Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
8nnemiek schreef:Is er nergens een vertaling of simpelere uitleg te vinden? Mijn engels is te slecht om al die medische termen te vertalen![]()
Wat ik, als vegetariër, weet over omega 3 is dat het in meerdere soorten voorkomt, waarvan een plantaardige soort die veel voorkomt in lijnzaad/lijnzaadolie en andere zaden en noten. Deze plantaardige omega 3 wordt door ons lichaam niet gebruikt, maar omgezet naar de andere soorten omega 3 en daarna pas gebruikt, net zoals andere planteneters dat doen. Je hebt er dus meer van nodig. Dat is geen nieuws.
Ik gok dat europeanen inderdaad zo 'verwend' zijn geweest met al die enorme hoeveelheden vlees dat ons lijf wat lui is geworden.
Maar ik vind niet dat dit direct betekent dat sommige mensen geen vegetarisch dieet kunnen volgen. Mensen die vegetarisch eten moeten gewoon (net zoals alle andere mensen eigenlijk) gevarieerd genoeg eten en ook eens regelmatig iets maken wat gewoon gezond is en dan maar eens wat minder lekker..
Ik denk dat iedereen juist heel gezond kan leven zonder vlees, helemaal zonder dierlijke producten zelfs, maar je moet dan wel genoeg groenten, fruit, noten, zaden, pitten, peulvruchten, kruiden enz eten. Op alleen frietjes met cola en een witte boterham met sla red je het niet, maar dat geldt ook voor vleeseters.
Het is jammer dat er nog steeds specialisten zeggen dat je tekorten krijgt als je geen vlees eet. Dat is gewoon niet waar. Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn met een medisch probleem bijvoorbeeld, waardoor ze bepaalde stoffen niet kunnen opnemen, maar een gezond mens kan gewoon zonder vlees, mits je wel op je voeding let dus.
Ik eet al 20 jaar geen vlees, en nergens last van gelukkig.
Er zijn zelfs honderden, misschien al duizenden sporters die enkel voor hun gezondheid zijn overgestapt van veel rood vlees naar een puur plantaardig dieet.
DGL schreef:Interessant artikel! Dat zal wel een eigenschap zijn die langzaam ontwikkeld is over de loop van tijd. Een ander voorbeeld wat ik al kende is lactose intolerantie. Voorbij het zuigelingen stadium is in Azië wel 90% lactose intolerant, net als in Afrika. Hoe dichter je naar Noord-Europa toe gaat hoe minder lactose intolerantie er is, echt een gradiënt. Blijkbaar was het voor Noord-Europeanen een voordeel qua overlevingskansen om melk te kunnen blijven gebruiken als voedselbron, en was dat in Azië niet aan de orde. Zouden we die vetzuren ingeruild hebben voor melk? Een beetje jammer wel...
8nnemiek schreef:Dat europeanen het minder goed kunnen omzetten betekent gelukkig alleen dat je er meer van nodig hebt, niet dat het onmogelijk is. Ik lees trouwens nergens hoe veel meer precies, dus dat 'veeeeeeel meer' lijkt me wat overdreven![]()
Maar onder welk soort mensen zijn deze onderzoeken gedaan?
Als je een aantal europeanen neemt die elke avond vlees eten, en een aantal aziaten die elke avond rijst met groente eten, dan kan ik me voorstellen dat je zo'n uitkomst krijgt, terwijl het misschien wel heel goed mogelijk is dat die zelfde europeaan ineens veel beter zijn omega 3 uit de plantaardige voeding gaat omzetten als die ineens een tekort begint te krijgen.
Zo'n onderzoeken zijn natuurlijk heel interessant, maar het is maar een enkel onderzoek..
Laatst was er nog een hoop ophef over het onderzoek dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt. Zo'n onderzoekjes worden vaak zo enorm opgeblazen, terwijl het uiteindelijk best meevalt. Er zit altijd wel een kern van waarheid in, maar ik zou me niet te druk maken.
Citaat:Er bestaan verschillende soorten omega-3. De meest belangrijke daarvan zijn ALA (Alfa-Linoleenzuur), DHA (DocosaHexaeenzuur) en EPA. (EicosaPentaeenzuur) De laatste twee, dus DHA en EPA, komen het meeste voor in vette vissoorten en daarnaast ook in algen en zeewier. Daarbij maakt je lichaam zelf ook DHA en EPA omega-3 vetzuren aan, met de ALA omega-3 vetzuur als basis.
Het feit dat je lichaam DHA en EPA zelf aan kan maken met behulp van ingenomen ALA omega-3 vetzuur, impliceert dat je in je voeding alléén maar ALA nodig hebt. Dit is deels waar. Het proces van omzetten van ALA naar DHA en EPA is een moeizaam proces in het lichaam, wat ontzettend veel energie kost.
Dit gaat vooral op voor vleeseters. Het lichaam van vleeseters is niet ingesteld op dit proces, omdat de DHA en EPA ook wel via de voeding binnenkomt.
Bij vegetariërs, dus mensen die geen vlees eten, is dit een ander verhaal. Na verloop van tijd zal het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie en zal dus efficiënter omgaan met de ALA vetzuren om het proces van omzetting naar DHA en EPA zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat het té veel energie kost.
