Tegenlicht - Vrienden van God

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jamezy
Berichten: 1382
Geregistreerd: 06-09-05

Tegenlicht - Vrienden van God

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-02-07 21:31

Vrienden van God
Deel I van het tweeluik: God in Amerika

Geloven mag weer. De confessionele partijen hebben gewonnen in de Tweede Kamerverkiezingen, en het lijkt erop dat het nieuwe kabinet voor een meerderheid zal bestaan uit bestuurders met een religieuze achtergrond. Wat zal dit betekenen voor de invloed van religie op de politiek in Nederland? Hoe zal de scheiding van kerk en staat er in de praktijk uitzien?
In Amerika is de invloed van religie op de politiek al langer van belang. Het land, waar slechts 15 procent religie als 'niet wezenlijk belangrijk' omschrijft, en waar meer dan 77 procent van de bevolking zichzelf als christen omschrijft, is het meest gelovig van alle Westerse landen. Maar hoe gelovig is Amerika precies, en hoezeer is het geloof vervlochten in de Amerikaanse samenleving?
Tegenlicht kijkt naar de invloed van religie op het Amerikaanse leven. Te zien is niet alleen hoe de religie zichtbaar is in het dagelijks leven, maar ook in de academische wereld en de politiek, waar het geloof een nog grotere rol speelt dan van de buitenkant al is te zien.


Vrienden van God

Afhankelijk van wie je het vraagt telt Amerika tussen de 50 en 80 miljoen evangelische christenen. Met dit soort aantallen is het niet verwonderlijk dat deze conservatieve gelovigen een macht van betekenis zijn geworden in de Amerikaanse cultuur en politiek. Wie zijn ze? Wat geloven ze? En wat betekenen ze voor de toekomst van het land?
Documentairemaker Alexandra Pelosi neemt de kijker mee op een onderhoudende rondreis door het binnenland van Amerika, waar een gemotiveerd en goed georganiseerd conservatief christelijk machtsblok de morele en politieke toekomst van de VS wil vormen naar Gods woord.
In Vrienden van God zoekt Pelosi bekende predikanten op, zoals Jerry Falwell, een van de voormannen van de invloedrijke Christian Coalition en oprichter van de christelijke Liberty University, en Ted Haggard, die niet lang na de opnames moest opstappen vanwege een seksschandaal.
Maar ze portretteert ook exotische randgroepen die de christelijke boodschap brengen op plekken als de midgetgolfbaan, in themaparken, bij popconcerten en worstelwedstrijden. Waar ze ook komt, Pelosi stuit overal op vastberaden toewijding aan een onverzettelijke agenda, die het best verwoord wordt door Jerry Falwell: "Evangelische christenen zijn de grootste minderheid in dit land," zegt hij. "Het is geen meerderheid, maar ik denk niet dat je zonder deze groep kunt winnen. Als ze zich gezamenlijk tegen je keren, verlies je. John Kerry heeft dat aan den lijve ondervonden, en Al Gore ook, toen zij de presidentsverkiezingen verloren. En Hillary Clinton zal het ook merken in 2008. De kerk is de enige hoop voor de genezing van dit land. We spelen geen spelletje. We zijn absoluut van plan dit land terug te winnen voor God."
Alexandra Pelosi maakte eerder de met een Emmy bekroonde documentaire Journeys with George, waarin ze George W. Bush volgde op zijn eerste verkiezingscampagne voor het presidentschap. In 2004 maakte ze Diary of of a Political Tourist, een documentair verslag van de verkiezingscampagnes van John Kerry, Howard Dean en vijf andere Democratische presidentskandidaten. Pelosi is de dochter van Nancy Pelosi, de nieuwe Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

(...)

