Deel 1 is hier terug te lezen [PP] Wolf, Nl, Be, Du
Tevens is het deze maand, 11 jaar geleden dat het allereerste topic op Bokt over de wolf werd geopend; [NM] Wolf in Nederland
Dit topic is bedoeld om op een respectvolle manier met elkaar over de voors en tegens van de aanwezigheid van de wolf in de Nederland te praten. En om elkaar te attenderen op de aanwezigheid van de wolf en te waarschuwen waar aanvallen van wolven op mens en dier in Nederland en in de grensregio’s zijn geweest.
Foto’s van zwaargewonde, verminkte dieren worden in dit topic in een spoiler geplaatst.
De meeste meldingen worden letterlijk overgenomen uit de hier onder genoemde alertgroepen en facebookpagina’s. Meldingen uit de plaatselijke buurtapp en stal-app mogen natuurlijk ook gemeld worden, maar als je twijfelt over de correctheid, meld het voorval niet of zeg erbij dat je aan het bericht twijfelt.
De diverse alertgroepen en pagina’s trekken meldingen zo goed als mogelijk na om zo valse meldingen te voorkomen.
Tevens worden deze meldingen vrijwel altijd met toestemming en instemming van getroffen dierhouders op de kanalen van de diverse groepen geplaatst.
De alertgroepen doen hun werk via facebook en whatsapp.
Een waarschuwing vooraf, de foto’s en filmpjes op de diverse Facebookpagina’s en die via whatsapp in die groepen gedeeld worden, zijn vaak erg heftig en laten niets aan de verbeelding over.
Nogmaals bij overname van deze berichten, worden de gruwelijke beelden op Bokt alleen in spoiler gezet.
Fragment uit video dat roedel wordt bijgevoerd.
Bron volledige video Geen Wolf in Cultuurlandschap
• wolvenmeldpunt geen wolf of Geen Wolf de pagina op Facebook te volgen werkgebied heel Nederland en grensgebied Duitsland en België. Wil je via whatsapp snel op de hoogte gesteld worden, stuur een whatsapp met je naam, woonplaats en van welke regio in Nederland je graag op de hoogte gehouden wilt worden, naar wolvenmeldpunt Geen Wolf +31 6 17018889.
• Stichting Wij(s) met wolven of via volg hun facebookpagina
Stichting wij(s) met Wolven wil een platform zijn ten behoeve van bezorgde burgers en geïnteresseerden met betrekking tot de komst en vestiging van wolven in Nederland.
In diverse regio’s ondervinden inwoners en hun dieren al veel problemen en deze zullen alleen maar toenemen naarmate het aantal wolven in Nederland toeneemt. Wij staan voor juiste berichtgeving en willen actief reageren op artikelen en thema’s die in de media verschijnen.
• Europation Predation Map en ze zijn ook te volgen via hun facebookpagina, daar publiceren ze de cijfers en overzichten voor Nederland.
Registreert op Europees niveau per land welke Europese roofdieren, o.a. van de wolf en beer, aanvallen hebben uitgevoerd op mensen en dieren en welke diersoort slachtoffer is geworden.
• Geen wolf in cultuurlandschap is een alleen via facebook te volgen.
“Pagina over grote roofdieren in cultuurlandschap, in binnen -en buitenland. Artikelen zeggen genoeg.”
Let op bij het bezoeken van hun pagina, de rauwe werkelijkheid wordt in beeld getoond.
• Stichting Annemieke van Straaten en Van Straaten Research, Het Wolvenvrouwtje zijn via facebook te volgen.
Deze pagina’s delen veel kritische informatie te lezen ten aanzien van de wolf en WOO-verzoeken over de aanwezigheid van de wolf.
Ook hier wordt de werkelijkheid van gewonde en gedode dieren met beeld gedeeld.
•Stichting WolfenNederland op FacebookStichting Platform Wolf en Nederland
NB: Alle hierboven genoemde alertgroep(en), Facebookpagina's en websites zijn akkoord dat hun berichten op Bokt gedeeld worden mits met inachtneming van bronvermelding en verwijzing van link naar het oorspronkelijke bericht.
Dit geldt ook voor de gebruikte buitenlandse bronnen die soms gebruikt worden in de berichten.
Valerius Geist
De naam Geist en de begrippen trappen of escalatieladder van Geist, kan je ook met enige regelmaat tegenkomen in berichten en topics over de wolf.
Volgens mij zijn we al geruime tijd in fase 6 van zijn escalatieladder.
Bron:Wikipedia Valerius Geist
"Geen aanval komt uit het niets!!!
De wetenschapper is ervan overtuigd: als de mensen zich niet verdedigen, zullen de wolven aanvallen. Natuurlijk komen aanvallen van wolven op boerderijdieren of zelfs mensen niet uit de lucht vallen. Dergelijke aanvallen worden veeleer voorafgegaan door verschillende fasen van gewenning aan de mens, aldus de bioloog. Hij beschrijft een schaal met zeven duidelijk herkenbare stadia voordat een wolf een aanval op een mens doet."
