[VOLG] Discussie over de aardbevingsproblematiek

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Giolli, Dani, ynskek, Mjetterd

 
 
goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

[VOLG] Discussie over de aardbevingsproblematiek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-18 18:46

"Straks in ons nieuwe huis..." Ik hoor het ons de laatste tijd regelmatig zeggen. Een beetje als grapje maar toch ook wel een beetje als stille wens. Als we het maar vaak genoeg zeggen wordt het misschien vanzelf waar. De realiteit is dat we geen idee hebben wat ons te wachten staat, al jaren niet. Hopelijk komt daar in 2019 eindelijk verandering in. Met dit topic wil ik graag een inkijkje geven in de aardbevingsproblematiek in Groningen. Ik heb het idee dat het bij mensen buiten de regio niet zo leeft en misschien kan ik daar op deze manier een klein beetje verandering in brengen.

Eerst een korte samenvatting. Toen we dit huis begin 2015 kochten wisten we natuurlijk dat het in aardbevingsgebied stond. Van de mogelijke consequenties waren we ons niet volledig bewust. Ik denk overigens niet dat het ons tegengehouden had. Medelijden is niet het doel van dit topic. We wonen hier geweldig, hebben alle ruimte en dat voor een bedrag waar je in het grootste deel van het land nog niet eens een rijtjeswoning voor koopt. Het huis kan wel een update gebruiken en dat is even een heikel punt. Je koopt geen nieuwe keuken als je niet weet of je huis kan blijven staan. Een tijdje hadden we het idee dat onze woning misschien niet zo goed uit de inspectie zou komen. Daarna besloot de minister om de gaskraan sneller dicht te draaien met het idee dat er dan minder woningen versterkt hoeven te worden. Daardoor dachten we dat het 'circus' wellicht aan ons voorbij zou gaan. De inspectierondes hadden ons dorp ook nog niet bereikt, dus wie weet zou het allemaal wel meevallen.

Plots kwam in november het bericht dat uit het nieuwe plan van aanpak bleek dat er in een dorp 2 kilometer verderop ineens veel woningen mogelijk niet veilig genoeg zijn. Dat was vooral zo opmerkelijk omdat dat dorp in eerdere versterkingsplannen nog nooit genoemd was. Doordat er rondom Loppersum gasputten gesloten zijn wordt er in ons gebied relatief meer gas gewonnen. Bovendien hebben we hier te maken met de meest waardeloze ondergrond voor aardbevingen, slappe klei en veen in sterk wisselende verhoudingen. Als de paarden 100 meter verder door het weiland crossen voel je het onder je voeten trillen, je kunt je voorstellen wat die grond bij een aardbeving doet. Ook in ons dorp blijkt een groot deel van de woningen mogelijk onveilig te zijn. Op basis van een computermodel is berekend welke huizen de grootste kans hebben om onveilig te zijn. Die huizen worden straks als eerste onderzocht. Het computermodel is nogal omstreden. Niemand heeft er vertrouwen in, zelfs de bestuurders en de NCG niet, dus dat belooft wat. In januari krijgen we te horen in welke risicocategorie we vallen, volgen jullie mee?

Dit topic plaats ik in Nieuws en Maatschappij omdat het daar ondanks het ontbreken van een nieuwsbericht volgens mij het beste past. Ik heb geen problemen met vragen, kritische opmerkingen en discussie, graag zelfs.
Laatst bijgewerkt door Dani op 27-12-18 15:57, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Titel in overleg aangepast


benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: [VOLG] Straks in ons nieuwe huis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 20:13

Thuis moet je veilige haven zijn, geen onzekere factor. Want wat als het niet veilig is? Moet je er dan op stel en sprong uit? En waarheen dan? Of gaan ze voor noodreparaties en moet je alles maar accepteren?

...

superpony
Berichten: 21923
Geregistreerd: 25-02-05

Re: [VOLG] Straks in ons nieuwe huis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 20:27

Ik begrijp het heel goed. We hebben zuidelijker in het Noorden gewoond, maar kende wel mensen in dat gebied. Nu zijn we zoekende naar een woning en komen ook weleens iets in Groningen tegen. Het is jammer dat er nog zo weinig bekend is, want met het zicht op het dichtdraaien van de gaskranen, durven we het wel aan.
Het is wel echt zonde van de omgeving. Veel plekken zijn best mooi en prima om te wonen, maar lopen toch enigszins leeg of krijgen een slechte naam. Alleen bekend door de aardbevingen.

