Baas in eigen buik, waar ligt de grens?

Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly

 
 
Urbanus

Berichten: 44998
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Tollembeek

Baas in eigen buik, waar ligt de grens?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-11-20 16:40

Het zal sommigen niet ontgaan zijn maar het was deze week 'De week van het leven'. Een week om te pleiten voor minder abortussen. Geen baas in eigen buik maar baasje in je buik. Inclusief dopplergeluiden.

Ik ben heel blij dat we in een land leven waar je deze keus (de keus tot afbreken) kunt maken. Uit liefde voor het kind of de vrucht, of uit liefde voor jezelf.

Maar waar ligt de grens? Want ik lees ook 'prochoicers' die roepen dat mensen gehandicapte kinderen zouden moeten laten weghalen. "Gehandicapte kinderen ontwrichten het gezin". Of dat mensen teveel kinderen krijgen, "bij meer dan 4 kinderen verplichte abortus plus sterilisatie".

Persoonlijk vind ik dat iedereen het lekker zelf moet weten. Baar je suf, of juist niet. Kinderen met een handicap kunnen nog steeds een waardevol leven leiden maar uit liefde kun je ook afscheid nemen van de zwangerschap. Each to it's own.

Maar ik vermoed dat de meningen op bokt uiteen zullen lopen.

Bedenk wel dat het een gevoelig onderwerp is voor sommigen en dat het fijner voor de discussie is als je enigszins genuanceerd reageert. Alle meningen zijn welkom maar provoceren hoeft op zich niet.
Laatst bijgewerkt door Urbanus op 14-11-20 16:48, in het totaal 1 keer bewerkt

quera. Voor altijd en langer


Me. An empath.


secricible

Berichten: 25738
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:47

Ik heb ook al een paar keer overwogen n.a.v. De week van het leven dit topic te openen.

Ik word oprecht verdrietig van de slogans van week van het leven. “Baas in eigen buik is niet meer van deze tijd”. Ik vind het ontzettend bedreigend voor het recht op zelfbeschikking van de vrouw.

En waar die grens ligt? Precies op diezelfde plek. Ik ben niet pro-abortus (ik vind dat ook een hele rare term...), ik ben pro- eigen keuze voor de vrouw over haar eigen lijf. In plaats van de vrouw te veranderen in een soort levende couveuse zonder rechten over haar lichaam.

Het feit dat een stel grijze mannen, een politieke partij waar vrouwen nota bene geen stem in hebben, denken het recht te hebben te beslissen over andermans baarmoeder. Ik vind daar echt heel heel heel veel van.

Eenieder moet het recht hebben te kiezen. Voor abortus, of tegen abortus. Maar alleen over zijn eigen lichaam, niet dat van een ander. Verplichte abortus is net zo fout als verboden abortus.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37489
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:50

Gelukkig hoef ik die keuze nooit meer te maken maar het is voor mij altijd ern nachtmerrie idee geweest. Zwanger raken. %) omdat los van geen enkele aanwezigheid van moedergevoelens was het fysiek ook ernstig afgeraden door de artsen. Het idee dat je dan een zwangerschap zou moeten voldragen en daarna dan kind moeten afstaan eventueel. Ik vraag me echt af of dat nu in het belang is van een ouder of kind.

Abortus gebruiken als anticonceptie die mensen heb je helaas ook. -O- Dat zou voor mij wel aangepakt mogen worden om dat ten alle tijden te voorkomen. Ik begrijp dat dat voor mensen tegen abortus helemaal fout is. Gewoon er lustig op los hupsen en bij oeps zwanger abortus plegen omdat je te beroerd bent voorzorgs maatregelen te nemen. Of blijven twijfelen tot je een kindje hebt dat levensvatbaar is zowat. Ook dat mag van mij wel wat ingeperkt worden. Eerder moeten afbreken.

Medische redenen van moeder en kind uitgezonderd uiteraard. Dat is al verdrietig genoeg.

Maar voor mij, laat het toegestaan zijn en blijven. Zelf de keuze te maken omdat je om welke reden dan ook geen zwangerschap kunt of wilt voldragen. En of dat nu fysiek, geld, gevoelens of domweg geen plek meer hebben. Het zijn allemaal goede redenen een zwangerschap af te breken.