Fase 1:
De eerste tekenen zijn herten en andere prooien. Wanneer deze hun aanwezigheid in dorpen of steden uitbreiden, doen zij dat omdat zij op de vlucht zijn voor de wolf. Dieren vluchten uit het bos naar de stad, dichter bij gebouwen uit angst voor de wolf.
Fase 2:
wolven naderen menselijke woningen en veestallen, vooral 's nachts, volgens de theorie van Valerius Geist. Dit is onder meer te herkennen aan rusteloos blaffende honden of huilende wolven. Ze observeren mensen en leren snel hoe ver ze kunnen gaan.
Fase 3:
begint volgens Valerius Geist, wanneer de wolven zich ook overdag laten zien. Dit is al behoorlijk wat jaren ook in Nederland het geval. Ze observeren mensen bij hun dagelijkse karweitjes en leren zelfs hoe ze tuinpoorten moeten openen door er gewoon naar te kijken, zegt Valerius Geist.
Fase 4:
de wolven kunnen niet langer over het hoofd worden gezien, aldus Valerius Geist. Zij vallen honden en boerderijdieren aan, zelfs overdag, ook als die zich in de onmiddellijke nabijheid van huizen bevinden. Ze komen op terrassen en in tuinen. Mensen zijn in dit stadium nog niet het doelwit van aanvallen, maar worden bedreigd door grommen of snauwen.
Fase 5:
de aanvallen op vee nemen toe: In deze fase worden bijvoorbeeld ruiters omcirkeld en achtervolgd of worden grotere landbouwhuisdieren zoals runderen verwond. Ze worden gevonden met afgerukte oren, afgerukte staarten of verminkte geslachtsdelen. Of gewoonweg gedood.
Fase 6:
is bereikt wanneer wolven tam lijken te zijn in de onmiddellijke nabijheid van mensen. Ze porren met hun neus aan wandelaars, trekken aan hun kleren of ‘snappen’ zelfs in hun armen. Ze kunnen worden verjaagd door te schreeuwen en te zwaaien, maar ze vluchten niet ver. Het lijkt speels gedrag. In werkelijkheid beginnen zij pas de mens als prooi te ontdekken en uit te testen hoe hij zich gedraagt als hij wordt aangevallen.
Fase 7:
het toppunt van de escalatieladder is volgens Geist bereikt. Nu hebben de wolven eindelijk hun schuwheid tegenover mensen verloren. Hoewel zij nog enigszins onhandig zijn of kleine prooien pakt (lees ook kinderen aanvalt), kan een volwassen mens zich misschien nog verdedigen tegen een enkele wolf, maar tegen een hele roedel maakt zelfs een gewapende man geen schijn van kans.[/i]
Hoeveel wolven zijn er en waar zitten ze in Nederland?
BIJ12 baseert zich op de cijfers van Wolvenmonitoring Werkgroep Wolf in Nederland. Voor zover bekend zijn volgens de gegevens Wolvenmonitoring Werkgroep Wolf tot en met augustus ’24, 11 wolvenroedels in Nederland. Roedelsamenstelling en waar de roedels zich bevinden is in onderstaande spreadsheet te vinden. De cijfers zijn tot en met 31 oktober ’24 bijgewerkt.
Bron: spreadsheet Wolvenmonitoring Werkgroep Wolf
Heb je te maken met een aanval van een wolf op je (landbouw)huisdier, neem contact op met BIJ12, op werkdagen telefonisch bereikbaar 085-486 22 22.
Indien BIJ12 niet komt, kun je als dierhouder altijd je eigen dierenarts vragen, DNA van de wond afnemen. Dit is ook toegestaan door BIJ12!
Natuurlijk wil je je gewonde dier zo snel mogelijk helpen, schakel je dierenarts in, zeker als je moet wachten op taxateur van BIJ12. Indien je zelf DNA laat afnemen, dit kan bij ForGen, (Forensik Genetik) in Hamburg, Duitsland onafhankelijk onderzocht worden of er betrokkenheid van een hond, wolf, hybride/ wolfhond of wolfshond is geweest. Je dierenarts kan het afgenomen DNA-monster insturen naar BIJ12. Maar in een noodgeval, kun je altijd zelf proberen DNA af te nemen van de wondrand. Wat je ervoor nodig hebt en hoe je dat kunt doen, lees je hier. Dit monster dien je dan zelf op te sturen voor onderzoek, informeer vooraf naar de kosten, m.i. is Forensik Genetik in Hamburg in een dergelijke situatie het aangewezen onderzoekslaboratorium.
