De Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto is om het leven gekomen bij een bomaanslag tijdens een verkiezingsbijeenkomst. De politie verklaart dat het om een zelfmoordaanslag gaat. Een man zou eerst geschoten hebben op Bhutto, waarna hij zichzelf in de massa heeft opgeblazen. Daarbij kwamen zeker negentien mensen om het leven. Bhutto werd naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan haar verwondingen. De aanslag vond plaats in Rawalpindi, de plaats waar haar vader in 1979 werd opgehangen. President Musharraf sprak het volk toe en kondigde drie dagen van rouw aan.
Ex-premier
Het was niet de eerste aanslag op Bhutto. Enkele maanden geleden was ze al eens betrokken bij een zware aanslag waarbij meer dan honderd doden vielen. Ze was toen net teruggekeerd naar Pakistan. Bhutto wees naar hoge verantwoordelijken die achter de aanslag zouden zitten. Bhutto was de eerste vrouwelijke premier van Pakistan en stond aan het hoofd van de Pakistaanse Volkspartij. Binnen twee weken zijn er parlementsverkiezingen in het land. Haar aanhangers hoopten dat ze dan opnieuw zou worden verkozen als premier. In haar verkiezingscampagne richtte Bhutto haar pijlen op president Musharraf, maar vooral ook op het moslimfundamentalisme in Pakistan.
Crisis
Eerder op de dag was ook de andere oppositieleider Nawaz Sharif al betrokken bij een aanslag. Vier aanhangers werden neergeschoten toen ze een spandoek wilden ophangen. Hoe het nu op politiek gebied verder moet, is nog niet duidelijk. Pakistan lijkt in elk geval af te stevenen op een zware crisis. Een zwaar aangeslagen Sharif beloofde de bevolking alvast om "hun strijd te leiden". Ook de Verenigde Staten en Rusland hebben de aanslag veroordeeld. De Amerikaanse president George Bush noemde het "een laffe daad" en hoopt dat de "schuldigen zullen worden gestraft". De Britse premier Gordon Brown zegt dat Bhutto "vermoord is door lafaarden die bang zijn voor de democratie". "Ze is vermoord door terroristen, maar de terroristen zullen niet winnen", zegt Brown.
Rellen
De bevolking kreeg de raad om binnen te blijven, maar heel wat Pakistanen zijn op straat gekomen om te protesteren. Hier en daar braken rellen uit waartegen de politie hardhandig moest optreden. Betogers bezetten de belangrijkste verkeersas van Peshawar. Verkiezingsborden werden in brand gestoken en er werden slogans gescandeerd tegen president Musharraf. (gb)
bron: www.hln.be


