Citaat:“Studentes kunnen voorlopig beter geen kinderen krijgen”, dat is vanaf vandaag de nieuwe stelling op STARTpage. Annemiek de Jong, oprichter van het Steunpunt Studerende moeders: “De problemen waar je tegenaan loopt zijn gigantisch.”
De Jong raadt het iedereen af om al tijdens de opleiding kinderen te krijgen en reageert daarmee op het advies dat de Raad voor de Volksgezondheid en zorg op 7 maart uitbracht. De RvZ wil stimuleren dat studentes nog tijdens hun opleiding moeder worden. Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld laat kinderen en dat heeft onder meer nadelige gevolgen voor de vruchtbaarheid. Het Nederlandse onderwijs zou het daarom mogelijk moeten maken dat studenten al tijdens hun opleiding kinderen kunnen krijgen. Ze zouden onder meer voor kinderopvang moeten zorgen en voor aangepaste studentenhuisvesting.
zet ik deze stelling tevens op bokt:
Het persbericht van de RvG
http://www.rvz.net/cgi-bin/adv.pl?advi_ ... t=1&stat=NCitaat:Den Haag - 7 maart 2007
Vrouwen in Nederland staan voor een dilemma: eerder kinderen krijgen levert maatschappelijke schade op, terwijl later kinderen krijgen tot veel medische schade kan leiden. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) presenteert vandaag het signalement Uitstel van ouderschap: medisch of maatschappelijk probleem? Daarin brengt de Raad de medische en maatschappelijke aspecten in kaart van uitstel van ouderschap.
Nederland zit in de kopgroep als het gaat om laat ouderschap: 45% van de moeders die hun eerste kind krijgen is 30 jaar of ouder, terwijl dat in 1970 nog geen 10% betrof. Gynaecologen trekken al langer aan de bel en waarschuwen voor de medische risico’s voor moeder en kind. Maatschappelijke zekerheden krijgen de voorrang boven medische risico’s bij de keuze om aan kinderen te beginnen.
Maak het mogelijk om tijdens de studie kinderen te krijgen, creër een voor starters toegankelijker woningmarkt en maak meer ruimte voor mannen en vrouwen om zorg en arbeid te combineren. Dat zouden maatregelen kunnen zijn en daarover wil de Raad met het signalement de discussie aanzwengelen.
Het nieuwe kabinet, de Tweede Kamer en de sociale partners zullen zich moeten afvragen of toenemend uitstel van ouderschap aanleiding is tot beleidsmaatregelen.
Het signalement is voorbereid door de commissie Uitstel van ouderschap. Deze commissie stond onder leiding van mw. prof. dr. D.D.M. Braat, vice-voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg en hoogleraar Verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde. De commissie was als volgt samengesteld:
(...)
Het signalement bevat onder meer bijdragen van externe deskundigen:
(...)
http://www.rvz.net/cgi-bin/adv.pl?advi_ ... t=1&stat=NCitaat:Uitgebrachte signalementen - korte inhoud
Signalement: Uitstel van ouderschap
Uitstel van ouderschap komt in Nederland steeds vaker voor. Is dat een probleem? Het medische antwoord is eenduidig: ‘als je kinderen wilt, krijg ze dan vooral vroeg, namelijk vóór je dertigste!’ Maatschappelijk gezien lijkt de boodschap tegen-overgesteld te zijn: ‘het loont - om meerdere redenen - om juist laat kinderen te krijgen’. Moet de overheid maatregelen nemen?
Met dit signalement start de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg een publieke en politieke discussie met de stellingen:
1. Er is onvoldoende bekendheid met risico’s van zwangerschappen na het 30e levensjaar. Voorlichting (via postbus 51, onderwijs, gezondheidszorg) is een noodzakelijke voorwaarde om dit gebrek aan kennis weg te nemen.
2. Er moet beleid komen waarin levensloop en carrièreperspectieven beter op elkaar zijn afgestemd.
3. De combinatie van arbeid en zorg kan beter door arbeid flexibeler te organiseren (flexibele werktijden, telewerken, terugkeerregelingen).
4. Er moet meer betaald ouderschapsverlof komen in het eerste levensjaar van het kind.
Voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardige en betaalbare kinderopvang stimuleert vrouwen om ‘op tijd’ kinderen te krijgen én aan de arbeidsmarkt te blijven deelnemen. Zweden is hierbij gidsland.
5. Kinderen krijgen moet ook mogelijk zijn tijdens de studie of opleiding.
6. De woningmarkt moet toegankelijker worden voor jonge starters.
(...)
Het gehele rapport: http://www.rvz.net/data/download/versie_internet.pdf
raadzaam is om pagina 7 wel even te lezen. Hier staan nl. de maatregelen die er toe moeten/kunnen leiden om kinderen tijdens het studeren beter mogelijk te maken.
De stelling is dus: Studentes moeten de mogelijkheid hebben om kinderen te krijgen en dit moet o.a. vanuit de school en overheid gestimuleerd worden.
Zelf zie ik dit dus totaal niet gebeuren. Het combineren van een volle studiebaan is haast onmogelijk als je ook nog eens kinderen op moet gaan voeden. Studenten wonen vaak op een klein kamertje of thuis. Zie daar je kind maar eens op te voeden. Starterwoningen zijn ook vaak niet voor studenten te betalen. Hoe?? én studie betalen én kinderen opvoeden/betalen én werken om een woning te onderhouden. Ik vind de late leeftijd van vrouwen en kinderen krijgen idd zorgwekkend, maar de Nederlandse samenleving is niet zo maar aan te passen dat dit mogelijk kan worden. Goedkope (starters) woningen wordt al jaaaaaren geroepen, maar dit werkt gewoon niet of zeer slecht. Ze blijven te lang wonen, slechte doorstroming of de prijs stijgt toch weer teveel. Woning is niet dicht bij leefomgeving. etc. etc.