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo Dag oude man

Domi_94

Berichten: 2073
Geregistreerd: 11-01-08
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:51

MarcoBorsato schreef:
Ik ben heel blij dat we in een land leven waar je deze keus (de keus tot afbreken) kunt maken. Uit liefde voor het kind of de vrucht, of uit liefde voor jezelf.


Hier kan ik me helemaal in vinden. Daarnaast vind ik de slogans en acties van sommige prolifers echt veel te ver gaan, zoals mensen lastig vallen bij abortusklinieken. Ik ga er vanuit dat die dames daar niet even voor hun lol naar zo'n kliniek gaan en het al lastig genoeg hebben. Laat ze toch met rust.

Ook vind ik de nieuwe abortusmaatregelen in bijvoorbeeld Polen veel te ver gaan (geen abortus meer bij een zwaar gehandicapt kind, incest, verkrachting of wanneer het leven van het kind in gevaar is, alleen wanneer het leven van de vrouw in gevaar is). Ik ben blij met de keuzemogelijkheden die we in Nederland hebben op het gebied van abortus.
Laatst bijgewerkt door Domi_94 op 14-11-20 16:52, in het totaal 1 keer bewerkt

“People who are brutally honest generally enjoy the brutality more than the honesty." - Richard Needham
"Have fait in the Pfizer vaccine. Don't forget they make Viagra. If they can raise the dead... they can save the living"

KimD

Berichten: 20551
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:51

Ik vind dat je nog altijd zelf mag weten wat je doet. Ik ben er heel stellig in, ik wil geen kinderen en als ik vandaag per ongeluk zwanger zou worden (uiteraard ondanks de nodige anticonceptie), dan heb ik morgen een afspraak bij de kliniek. Leven of niet.

In sommige gevallen mogen ze van mij sterilisatie verplicht stellen, er zijn wel degelijk mensen die niet in staat zijn kinderen op te voeden. Helaas in mijn eigen omgeving verschillende voorbeelden van gezien en ik vind dat oprecht afschuwelijk voor de kinderen die er hulpeloos naast staan en de dupe van zijn. Die kinderen was veel leed bespaard gebleven als hun moeder gesteriliseerd was geweest. Zulke kinderen waren met een abortus beter afgeweest imo. Misschien had daar wel iemand moeten kunnen ingrijpen, wie weet...

Tevens werkt de moeder van een vriend met echt arme gezinnen waar zij ook de financiën van beheert. Die mensen lijken alleen maar seks te hebben, het ene kind wordt weggehaald in erbarmelijke omstandigheden door jeugdzorg en het volgende kind is alweer onderweg. Ook zo'n mensen mogen ze van mij een halt toeroepen.

Buiten dat, als jij gezond bent en fatsoenlijk voor jezelf kunt nadenken vind ik echt dat jezelf kunt kiezen of je een abortus wilt of niet. Als heb je er tien op een jaar, als dat jouw keuze is heeft niemand daar iets over te vinden. Maar in werkelijkheid vinden we daar allemaal wat van, want als de bovenste alinea hardop uitspreek dan word ik nog net niet gevierendeeld. Ik kan daar prima mee overweg en trek me daar verder niks van aan maar het bewijst wel dat we dus nog lang niet 'zomaar' kunnen beslissen zonder dat iemand of iets daar een mening over heeft.
Laatst bijgewerkt door KimD op 14-11-20 16:52, in het totaal 1 keer bewerkt


Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Border Collie / Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

Tiggs

Berichten: 7568
Geregistreerd: 30-05-11
Woonplaats: Dunning-Kruger Park

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:52

Ik heb eigenlijk vooral moeite met mensen die geen kinderen op kunnen voeden. Dan bedoel ik niet de familie Tokkie die er gewoon andere normen en waarden op na houden dan de gemiddelde Nederlander, maar wel mensen met een dusdanig laag iq dat ze al hulp nodig hebben bij hun eigen leven.

Ik ben niet pro-abortus. Ik denk dat ik het zelf niet eens zou kunnen, ondanks dat ik absoluut geen kinderwens heb... Maar ik vind absoluut dat die keuze er wel moet zijn. Daarbij is belangrijk dat als iemand vaker voor een abortus komt (als alternatief anti-conceptiemiddel), dat daar wel een vorm van hulpverlening voor in wordt geschakeld.