Hopelijk staat veiligheid en woongenot voorop en kan alles netjes opgelost worden voor de mensen.

laran

Berichten: 666
Geregistreerd: 16-04-08
Woonplaats: Lellens

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 20:42

Praat me er niet van {:)-:( Ben je ook bij een bijeenkomst geweest? Of staat die nog op de planning? Vorige week bij een bijeenkomst geweest in loppersum. En hele Hoop bla bla. Maar als je de juiste mensen aan je zijde hebt kun je een hele hoop bereiken, letterlijk. Wij wachten al anderhalf jaar op het rapport van ons huis. Meerdere keren achter aan gebeld maar nee. Die was er niet. Maar met een goede kennis van de buurvrouw, die weet hoe het wereldje werkt kunnen we ineens ons rapport krijgen.... Als je maar weet op welke knopjes je moet drukken en aan welke touwtjes je moet trekken kun je ver komen {:)-:( zonder dat succes...

Dat rekenmodel is uitgebreid besproken, de mensen van de NAM/gemeente hebben letterlijk gezegd dat het hele reken/computer model voor geen meter klopt... Bewijs zat in de zaal, de beste man had volgens zijn brief geen verhoogd risico, maar had toevallig die dag zijn rapport binnen gekregen en zijn huis is gevaarlijk... Maar meneer staat wel achter in de rij wat verstevegingen betreft. Even snel uitgerekend door iemand in de zaal, kon nog wel 10 jaar duren. Als het al gebeurt...

Te belachelijk voor woorden allemaal {:)-:(

Anoek Palleti Bente Hugo

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-18 21:29

benangelique schreef:
Thuis moet je veilige haven zijn, geen onzekere factor. Want wat als het niet veilig is? Moet je er dan op stel en sprong uit? En waarheen dan? Of gaan ze voor noodreparaties en moet je alles maar accepteren?

Thuis zou inderdaad een veilige plek moeten zijn, maar voor heel veel Groningers voelt dat momenteel niet zo. Niet weten of je huis veilig is vreet aan je. Het moederschap heeft dat bij mij erg versterkt. Je moet er toch niet aan denken... En daarom probeer ik dat ook niet teveel te doen. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om het risico dat er een scheur in je muur komt. Schade is een realiteit waarmee we kunnen leven (al zou dat gemakkelijker gaan als schademeldingen beter werden afgehandeld). Veiligheid gaat over de kans dat je in je huis komt te overlijden door een zware aardbeving. Plat gezegd, over de kans dat je door die aardbeving iets op je kop krijgt en dat niet kunt navertellen. 'Men' vindt dat die kans kleiner dan 1:100.000 zou moeten zijn. Een woning die na een zware aardbeving pas na een uur instort is dus veilig genoeg. Niet alle woningen zijn veilig genoeg, maar het is grotendeels onbekend welke dat zijn. Een deel van de woningen is onderzocht maar een groot deel ook nog niet. Nu is er dus een nieuw model dat bepaalt welke woningen het hoogste risico lopen, maar het is gebleken dat er woningen zijn waarvan al bekend is dat ze op instorten staan, terwijl ze volgens het model veilig zijn. Er zijn rijtjeswoningen waarvan een deel van het blok volgens het model een verhoogd risico heeft en de rest niet. Ik denk dat maar weinig mensen blij zullen zijn met de mededeling dat hun huis geen verhoogd risico heeft. Geen verhoogd risico betekent namelijk niet dat je huis veilig is, maar dat je achteraan in de rij staat om geïnspecteerd te worden (en waarschijnlijk niet eens aan de beurt komt).

