Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly, Hanmar

 
 
dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-03-22 15:50

Regeneratieve landbouw. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik afgelopen week op Netflix de documentaires ‘The biggest little farm’ en ‘Kiss the ground’ (aanraders) heb gekeken.

In het heel kort: stoppen met monoculturen (bv alleen mais, aardappelen of alleen vee als agrarisch bedrijf) maar in plaats daarvan naar een heel divers bedrijf met zoveel mogelijk verschillende soorten gewassen en ook - in mindere aantallen - verschillende soorten dieren. Daarbij niet meer ploegen en permanente bodembedekkers gebruiken waardoor je weer een vruchtbare bodem krijgt die zichzelf onderhoudt, zonder gebruik van kuntmest en chemicaliën en die ook veel koolstof opneemt waardoor de opwarming van de aarde afneemt.

Bovendien: na een opstartfase van (uit mijn hoofd) 1 jaar is de (financiële) opbrengst hoger dan die van reguliere agrarische bedrijven.

Als we hier niet op overgaan is al onze vruchtbare grond op aarde over 60 jaar ‘verwoestijnd’ waardoor we geen voedsel meer kunnen produceren.

Is het kromme financiële regelgeving / subsidiëring vanuit de overheid waardoor dit nog niet grootschalig wordt toegepast? Of zie ik het als leek te gemakkelijk?


8nnemiek

Berichten: 43487
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 15:58

Ik denk dat het ook deels een kwestie is van 'wat de boer niet kent'.. Het is een heel andere manier van werken. Ze kunnen hun grote machines niet meer inzetten, moeten ineens met veel meer zaken rekening houden en plannen..
Zo verbouwt de boer achter ons huis al tig jaren alleen maar maïs, niks anders dan dat, elk jaar opnieuw. Groenbemesting, en maïs. Dat is ie gewend, daar zit ie in vastgeroest, dus dat blijft zo. Ik denk dat dat bij meer boeren speelt. "Dit doen we al jaren zo, dit werkt goed genoeg, en verandering is eng."

Dynamische energie van Tibber? Via deze link krijgen we beide €50 shoptegoed   
              ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎           
      Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Shenavallie
Berichten: 11649
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar ik dacht dat het nog groen en rustig is

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:03

De boeren hier om mij heen verbouwen juist elk jaar meerdere keren verschillende gewassen en juist niet alleen maar één gewas. De grond hier is daardoor mega vruchtbaar.

In 1963 the Bronx Zoo had an exhibit called "The Most Dangerous Animal in the World". It was a mirror.

I don't understand why when we destroy something created by man we call it vandalism, but when we destroy something created by nature we call it progress. Ed Begley Jr.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:06


zonnebloem18

Berichten: 24867
Geregistreerd: 10-06-04
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:06

Ik ken Biggest Little Farm en sta heel erg achter die denkwijze. Voor mij de reden om herenboer te worden. Ik krijg nu eten van onze eigen boerderij waar ik samen met 500 andere mensen eigenaar van ben.

Je zou heel Nederland kunnen voeden met een veel kleiner oppervlak aan landbouwgrond dan nu in gebruik is. En dat voedsel zal veel voedzamer zijn dan wat wij nu in de winkel kopen.

Waarom dit niet allang gedaan wordt? Geen idee, maar ik vermoed dat het iets met geld te maken heeft.

♥10 april 2014 is ons kleine wondertje Lotte geboren.♥

Ibbel

Berichten: 49241
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:08

Teeltwisseling is vaak veel beter en in het geval van aardappelen zelfs verplicht. Net als 'vanggewas' zaaien na mais (=groeibemester).

Als je (eigenlijk heel ouderwets) terug wilt naar gemengd bedrijf op biologische leest (want dat is het eigenlijk, mooie nieuwe naam voor iets dat honderden jaren heeft gewerkt), dan is dat niet in een oogwek geregeld.

Je moet afnemers voor je andere produkten zoeken en vinden, je moet je verdiepen in wat voor mest/grondsoort/behandeling je nieuwe produkten nodig hebben, welke zaadrassen het het best doen op jouw grond, wanneer je moet zaaien, etc.
Als je ook nog wilt switchen naar een gemengd bedrijf met vee moet je je opeens gaan bijscholen in veerassen, ziektes, voer, klauwbekappen, de hele reut. Je moet opeens een heleboel meer kennis zien te vergaren.

