DEN HAAG - In de Afghaanse provincie Uruzgan zijn twee Nederlandse militairen gesneuveld doordat ze met hun militaire voertuig inreden op een bermbom. Een van hen is de zoon van de donderdag aangetreden nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS) Peter van Uhm.
Nederlanders gesneuveld in Uruzgan
Twee andere militairen raakten zwaargewond, een van hen verkeert in kritieke toestand.
Dat heeft plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Freek Meulman vrijdag bekendgemaakt. De vier slachtoffers zaten allen in één voertuig toen die om 5 uur Nederlandse tijd op een ongeïdentificeerd explosief (IED) reed, ongeveer 12 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland.
Hun eenheid keerde terug naar de basis na een grotere verkennende operatie in de buurt van Deh Reshan, die donderdagavond werd beëindigd.
De familie van de betrokken militairen is inmiddels op de hoogte gebracht. Allen maakten deel uit van het 45 pantserinfanteriebataljon in Ermelo.
Kritiek
Door de explosie kwamen naast eerste luitenant Dennis van Uhm (23) ook soldaat der eerste klasse Schouwink (22) om het leven. De soldaat der eerste klasse Norden (20) en korporaal der eerste klasse Hack (25) liepen ernstige verwondingen op.
Zij worden verpleegd in het hospitaal op Kamp Holland. De situatie van Norden is kritiek. Hack is stabiel.
Specifiek
Volgens Meulman is er vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de aanslag met de bermbom specifiek gericht is geweest tegen de zoon van de nieuwe commandant der strijdkrachten. Hij wees erop dat IED's een veel gebruikt wapen zijn in Afghanistan. "Hoewel veel IED's onschadelijk worden gemaakt is het gevaar nooit uit te sluiten", aldus Meulman.
Twee weken geleden raakten elf militairen gewond door twee aanslagen. Een van hen verloor zijn benen en ligt nog steeds in kritieke toestand in het militair ziekenhuis in Utrecht.
Contrast
Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft direct het kabinet ingelicht, waarin met grote verslagenheid is gereageerd. Het contrast tussen de feestelijke commando-overdracht een dag eerder van Dick Berlijn naar Van Uhm en de gebeurtenissen nu, had niet groter kunnen zijn, aldus de minister.
De missie in de Afghaanse provincie Uruzgan heeft nu sinds de start in 2006 zestien levens geëist. Acht van de slachtoffers kwamen om het leven door gevechtshandelingen
Zijn ze nu zo naief of lijkt het zo om de zoon van de nieuwe opperbevelhebber gewoon mee te sturen en zo ook al zijn makkers in gevaar te brengen