Bij woningen die niet veilig zijn heb je het niet over noodreparaties. Dan gaat het bijvoorbeeld over funderingen die moeten worden versterkt en verbindingen tussen muren en vloeren die moeten worden versterkt of aangebracht. Dan moet je dus inderdaad tijdelijk je huis uit. Maar niet op stel en sprong, was het maar zo zou ik bijna zeggen. Niets gaat hier op stel en sprong. Dit speelt voor alle duidelijkheid al jaren en volgende maand horen we eindelijk in welke rij we staan om geïnspecteerd te worden. Hoe dubbel ook, we hopen op een verhoogd risico zodat er tenminste eindelijk eens naar ons huis gekeken wordt. Het ergste wat er kan gebeuren is dat we in het 'normale risicoprofiel' vallen, want dat zou betekenen dat we ons nog net zo onveilig voelen als nu terwijl er geen enkel zicht is op óf en wanneer ons huis ooit geïnspecteerd wordt. Dat zou voor ons een onacceptabele uitkomst zijn. Dan liever desnoods een jaar in een keet wonen en daarna in een veilig huis. Wat ons betreft liefst een nieuw huis, dan is al het wachten en alle onzekerheid tenminste nog ergens goed voor geweest.

benangelique

Berichten: 15658
Geregistreerd: 06-09-04

Re: [VOLG] Straks in ons nieuwe huis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-18 21:38

Wat een ellende, zo overgeleverd zijn aan de grillen van anderen. Is het mogelijk om zelf zo'n inspectie uit te laten voeren of wordt zo'n rapport niet geaccepteerd?

...

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-12-18 22:00

superpony schreef:
Het is wel echt zonde van de omgeving. Veel plekken zijn best mooi en prima om te wonen, maar lopen toch enigszins leeg of krijgen een slechte naam. Alleen bekend door de aardbevingen.

Sommige dorpen worden compleet op de kop gezet. Overschild bijvoorbeeld, maar ik vrees dat het hier niet veel beter zal zijn. Van de 140 woningen vallen er hier 42 in de verhoogd risico categorie. Dat zijn woningen waarvan vrij zeker is dat ze ingrijpend versterkt zullen moeten worden. Nog eens 60 vallen in de licht verhoogd risico categorie. In totaal dus meer dan tweederde waarvan onzeker is wat er met de woningen moet gebeuren. De rest zou volgens het model veilig moeten zijn, maar daar kun je dus ook je vraagtekens bij zetten. Sowieso hebben we wel de jackpot gewonnen, want de dijk langs het kanaal (met daarop de enige toegangsweg naar onze woning) moet worden verbreed en de provinciale weg een paar honderd meter verderop wordt verdubbeld. Kortom, over 5 jaar ziet helemaal niets hier nog hetzelfde uit. Hopelijk kunnen we dan weer van onze rust genieten, want daar kwamen we immers voor. :+ Uiteindelijk denk ik overigens wel dat het hier nog mooier wordt dan het nu al is. Ik hoop alleen dat ik dat optimisme de komende jaren vol kan houden.

laran schreef:
Praat me er niet van {:)-:( Ben je ook bij een bijeenkomst geweest? Of staat die nog op de planning?

Er is een bijeenkomst geweest, maar in januari volgt er nog een bijeenkomst omdat de gemeente dan pas de brieven over de risicoprofielen verstuurt. Wat verschrikkelijk dat jullie al anderhalf jaar wachten! In welke categorie vallen jullie als ik vragen mag?

benangelique schreef:
Wat een ellende, zo overgeleverd zijn aan de grillen van anderen. Is het mogelijk om zelf zo'n inspectie uit te laten voeren of wordt zo'n rapport niet geaccepteerd?

Er was een speciaal programma voor mensen die alles zelf wilden regelen, maar op dit moment kun je je daar bij mijn weten niet voor aanmelden. Eerlijk gezegd heb ik me wel afgevraagd of we dat niet beter wel hadden kunnen doen. Het vervelende is dat alle spelregels voortdurend veranderen waardoor je eigenlijk op het moment zelf niet kunt overzien waar je goed aan doet.

laran

Berichten: 666
Geregistreerd: 16-04-08
Woonplaats: Lellens

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 09:33

Niet verhoogd risico, maar als je het lijstje ziet wat hun als risico zien.
Grote open ruimtes, check.
Veel deuren, check.
Grote raam partijen, check.
Enz enz enz...
En ze hebben vorig jaar naar de fundering gekeken en daar zou ook iets iets goed zijn? Dus ons huis zou niet zo veilig zijn... Maja je bent afhankelijk van het papiertje wat je in handen hebt, wat voor ons betekend dat het nog heel lang kan duren...