Tegenlicht sprak met Richard Dawkins, de beroemde evolutie-bioloog uit Oxford, die de handschoen heeft opgenomen tegen dit verschijnsel. Dawkins: "Het wordt tijd dat mensen de moed hebben om als atheïsten uit de kast komen, net als de homo's in de jaren 70. Op dit moment leven we in een wereld waarin er een overdreven respect is voor religie en wel op zo'n manier dat religie volkomen immuun is geworden voor enige vorm van kritiek" In zijn onlangs verschenen boek "The God Delusion" vertelt Dawkins uitgebreid over het ongehoorde isolement waarin in de VS het atheïsme is gedreven.

Oud-senator en voormalig VN-ambassadeur John Danforth (Republikein, Missouri) heeft openlijk afstand genomen van 'de overname van zijn partij' door fundamentalistische christenen. Danforth is zelf een gelovig christen en beëdigd priester, maar hij meent dat zijn partij de afgelopen jaren gekaapt is door de fundamentalistische stroming binnen zijn partij. Danforth: "Als Gods woord jouw waarheid is, dan is er weinig ruimte voor compromissen. Als je er van overtuigd bent dat jouw poltieke agenda Gods wil is, dan is iedereen die jouw agenda ter discussie stelt een vijand van God"

Nu de Democraten een meerderheid hebben zowel in het Congres als in het Huis van Afgevaardigden, lijkt de invloed van het geloof op de politiek op het eerste gezicht af te nemen. Maar ook de democratische partij weet dat er zonder steun van de kerk geen meerderheid te halen is onder de Amerikaanse kiezer. Gods agenda zal daarom ook de komende jaren nog op tafel liggen in Washington.

Ook in de verre toekomst zal de invloed van het geloof groot blijven. Niet in de laatste plaats omdat steeds meer gelovige Amerikanen gebruik maken van het recht om hun kinderen zelf les te geven. Tegenlicht volgde dit verschijnsel van 'Homeschooling', en keek naar wat de kinderen onderwezen krijgen.

Verder sprak Tegenlicht met Kevin Phillips, oud-partijstrateeg van de Republikeinen onder Nixon en Reagan. Phillips was ooit de bedenker van de term 'moral majority', nu heeft hij een uitgebreide studie gemaakt van de invloed van religie op het electoraat in de VS. Volgens Phillips gelooft 45% van de Amerikanen in een letterlijke opvatting van de bijbel en gelooft 75% van de conservatieve christenen in het einde der tijden, waarbij Jezus terugkeert op aarde om de strijd aan te gaan met de anti-christ. Phillips: "Als bijna een derde van je electoraat letterlijk gelooft in het Armageddon en de eindstrijd met de antichrist dan komt de oorlog in Irak ineens in een heel ander daglicht te staan". Phillips meent dan ook dat het een misvatting is dat religie op haar retour is in de Westerse samenleving. "Het idee dat religie in een geciviliseerd land als Amerika op de terugtocht zou zijn, dat is een van de grootste vergissingen geweest van de afgelopen jaren."

~*~*~*~*~*~

Heeft iemand dit gezien? Ik wel, namelijk.

Het is zelfs schijnbaar zo erg, dat de gemiddelde Amerikaan niet zou durven toegeven atheist te zijn. Niet-gelovigen krijgen problemen met hun familie, collega's... Zo ook een fikse ruimte, gevuld met politieke mensen die statistisch gezien onmogelijk allemaal kunnen geloven; geen van hen zal publiekelijk toegeven niet te geloven.

Toen ik erover na ging denken, vielen stukjes op hun plaats. Ik zal er meteen melden dat ik niet geloof, ben wel gevormd en gedoopt maar dat kwam meer van de ouderlijke eenheid, en er dus misschien niet helemaal objectief voor sta... maar waar zijn we nu helemaal mee bezig?