Het is dus niet zozeer 'wat de boer niet kent' maar 'wat de boer niet weet'

8nnemiek

Berichten: 43487
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:16

Waar het in de docu's om gaat is niet alleen wisselteelt, want dat gebeurt inderdaad al best veel.. maar vooral ook het bewerken van de grond (niet meer ploegen bv, want het bodemleven is erg belangrijk) en het mesten en spuiten (geen kunstmest maar dierlijke en groenbemesting), en volgens mij wordt er ook vaak gewerkt met stroken van verschillende gewassen die naast elkaar staan om bepaalde insecten te weren of juist aan te trekken.
Het is al een tijd geleden dat ik een van die docu's heb gezien, maar ik vond het erg interessant, en ben me voor mijn eigen moestuin ook wat aan het inlezen in permacultuur, wat op een aantal vlakken redelijk vergelijkbaar is.

En ik denk dat je inderdaad gelijk hebt Ibbel, dat het niet alleen 'te veel moeite' is, maar ook gewoon heel veel tijd en geld kost om die nieuwe/oude technieken te leren.
Laatst bijgewerkt door 8nnemiek op 02-03-22 16:18, in het totaal 1 keer bewerkt

Dynamische energie van Tibber? Via deze link krijgen we beide €50 shoptegoed   
              ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎           
      Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Arcodavella
Berichten: 555
Geregistreerd: 30-10-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:18

Leuke gedachten, en vooral ook heel belangrijk.

Ik werk als onderzoeker en farmer support specialist bij één van de bedrijven in NL die producten afnemen van onze boeren. En ik kan je in ieder geval vertellen dat er heel veel gaande is. Bedrijven zoals Arla, FrieslandCampina, Agrifirm, DSV, Unilever zetten steeds meer pijlen op verduurzaming van onze landbouw en vee-industrie: hoe kunnen we onze boeren ondersteunen tot transities m.b.t. regeneratieve landbouw?

Inderdaad werkt regelgeving nog niet altijd mee. Zo heb je bijvoorbeeld de regel dat je maar 20% akkerbouwgrond in je (melk)veehouderij mag hebben: anders moet je je als twee bedrijven registeren, wat veel meer administratie betekent en dus veel boeren tegenhoudt. Deze regeling stopt dus het regeneratieve idee om je eigen voedergewassen te produceren voor je dieren. En zo zijn er meer voorbeelden waar regelgeving bepaalde transities (nog) in de weg staat.

Daarnaast is het voor veel boeren (die ca. 50-60 uur per week werken) moeilijk om de juiste informatie te vinden: je systeem veranderen betekent vrijwel altijd eerst een experimentenfase (wat werkt op mijn bedrijf, grondsoort en dieren etc.) en dat brengt risico's met zich mee. Als de informatie over die transitie te veel is, of te onduidelijk, of je hebt simpelweg geen tijd om onderzoek te doen, dan blijf je gemakkelijker doen wat je altijd hebt gedaan. Zelfs als je moeite hebt met rondkomen (in tijd of geld of energie).

En dan heb je het nog niet eens gehad over marktprijzen van veel producten in de supermarkt die in zodanigheid laag zijn dat een boer geen financiële ruimte heeft voor transitie.


Kortom, ik denk dat we aan de start staan van veel duurzame transities in de landbouw. Maar er moet nog veel gebeuren, en of we op tijd gaan zijn.. dat denk ik niet.

Matheno

Berichten: 7957
Geregistreerd: 06-01-11
Woonplaats: Luttelgeest

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:20

In Nederland zijn we enigzins op de goede weg door gebruik van groenbemesters en land niet zomaar kaal laten liggen.

Grootste probleem is denk ik Amerika, maar die steekt meteen de kop in het zand.
Ze stapten immers ook meteen uit het klimaatakkoord toen concrete actie gevraagd werd.

If you could kick the person in the pants responsible for most of your trouble, you wouldn’t sit for a month.
--
[PP] Edje heeft een nieuw baasje! *Updates vanaf pag 13*

tamary

Berichten: 29239
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:23

Leveringscontracten zitten nogal eens in de weg. Uniformiteit qua vorm, kleur, smaak en je zit al snel aan monocultuur en massaproductie. Deel dus grote industrie waar de winst zit en deels consument die niks gewend is en kritische eisen heeft.
Omschakelen is ook niet zo makkelijk als dat kosten met zich meebrengt die eigenlijk niet op te brengen zijn omdat de marge per eenheid een centenkwestie is en de afzetmarkt onzeker. Komt bij dat zo'n trekker en bijbehorende machines vaak meer kosten dan een redelijk/goed huis in een goedkopere regio.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

8nnemiek

Berichten: 43487
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:24

Interessant beroep heb je, Arcodavella. Wat vervelend dat die regelgeving zo vaak in de weg staat.
Ik vraag me af of dat niet heel snel aangepast kan worden als je bij de juiste instanties aanklopt. Een veeboer die zijn eigen voer teelt, daar heeft toch iedereen baat bij zou je verwachten..?