Onderzoek bij BIJ12 is kosteloos indien er sprake kan zijn van waarschijnlijke betrokkenheid van een wolf. De onderzoekskosten bij ForGen zijn voor de aanvrager. Voor exacte kosten kijk op de ForGen
DNA dat door BIJ12 wordt afgenomen wordt via bij het CEWolf consortium onderzocht. Op dit moment, november ’24 kan wolvenschade bij een hond niet worden aangetoond via het onderzoek dat door BIJ12 wordt aangevraagd. ForGen kan dit onderzoek overigens wel uitvoeren.
Antwoord op de veel gestelde gestelde vraag; kan DNA dat is afgenomen bij een hond onderzocht worden bij een mogelijke wolvenaanval?
“Nee, als een hond is aangevallen door (vermoedelijk) een wolf, is de onderzoeksmethode die WENR in opdracht van BIJ12 gebruikt niet geschikt om het DNA van wolf en hond te onderscheiden. Dat geldt voor zowel de soort- als individubepaling.
Wolf en hond hebben gemeenschappelijke voorouders, waardoor het DNA sterk op elkaar lijkt. Als er DNA van een wolf aanwezig is op een hond, is dat in alle gevallen sterk vermengd met het DNA van de hond. Daardoor is uitsluitsel op basis van DNA-onderzoek niet mogelijk met de gebruikte methode: de uitslag van zo’n analyse zal hond zijn of is niet te interpreteren.
Een incident tussen (vermoedelijk) wolf en hond is daarom op dit moment, met de gebruikte onderzoeksmethode, niet genetisch te bevestigen. Wel kan een beoordeling plaatsvinden aan de hand van andere bewijzen, zoals sporen, verwondingen, zichtwaarnemingen, camerabeelden en/of foto’s.”
Bron: Veel gestelde vragen over de wolf
Welke dieren komen in aanmerking voor schadevergoeding bij een bewezen wolvenaanval?
Schade aan bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren én aan hobbymatig gehouden hoefdieren (schaap, geit, paard/pony, rund, varken) komt in aanmerking voor taxatie en een tegemoetkoming. Dit geldt ook voor bedrijfsmatig gehouden kuddebeschermings- en hoedhonden die verwond of gedood worden. De eigenaar krijgt een tegemoetkoming in de schade wanneer bovengenoemde dieren met zekerheid of zeer waarschijnlijk zijn gedood of verwond door een wolf.
Schade en voortvloeiende kosten bij een aanval op je huisdier, komen niet in aanmerking voor vergoeding. Evenmin wordt schade vergoed als jouw dieren uit de weide, stal, tuin, of woning ontsnappen en een ongeluk veroorzaken, ook al is de paniek door een wolf of een wolvenaanval de aanleiding voor het weglopen. Dan wordt de veroorzaakte schade aan derden op het bordje van de diereigenaar en diens aansprakelijkheidsverzekering aangesproken.
Wil je meer weten over wolfwerende afrastering, of neem contact met wolvenconsulent in je eigen regio en die komt de situatie bij je ter plekke met je bespreken. Voor een eventuele tegemoetkoming in de kosten zul je contact op moeten nemen met je eigen provincie of gemeente. De regels voor zowel de afrastering (bijvoorbeeld de hoogte, aantal draden) als voor subsidie voor een wolfwerend raster, kunnen wijzigen!
Ook loopt er hier op Bokt een topic over aangepaste omheining
De ‘Faunaschade PreventieKit’ (FPK) voor de wolf laat zien met welke preventieve maatregelen u schade door wolven kunt voorkomen of beperken.
Natuurlijk zijn er ook organisaties en verenigingen die de aanwezigheid van de wolf een verrijking van de natuur vinden en het geweldig vinden dat de wolf terug is gekeerd in Nederland. Werkgroep Wolf en Bij12 zijn al genoemd met een directe link naar de betreffende websites.
Voor wie meer van de visie van o.a. De Zoogdierenvereniging, Faunabescherming, Natuurmonumenten, Free Nature, Ark Rewilding, Staatsbosbeheer, Welkom Wolf, [Animal Rights NL op facebook], [url= https://www.animalrights.nl ]Animal Rights NL, Wolven in Nederland, groep wolf, Wolvenplatform Nederland op Facebook etc. wil weten, neem een kijkje op hun websites en social media.
Op dit moment is er een IPO wolvenplan, waarin theorie ingrepen mag worden bij zgn. probleemwolven. Afschot is toegestaan als de situatie daarom vraagt volgens de afspraken in dat IPO.
Dat plan is hier terug te lezen:
https://www.bij12.nl/wp-content/uploads ... enplan.pdf
PS, inmiddels zijn op Bokt dat meer dan 60 pagina's gewijd aan de wolf in Nederland en de problemen en zorgen die zijn komst met zich meebrengt. Een overzicht van voorgaande topics is hier te vinden.
1