Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Klijn schreef:Het gaat ook om de bestempeling van ziektebeelden indien jongeren afwijkend gedrag hebben. Iets wat ik als heel gevaarlijk ervaar, aangezien de problemen buiten iemands eigen verantwoordelijk worden gesteld en daar niet meer zelf op aanspreekbaar is en ook niet het gevoel heeft daar zelf invloed op uit te kunnen oefenen.
Shadow0 schreef:
Maar... bij meer neurologisch/psychologische zaken ligt dat veel minder voor de hand. Dat is jammer, want zo hoeft het niet te zijn. De diagnose moet geen excuus zijn voor bepaald gedrag, maar een beginpunt, van waaruit je kijkt hoe je het kunt beinvloeden. Maar wel gericht op de toekomst: eeuwig verwijten blijven nadragen over wat er allemaal verkeerd is gegaan heeft geen zin, het belangrijke is hoe je dit in de toekomst kunt bijsturen.
Klijn schreef:Misschien het niet meer zo makkelijk stellen van een diagnose wel...
Citaat:Maar van de andere kant vind ik het soms een makkelijke uitweg. Je kunt ook gewoon een mindere periode hebben. Daar kom je wel weer bovenop. Zo werd dat eerst gezien, waarom moet dat nou dan opeens anders?
Citaat:waarom geven we het beestje ineens een naam waardoor het vreselijk lijkt?
Klijn schreef:Ja eerlijk gezegd denk ik dat probleemjongeren zonder diagnose zich verantwoordelijker voelen voor hun gedrag.. Dit basseer ik op enkele situaties die ik gezien heb.
Citaat:Klopt dat het bij een grote groep niet goed kwam, maar dat is nu hetzelfde denk ik.
Citaat:Dit ook door de grote tekort aan plekken in bijvoorbeeld de psychiatrie, waar jonge cliënten gewoon in de gevangenis worden gestopt omdat er in de instelling zelf geen plaats voor is, of de begeleiders ze niet aan kunnen door het personeelstekort.
Citaat:Ik denk bij sommige gevallen wel dat de naam het vreselijk maakt. Zo ken ik een jongen die te horen kreeg dat hij een psychose had (hoewel hij in werkelijkheid gewoon veel stress had) maar door die diagnose wel flipte omdat een psychose toch wel heel erg was in zijn ogen.