Grainey schreef:Die kalfjes zijn niet van vleesrassen, zit te weinig vlees aan, groeien te langzaam.
Zie deze link: https://joop.bnnvara.nl/videos/rambam-g ... ierkalfjes
ok thanks, wist ik niet.
Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Grainey schreef:Die kalfjes zijn niet van vleesrassen, zit te weinig vlees aan, groeien te langzaam.
Zie deze link: https://joop.bnnvara.nl/videos/rambam-g ... ierkalfjes
Mizora schreef:Vleeskalveren zijn over het algemeen nakomelingen van melkvee, hoewel er ook wel wat halve blauwe tussen zitten (die leveren de boer direct ook een flinke klap meer geld op). Wat ik zo terug kan vinden moet stremsel komen van nuchtere kalveren. Dit betekent dat het komt van kalveren van 2-4 weken oud. Kalveren mogen namelijk pas met 2 weken van de boerderij af. Het zullen voornamelijk overtollige magere vaarskalveren zijn die afgemaakt worden voor het stremsel.
De rest van de kalveren worden tot 10 maanden vetgemest, de eerste 8 weken van hun leven zitten ze in eenlingboxen, daarna komen ze in groepshokken waarbij ze uiteindelijk minimaal 1.8m2 per dier moeten hebben, maar ze dit vaak al direct vanaf het begin krijgen. Stierkalveren groeien harder (hebben een gunstigere voederconversie) en plassen met minder spetteren waardoor het hok droger blijft. Hierdoor zijn ze meer gewenst en kosten ze meer dan een nuchter vaarskalf.
http://www.veemarkt.nu/leeuwarden/nukas/
Oftewel: een vaarskalf heb je vanaf 0-5€ en kost je maximaal 30€ (volledig melkbloed)
Een stierkalf begint bij 50€ en loopt op tot 165€.
Een halve blauwe doet daar nog eens ±100€ bovenop.
De enige uitzondering op dit verhaal zijn de jersey(kruising)-kalveren. Dit is een zeer licht ras en dat levert echt niets op, die worden vaak ingeslapen en hoogstens voor stremsel-winning gebruikt (op 1 exclusieve mester met kalveren van 1 bio-boerderij na, die voor luxe restaurants vlees levert. Die kalveren worden buiten gemest).
Nikass schreef:Misschien omdat het kleinschalig is?
Ik weet daar verder de achtergrond niet van, kan het eens vragen.
Kinke schreef:Nikass schreef:Misschien omdat het kleinschalig is?
Ik weet daar verder de achtergrond niet van, kan het eens vragen.
ik denk dat die stiertjes naar de mester gaan, naar de slachterij is totaal onlogisch omdat op een kalf van 6 weken niet genoeg vlees zit.
Na 6 weken weg vind ik sowieso vreemd, ook voor kleinschalig. Die van ons gaan na 6 maanden weg.
Grainey schreef:Er was laatst een documentaire op tv over kaas maken, kaas kan alleen gemaakt worden met vloeistof (stremsel) uit een kalvermaag, ze zijn bezig met een alternatief, maar dat schiet niet echt op, daarbij wordt beweerd dat chemisch stremsel niet zulke lekkere kaas geeft als echte stremsel.
Voor die kaas moet je dus melk hebben en stremsel, beide komen van runderen.
Dus een koe die melk geeft en moet blijven geven moet een kalfje krijgen, anders stopt de melkproductie, de helft van die kalfjes zijn stierkalfjes, een gedeelte hiervan wordt geslacht voor de inhoud van hun maag , tja en dat vlees wat moet je daarmee, net als de rest van de stierkalfjes, daar is eigenlijk geen markt voor, dus een gedeelte gaat gewoon naar Rendac.
Er werd door die kaasproducenten en boeren dan ook gesteld dat iedere vegetariër die kaas eet eigenlijk ook vlees en dus kalfsvlees/rundvlees zou moeten eten, want die stierkalfjes gaan nu dus gewoon rechtstreeks naar Rendac.
Dus dat paardenvlees is geen redding voor die kalfjes, minder kaas eten waarschijnlijk wel.
Kinke schreef:Hier is het weideseizoen vanaf vandaag voorbij, zijn nu bezig de koeien op te stallen. Hadden de kalfjes er een maandje geleden al bij weggehaald en toen de koeien even laten scannen. Er is 1 koe gust, die gaat begin volgend jaar dus in de vriezer.
anjali schreef:Grainey schreef:Er was laatst een documentaire op tv over kaas maken, kaas kan alleen gemaakt worden met vloeistof (stremsel) uit een kalvermaag, ze zijn bezig met een alternatief, maar dat schiet niet echt op, daarbij wordt beweerd dat chemisch stremsel niet zulke lekkere kaas geeft als echte stremsel.
Voor die kaas moet je dus melk hebben en stremsel, beide komen van runderen.
Dus een koe die melk geeft en moet blijven geven moet een kalfje krijgen, anders stopt de melkproductie, de helft van die kalfjes zijn stierkalfjes, een gedeelte hiervan wordt geslacht voor de inhoud van hun maag , tja en dat vlees wat moet je daarmee, net als de rest van de stierkalfjes, daar is eigenlijk geen markt voor, dus een gedeelte gaat gewoon naar Rendac.
Er werd door die kaasproducenten en boeren dan ook gesteld dat iedere vegetariër die kaas eet eigenlijk ook vlees en dus kalfsvlees/rundvlees zou moeten eten, want die stierkalfjes gaan nu dus gewoon rechtstreeks naar Rendac.
Dus dat paardenvlees is geen redding voor die kalfjes, minder kaas eten waarschijnlijk wel.
Er is gewoon vegetarisch stremsel.Die kaas kun je o.a. bij Albert Heyn kopen.En is er in diverse smaakvarianten,van jong tot belegen.