Welkom in het Dunning-Krugerpark!

Memories

Berichten: 2640
Geregistreerd: 05-05-10
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:53

Ik heb er vaak aan gedacht de afgelopen tijd. Hier in de buurt staat een giga billboard met een 'week voor het leven' reclame waar ik elke dag langs rijd en elke keer moet ik weer even slikken als ik dat ding zie staan :o Ik snap dat ze die week onder de aandacht willen brengen maar ik heb er een beetje gemengde gevoelens over om dat op een dergelijke manier te doen.

Ik ben pro-choice, iedereen mag het lekker zelf weten. In alle gevallen. Ik heb geen moeite met anti-abortus gedachtegoed op zich, maar ik wordt verdrietig van mensen die dat vervolgens voor anderen willen bepalen en dat zijn er nogal veel. :\

Shae
Berichten: 1373
Geregistreerd: 05-06-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:53

Ik denk dat ik onder een steen heb gelegen, want de 'week van het leven' is volledig aan me voorbij gegaan. Ik ben heel erg pro-keuze. Ik vind dat een vrouw ook prima kan bepalen dat bepaalde handicaps te zwaar zijn.

Wat ik wel bijzonder vind is dat ik soms op Facebook hele felle anti-abortus meningen tegenkom vanuit mannen. Ga dat kind lekker zelf baren dan.

Wat ik wel goed zou vinden is dat abortusklinieken bij het vermoeden van abortus als anticonceptie (gebeurt dat echt?) meer voorlichting geven

He who neglects the present moment, throws away all that he hath

Mloes

Berichten: 5178
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: Holten

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:56

Kan me helemaal vinden in de openingspost, vooral hoe je het hiermee verwoord: Kinderen met een handicap kunnen nog steeds een waardevol leven leiden maar uit liefde kun je ook afscheid nemen van de zwangerschap.

Maar moeilijk thema. Ik kom zelf uit de Biblebelt waar 'men' (niet iedereen) ook tegen abortus is. En nee, ik vind niet dat je zo tralalalie een leven moet beëindigen. Niet als het gaat om abortus, maar ook niet als het gaat over euthanasie. Maar, de keus moet er wel zijn en als dit een weloverwogen keus is, dan is het de juiste keus. En daar hoeft niemand anders iets van te vinden. Leven en laten leven, in de meest brede zin van het woord.

secricible

Berichten: 25738
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 16:57

Shae schreef:
Ik denk dat ik onder een steen heb gelegen, want de 'week van het leven' is volledig aan me voorbij gegaan. Ik ben heel erg pro-keuze. Ik vind dat een vrouw ook prima kan bepalen dat bepaalde handicaps te zwaar zijn.

Wat ik wel bijzonder vind is dat ik soms op Facebook hele felle anti-abortus meningen tegenkom vanuit mannen. Ga dat kind lekker zelf baren dan.

Wat ik wel goed zou vinden is dat abortusklinieken bij het vermoeden van abortus als anticonceptie (gebeurt dat echt?) meer voorlichting geven

8% van de vrouwen die in 2018 abortus pleegde deed dit voor de 3e x of vaker. Of dat botte pech is of idd anticonceptie dat is moeilijk uit de cijfers te halen.


KimD schreef:
In sommige gevallen mogen ze van mij sterilisatie verplicht stellen, er zijn wel degelijk mensen die niet in staat zijn kinderen op te voeden. Helaas in mijn eigen omgeving verschillende voorbeelden van gezien en ik vind dat oprecht afschuwelijk voor de kinderen die er hulpeloos naast staan en de dupe van zijn. Die kinderen was veel leed bespaard gebleven als hun moeder gesteriliseerd was geweest. Zulke kinderen waren met een abortus beter afgeweest imo. Misschien had daar wel iemand moeten kunnen ingrijpen, wie weet...

Tevens werkt de moeder van een vriend met echt arme gezinnen waar zij ook de financiën van beheert. Die mensen lijken alleen maar seks te hebben, het ene kind wordt weggehaald in erbarmelijke omstandigheden door jeugdzorg en het volgende kind is alweer onderweg. Ook zo'n mensen mogen ze van mij een halt toeroepen.


