Citaat:Doden Oeroezgan door eigen vuur
AMSTERDAM - In Uruzgan zijn zaterdagavond twee Nederlandse militairen gesneuveld. Dat gebeurde hoogstwaarschijnlijk door vuur van eigen troepen, maakte commandant der strijdkrachten Dick Berlijn zondagavond bekend.
Ook twee Afghanen die aan Nederlandse zijde meevochten, zijn door eigen vuur omgekomen. Een derde Nederlandse soldaat raakte op dezelfde avond bij gevechten met de Taliban zodanig gewond dat zijn beide benen moesten worden geamputeerd.
Volgens Berlijn zijn de slachtoffers per ongeluk beschoten als gevolg van de duisternis, het slechte weer en een onoverzichtelijke situatie. Luchtsteun was daardoor niet altijd mogelijk.
De Koninklijke Marechaussee onderzoekt in opdracht van het Openbaar Ministerie de gang van zaken. Berlijn stelt ook een eigen onderzoek in.
De gesneuvelde Nederlanders zijn de 20-jarige soldaat eerste klas Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Aldert Poortema. Zij waren afkomstig van het 44e pantserinfanteriebataljon uit Havelte. De gewonde militair, de 20-jarige Marc van de Kuilen, maakt deel uit van het 12e infanteriebataljon in Arnhem.
Premier Jan Peter Balkenende, vicepremier Wouter Bos en minister Eimert van Middelkoop van Defensie toonden zich zondag geschokt door het tragische nieuws. Zij deden dat voor bekend was geworden dat de militairen het slachtoffer waren geworden van eigen vuur.
Het was de eerste keer dat twee Nederlanders op dezelfde dag omkwamen. In totaal hebben in Uruzgan nu veertien Nederlandse militairen het leven verloren bij vijandelijkheden.
Van Middelkoop zei dat de trieste gebeurtenissen „de vastbeslotenheid versterken om het doel van de missie te blijven najagen”. Net als Balkenende en Bos sprak hij zijn medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers. De premier noemde de missie in Uruzgan „risicovol en moeilijk”. De slachtoffers „verdienen het grootste respect voor hun inzet en moed”.
De Nederlanders sneuvelden tijdens een verkenningsmissie in de buurt van het plaatsje Deh Rawod. Deze omgeving wordt al geruime tijd geteisterd door de Taliban, waardoor veel mensen op de vlucht zijn geslagen. Inzet van de Nederlandse troepen is de inwoners te laten terugkeren naar hun huizen en akkers.
Van Middelkoop heeft in november twee extra peletons naar het gebied gestuurd. Die zullen daar voorlopig blijven, zei hij. De minister bezocht het Nederlandse kamp bij Deh Rawod onlangs zelf nog.
Generaal Berlijn sprak zondagavond, toen hij bekendmaakte dat de gesneuvelde en gewonde militairen het slachtoffer zijn geworden van eigen vuur, van „verschrikkelijke berichten”. „Ze hebben op ons allen een diepe indruk gemaakt”, zei hij. Een diepgaand onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. Van Middelkoop zal maandag de Tweede Kamer inlichten.
Gouverneur Asadullah Hamdam van de provincie Uruzgan heeft zondag vanuit Kabul zijn condoleances overgebracht aan de familie van de gesneuvelde Nederlanders. Het ministerie van Defensie heeft op zijn website een condoleanceregister geopend voor de slachtoffers. Op de Johannes Postkazerne in Havelte is de vlag halfstok gehangen.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3021 ... tml?p=13,1
14 soldaten gestorven voor vrede, mogen ze in vrede rusten.
Waar gaat dit heen, vraag ik me af als ik dit bericht in de krant zie staan, en de vorigen.
Levert de missie genoeg op voor wat er voor is moeten geven?
Sterkte aan de families, vrienden en iedereen die om ze gaf.