Je kunt idd zelf om een inspectie uit te laten voeren, dit werd wel geaccepteerd, maar dat is nu niet meer perse zo. Na wat ik begreep. Maar dat is wel onze volgende stap... Heel leuk allemaal dat rapport. Maar het is niet onafhankelijk, dus misschien wel in hun voordeel?

Anoek Palleti Bente Hugo

lenaa_tje

Berichten: 10009
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: [VOLG] Straks in ons nieuwe huis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 10:19

Inderdaad vreselijk hoe er met je wordt omgegaan. Ze lijken wel te vergeten dat het over je leven gaat.
Wij zitten dichterbij de stad Groningen maar ook hier in het dorp heeft iedereen schade. De meeste kleine schades maar m’n vader met een ouder huis helaas niet. Voor hem was het vooral belangrijk dat werd erkend dat het aardbevingsschade was. Dat is nu gebeurd na een gevecht van 3 jaar en daar is ook een bedrag voor gekomen. Daar kwam wel de arbiter wel aan te pas. Maar er is nog meer schade en alle regels zijn veranderd en er zijn weer nieuwe stappen waar je langs moet. Dus de schade aan het fundament is aangemeld maar de wachtlijsten zijn enorm.

bigone
Berichten: 33085
Geregistreerd: 03-08-09

Re: [VOLG] Straks in ons nieuwe huis...

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-18 10:25

Ik lees de verhalen altijd wel en heel eerlijk, ik vind dat er aan alle kanten geWiebest word met de mensen die het betreft. Overal is geld voor maar hier worden mensen aan het lijntje gehouden, al jaren lang. Eigenlijk vind ik dat alle mensen met een onveilige woning de keus moeten krijgen, uitkopen of zoveel geld dat hun woning aardbevingsbestendig word herbouwd. Dat is vele malen goedkoper dan al die onderzoeken, specialisten, metingen en weet ik veel wat er allemaal al over de hoofden van de mensen is uitgevoerd.

Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken. Kierkegaard.

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-12-18 17:08

In overleg is de titel van dit topic wat verduidelijkt. Verder zijn er door de feestdagen momenteel even weinig ontwikkelingen, maar ik denk dat veel mensen zich afvragen wat 2019 zal gaan brengen.

Januari belooft voor ons alvast een drukke maand te worden. We zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst over de tijdelijke verhuizing van het kindcentrum waar onze oudste naar de peuterspeelzaal gaat. Dat gebouw (waar ook twee basisscholen en kinderopvang in gehuisvest zijn) staat er nog maar een paar jaar, maar moet ondanks dat toch ingrijpend versterkt worden. De woonwijk waar het gebouw staat gaat bijna volledig tegen de vlakte. Ik vind het maar moeilijk voor te stellen. Helaas kan ik niet zelf bij de bijeenkomst zijn, want op dat moment zit ik namens de dorpsvereniging bij de gemeente aan tafel om de toekomstvisie van het dorp te bespreken. We zijn nog druk bezig om die toekomstvisie te actualiseren en beter te onderbouwen. Op die manier hopen we samen met de gemeente in elk geval nog een graai in 'de pot' te kunnen doen. Hopelijk kunnen we zo op de langere termijn voor ons dorp toch nog wat mooie dingen realiseren. Ondertussen leidt het wat af van de individuele problemen en onzekerheden. Halverwege januari zullen de brieven met de indeling in risicocategorieën in ons dorp wel in de bussen vallen.

laran schreef:
Niet verhoogd risico, maar als je het lijstje ziet wat hun als risico zien.
Grote open ruimtes, check.
Veel deuren, check.
Grote raam partijen, check.
Enz enz enz...
En ze hebben vorig jaar naar de fundering gekeken en daar zou ook iets iets goed zijn? Dus ons huis zou niet zo veilig zijn... Maja je bent afhankelijk van het papiertje wat je in handen hebt, wat voor ons betekend dat het nog heel lang kan duren...


Je kunt idd zelf om een inspectie uit te laten voeren, dit werd wel geaccepteerd, maar dat is nu niet meer perse zo. Na wat ik begreep. Maar dat is wel onze volgende stap... Heel leuk allemaal dat rapport. Maar het is niet onafhankelijk, dus misschien wel in hun voordeel?