Zoals ik het zie, is religie (althans in vroegere tijden) mede gebruikt om de menigte tam te maken en houden. Doe niet zus, doe niet zo, want na je leven wordt je er keihard voor gestaft. Verschijningen van Maria, huilende beelden... Er worden complete oorlogen begonnen om geloof, eigenlijk te gek voor woorden. En waarom nu eigenlijk? Omdat een ander iets anders geloofd dan jijzelf? Ik snap het punt niet. Het zou mensen een rotzorg moeten zijn wat een ander denkt of vind, en laat elkaar gewoon eens lekker in de waarde.

Kijk alleen al eens naar de Nederlandse politiek. Welke partij had de meeste stemmen? Juist, het CDA. En wat staat er op de site? "Het CDA heeft een vast geloof in democratische waarden. Wij gebruiken het Evangelie als grondslag en inspiratiebron bij het zoeken naar oplossingen voor hedendaagse problemen." Vraag me af of er gestemd werd vanwege de religieuze grondslag, of om de partijpunten. Beetje van allebei misschien?

Nogmaals, ik val niemand aan of af. Geloven is een keuze die je zelf maakt, en ik ben benieuwd naar ander licht op de zaak Lachen

Shadow0

Berichten: 44368
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Tegenlicht - Vrienden van God

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-07 00:12

Jamezy schreef:
Het is zelfs schijnbaar zo erg, dat de gemiddelde Amerikaan niet zou durven toegeven atheist te zijn. Niet-gelovigen krijgen problemen met hun familie, collega's... Zo ook een fikse ruimte, gevuld met politieke mensen die statistisch gezien onmogelijk allemaal kunnen geloven; geen van hen zal publiekelijk toegeven niet te geloven.


Mijn persoonlijke indruk is dat de meesten ook daadwerkelijk wel geloven. De grens tussen wel geloven en niet-geloven is namelijk niet zo sterk als die lijkt. Dat klinkt misschien vreemd maar... in zekere zin is dat ook in Nederland wel zo. Hier geven veel mensen aan niet naar de kerk te gaan, daar ook niet bij te horen, maar ze geloven wel dat er 'iets' is. 'Iets' na de dood, of 'iets' meer op aarde (geesten, paranormale krachten, bovennatuurlijke verschijnselen, etc).

Alleen... hier in Nederland kiezen de meeste mensen er dan voor om te zeggen dat ze 'niets' zijn, terwijl in Amerika dezelfde mensen waarschijnlijk als wel-religieus in de boeken staan. Dat is niet hypocriet van de een of de andere groep, maar gewoon een wat vage scheidslijn.

Citaat:
Zoals ik het zie, is religie (althans in vroegere tijden) mede gebruikt om de menigte tam te maken en houden. Doe niet zus, doe niet zo, want na je leven wordt je er keihard voor gestaft. Verschijningen van Maria, huilende beelden...


Daarmee zie je over het hoofd hoe een groot deel van het geloof ook juist heeft geprobeerd voor de armen op te komen, zorg te dragen voor elkaar waar dat niet gebeurde, ethische regels op te stellen voor bepaald gedrag, etc.

Vrijwel elk middel kan goed en slecht gebruikt worden. Het geloof is een reden om oorlogen te voeren, maar ook om vanuit het diepst van je hart vrede en liefde te delen met anderen. Aan de ene kant de roofridders uit de kruistochten, aan de andere kant de monnikenkloosters die de zieken verzorgden waar de leenheren dat niet deden. En ook nu: aan de ene kant de beperkende, beklemmende en onverdraagzame gemeenschappen, maar aan de andere kant organisaties die dak- en thuislozen helpen, een sterke onderlinge band hebben, de zwakkeren proberen te helpen.

Citaat:
Kijk alleen al eens naar de Nederlandse politiek. Welke partij had de meeste stemmen? Juist, het CDA. En wat staat er op de site? "Het CDA heeft een vast geloof in democratische waarden. Wij gebruiken het Evangelie als grondslag en inspiratiebron bij het zoeken naar oplossingen voor hedendaagse problemen." Vraag me af of er gestemd werd vanwege de religieuze grondslag, of om de partijpunten. Beetje van allebei misschien?