Dynamische energie van Tibber? Via deze link krijgen we beide €50 shoptegoed   
              ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎           
      Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Century

Berichten: 6001
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:27

Ik heb het idee dat consumenten zo langzamerhand wel wat meer in beweging komen als het gaat om groente en fruit dat niet 100% hetzelfde is. Denk aan buitenbeentjes (die AH verkoopt) voor iets minder geld. Dat zijn dan bijv. champignons die er niet uitzien 'zoals het hoort', maar waar niets mis mee is. Maar of dat afdoende is? Dat vraag ik me af.

tamary

Berichten: 29239
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:32

Buitenbeentjes zijn meer een goedkopere groente en us bin zunig ding qua succes.
En dan moet je nog opletten, want soms is de kg prijs gelijk aan de gewone versie of goedkoper in de actie.
Wel fijn dat er netjes kg prijs op de schappen staat.

Hier is het meer zelf doen om te kunnen eten wat lekker is en duur in de winkel (aalbessen, frambozen en die zeker vers van de struik warm van de zon koop je niet eens in welke winkel dan ook). Gezond eten helpt mijn lijf om zich te gedragen, maakt leven een stuk makkelijker.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Kinke

Berichten: 20576
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:33

er zijn vast genoeg veehouders en landbouwers die iets willen proberen. Als iedereen die vindt dat het anders moet, dan garant staat voor een normaal inkomen? En ook regelt dat Nederlandse wetgeving niet in de weg staat?

8nnemiek

Berichten: 43487
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 16:33

Op zich zijn die 'misvormde' of te kleine groentes vaak niet eens zo'n groot probleem volgens mij. Die worden gewoon verwerkt in kant-en-klaar maaltijden. In zakjes met gesneden groente, in diepvriesgroente, in soepen, magnetronmaaltijden enz..

Dynamische energie van Tibber? Via deze link krijgen we beide €50 shoptegoed   
              ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎           
      Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Brainless

Berichten: 29773
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 17:33

Buitenbeentjes is een apart concept.. het is de vraag van de consument die denkt verspilling tegen te gaan, maar normaal gaat dat soort groenten en fruit gewoon naar de fabrieken om in salades/soepen, op sandwiches en in blik te gaan.
Het is echt niet zo dat ze dan worden weggegooid.

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

Century

Berichten: 6001
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 17:36

Het was maar een voorbeeld hè :) alleen maar goed dat er niet verspild wordt, verder.

Ibbel

Berichten: 49241
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 17:36

Aan de andere kant worden er complete oogsten 'doorgedraaid' als er geen vraag naar is/geen goede prijs voor te krijgen is.

Brainless

Berichten: 29773
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 17:38

Ibbel schreef:
Aan de andere kant worden er complete oogsten 'doorgedraaid' als er geen vraag naar is/geen goede prijs voor te krijgen is.

Dat is heel jammer inderdaad.
Het is goedkoper het onder te werken, dan alles te oogsten, te verpakken en vervoeren.

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

Ibbel

Berichten: 49241
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 17:54

Ik denk dat er pas iets structureel gaat veranderen als de consument er om vraagt.
En dat gaat wel gebeuren, maar geleidelijk.
Kijk naar vleesvervangers, 'goed leven' vlees, vrije uitloop eieren. Het komt er uiteindelijk wel, maar niet van vandaag op morgen.
Maar vermoedelijk is het veel en veel te laat om nog impact op het klimaat te hebben.

MarjanB

Berichten: 16571
Geregistreerd: 04-02-11
Woonplaats: Regio Boxmeer

Re: Regeneratieve landbouw: waarom nog niet grootschalig in gebruik?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 18:10

Het is geen kwestie van niet willen maar meer van niet kunnen. Als hier het eten duurder wordt door andere manier van boeren dan halen de supermarkten het eten gewoon uit het buitenland. Immers in de supermarkt kiezen mensen gewoon voor goedkoop. Daarom ligt er niet alleen maar bio of scharrelvlees want er is gewoon geen vraag naar.

Dus in plaats van het bij de boer te zoeken kan je beter kijken bij de consument en supermarkt. Als jij een boer vraagt of hij met 40 uur werken in de week een mooi bedrijf kan blijven voeren met een passend inkomen? Denk dat je er zat zal vinden. Nu is het buffelen voor weinig.. ben wel eens benieuwd wat mensen hier denken dat een boer netto over houd per jaar voor zijn privé uitgaven?

