Oostzee sterft langzaam
Uitgegeven: 16 april 2007 15:20
EKENAS - Het leven verdwijnt langzaam maar zeker uit de Oostzee, de baai tussen Finland, Zweden en Polen. Door gebrek aan vers oceaanwater wordt het water steeds troebeler.
Kilometerslange slierten van giftige blauwgroene algen verstikken er de flora en fauna. Honderden vierkante kilometers zijn al ecologisch dood.
Kabeljauw is al zeldzaam geworden en van de haring worden alleen nog hele dunne exemplaren gevonden, merkt Marko Reinikainen, manager van het zoölogisch station Tvärminne in de Finse kustplaats Ekenas, op tijdens een ontmoeting met de internationale pers.
Sneeuwlaag
"Belangrijke oorzaak is dat bij Denemarken er steeds minder vers water de Oostzee instroomt", zegt de expert. "De toegang bij Denemarken wordt steeds ondieper, omdat de bodem er langzaam stijgt. De aarde herstelt hier nog van de eeuwenlange druk van de twee kilometer dikke sneeuwlaag uit de IJstijd".
Bron: www.nu.nl
De klimaatverandering is echt in volle gang. Las ook al iets over 43 cm sneeuw in het noorden van New York en in een ander gebied viel de grootste hoeveelheid regen sinds 1883.