Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
suffie schreef:Dat boeren afgerekend worden op hun melkkwaliteit omdat boeren niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op hun schuur te leggen, of een stuk natuurbeheer te doen, gaat wij echt te ver.
Hilary schreef:Hier zijn de KPI's te vinden: http://biodiversiteitsmonitormelkveehou ... rlands.pdf
Vroegah kreeg een boer gewoon subsidie als er iets voor natuur gedaan werd (bijv. een strook langs de slootkant niet bemesten / spuiten en later maaien, of het aanleggen van een kikkerpoel...
palousa_boy schreef:Voedsel importeren is in mijn ogen meer het verleggen van het probleem.
palousa_boy schreef:Dan moet de maatschappij wel mee willen werken.
Banken zullen er bijvoorbeeld geen geld in stoppen als het vervolgens niets gaat opleveren.
Citaat:De consument moet meer willen betalen (ze zeggen het wel maar vervolgens lopen ze schijnheilig door naar de kiloknaller) voor producten die van eigen bodem komen.
ElCid schreef:Zou hier niet misstaan, de intensieve melkveeboeren hier buiten zowel koe als grasland uit. Grasland wordt 6x !! per jaar bemest, afwisselend met kunstmest en geïnjecteerde gier ( die het bodemleven compleet lam legt) , tussendoor bespoten met een soort sop wat al het "onkruid" doodt, er groeit dan ook heel raar gras zonder sprietje van iets anders er tussen. Er wordt 4 a 5 x per jaar gemaaid, waarbij begonnen wordt aan de buitenkant met als gevolg dat dieren in paniek raken en uiteindelijk meegemaaid worden; we ( of beter 1 van de katten) vinden regelmatig halve haasjes en konijntjes. Aan de randen staat geen enkel stuk begroeiing, sloten zijn kaal.
Andere stukken land hier in de buurt waar bijv. wintertarwe op heeft gestaan, worden doodgespoten voor de teelt van mais o.i.d. Aardappels worden zo veelvuldig besproeid met pesticiden dat ik dus nooit meer niet-biologische ( lees van de plaatselijke moestuin) eet. Varkens worden vetgemest in steriele schuren waar ze kort verblijven tot de slacht, zien nooit een mens of buitenlucht, koeien staan met zijn 400 in een schuur waar ze nooit uitkomen ( en waar nooit een kalfje te zien is.........???, wat zou daar toch mee gebeuren!?) . Hoog tijd dat er dingen veranderen want deze roofbouw of dier en milieu ( en uiteindelijk ook op de mens) kan niet verder.
Bedrijven zullen wel moeten veranderen, zowel de grote als kleine als de boerenbedrijven! Echte natuur is een in Nederland al nauwelijks meer aanwezig en door de roofbouw wordt het ook steeds minder.
Daarbij zal de consument ook nog meer moeten veranderen en moeten eisen om gezond voedsel te krijgen, wat er nu in de schappen staat verdient de naam voedsel niet maar is voer zonder voedingswaarde en vaak nog vol met allesbehalve gezonde bijproducten.
Gelukkig zijn er al steeds meer mensen die gezond voedsel eisen en die zich inzetten voor een beter milieu, ook boeren, maar velen zijn slaaf van de maatschappij en willen ( en kunnen) niet veranderen ( maar "wil niet" ligt op het kerkhof en "kan niet" ligt ernaast).
Hier wordt bijv. vaak al eind april gemaaid zonder rekening te houden met nesten of jonge dieren, tot dus 4 a 5 x per jaar zo gauw het gras maar 15 cm hoog is. 2 dagen liggen en, hop, de kuil in. We zien ieder jaar minder weidevogels.
Ik ben er overigens van overtuigd dat melk een product is waar veel minder van geproduceerd zou moeten/ kunnen worden. Het is niet gezond, al zeker niet met alle "toevoegingen" ( antibiotica ( nog altijd te veel! ) , extra lactose, ongewenst bacteriën i.v.m. slechte schoonmaak van de apparaten in melkfabrieken, etc. etc ). Daarbij is melk voor volwassen een zinloos product wat meer ellende veroorzaakt dan goed doet, zelfs als het wel goed is geproduceerd. Melk is voor kalfjes en dat zijn nou net degenen die het meestal niet krijgen omdat ze een "lastig" bijproduct zijn van de melkindustrie.
antje_vip schreef:Ik zie de meerwaarde niet. Even vanuit de landbouw: vroeger werd het aardappelloof verbrand om ziektes en ongedierte tegen te gaan en dit was heel effectief. Nu moet alles 'milieuvriendelijk' en is er veel meer overlast van insecten en ziekte.
Citaat:Lang leve natuurbeheerEn laten de projectbeheerders niet zo schijnheilig doen, terwijl zij dit project opzetten rijden ze hoogst waarschijnlijk rond in een dikke auto die flink uitstoot en verbruikt.
Dus nee; ik ben geen fan.