in de situatie toen.

Zelf heb ik het voor een angst gehad die ik me zelf niet herinner, en dus zeer lastig te behandelen voor een psychiater o.i.d.
Verder ben ik druk bezig met het verwerken van jaren ziek zijn en alles wat ik daarbij opgelopen heb en die ervaring met ex.

ikkkke
Berichten: 603
Geregistreerd: 30-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-16 10:14

moonfish13 schreef:
Er worden hier dingen gezegd die niet altijd waar zjn hoor.
Ik ben met mijn hypnoses altijd bij geweest, en dat heeft bij mij altijd prima geholpen.


Er heeft hier ook niemand gezegd dat je onder hypnose niet bij bent...
Enige dat ikzelf hierover gezegd heb is dat je zodanig gaat ontspannen (wat een geweldig gevoel kan zijn, zeker als je altijd gespannen bent!) dat je in een dieper bewustzijn terechtkomt, maar dat je juist wel altijd weet wat je doet en zegt...

Dat het voor jou zo goed helpt is super toch?
IK PERSOONLIJK geloof niet zo in hypnotherapie, maar dat wil niet zeggen dat anderen er niet in mogen geloven. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet geloof in hypnose; in tegendeel. Ik geloof hier zeker wel in en weet uit ervaring wat het inhoudt bij een goede hypnotherapeut. Ik sta alleen sceptisch tegenover hypnotherapie. Dat het bij jou werkt, daar ben ik alleen maar blij voor.

moonfish13 schreef:
Verder is een goede therapeut wel heel belangrijk, mijne heeft echt tig papieren en heeft t hoogste daarin in zijn zak.


ikkkke schreef:
Mocht je er toch aan beginnen: let dan goed op bij wie je gaat. Wat is zijn/haar basisopleiding? Waar werd een opleiding hypnotherapie gevolgd? Is men aangesloten bij bepaalde verenigingen? enz enz.


Hier zeggen we hetzelfde. Wettelijk gezien mag bij wijze van spreken mijn buurvrouw zich morgen hypnotherapeut noemen, zonder er effectief iets van te kennen. En dit terwijl een onkundig persoon heel wat schade kan aanrichten...

Janneke2

Berichten: 22748
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-16 10:40

xyzutu2 schreef:
Ik ken ook een psycholoog die hypose (en ook EMDR) gebruikt en die zegt dat ook het resultaat sterk afhankelijk is van de gevoeligheid voor suggestie bij de patient. Als je geestelijk gewoon 'in de kamer' blijft zitten en alleen verstandelijk terugdenkt aan bijvoorbeeld een trauma of heftige emotie, dan zal hypnose weinig helpen. Dat staat en valt namelijk met de vraag of je helemaal in die gebeurtenis/emotie terug kunt gaan, waarna je vervolgens leert dat je ook weer uit die beleving kunt stappen, dus dat het effect van die gebeurtenis/emotie meer een 'keuze' is dan een onherroepelijk gevolg. Maar daarvoor moet je dus wel eerst zo diep kunnen gaan.
Doe/kun je dat niet, dan wordt het eerder een sessie cognitieve vaardigheden waarbij je het probleem vanuit de verstandelijke hoek gaat herdefinieren. Dat kan trouwens ook heel goed werken. :j

....ik word helemaal duizelig van deze warrige psycholoog.


Als je psychisch rustig bent bij het beschrijven van een nare ervaring is er of geen hypnose of emdr nodig (het is al verwerkt), of het is te vroeg voor emdr (iemand blokt de emoties weg) en in dat geval zou je kunnen opteren voor hypnose. (Het blok omzeilen, maar alleen nadat de cliënt bakken technieken kent om zichzelf te troosten, kalmeren en bemoedigen.)

Als cliënt bedank ik voor een therapie die mij de ervaring moet opleveren 'dat ik ook weer uit de nare emoties kan stappen' - accoord, dat kon ik zelf al en niet iedereen kan dit even goed. Blijft staan dat ik het een veel te mager doel vind. (= Er kan veel meer.)

En ik hoor het psychologen vaker zeggen, over de keuze om in een emotie te gaan. Maar dat is gewoon gebrek aan inzicht.
Je amygdala, zoals Jet M ook schreef, neemt de kortste route, buiten je bewustzijn om, en in tijd aan jouw weten vooraf. (Dmv kennis, vaardigheden etc kun je het wel klein houden als het wat meezit, nadat het alarm een feit is, kun je beperkt keuzes maken.)