Life is a balance of holding on, and letting things go…

oomens

Berichten: 8812
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 18:11

Brainless schreef:
Ibbel schreef:
Aan de andere kant worden er complete oogsten 'doorgedraaid' als er geen vraag naar is/geen goede prijs voor te krijgen is.

Dat is heel jammer inderdaad.
Het is goedkoper het onder te werken, dan alles te oogsten, te verpakken en vervoeren.

En dat komt allemaal weer door hoe goedkoop voedsel tegenwoordig eigenlijk is en hoe klein de marges voor de producenten zijn.
Waar vroeger een paar hectare voldoende inkomsten genereerde om een heel buurtschap van te laten bestaan, kan er nu één boer met (klein) gezin met moeite van bestaan. Dat overigens terwijl de opbrengst in kilo's product per hectare alleen maar gegroeid is door de eeuwen.

Voedsel kost relatief zo weinig en arbeid zo veel, dat voedsel weggooien vaak lonender is dan het te oogsten en verwerken en het op een ongunstige markt verkopen.

Schoentje, kerstmuts en [o]

Maaike_Indy

Berichten: 719
Geregistreerd: 25-03-11
Woonplaats: Roemenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-22 18:13

Ik denk dat regeneratieve landbouw nog niet heel bekend is verschillende oorzaken heeft.

Wat de boer niet kent is een afgezaagde maar zeker van toepassing. Helemaal wanneer er nog ouders op het bedrijf meewerken die nog een dikke vinger in de pap hebben. "Wil je nu zeggen dat wij het al die tijd verkeerd gedaan hebben?"

Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen (politiek correct woord voor gif, want dat is het in de meeste gevallen) waren tot nu toe eigenlijk heel erg goedkoop en makkelijk. De landbouwvoorlichter verteld je waar het gewas last van heeft, welke producten daarvoor werken, spuiten, klaar. Het vraagt een hoop studie, uitzoeken, kennis, ervaring en lef om het roer compleet om te gooien.

Er is vanaf de tweede wereldoorlog ingezet op schaalvergroting en efficiëntie en dat kost tijd om daar weer op terug te komen. Daarnaast zegt de politiek wel dat ze duurzamer willen maar duurzamer betekend meer gebruik van technologie. Landbouw in containers, op substraat, meer gebruik van GMO's omdat daar minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven te worden (in theorie) etc. Onder het mom van "ja maar we hebben een wereld bevolking te voeden".
Daarnaast zijn het telen van bepaalde producten of bepaalde productiewijzen in de EU verboden maar mag het wel goedkoop, uit het buitenland gehaald worden. Denk aan de legbatterij eieren die al in producten verwerkt zijn, de GMO soja voor het veevoer en het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen welke in de EU verboden zijn maar als het in een land buiten de EU geproduceerd wordt mag het product wel gewoon de EU in.

En er zit natuurlijk een hele agrisector met lobbykantoren in Brussel die er alles aan doen dat het landbouw beleid wel zodanig is dat ze maximaal hun producten in de markt kunnen zetten en het liefst met subsidie voor de boer. Ploegen, spuitmachines, kunstmeststrooiers etc.

En dan is er nog de burger die milieuvriendelijk wil en de consument die vaak toch voor het goedkoopste gaat.

dorientjuh

Berichten: 7253
Geregistreerd: 19-01-05

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-03-22 09:32

Interessant om de reacties te lezen. Wat ik eruit opmaak is 1) verandering, daar houden we niet van en 2) de overheid subsidieert het verkeerde. Dus wederom kortetermijnvisie ipv langetermijnvisie.

Jammer, maar begrijpelijk gezien het systeem. Ik hoop dat de ommekeer toch nog op tijd komt.

Ibbel

Berichten: 49241
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-22 09:46

Ik heb het gevoel dat je de essentie echt mist: het kost ontzettend veel investeren (los van geld dus) in kennis en kunde van de boer. Naast dat sommige dingen niet kunnen.

Ons graan voor brood komt uit Oekraine. Weet je waarom we het niet zelf verbouwen? Tarwerassen met voldoende gluten om brood mee te bakken (zonder gluten rijst brood niet) groeien niet goed in het NL klimaat. Zelfs als je wílt, kan het niet altijd in NL. De tarwe die hier geteeld wordt is voor veevoer.

Aan de andere kant is het wel weer mogelijk in NL rijst te telen. Gewoon op akkers die níet onder water staan. Rijst hoeft niet koppie-onder geteeld te worden nl.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleOther, GumGum Verity en 1 bezoeker