Een dubbele uitslag dus. Het zou veilig moeten zijn, maar zo voelt het helemaal niet. Precies de uitslag waar ik het bangst voor ben. Bij al die dingen die jij noemt kunnen wij ook vinkjes zetten. Het vervelende is dat het allemaal zo weinig zegt. Ik heb begrepen dat de ondergrond wel zo'n grote rol speelt dat precies dezelfde woning op de ene plek in het normale risicoprofiel kan vallen en een paar kilometer verderop door een andere bodem in het verhoogde risicoprofiel. We moeten het dus maar afwachten. Als we niet in het verhoogde risicoprofiel vallen laten we het er in elk geval niet bij zitten. Misschien dat Stut-en-Steun jullie kan helpen? Zij staan wel op mijn lijstje voor als het nodig mocht zijn.

lenaa_tje schreef:
Inderdaad vreselijk hoe er met je wordt omgegaan. Ze lijken wel te vergeten dat het over je leven gaat.
Wij zitten dichterbij de stad Groningen maar ook hier in het dorp heeft iedereen schade. De meeste kleine schades maar m’n vader met een ouder huis helaas niet. Voor hem was het vooral belangrijk dat werd erkend dat het aardbevingsschade was. Dat is nu gebeurd na een gevecht van 3 jaar en daar is ook een bedrag voor gekomen. Daar kwam wel de arbiter wel aan te pas. Maar er is nog meer schade en alle regels zijn veranderd en er zijn weer nieuwe stappen waar je langs moet. Dus de schade aan het fundament is aangemeld maar de wachtlijsten zijn enorm.

Frustrerend om na zo'n gevecht van 3 jaar weer helemaal opnieuw te moeten beginnen voor een andere schade. En dan vinden ze het gek dat mensen nauwelijks de energie nog kunnen opbrengen om schade te melden. Daar komt nog bij dat het versterkingsproces volledig losgekoppeld is van het schadeproces. Met andere woorden, sommige woningen met veel schade worden versterkt, maar op datzelfde moment wordt niet de schade gerepareerd. Dat kan een maand later zijn, of een jaar, of 5 jaar, afhankelijk van wanneer het schadeproces eindelijk doorlopen is. |o

bigone schreef:
Ik lees de verhalen altijd wel en heel eerlijk, ik vind dat er aan alle kanten geWiebest word met de mensen die het betreft. Overal is geld voor maar hier worden mensen aan het lijntje gehouden, al jaren lang. Eigenlijk vind ik dat alle mensen met een onveilige woning de keus moeten krijgen, uitkopen of zoveel geld dat hun woning aardbevingsbestendig word herbouwd. Dat is vele malen goedkoper dan al die onderzoeken, specialisten, metingen en weet ik veel wat er allemaal al over de hoofden van de mensen is uitgevoerd.

Dat vat het wel vrij goed samen denk ik. Het is toch een verdrietige gedachte dat het waarschijnlijk goedkoper en zeker gemakkelijker had gekund als er eerst naar de mensen was geluisterd.

Speirs

Berichten: 1475
Geregistreerd: 20-07-14

Re: [VOLG] Discussie over de aardbevingsproblematiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-18 17:37

Bij ons speelt dit inderdaad ook al járen. Leuk dat je een topic opent met ervaringen.

Vorige week hebben we voor de vierde keer een schade-inspecteur langs gehad, nu voor het eerst van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade. Deze man deed het wel erg goed, heel fijn. Hij gaf meer uitleg bij wat hij opschreef dan de anderen deden.

We hadden gebeld ivm een scheur van een paar mm breed in de vloer van 2 slaapkamers op de 1e verdieping. Ik vond het eerlijk gezegd niet zo heel spannend. Tot hij er achter kwam dat de scheur compleet door de vloer gaat en dus beneden ook in het plafond zit :oo en een paar meter verder nog een!

En daar staat ons bed boven >;) Gelukkig is het nog niet zo erg dat als je er een muntje in stopt, die er beneden uit het plafond valt := Maar toch best een vervelend idee. Gelukkig legde de man uit dat het niet meteen gevaarlijk is. Daar vertrouwen we dan maar op.