Brrr, gedwongen sterilisatie buiten de mogelijkheden die we in NL hebben (bij wilsonbekwaamheid) vind ik net zo beangstigend. Dat iemand anders mag besluiten dat jij een ingreep moet laten doen op je lijf of je verplicht medicatie te nemen.
Ik vind dat echt een hele beangstigende glijdende schaal. Ik zag al een aangeboden petitie waarin opgeroepen werd dat vrouwen met HIV of hepatitis gedwongen zouden moeten kunnen worden tot anticonceptie of sterilisatie. Dat maakt me echt misselijk...
Het recht op zelfbeschikking heeft zijn keerzijdes, dat ontken ik niet. Maar daarom iemand dat recht ontnemen, vind ik beangstigend. Wie mag dat beslissen voor jou?

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

Urbanus

Berichten: 44998
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Tollembeek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-11-20 17:01

KimD schreef:
Ik vind dat je nog altijd zelf mag weten wat je doet. Ik ben er heel stellig in, ik wil geen kinderen en als ik vandaag per ongeluk zwanger zou worden (uiteraard ondanks de nodige anticonceptie), dan heb ik morgen een afspraak bij de kliniek. Leven of niet.

In sommige gevallen mogen ze van mij sterilisatie verplicht stellen, er zijn wel degelijk mensen die niet in staat zijn kinderen op te voeden. Helaas in mijn eigen omgeving verschillende voorbeelden van gezien en ik vind dat oprecht afschuwelijk voor de kinderen die er hulpeloos naast staan en de dupe van zijn. Die kinderen was veel leed bespaard gebleven als hun moeder gesteriliseerd was geweest. Zulke kinderen waren met een abortus beter afgeweest imo. Misschien had daar wel iemand moeten kunnen ingrijpen, wie weet...

Tevens werkt de moeder van een vriend met echt arme gezinnen waar zij ook de financiën van beheert. Die mensen lijken alleen maar seks te hebben, het ene kind wordt weggehaald in erbarmelijke omstandigheden door jeugdzorg en het volgende kind is alweer onderweg. Ook zo'n mensen mogen ze van mij een halt toeroepen.

Buiten dat, als jij gezond bent en fatsoenlijk voor jezelf kunt nadenken vind ik echt dat jezelf kunt kiezen of je een abortus wilt of niet. Als heb je er tien op een jaar, als dat jouw keuze is heeft niemand daar iets over te vinden. Maar in werkelijkheid vinden we daar allemaal wat van, want als de bovenste alinea hardop uitspreek dan word ik nog net niet gevierendeeld. Ik kan daar prima mee overweg en trek me daar verder niks van aan maar het bewijst wel dat we dus nog lang niet 'zomaar' kunnen beslissen zonder dat iemand of iets daar een mening over heeft.


Maar mag je dan alleen kinderen als je intelligent bent en genoeg geld op de bank hebt?

quera. Voor altijd en langer


Me. An empath.

8nnemiek

Berichten: 43540
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:02

Ik vind het vrij bizar dat er in deze tijd nog zo veel mensen anti-eigen-keuze zijn, dat er zelfs anti-abortus rechters worden aangewezen, anti-abortus wetten worden aangenomen..
Het leven van zo’n embryo is schijnbaar meer waard dan dat van de moeder.. totdat het geboren wordt, daarna boeit het de meeste mensen weinig meer := Dan kan de moeder het zelf uitzoeken met haar ongewenste kind waar ze niet voor kan of wil zorgen. Dat is toch triest?

Dynamische energie van Tibber? Via deze link krijgen we beide €50 shoptegoed   
              ❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎           
      Ons project; ⛵️ Van opknapper naar wonen op een zeilschip

Schemerdier

Berichten: 5891
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:03

Ik vind het altijd heel frappant hoe anti-abortus mensen het belang van het ongeboren leven hoger achten dan het belang van de moeder, maar eens de baby geboren is, het leven van de baby hen nog maar vrij weinig interesseert (opgroeien in armoede, handicaps, adoptie/weghalen van de ouders, misbruik/mishandeling door ouders,....)

