http://www.pzc.nl/zeeland/algemeen/2305 ... enesse.ece
"Ik dacht wat is dit nu?" Peter Bodbijl, medewerker van de gemeente Schouwen-Duiveland wist niet wat hij hoorde toen hij gisteren een telefoontje kreeg dat een zeehond over straat hobbelde in Renesse. "Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt.".
Het beest is 's ochtends rond zes uur ontdekt. "Door een vrouw die er langs reed. Ze dacht eerst dat het om een vuilniszak ging maar toen kwam er ineens beweging in." De zeehond was toen al zeker 200 meter vanuit de zee, over de duinen, richting dorp gegaan.
Anderhalf uur later werd het dier opnieuw gespot op een parkeerplaats in de duinen, een paar kilometer verderop.
De zeehond bleek een snee in de wang te hebben en is blind aan één oog. "Dat een zeehond blind is aan een oog zien we veel vaker en dat is geen probleem voor het zoeken naar voedsel. Het beest zag er verder goed gezond uit", zegt Martin Geerse van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren. "Het dier reageerde fel en deed verwoede pogingen om de mensen van zich af te houden. Gezien zijn toestand heb ik besloten om hem (de zeehond was zeer waarschijnlijk een mannetje) via het duinpad terug te drijven naar de zee. Je kan hem wel willen vangen en dan naar Pieterburen brengen maar dat geeft veel stress." De zeehond is met dranghekken richting zee gedirigeerd. "We dreven hem een beetje op en dan nam hij een spurt van wel zeker dertig meter" zegt Bodbijl. "Vervolgens moest hij dan even rusten en dan ging het weer verder. Hij was best agressief. Er kwam nog een mevrouw langs met een klein hondje die niet aan de riem liep. Die mevrouw heeft het advies gekregen de hond maar even op te tillen want een grote zeehond eet gerust ook een meeuw." Al met al heeft het een uur geduurd voor het beest weer in de zee lag. "Dat is best emotioneel als hij dan het water in gaat. Dan gaat er wel wat door je heen. Hij keek ook nog even achterom, zo van: 'jongens, bedankt' ".
Ook voor Martin Geerse was het de eerste keer dat hij een zeehond zo ver van zee heeft aangetroffen. "Ik doe dit werk nu veertien jaar en heb dit nog nooit meegemaakt." Toch is het gedrag van de zeehond niet abnormaal, zegt zeezoogdier-deskundige Peter Reijnders van Imares (onderdeel van de universiteit van Wageningen).
"Alleen zodra in Nederland een zeehond op het strand komt wordt het beest in het nekvel gegrepen en naar de opvang gebracht. In Duitsland bijvoorbeeld laten ze de dieren gewoon hun gang gaan." Grijze zeehonden zoeken juist vaak een plek op het land op om een jong ter wereld te brengen. Volgens hem is een zeehond die in de duinen gaat liggen dan ook niet per definitie ziek.
video: http://www.pzc.nl/zeeland/algemeen/2304 ... houwen.ece
Ik moet hier dus ontzettend om lachen. Waarschijnlijk is het diertje dus langs een 60km weg het dorp in gewandeld. De duinen zelf zijn niet zo lang en vervan het dorp vandaan. Sta nog wel verbaasd ervan dat er in de buurt van Renesse nog zeehonden zwemmen.