Ik had het net met mijn vriend over de verkiezingen in Amerika, en de Amerikaanse president mag maximaal maar twee termijnen zitten. Toen vroeg hij of de minister president in Nederland ook maar een bepaald aantal jaren/kabinetten aan mag blijven en dat antwoord moest ik hem schuldig blijven. Kon er bij wiki en het ministerie van algemene zaken ook geen concreet antwoord op vinden, dus misschien weet iemand hier het? Ik denk zelf dat er geen dergelijke beperking is voor de minister president, maar zeker weten doe ik het dus niet...
Onze MP wordt op een hele andere manier gekozen dan de USA President. Hun functies en bevoegdheden kun je op een heleboel vlakken niet vergelijken.
Een MP in Nederland is in principe niet gebonden aan een aantal termijnen. Wij indirect als kiezers en de grootste gekozen partij(en) icm met een (in)formateur zijn verantwoordelijk voor wie MP wordt.
Nederland is een (parlementaire) constitutionele monarchie waarbij de hoogste macht bij de ministers en het parlement ligt (tweede + eerste kamer). De koningin is onschendbaar. De ministerraad staat onder leiding van de MP.
Amerika is een presidentiele republiek, waarbij de president gekozen wordt aan de hand van kiesmannen. Elke staat staat voor een x aantal kiesmannen. Zo kan het dus gebeuren dat de meerderheid van de bevolking meneer x als president wil, maar als zij net inde verkeerde staat wonen wordt het alsnog meneer y. In Nederland hebben we allemaal partijen, in amerika ben je democraat, republikein (of onafhankelijk) De president in Amerika is staatshoofd en leider van de regering. De MP in Nederland is geen staatshoofd, wel leider van de regering. Althans hij begeleidt ze, want in feite komt de 2de kamer en ministers met voorstellen tot wetsveranderingen e.d. (dit ligt wel allemaal wat ingewikkelder in elkaar dan dit ene zinnetje )
Om te zorgen dat Amerika niet in de greep van 1 idee/groep/noem het maar op komt, mag een Amerikaanse leider maar 4 jaar (en 1x herkozen worden) zitten. In Frankrijk is dit trouwens langer (was eerst 7 jaar, nu 5 jaar), maar daar is de verdeling van machten en rechten ook weer anders.
Nederlandse staatsinrichting behoor je trouwens iig met Geschiedenis te krijgen en anders later op het mbo/hbo met Publiekrecht (staatsrecht, bestuursrecht).
Zou het wel een goed idee vinden. Nu zitten we de volgende 10 jaar nog met JP en het maakt hem echt geen barst uit met wie hij regeert, Wilders, Rita, VVD, SP, als hij maar MP kan blijven met een MP jet etc etc.