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-12-18 09:58

Dat is schrikken inderdaad! Gelukkig maar dat het niet meteen gevaarlijk is. Voor een leek is het meestal niet te volgen welke schade gevaarlijk is en welke niet. Een flinke scheur kan puur cosmetisch zijn, terwijl een kleine haarscheur al kan wijzen op een constructief risico. Dat maakt de onzekerheid van de mensen des te groter.

Dit interview zag ik op mijn Facebook tijdlijn voorbijkomen. Ik ben geen Margriet-lezeres, maar dit beschrijft wel goed welke gevoelens bij veel mensen leven. Doordat alles in ons huis verouderd is en we nog niets groots hebben durven aanpakken zien wij wel kansen in nieuwbouw, maar ik ken verder niemand die er zo in staat. Ik denk dat veruit de grootste groep het liefst een sticker op de voordeur krijgt dat hun woning veilig is. Zeker in de dorpen waar nog weinig inspecties hebben plaatsgevonden en mensen nog hoop hebben dat het aan ze voorbij zal gaan. Veel Groningers zijn nou eenmaal toch een beetje van het type 'het zal mijn tijd wel duren'. In mijn dorp denk ik dat veel mensen nog steeds zo denken, ondanks dat de cijfers al hebben uitgewezen dat een groot deel straks de klos is.

Kirstenn
Berichten: 1538
Geregistreerd: 23-03-03
Woonplaats: Zevenaar

Re: [VOLG] Discussie over de aardbevingsproblematiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-18 09:47

Ik woon dan wel niet in Groningen maar ik kan me zo voorstellen hoe je je moet voelen. Die onzekerheid is killing. Je weet dat er iets moet gebeuren, je bent afhankelijk van andere partijen waar je op moet wachten, maar ondertussen gaat de tijd door... Ik hoop voor jullie dat je snel duidelijkheid hebt!

Hoe zit het financieel bij jullie, worden de versterkende maatregelen bekostigd vanuit de overheid oid?

Wij hebben zelf te maken met een huis wat aan het verzakken is door o.a. de droogte van afgelopen zomer. Het is gelukkig niet zo erg als de problemen die jullie hebben, maar dat getouwtrek over de verantwoordelijkheid, de onzekerheid over de financiën en welke keuzes je moet maken... ik vind het pittig!

Succes de komende tijd :(:)

Anyone who thinks sunshine is pure happiness,
*has never danced in the rain

tjaakje

Berichten: 773
Geregistreerd: 16-07-13

Re: [VOLG] Discussie over de aardbevingsproblematiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-18 10:38


Handgemaakt in Nederland: twisted en slanted stijgbeugels. www.groningstuig.nl

germie

Berichten: 21673
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-18 21:38

Hier ook, melding nr3 van 17 november 2017, maar nog niemand is langsgeweest.
Huizen zouden versterkt dan wel gesloopt moeten worden. En ineens werd dat stopgezet.
Vorige week een NIET GEPERSONALISEERDE standaardbrief: aan de bewoners van.
En daarin stond dat mijn huis op basis van computerberekeningen een 'licht verhoogd' risico heeft. Dat is eigenlijk hetzelfde als sterk verhoogd, en wat het inhoudt is niet bekend. Saillant detail: iedereen hier heeft die brief gekregen, ook mensen waarvan eerst gezegd werd dat de huizen sterk genoeg waren. Mijn woning stond altijd op de 'rode' lijst.
Maar waar is de uitslag van het in maart uitgevoerde bouwkundig onderzoek dan? Want dit is een theoretisch onderzoek en niet een daadwerkelijk bouwkundig onderzoek.

Ook leuk: mijn schuurtje verzakt. Wordt niet meegenomen in het versterkingsproces. Want is geen woning. Je betaalt er wel WOZ en opstalverzekering voor. En als je net daar in staat als er een aardbeving komt, dan heb je pech.

Zadeladvies, africhting, instructie dressuur en springen, bitadvies, bitloos advies. Gediplomeerd Instructeur en Instructor Trainer. Fotoshoots (eventueel met leenpaard, style western/gothic, er op of er naast). Tevens heel veel testbitten. Voor vragen stuur een pb.

