Citaat:Geen nieuw referendum over EU-verdrag in Nederland
Het kabinet wil geen nieuw referendum over het vernieuwde Europees verdrag. Dat is bekendgemaakt na afloop van de ministerraad in Nederland.
Advies Raad van State
Het kabinet volgt hiermee het advies van de Raad van State, die moest bekijken in hoeverre het verdrag nog grondwettelijke aspecten bevat. De raad heeft geoordeeld dat de wijzigingen in het nieuwe verdrag niet ingrijpend genoeg zijn om het volk om een uitspraak te hoeven vragen.
Omstreden besluit
Het besluit van het kabinet is omstreden, ook binnen de coalitie. Een deel van de PvdA-ministers zou voor een referendum zijn geweest. Vorige week stelde de ministerraad zijn besluit nog uit.
Initiatief Tweede Kamer
Dat een referendum nu van de baan is, is allerminst zeker. De Tweede Kamer kan ook zelf met een initiatief tot een referendum komen. De SP kondigde eerder aan druk bezig te zijn met het voorbereiden van een initiatiefwetsvoorstel om een raadgevend referendum te organiseren. GroenLinks, D66 en de PVV zijn voor. De PvdA en de VVD hebben nog geen keuze gemaakt en hakken de knoop waarschijnlijk volgende week door.
PvdA-leider Jacques Tichelaar liet enkele maanden geleden al wel weten geen reden te zien om geen referendum over het nieuwe verdrag te houden. De PvdA-fractie in de Kamer schijnt te neigen naar steun voor het referendum. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen.
Nee egen grondwet
In 2005 zei ruim zestig procent van de Nederlanders in een referendum 'nee' tegen de vorige versie van het Europese verdrag, die nog als grondwet te boek stond. Ook de Fransen verwezen de grondwet naar de prullenbak. Daarmee werd een impasse in de Europese integratie veroorzaakt. De wijzigingen die eerder dit jaar op een Europese top zijn aangebracht, moesten deze verhelpen.
Nederland heeft in de onderhandelingen met de andere lidstaten gepleit voor het verwijderen van bepaalde punten uit het verdrag. Daarbij ging het onder meer over symbolische bepalingen, over bijvoorbeeld een Europese vlag, die het verdrag te veel op een grondwet zouden hebben laten lijken. De vlag is verdwenen uit het oude verdrag, net als het Europese volkslied.
"Het verdrag onderscheidt zich in aard, omvang en inhoud van het vorige grondwettelijk verdrag", zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) vorige week. In die zin zou het gaan om een 'klassiek wijzigingsverdrag' te vergelijken met de eerdere EU-verdragen van Maastricht en Nice. Deze verdragen werden alleen goedgekeurd door het Nederlandse parlement; referenda bleven uit. (novum/vsv)
Bron: www.hln.be
Ikzelf ben nog steeds niet enthousiast over het hele verenigd Europaplan, en heb het gevoel dat ondanks het eerdere referendum de regering nu gewoon zijn zin doordramt. Die vlag en volkslied vind ik zelf nl. nog wel het minste

Maar wellicht zit het allemaal heel anders in elkaar. Wat denken jullie erover? Wat staat er nu eigenlijk concreet in het nieuwe Verdrag?