Fenrir schreef:Ik denk een beetje van beide, kan me goed voorstellen dat er bepaalde groepen zijn die meer/minder zijn aangepast aan vegetarische diëten maar daarnaast verschilt het denk ik ook per persoon.
Zelf ben ik al mijn hele leven vegetariër en doe het er prima op, ik heb een keer drie maanden lang achtereen dagelijks vlees moeten eten (werk in het buitenland, vegetarisch geen optie) en persoonlijk merkte ik geen verschil behalve dan dat ik ineens aankwam ondanks zwaar fysiek werk (niet alleen in spieren maar ook in vet, ik was daarvoor altijd op perfect gewicht en dat was al jaren hetzelfde. Ik ging van 53 naar 60 kilo).
_San87_ schreef:Ik denk het laatste. Gezonde voeding is voor iedereen anders.
8nnemiek schreef:Ik bedoelde eigenlijk de titel van het topic, die suggereert dat vegetarisch eten voor sommige mensen onmogelijk is![]()
Ik zeg juist niet dat iedereen makkelijk vegetarisch kan eten, ik zeg dat iedereen vegetarisch kan eten MITS men gevarieerd eet en regelmatig lijnzaad of andere bronnen van omega 3 eet![]()
Op internet vind ik het volgende:Citaat:Er bestaan verschillende soorten omega-3. De meest belangrijke daarvan zijn ALA (Alfa-Linoleenzuur), DHA (DocosaHexaeenzuur) en EPA. (EicosaPentaeenzuur) De laatste twee, dus DHA en EPA, komen het meeste voor in vette vissoorten en daarnaast ook in algen en zeewier. Daarbij maakt je lichaam zelf ook DHA en EPA omega-3 vetzuren aan, met de ALA omega-3 vetzuur als basis.
Het feit dat je lichaam DHA en EPA zelf aan kan maken met behulp van ingenomen ALA omega-3 vetzuur, impliceert dat je in je voeding alléén maar ALA nodig hebt. Dit is deels waar. Het proces van omzetten van ALA naar DHA en EPA is een moeizaam proces in het lichaam, wat ontzettend veel energie kost.
Dit gaat vooral op voor vleeseters. Het lichaam van vleeseters is niet ingesteld op dit proces, omdat de DHA en EPA ook wel via de voeding binnenkomt.
Bij vegetariërs, dus mensen die geen vlees eten, is dit een ander verhaal. Na verloop van tijd zal het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie en zal dus efficiënter omgaan met de ALA vetzuren om het proces van omzetting naar DHA en EPA zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat het té veel energie kost.
http://www.optimalegezondheid.com/omega ... e-voeding/
Dit artikel zegt dus juist wel dat je lichaam zich zal aanpassen. En dat zou dus zeker de uitslag van het onderzoek kunnen verklaren.
Misschien is het een combinatie van beiden. In ieder geval denk ik niet dat vegetariërs zich druk hoeven te maken. Er zijn bijna een miljoen vegetariërs alleen al in Nederland, en een omega 3 tekort is gelukkig geen typische ziekte voor vegetariërs
Zwerte schreef:Ik bedoelde eigenlijk de titel van het topic, die suggereert dat vegetarisch eten voor sommige mensen onmogelijk is![]()
Ik zeg juist niet dat iedereen makkelijk vegetarisch kan eten, ik zeg dat iedereen vegetarisch kan eten MITS men gevarieerd eet en regelmatig lijnzaad of andere bronnen van omega 3 eet![]()
Op internet vind ik het volgende:Citaat:Er bestaan verschillende soorten omega-3. De meest belangrijke daarvan zijn ALA (Alfa-Linoleenzuur), DHA (DocosaHexaeenzuur) en EPA. (EicosaPentaeenzuur) De laatste twee, dus DHA en EPA, komen het meeste voor in vette vissoorten en daarnaast ook in algen en zeewier. Daarbij maakt je lichaam zelf ook DHA en EPA omega-3 vetzuren aan, met de ALA omega-3 vetzuur als basis.
Het feit dat je lichaam DHA en EPA zelf aan kan maken met behulp van ingenomen ALA omega-3 vetzuur, impliceert dat je in je voeding alléén maar ALA nodig hebt. Dit is deels waar. Het proces van omzetten van ALA naar DHA en EPA is een moeizaam proces in het lichaam, wat ontzettend veel energie kost.
Dit gaat vooral op voor vleeseters. Het lichaam van vleeseters is niet ingesteld op dit proces, omdat de DHA en EPA ook wel via de voeding binnenkomt.
Bij vegetariërs, dus mensen die geen vlees eten, is dit een ander verhaal. Na verloop van tijd zal het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie en zal dus efficiënter omgaan met de ALA vetzuren om het proces van omzetting naar DHA en EPA zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat het té veel energie kost.
http://www.optimalegezondheid.com/omega ... e-voeding/
Dit artikel zegt dus juist wel dat je lichaam zich zal aanpassen. En dat zou dus zeker de uitslag van het onderzoek kunnen verklaren.
Misschien is het een combinatie van beiden. In ieder geval denk ik niet dat vegetariërs zich druk hoeven te maken. Er zijn bijna een miljoen vegetariërs alleen al in Nederland, en een omega 3 tekort is gelukkig geen typische ziekte voor vegetariërs
Solleke_Noah schreef:Iedereen kan wel vegetarisch leven denk ik, maar misschien niet OPTIMAAL leven dan