I'm gonna wash that man right out of my hair
Take my hips to a man who cares
Sheela na gig - you exhibitionist

KimD

Berichten: 20551
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:05

secricible schreef:
Wie mag dat beslissen voor jou?


Diegene die verantwoordelijk is voor die desbetreffende persoon. In ons omgeving geval waren het in beide situaties de ouders die ervoor gekozen hebben hun kind te laten steriliseren, ze hebben het beide met hun dochters besproken wat de keuze alleen maar kracht deed bijzetten want de kinderen begrepen er helemaal niks van. Hun lichamen zijn wel in staat om kinderen te baren maar hun geest is niet in staat om voor een kind te zorgen. Moet een kind daar dan de dupe van worden met alle gevolgen van dien? Verwaarlozing, ondervoeding, dood?

Ook in het geval van begeleid wonen vind ik best dat een begeleider daar inspraak in zou mogen hebben, zij kunnen inschatten of iemand met een handicap in staat is om voor een kind te zorgen of niet.


Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Border Collie / Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

Mazida
Berichten: 1398
Geregistreerd: 31-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:05

8nnemiek schreef:
Ik vind het vrij bizar dat er in deze tijd nog zo veel mensen anti-eigen-keuze zijn, dat er zelfs anti-abortus rechters worden aangewezen, anti-abortus wetten worden aangenomen..
Het leven van zo’n embryo is schijnbaar meer waard dan dat van de moeder.. totdat het geboren wordt, daarna boeit het de meeste mensen weinig meer := Dan kan de moeder het zelf uitzoeken met haar ongewenste kind waar ze niet voor kan of wil zorgen. Dat is toch triest?


Dat dus, er is niemand die de moeder een zak geld komt brengen :+ en daarnaast vind ik het nogal wat om een eigenlijk ongewenste baby op de wereld zetten en een zwangerschap is ook niet zonder risico's voor de moeder..

KimD

Berichten: 20551
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:05

MarcoBorsato schreef:
KimD schreef:
Ik vind dat je nog altijd zelf mag weten wat je doet. Ik ben er heel stellig in, ik wil geen kinderen en als ik vandaag per ongeluk zwanger zou worden (uiteraard ondanks de nodige anticonceptie), dan heb ik morgen een afspraak bij de kliniek. Leven of niet.

In sommige gevallen mogen ze van mij sterilisatie verplicht stellen, er zijn wel degelijk mensen die niet in staat zijn kinderen op te voeden. Helaas in mijn eigen omgeving verschillende voorbeelden van gezien en ik vind dat oprecht afschuwelijk voor de kinderen die er hulpeloos naast staan en de dupe van zijn. Die kinderen was veel leed bespaard gebleven als hun moeder gesteriliseerd was geweest. Zulke kinderen waren met een abortus beter afgeweest imo. Misschien had daar wel iemand moeten kunnen ingrijpen, wie weet...

Tevens werkt de moeder van een vriend met echt arme gezinnen waar zij ook de financiën van beheert. Die mensen lijken alleen maar seks te hebben, het ene kind wordt weggehaald in erbarmelijke omstandigheden door jeugdzorg en het volgende kind is alweer onderweg. Ook zo'n mensen mogen ze van mij een halt toeroepen.

Buiten dat, als jij gezond bent en fatsoenlijk voor jezelf kunt nadenken vind ik echt dat jezelf kunt kiezen of je een abortus wilt of niet. Als heb je er tien op een jaar, als dat jouw keuze is heeft niemand daar iets over te vinden. Maar in werkelijkheid vinden we daar allemaal wat van, want als de bovenste alinea hardop uitspreek dan word ik nog net niet gevierendeeld. Ik kan daar prima mee overweg en trek me daar verder niks van aan maar het bewijst wel dat we dus nog lang niet 'zomaar' kunnen beslissen zonder dat iemand of iets daar een mening over heeft.


Maar mag je dan alleen kinderen als je intelligent bent en genoeg geld op de bank hebt?


Nee hoor maar je moet er wel fatsoenlijk voor kunnen zorgen.


Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Border Collie / Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:06

Ik vind dat iemand, in zekere maten, baas mag zijn over eigen buik. Maar, neem nu een mentaal gehandicapt persoon die echt niet in staat is om een kind op te voeden en die geraakt zwanger. Tja. Als er een goede familiale omkadering is voor het kind zou ik zeggen: Laat maar komen. Maar anders, nee, dan vind ik dat abortus zelfs verplicht kan worden, om het kind te beschermen.
Maar ik vind ook dat als een vrouw onverwachts zwanger wordt en zij het niet wil maar de man wel, de vrouw de zwangerschap hoort uit te dragen. Het is niet enkel jou kind, het bestaat ook uit 50% dna van de man. Welliswaar met een notariële vastleggen etc zodat de vader er niet van tussen uit kan piepen. Maar als die het echt zo graag wilt dan vind ik het ook niet kunnen dat de vrouw helemaal alleen kan beslissen van: Jou kind heeft geen recht van leven omdat ik het niet wil.

Verder is abortus een vrije keuze. Maar, iemand die er al meerdere op haar naam heeft staan mag wel eens aangesproken worden op haar verantwoordelijkheid qua bescherming.

Tiggs

Berichten: 7568
Geregistreerd: 30-05-11
Woonplaats: Dunning-Kruger Park

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:06

Schemerdier schreef:
Ik vind het altijd heel frappant hoe anti-abortus mensen het belang van het ongeboren leven hoger achten dan het belang van de moeder, maar eens de baby geboren is, het leven van de baby hen nog maar vrij weinig interesseert (opgroeien in armoede, handicaps, adoptie/weghalen van de ouders, misbruik/mishandeling door ouders,....)


Goed punt inderdaad!

Welkom in het Dunning-Krugerpark!

Onali

Berichten: 18535
Geregistreerd: 16-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:07

secricible schreef:
Brrr, gedwongen sterilisatie buiten de mogelijkheden die we in NL hebben (bij wilsonbekwaamheid) vind ik net zo beangstigend. Dat iemand anders mag besluiten dat jij een ingreep moet laten doen op je lijf of je verplicht medicatie te nemen.
Ik vind dat echt een hele beangstigende glijdende schaal.En toch.
Mijn oudste nichtje heeft een verstandelijke beperking.
Nog geen idee hoe ze zich verder gaat ontwikkelen maar voor haar en wij als haar familie zou ik zeggen steriliseer haar.

Black is the colour of my true love's hair

secricible

Berichten: 25738
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:07

In dit kader stond trouwens een heel mooi interview in de volkskrant magazine met Rebecca Gomperts, pro abortus activiste en o.a. Oprichter destijds van de abortusboot (vrouwen in landen waar abortus illegaal waren konden dan op de boot stappen, er werd naar internationale wateren gevaren en daar kregen deze vrouwen een abortuspil, wat legaal was omdat ze onder de NL vlag vaarden).
Artikel was van 2 weken terug ofzo, heb een scan voor de liefhebbers :) weet niet of ik dat zomaar mag posten ikv copyrigt.


8nnemiek schreef:
Ik vind het vrij bizar dat er in deze tijd nog zo veel mensen anti-eigen-keuze zijn, dat er zelfs anti-abortus rechters worden aangewezen, anti-abortus wetten worden aangenomen..
Het leven van zo’n embryo is schijnbaar meer waard dan dat van de moeder.. totdat het geboren wordt, daarna boeit het de meeste mensen weinig meer := Dan kan de moeder het zelf uitzoeken met haar ongewenste kind waar ze niet voor kan of wil zorgen. Dat is toch triest?

Sterker nog, abortus is in NL nog steeds opgenomen in het wetboek v strafrecht. Je kan er alleen een ontheffing voor krijgen. Een beetje zoals euthanasie.


KimD schreef:
secricible schreef:
Wie mag dat beslissen voor jou?


Diegene die verantwoordelijk is voor die desbetreffende persoon. In ons omgeving geval waren het in beide situaties de ouders die ervoor gekozen hebben hun kind te laten steriliseren, ze hebben het beide met hun dochters besproken wat de keuze alleen maar kracht deed bijzetten want de kinderen begrepen er helemaal niks van. Hun lichamen zijn wel in staat om kinderen te baren maar hun geest is niet in staat om voor een kind te zorgen. Moet een kind daar dan de dupe van worden met alle gevolgen van dien? Verwaarlozing, ondervoeding, dood?

