Internationale ransomware aanval vandaag - 74 landen

Moderators: Mjetterd, Hanmar, Maureen95, ynskek, Dani, Giolli, Ladybird

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Drifter

Berichten: 758
Geregistreerd: 17-11-14

Internationale ransomware aanval vandaag - 74 landen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-05-17 21:55

Ik neem aan dat dit ook in het nieuws is, maar een extra waarschuwing kan niet kwaad, zeker gezien er hier ook phishing aan de gang was/vragen komen over links in e-mails (ook al is dat w.s niet gerelateerd).

Inmiddels zijn er computers in 74 landen besmet met WannaCry Ransomware. Dit legt je hele computer plat, je ziet alleen een scherm met een boodschap dat je niet meer in je computer kunt tenzij je een bepaalde som geld (in dit geval bitcoins) betaald.

https://www.wired.com/2017/05/ransomwar ... ts-warned/

Grootste problemen/besmettingen tot nu toe:
-Ziekenhuizen in Engeland, een hoop ziekenhuizen hadden/hebben IT problemen, kunnen niet meer in computers komen (dus ook niet in medische gegevens kijken), sommigen kunnen ook de telefoons niet meer gebruiken.
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/05 ... ng-ransom/
- Telefonica in Spanje, al hebben hun klanten tot nu toe niets ondervonden.
- Ook Spanje, een stroommaatschappij en een gasmaatschappij.
- FedEx in Usa, al is er nog niet bekend hoe ver die besmetting is verspreidt.
- Portugal Telecom, maar diensten voor klanten nog functioneel.
- Megafon, een grote Russische telecom maatschappij.

Het is nog een vraag of/hoe ver dit zich gaat verspreiden. De hack gebruikt blijkbaar een achterdeur in Windows die door de NSA is ontdekt. Windows geeft dit gepatcht maar omdat niet iedereen Windows up to date heeft zijn er dus mensen die deze "achterdeur" nog hebben.
Het lijkt op een worm, een programma dat zichzelf naar aangesloten computers verspreidt. (vandaar dus dat hele ziekenhuizen plat lagen/liggen)

Klik alsjeblieft geen links in e-mails of chats tenzij je een link verwacht van die persoon/e-mail. Zowel bijlagen, vervalste websites etc. worden gebruikt om dit soort aanvallen uit te voeren. Het klikken en laden van een slechte webpagina kan al genoeg zijn.

! - Zorg dat je een backup van je bestanden hebt die niet op een computer of een ander apparaat dat contact heeft met jouw computer staat, zodat je in het slechtste geval niet al je bestanden kwijt raakt.
Het is nooit zeker dat een systeem restore gaat werken, soms is een "verse" install van Windows nodig, en zelfs dat in in sommige gevallen blijkbaar niet mogelijk.

“My grandfather once told me, ‘Grandson, the world is filled with people. But there’s only a handful of human beings.’” - Moses J. Brings Plenty.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Siebel, Solleke_Noah en 5 bezoekers