En ik vind het erg klinken naar de Verelendungstherapieën uit de jaren 1980: "Nee! Eerst moet je door een diep dal !! Anders werkt het niet! ! Je moet.... (etc.)"
Voor goede traumatherapie heb je je technieken nodig om jezelf te kalmeren etc, en je hebt een therapeut nodig met verstand van zaken en met wie je een stevige vertrouwensband voelt. Zodat je op momenten diep kunt gaan zonder beschadigingen op te lopen. (In de 1980er jaren was het normaal dat mensen jaren in therapie waren en tijdens therapie nauwelijks vooruitgang boekten. "Vind je het gek", zeggen we nu.)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-16 16:55

Ik snap dat dit je persoonlijk raakt, maar ik denk dat je nu wel heel erg veel meer in mijn post leest dan er staat. ;)

Ik schrijf nergens over dat je door een diep dal moet gaan, geef geen beschrijving van EMDR (daar gaat het topic ook niet over, ik vermeldde alleen dat deze therapeut ook dat aanbiedt). Ik schreef ook nergens dat je niet eerst goed voorbereid moet worden met kalmeringstechnieken en dergelijke.
In 'het uit je emoties stappen' lees je ook veel meer dan ik geschreven heb: wat ik van deze psycholoog en zijn patienten begreep is het ook juist níet de bedoeling dat je met een soort schakelaartje leert om alle vervelende emoties uit te klikken. Wel leer je door hypnose (onder andere!) dat je emoties kunt ondergaan zonder dat ze je meteen helemaal ondersteboven gooien. In de hypnose (als je gevoelig bent voor suggestie) ga je samen terug naar die emoties/gebeurtenissen, maar je komt er ook samen weer uit. Precies met die kalmeringstechnieken die jij ook noemt. :) Dat is al een enorme openbaring voor de meeste clienten: dat ze kunnen ervaren zonder er meteen helemaal door overgenomen te worden.

Waar ik dan weer moeite mee heb, is deze uitspraak van jou:

Janneke2 schreef:
Als je psychisch rustig bent bij het beschrijven van een nare ervaring is er of geen hypnose of emdr nodig (het is al verwerkt), of het is te vroeg voor emdr (iemand blokt de emoties weg) en in dat geval zou je kunnen opteren voor hypnose.


Hiermee zeg je namelijk dat iedereen die níet direct meegaat in de suggestie of geen hypnose meer nodig heeft omdat het al verwerkt is, of juist wel nodig heeft om emotionele blokkades te vermijden. Dan doe je echter alsof hypnose altijd bij ieder mens zou kunnen helpen met verwerking, als je het maar op het juiste tijdstip inzet.
Hypnose is echter niet voor iedereen weggelegd, wat de timing ook is. Daar komt dat stukje gevoeligheid voor suggestie namelijk weer de hoek om kijken, en dat is waar mijn post over ging .

Janneke2

Berichten: 22748
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-16 19:27

xyzutu2 schreef:
Waar ik dan weer moeite mee heb, is deze uitspraak van jou:

Janneke2 schreef:
Als je psychisch rustig bent bij het beschrijven van een nare ervaring is er of geen hypnose of emdr nodig (het is al verwerkt), of het is te vroeg voor emdr (iemand blokt de emoties weg) en in dat geval zou je kunnen opteren voor hypnose.


Hiermee zeg je namelijk dat iedereen die níet direct meegaat in de suggestie of geen hypnose meer nodig heeft omdat het al verwerkt is, of juist wel nodig heeft om emotionele blokkades te vermijden. Dan doe je echter alsof hypnose altijd bij ieder mens zou kunnen helpen met verwerking, als je het maar op het juiste tijdstip inzet.
Hypnose is echter niet voor iedereen weggelegd, wat de timing ook is. Daar komt dat stukje gevoeligheid voor suggestie namelijk weer de hoek om kijken, en dat is waar mijn post over ging .


Taal kan tricky zijn, dat blijkt maar weer eens. ;)
Ik bedoelde met 'rustig blijven' vooral rustig blijven - waarmee ik niet direct doelde op 'meegaan of niet in een suggestie'.
Ik stelde wel, dat hypnotherapie een optie kan zijn bij een blokkade. Wat net niet wil zeggen dat het dus voor iedereen de aangewezen weg zou zijn.