Ook in het geval van begeleid wonen vind ik best dat een begeleider daar inspraak in zou mogen hebben, zij kunnen inschatten of iemand met een handicap in staat is om voor een kind te zorgen of niet.

Daarvoor zijn in NL al wetten, voor mensen die wilsonbekwaam zijn. Daar ben ik ook helemaal voor. Als iemand wilsonbekwaam is op dit punt mag deze keuze gemaakt worden en staat in de wetbwaar je aan moet voldoen.
Dat is wat anders dan iemand die een ziekte heeft zoals HIV, niet zo intelligent is, of financieel problemen heeft. Dat laatste is waar ik over val.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse

Shadow0

Berichten: 43584
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:07

De grens is volgens mij vrij simpel: de individuele vrije keuze van de zwangere persoon en alleen die van de zwangere persoon. Die kan uiteraard wel kiezen om de keuze te delen met andere betrokkenen, zoals een partner of familie... maar uiteindelijk is het maar de keuze van 1 persoon want de zwangerschap is ook maar 1 persoon die het draagt. Dat gaat voor.

Tiggs

Berichten: 7568
Geregistreerd: 30-05-11
Woonplaats: Dunning-Kruger Park

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:08

@DeMolenhoek: daar ben ik het niet mee eens. Jouw lichaam, jouw keuze.

Welkom in het Dunning-Krugerpark!

Mazida
Berichten: 1398
Geregistreerd: 31-07-15

Re: Baas in eigen buik, waar ligt de grens?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:10

Vind het altijd zulke nare campagnes, alsof het leven van de moeder minder belangrijk is dan een embryo :(

KimD

Berichten: 20551
Geregistreerd: 02-01-10
Woonplaats: Vijlen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:10

Tiggs schreef:
@DeMolenhoek: daar ben ik het niet mee eens. Jouw lichaam, jouw keuze.


Een voorbeeld: Iemand kan daadwerkelijk lichamelijk 20 zijn maar mentaal op hetzelfde niveau van een vijfjarige zitten, is jouw argument dan nog steeds van toepassing? Laat je een vijfjarige ook alles zelf beslissen?


Wat een hondenleven! Volg jij ons al?
Website; Vihaan Aditi - Border Collie / Smooth Collie
Facebook; Vihaan Aditi

secricible

Berichten: 25738
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 17:11

DeMolenhoek schreef:
Ik vind dat iemand, in zekere maten, baas mag zijn over eigen buik. Maar, neem nu een mentaal gehandicapt persoon die echt niet in staat is om een kind op te voeden en die geraakt zwanger. Tja. Als er een goede familiale omkadering is voor het kind zou ik zeggen: Laat maar komen. Maar anders, nee, dan vind ik dat abortus zelfs verplicht kan worden, om het kind te beschermen.
Maar ik vind ook dat als een vrouw onverwachts zwanger wordt en zij het niet wil maar de man wel, de vrouw de zwangerschap hoort uit te dragen. Het is niet enkel jou kind, het bestaat ook uit 50% dna van de man. Welliswaar met een notariële vastleggen etc zodat de vader er niet van tussen uit kan piepen. Maar als die het echt zo graag wilt dan vind ik het ook niet kunnen dat de vrouw helemaal alleen kan beslissen van: Jou kind heeft geen recht van leven omdat ik het niet wil.

Verder is abortus een vrije keuze. Maar, iemand die er al meerdere op haar naam heeft staan mag wel eens aangesproken worden op haar verantwoordelijkheid qua bescherming.Ik vind je punt over die man rete-interessant. Dus als een vrouw zwanger wordt en de man wil het kind houden, mag de vrouw gedwongen worden tot een zwangerschap en bevalling (en misschien daar bijbehorende complicaties) omdat de man dat kind wil? Dan krijgt de man dus eigenlijk 9mnd zeggenschap over het lichaam van de vrouw? Dat lijkt me alleen praktisch al heel ingewikkeld....
En als de vrouw nou verkracht is? Verandert er dan nog iets?

Een mentaal gehandicapt iemand, daar is de wet BOPZ en tegenwoordig de WZD voor en allang geregeld in de NL wetgeving.

"what is the bravest thing you've ever said?" asked the boy
"Help" said the horse


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Facebook en 0 bezoekers