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-19 16:10

Lees hieronder een helaas behoorlijk treffende analyse:

Mario Miskovic schreef:
Na Zeerijp werd geschiedenis geschreven, maar de onduidelijkheid is groter dan ooit

Maandag 8 januari 2018, precies drie uur in de middag. De aarde onder Zeerijp trilt met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving sinds Huizinge in 2012.

De schok bij Zeerijp blijkt er een te zijn die zowel Groningen als Den Haag opschudt. Maar wat heeft het opgeleverd?

Stuwmeer
Duizenden schademeldingen stromen binnen in de dagen na de schok. Maar er is niemand die een melding in behandeling neemt. Het Centrum Veilig Wonen mag het sinds maart 2017 niet meer doen en een alternatief is er niet. Een stuwmeer vult zich.

En de versterking van huizen? Die schiet al jaren niet op. Het gasdossier is verworden tot een grote bende.

Fakkel
Elf dagen na de beving lopen bijna tienduizend Groningers en anderen gewapend met een fakkel door de binnenstad van Groningen. Het is koud en nat, maar hun boodschap komt over. Ze zijn het zat. Genoeg is genoeg.

Historisch besluit
Zeerijp blijkt inderdaad een gamechanger. Den Haag lijkt na al die jaren wakker te zijn geschud. Er komt een nieuw schadeprotocol voor mijnbouwschade en in maart volgt een historisch kabinetsbesluit: de gaswinning in Groningen wordt gestopt.

Het duurt nog twaalf jaar, maar toch. In uiterlijk 2022 moet de gaswinning op maximaal twaalf miljard kubieke meter zitten.

Tranen
Het besluit bezorgt sommige mensen tranen in hun ogen. Eindelijk gaat de gaswinning naar nul. Ze weten alleen niet dat ze bijna een jaar later nog altijd tranen in hun ogen zullen hebben. Nu van verdriet. Het historische besluit blijkt namelijk enorme gevolgen te hebben.

De minister zet de versterking van huizen in het aardbevingsgebied op pauze. Bestaande trajecten lopen door, maar er wordt maandenlang niet begonnen met nieuwe.

Niet geschikt
Een computermodel berekent intussen welke huizen het grootste risico lopen bij een aardbeving. Een rekenmodel dat hier niet geschikt voor is. Iedereen weet het, maar iets beters is er niet - is het mantra - dus gebruiken we het.

Mensen die al jaren in onzekerheid zitten, moeten nog langer wachten. Alsof het wachten nog niet lang genoeg duurt.

Niemand die het weet
Het is weer 8 januari. We zitten precies een jaar na Zeerijp. Maar wat heeft Groningen er mee gewonnen?

Er zijn twee Nationaal Coördinatoren Groningen versleten. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen krijgt elke week meer nieuwe schademeldingen binnen dan dat er meldingen worden afgehandeld. Het stuwmeer groeit nog altijd.

De versterkingsoperatie is formeel wel weer begonnen, maar de nieuwe aanpak heeft intussen het leven van duizenden Groningers overhoop gehaald.

Complete dorpen zitten in onzekerheid. Het ene dorp hoeft ineens niet meer versterkt te worden. Het andere waande zich altijd veilig en is nu ineens aan de beurt. Terecht of onterecht? Niemand die het weet. De chaos is na een historisch jaar groter geworden dan ooit.

Bron: rtvnoord
Link naar het artikel.

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-19 11:56

Ik heb zo'n voorgevoel dat we vandaag de brief over het risicoprofiel van onze woning krijgen. Zit nu heel de tijd naar buiten te loeren of ik de postbode al zie, bah, niets voor mij dit.

Suzanne F.

Berichten: 40161
Geregistreerd: 03-03-01

Re: [VOLG] Discussie over de aardbevingsproblematiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-19 12:10

En wat hangt daar precies van af? Of je een vergoeding krijgt ofzo? Of word je dan uitgekocht?

