bron: Telegraaf.nl
AMSTERDAM - De circa veertig Nederlandse deelnemers aan de milieu-conferentie op Bali hoesten met hun vliegtrip naar het zonnige vakantieoord ruim 200.000 kilo CO2 uit. Dat haalt een gemiddelde automobilist (15.500 km per jaar) slechts als hij zeventig jaren lang geniet van zijn autootje.
Bali-gangers notoire vervuilers
Een beter milieu begint bij jezelf. Maar dat geldt kennelijk niet voor de flinke delegatie van ambtenaren, milieulobbyisten en Kamerleden die dezer dagen in het kielzog van minister Cramer (Milieu) afreist naar de VN-klimaatconferentie op Bali. Het diverse palet aan klimaatstrijders, van Vogelbescherming tot het Rode Kruis, stoot net zo veel CO2 uit als een leven lang autorijden.
De circa veertig Nederlandse Bali-gangers hoesten met hun vliegtrip naar het zonnige vakantieoord ruim 200.000 kilo CO2 uit. Dat haalt een gemiddelde automobilist (15.500 km per jaar) slechts als hij zeventig jaren lang geniet van zijn autootje. Onder de Indonesische hemel wil men juist afspraken maken over minder CO2, omdat nogal wat wetenschappers menen dat juist die menselijke uitstoot een warmer klimaat veroorzaakt.
Het Wereld Natuur Fonds, Milieudefensie en Greenpeace (dat wereldwijd dertig personen laat aanrukken), allemaal hebben ze hun koffers gepakt. Zelfs onze Vogelbescherming fluit straks haar liedje mee. "We vechten tegen ontbossing", verklaart een woordvoerder. "Wij kunnen het in Nederland nog zo goed doen, als men in het buitenland niet oppast, is nog steeds een groot deel van onze vogelsoorten in gevaar."
Retourtje
Maar één retourtje Bali over 24.320 kilometers komt al neer op 5,35 ton CO2, aldus het CO2-rekenmachientje op de website van Milieucentraal. Daarvan kunnen twee ouders met één kind een jaar lang koken, douchen, wassen, stoken en het huis verlichten. Eén paar koffers minder zou dus gelijk schelen.
Toch trekken in het gevolg van minister Cramer enkele tientallen ambtenaren (16) en (milieu)lobbyisten (11) naar de milieutop. En hoewel Cramer slechts vier leden van de Tweede Kamer heeft meegevraagd, breidde het parlement dat zelf uit tot zeven. Het bedrijfsleven houdt het op twee vertegenwoordigers.
Onder de parlementariërs zijn voormalig Schiphol-demonstrant Wijnand Duyvendak (GroenLinks) en PvdA'er en ex-Greenpeace-activist Diederik Samsom, die onlangs nog klaagde over 'energievretende' opblaasjacuzzi's in de tuin. Thuisblijver Barry Madlener (PVV): "Het is een snoepreisje voor gelijkgezinden die kicken op de klimaathype. Daar doen wij niet aan mee."
In ondernemersland fronst men ook lichtjes de wenkbrauwen. Afgezien van Shell zendt het Nederlandse bedrijfsleven alleen lobbyist Frits de Groot van VNO-NCW. Het parlement hoeft minister Cramer op Bali niet te controleren, want het is de Europese Commissie die onderhandelt, stelt hij. En over de stoet milieuclubs, voor wie de airco straks ook staat te blazen, zegt De Groot: "Misschien zijn ondernemers wat zuiniger dan maatschappelijke organisaties."
Op het ministerie van VROM erkent men wel het wrange aan de situatie. "Zit een punt van waarheid in. Er stappen 10.000 mensen uit 190 landen in supervervuilende vliegtuigen om over CO2-uitstoot te praten", vat de woordvoerder van Cramer samen. "Maar voor de minister is dat een reden te meer om van Bali een succes te maken. Iedereen moet zich verbinden aan concrete afspraken tot lagere CO2-uitstoot."
En als die CO2-uitstoot door de mens nou eens niet de oorzaak is van klimaatverandering? Zoals genoeg wetenschappelijke critici van milieuridder Al Gore beweren. In de Tweede Kamer ligt er een taboe op dergelijke nuchtere twijfel. "Inderdaad, er is nog niets zeker. Maar dat ga ik niet hardop roepen", zegt een ander Kamerlid anoniem. "Je plaatst jezelf buiten elke discussie en krijgt de hoon van de linkse kerk over je heen."
Wroeging
PvdA'er Samsom is wel overtuigd. De wereld moet snel iets doen aan de CO2-uitstoot. Maar wroeging, als straks het vliegtuig vol gas over de startbaan dendert? Nee, dat voelt hij niet. "Wij compenseren alles twee keer. We laten nieuw bos planten." En wat gaat hij op Bali doen? "Netwerken, netwerken, netwerken. Elkaar fysiek ontmoeten is toch niet hetzelfde als videoconferencing."
BELACHELIJK!! Zo is er wel meer van dit soort gezeur