Inderdaad, velen zullen 'een beetje van allebei' hebben gekozen. En daarom moet je het ook niet zwaarder zien dan nodig, denk ik. Het CDA is niet alleen maar groot vanwege hun religieuze opvattingen, maar ook vanwege hun historie (het is altijd al de grootste partij geweest, een partij die in de regering zit en de premier heeft geleverd die nog steeds het gezicht van de campagne is), hun betrekkelijk gematigd-conservatieve middenstandpunt (niet te extreem liberaal, niet te extreem socialistisch, niet te veel veranderen, etc).

De SGP tegenover de CU geeft ook wel een mooie illustratie hoe je met vergelijkbare basis toch hele verschillende kanten op kunt gaan. Allebei komen ze uit de conservatief-christelijke hoek, maar de SGP weigert om wat dan ook te moderniseren en komt daarom vooral erg star en bekrompen over (en heeft daar dus ook al problemen mee gekregen) terwijl de CU, zonder hun geloof aan de kant te zetten, dit op een hele andere manier invulling geeft - en nu mee mag doen in de regering.

Het geloof in god is volgens mij overigens geen slechtere of betere basis voor politiek dan het geloof in kapitalisme en marktwerking (liberale partijen) of gelijkheid van mensen onder alle omstandigheden (socialistische partijen). Ook die zaken kunnen misbruikt worden (denk bij kapitalisme aan de omstandigheden van de arbeiders aan het eind van de 19e eeuw, en ach, ook aan de horigen (middeleeuwen), slavenarbeid (onze befaamde Gouden Eeuw), misbruik door monopolisten en nog meer van dat fraais... denk bij het communisme aan de voormalige Sovjet-Unie, aan China en Noord-Korea, en ook dat is niet te mooi)

De fout zit niet in de grondslag... de fout zit in de mensheid zelf, ben ik bang.

Jamezy
Berichten: 1382
Geregistreerd: 06-09-05

Re: Tegenlicht - Vrienden van God

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-02-07 20:29

Dank voor je reactie! Ik ga binnekort even zitten voor een antwoord Haha!

Toekie

Berichten: 8042
Geregistreerd: 18-06-03
Woonplaats: Somewhere over the rainbow

Re: Tegenlicht - Vrienden van God

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-07 23:06

Jamezy schreef:
Alexandra Pelosi maakte eerder de met een Emmy bekroonde documentaire Journeys with George, waarin ze George W. Bush volgde op zijn eerste verkiezingscampagne voor het presidentschap. In 2004 maakte ze Diary of of a Political Tourist, een documentair verslag van de verkiezingscampagnes van John Kerry, Howard Dean en vijf andere Democratische presidentskandidaten. Pelosi is de dochter van Nancy Pelosi, de nieuwe Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.


Ik heb Alexandra Pelosi twee jaar geleden ontmoet in de trein van Tilburg naar Eindhoven. Toen was ze hier voor het filmfestival in Rotterdam. Herkende haar stem van Journeys with George. Meesterlijke documentaire! Ik studeer journalistiek en die docu hadden we op school gekeken. We hebben heel leuk zitten kletsen. Zo nu en dan heb ik contact met haar Nederlandse man Michiel Vos (die regelmatig voorbij komt op tv, radio en in tijdschriften). Hij had me via mail laten weten dat hun nieuwe documentaire Friends of God op de Nederlandse televisie kwam dus ik heb gekeken (het tweede deel van Tegenlicht zélf, een week later, ook). Vond het echt ongelofelijk en 'typisch Amerikaanse hysterie'. En ondertussen vullen die zogenaamde tv-priesters e.d. hun zakken. Dat heeft niets meer met geloven te maken, het is één grote commerciële hype. Maar wel ernstig, aangezien het een zeer grote rol in de politiek speelt. Het toppunt vond ik de drive-in kerk. Hierover kan ik maar één ding zeggen: ''O my God!'' Bloos!