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-19 12:27

Nee, zo ver is het nog niet. Bij een verhoogd risico zal ons huis waarschijnlijk op korte termijn worden geïnspecteerd en weten we als het meezit binnen een half jaar tot een jaar waar we aan toe zijn. In elk geval is de kans dan zeer groot dat er versterkt moet worden. Misschien dat we dan in aanmerking komen voor sloop en nieuwbouw, waar we eigenlijk op hopen. Bij een licht verhoogd risicoprofiel dreigen we slachtoffer te worden van de vertragingstactiek van Wiebes en weten we eigenlijk niets, behalve dat onze woning mogelijk onveilig is. Het is dan maar de vraag wanneer ze eindelijk eens komen kijken. Mijn gevoel is dat we sloop en nieuwbouw dan wel op onze buik kunnen schrijven, maar dat blijft afwachten. Eigenlijk geeft die brief zelf dus geen duidelijkheid, maar in het beste geval wel uitzicht op duidelijkheid.

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-19 15:09

Nou, de brief is binnen en ik ben met stomheid geslagen. Blijkbaar behoren wij tot het kleine groepje in deze omgeving waarvoor volgens het gebruikte model geen verhoogd (dus zelfs niet licht verhoogd) risico geldt. Het is dus niet dat we in de lange wachtrij staan, maar we staan er helemaal niet eens in. Verder weet ik even niets uit te brengen.

laran

Berichten: 666
Geregistreerd: 16-04-08
Woonplaats: Lellens

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-19 15:19

goeroe schreef:
Nou, de brief is binnen en ik ben met stomheid geslagen. Blijkbaar behoren wij tot het kleine groepje in deze omgeving waarvoor volgens het gebruikte model geen verhoogd (dus zelfs niet licht verhoogd) risico geldt. Het is dus niet dat we in de lange wachtrij staan, maar we staan er helemaal niet eens in. Verder weet ik even niets uit te brengen.Betekend niks he, het kan als nog zijn dat je huis levens gevaarlijk is.
Het is maar een papiertje, je hebt er niks aan maar bent er wel aan overgeleverd. En je kunt nog altijd een 2de rapport laten maken door een onafhankelijk bedrijf. Wel op eigen kosten maar dan weer je wel zeker dat Het goed is ...

Anoek Palleti Bente Hugo

germie

Berichten: 21673
Geregistreerd: 02-04-02

Re: [VOLG] Discussie over de aardbevingsproblematiek

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-19 21:06

Er waren bij ons in het dorp mensen die een brief gehad hadden in december en vandaag weer een brief kregen met daarin eerst de mededeling dat door een storing o.i.d. de brief in december niet verstuurd was en dat ze daarom de brief alsnog kregen. Alleen: in december was er een licht verhoogd risico en nu was er geen risico. Hoe kan dit?

Zadeladvies, africhting, instructie dressuur en springen, bitadvies, bitloos advies. Gediplomeerd Instructeur en Instructor Trainer. Fotoshoots (eventueel met leenpaard, style western/gothic, er op of er naast). Tevens heel veel testbitten. Voor vragen stuur een pb.

goeroe
Berichten: 5346
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-19 21:07

germie schreef:
Er waren bij ons in het dorp mensen die een brief gehad hadden in december en vandaag weer een brief kregen met daarin eerst de mededeling dat door een storing o.i.d. de brief in december niet verstuurd was en dat ze daarom de brief alsnog kregen. Alleen: in december was er een licht verhoogd risico en nu was er geen risico. Hoe kan dit?

Huh wacht, hebben die mensen dan twee keer een brief ontvangen met verschillende uitkomsten?

germie

Berichten: 21673
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-19 21:08

goeroe schreef:
germie schreef:
Er waren bij ons in het dorp mensen die een brief gehad hadden in december en vandaag weer een brief kregen met daarin eerst de mededeling dat door een storing o.i.d. de brief in december niet verstuurd was en dat ze daarom de brief alsnog kregen. Alleen: in december was er een licht verhoogd risico en nu was er geen risico. Hoe kan dit?

Huh wacht, hebben die mensen dan twee keer een brief ontvangen met verschillende uitkomsten?

JUIST.

Zadeladvies, africhting, instructie dressuur en springen, bitadvies, bitloos advies. Gediplomeerd Instructeur en Instructor Trainer. Fotoshoots (eventueel met leenpaard, style western/gothic, er op of er naast). Tevens heel veel testbitten. Voor vragen stuur een pb.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers