"Vegetarisch dieet niet geschikt voor iedereen"

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
secricible

Berichten: 26297
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

"Vegetarisch dieet niet geschikt voor iedereen"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-16 09:55

Uit een studie van de Cornell University is bekend geworden dat niet alle mensen het even goed doen op een vegetarisch dieet. Voornamelijk Europeanen blijken "vleesmensen" te zijn. Zo kunnen zij minder goed omega 3 en 6 uit vegetarische varianten halen dan Aziaten en afrikanen, doordat zij een genetisch allel missen.

http://mbe.oxfordjournals.org/content/e ... bev.msw049


Een interessante bevinding, wat betekent het nu eigenlijk? Wat is de kip en het ei? Zegt het dat Aziaten en afrikanen zich al meer hebben aangepast aan vegetarisch eten en lopen wij Europeanen daar op "achter"? Of zouden europeanen zoveel toegang tot vlees hebben gehad dat ons lichaam het onnodig vind om de vetzuren uit vegetarische alternatieven te halen. Of zou er gewoon verschil in mensen zijn en bevestigd het weer eens dat "gezonde voeding" voor iedereen anders is?

Het gaat dus niet om individuele situaties ("ik ben vegetarier en ik voel me prima"), maar over een onderzoek onder grotere groepen.

Relien

Berichten: 2899
Geregistreerd: 28-12-05
Woonplaats: Huis, Stal overal

Re: "Vegetarisch dieet niet geschikt voor iedereen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:00

Ik denk dat er zeker wel een verschil in zal zitten als je lichaam ergens aan went dan zal het op ten duur die behoefte niet meer aanvullen.

Ik ben ook ooit in de tienerjaren vegetarisch geweest maar ik viel schrikbarend af. En ik dee echt mijn best Door genoeg te eten met vetten enz. Maar vanwege medische redenen ben ik toch weer vlees en vis gaan eten en kwam weer aan.

_San87_
BKB 2024 winnaar 2D

Berichten: 46729
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: "Vegetarisch dieet niet geschikt voor iedereen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:06

Ik denk het laatste :). Gezonde voeding is voor iedereen anders.

Bambolina

Berichten: 2146
Geregistreerd: 16-11-06

Re: "Vegetarisch dieet niet geschikt voor iedereen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:15

Feit is feit, als je slecht vetten opneemt is het inderdaad een stuk lastiger, misschien zelfs wel onmogelijk om gezond vegetarier te zijn (durf het niet te zeggen, zo gigantisch veel verstand heb ik niet van voeding). Maar gelukkig bestaan er ook nog geconcentreerde supplementen die je een heel end op weg kunnen helpen, dus als je echt graag vega wilt worden is er bijna altijd wel een manier.
In ieder geval eet de gemiddelde vleeseter veel meer vlees dan wat je daadwerkelijk aan voedingsstoffen nodig hebt, dus minderen kan bijna altijd.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40784
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: "Vegetarisch dieet niet geschikt voor iedereen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:20

Ik eet weinig vlees en vis maar moet het wel blijven eten. Specialist raad me ten zeerste af het weg te laten omdat ik dan serieuze tekorten ga krijgen. Los van allergie voor een aantal zaken waardoor ik domweg de vleesvervangers niet mag hebben.

Ik denk dat het een combinatie is van gewenning en daardoor het vermogen missen bepaalde stoffen op te nemen of te gebruiken. En misschien het missen van een aantal stoffen in je lichaam waardoor vlees of juist vegetarisch verkeerd valt.

En toch ook ieder mens is anders met andere behoeftes. Hangt ook af waar je woont denk ik hoe ver van de evenaar af, hoeveel zon je krijgt, gemiddelde temperatuur enz.

Kan me voorstellen bij gemiddeld hogere temperaturen dat je met minder vet en calorien uit kunt dan in landen waar de gemiddelde temperatuur veel lager is. Idem voor de hoeveelheid zon.

Fortitude

Berichten: 3161
Geregistreerd: 03-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:22

Ik ben een jaar of 5 a 6 vegetarier geweest. Uiteindelijk ben ik er uit noodzaak mee opgehouden, mijn gezondheid was om te janken. Ik deed mijn uiterste best om vervangers te eten en dagelijks de vitaminepillen er in, maar het was niet genoeg.

Ik eet nog steeds niet dagelijks vlees/vis en heb er soms ook best moeite mee, maar voel me 100x beter. Dat is me toch wel meer waar dan mijn idealen.

8nnemiek

Berichten: 45271
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:26

Is er nergens een vertaling of simpelere uitleg te vinden? Mijn engels is te slecht om al die medische termen te vertalen :=

Wat ik, als vegetariër, weet over omega 3 is dat het in meerdere soorten voorkomt, waarvan een plantaardige soort die veel voorkomt in lijnzaad/lijnzaadolie en andere zaden en noten. Deze plantaardige omega 3 wordt door ons lichaam niet gebruikt, maar omgezet naar de andere soorten omega 3 en daarna pas gebruikt, net zoals andere planteneters dat doen. Je hebt er dus meer van nodig. Dat is geen nieuws.
Ik gok dat europeanen inderdaad zo 'verwend' zijn geweest met al die enorme hoeveelheden vlees dat ons lijf wat lui is geworden.
Maar ik vind niet dat dit direct betekent dat sommige mensen geen vegetarisch dieet kunnen volgen. Mensen die vegetarisch eten moeten gewoon (net zoals alle andere mensen eigenlijk) gevarieerd genoeg eten en ook eens regelmatig iets maken wat gewoon gezond is en dan maar eens wat minder lekker..
Ik denk dat iedereen juist heel gezond kan leven zonder vlees, helemaal zonder dierlijke producten zelfs, maar je moet dan wel genoeg groenten, fruit, noten, zaden, pitten, peulvruchten, kruiden enz eten. Op alleen frietjes met cola en een witte boterham met sla red je het niet, maar dat geldt ook voor vleeseters.
Het is jammer dat er nog steeds specialisten zeggen dat je tekorten krijgt als je geen vlees eet. Dat is gewoon niet waar. Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn met een medisch probleem bijvoorbeeld, waardoor ze bepaalde stoffen niet kunnen opnemen, maar een gezond mens kan gewoon zonder vlees, mits je wel op je voeding let dus.
Ik eet al 20 jaar geen vlees, en nergens last van gelukkig.
Er zijn zelfs honderden, misschien al duizenden sporters die enkel voor hun gezondheid zijn overgestapt van veel rood vlees naar een puur plantaardig dieet.
Laatst bijgewerkt door 8nnemiek op 06-04-16 10:33, in het totaal 1 keer bewerkt

Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6908
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:30

Ik heb al lang het idee dat het voor ieder weer anders werkt, we zijn niet allemaal precies hetzelfde. Dieren ook niet, we voeren allemaal onze paarden een ander dieet, aangepast op het paard. Globaal hetzelfde, maar wel verschillend. De ene komt aan van niks, de ander is niet op gewicht te houden. Maar als het over onszelf gaat, zien we liever dat er 1 universele waarheid is. Een onderzoek zoals dit toont maar weer eens aan dat er flinke verschillen zijn onderling, wat invloed heeft op de vertering.
Zo heb ik me altijd verbaasd over het verschil in een 'vol' gevoel. Ik zit snel vol door vette hap, kan daar echt uren en uren op doorgaan. Terwijl ik van groente en fruit snel weer honger heb. Volgens sommigen kan dit niet, en vult dat juist beter.... Ik ervaar het toch echt zo, en dit onderzoek zou daar best een verklaring voor kunnen zijn!

secricible

Berichten: 26297
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-16 10:30

8nnemiek, foodblog heeft er een artikel over geschreven, en in de reacties daarop zijn ook nog wat interessante artikelen gelinkt.

Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6908
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:43

8nnemiek schreef:
Is er nergens een vertaling of simpelere uitleg te vinden? Mijn engels is te slecht om al die medische termen te vertalen :=

Wat ik, als vegetariër, weet over omega 3 is dat het in meerdere soorten voorkomt, waarvan een plantaardige soort die veel voorkomt in lijnzaad/lijnzaadolie en andere zaden en noten. Deze plantaardige omega 3 wordt door ons lichaam niet gebruikt, maar omgezet naar de andere soorten omega 3 en daarna pas gebruikt, net zoals andere planteneters dat doen. Je hebt er dus meer van nodig. Dat is geen nieuws.
Ik gok dat europeanen inderdaad zo 'verwend' zijn geweest met al die enorme hoeveelheden vlees dat ons lijf wat lui is geworden.
Maar ik vind niet dat dit direct betekent dat sommige mensen geen vegetarisch dieet kunnen volgen. Mensen die vegetarisch eten moeten gewoon (net zoals alle andere mensen eigenlijk) gevarieerd genoeg eten en ook eens regelmatig iets maken wat gewoon gezond is en dan maar eens wat minder lekker..
Ik denk dat iedereen juist heel gezond kan leven zonder vlees, helemaal zonder dierlijke producten zelfs, maar je moet dan wel genoeg groenten, fruit, noten, zaden, pitten, peulvruchten, kruiden enz eten. Op alleen frietjes met cola en een witte boterham met sla red je het niet, maar dat geldt ook voor vleeseters.
Het is jammer dat er nog steeds specialisten zeggen dat je tekorten krijgt als je geen vlees eet. Dat is gewoon niet waar. Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn met een medisch probleem bijvoorbeeld, waardoor ze bepaalde stoffen niet kunnen opnemen, maar een gezond mens kan gewoon zonder vlees, mits je wel op je voeding let dus.
Ik eet al 20 jaar geen vlees, en nergens last van gelukkig.
Er zijn zelfs honderden, misschien al duizenden sporters die enkel voor hun gezondheid zijn overgestapt van veel rood vlees naar een puur plantaardig dieet.

In dit artikel staat dus, dat dat omzetten van die vetzuren (het gaat hier dan over lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren, die noodzakelijk zijn voor je cellen) nogal verschilt. O.a. aziaten zijn genetisch veel geschikter om deze omzetting te doen. Europeanen dus juist niet. 70% van de aziaten hebben genetisch voordeel hiervan en kunnen dat omzetten dus heel effectief doen. Europeanen maar 17%. De rest heeft dus een veel minder efficiente omzetting en logischerwijs zullen die zich beter voelen door vlees te eten, aangezien het daar rechtstreeks uitgehaald kan worden.
Natuurlijk KAN het nog wel, maar als je genetisch nou eenmaal minder efficient om kan gaan met plantaardig voedsel, kost dat dus wel veeeeeeeeel meer moeite dan iemand die genetisch daar beter toe in staat is.

Narcissa

Berichten: 3257
Geregistreerd: 29-03-15

Re: "Vegetarisch dieet niet geschikt voor iedereen"

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:51

Het lijkt me wel mogelijk. Europeanen hebben van oudsher meestal wel voldoende vlees gehad, terwijl Aziaten net vooral plantaardig eten hadden. Op lange tijd past het lichaam zich aan op wat het krijgt.

Ik eet vlees en zal altijd vlees blijven eten. Ik blijf erbij: de mens is van nature een jager-verzamelaar wat betekent dat hij planten én vlees eet en zijn systeem hierop ingesteld is. Dus ik eet beiden. Zonder vlees heb ik ook meteen weer honger.

8nnemiek

Berichten: 45271
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:54

Dat europeanen het minder goed kunnen omzetten betekent gelukkig alleen dat je er meer van nodig hebt, niet dat het onmogelijk is. Ik lees trouwens nergens hoe veel meer precies, dus dat 'veeeeeeel meer' lijkt me wat overdreven :+
Maar onder welk soort mensen zijn deze onderzoeken gedaan?
Als je een aantal europeanen neemt die elke avond vlees eten, en een aantal aziaten die elke avond rijst met groente eten, dan kan ik me voorstellen dat je zo'n uitkomst krijgt, terwijl het misschien wel heel goed mogelijk is dat die zelfde europeaan ineens veel beter zijn omega 3 uit de plantaardige voeding gaat omzetten als die ineens een tekort begint te krijgen.
Zo'n onderzoeken zijn natuurlijk heel interessant, maar het is maar een enkel onderzoek..
Laatst was er nog een hoop ophef over het onderzoek dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt. Zo'n onderzoekjes worden vaak zo enorm opgeblazen, terwijl het uiteindelijk best meevalt. Er zit altijd wel een kern van waarheid in, maar ik zou me niet te druk maken.

DGL

Berichten: 305
Geregistreerd: 23-12-12
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 10:56

Interessant artikel! Dat zal wel een eigenschap zijn die langzaam ontwikkeld is over de loop van tijd. Een ander voorbeeld wat ik al kende is lactose intolerantie. Voorbij het zuigelingen stadium is in Azië wel 90% lactose intolerant, net als in Afrika. Hoe dichter je naar Noord-Europa toe gaat hoe minder lactose intolerantie er is, echt een gradiënt. Blijkbaar was het voor Noord-Europeanen een voordeel qua overlevingskansen om melk te kunnen blijven gebruiken als voedselbron, en was dat in Azië niet aan de orde. Zouden we die vetzuren ingeruild hebben voor melk? Een beetje jammer wel...

Lau

Berichten: 16944
Geregistreerd: 03-11-09
Woonplaats: Op een roze wolk

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:01

Klinkt eigenlijk super logisch. Geen enkel persoon is gelijk.

Ik kijk naar een frietje en kom al aan. Een vriendin kan zo veel eten als ze wil en komt niet aan. Daar uit blijkt ook al dat ons lichaam verschillend is.

Ik eet wel vlees maar niet heel veel. Heb er gewoon niet zo heel veel. Ik eet het vooral omdat ik te snel te korten heb.

fransje23

Berichten: 16282
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:03

DGL schreef:
Interessant artikel! Dat zal wel een eigenschap zijn die langzaam ontwikkeld is over de loop van tijd. Een ander voorbeeld wat ik al kende is lactose intolerantie. Voorbij het zuigelingen stadium is in Azië wel 90% lactose intolerant, net als in Afrika. Hoe dichter je naar Noord-Europa toe gaat hoe minder lactose intolerantie er is, echt een gradiënt. Blijkbaar was het voor Noord-Europeanen een voordeel qua overlevingskansen om melk te kunnen blijven gebruiken als voedselbron, en was dat in Azië niet aan de orde. Zouden we die vetzuren ingeruild hebben voor melk? Een beetje jammer wel...


He dat wilde ik net schrijven :D

In een heel ver verleden hebben onze voor-voor-voorouders kunnen overleven (en zich voortplanten) door een lichaam wat was aangepast aan voedsel wat ze hier konden vinden.

Fenrir
Berichten: 34829
Geregistreerd: 17-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:10

Ik denk een beetje van beide, kan me goed voorstellen dat er bepaalde groepen zijn die meer/minder zijn aangepast aan vegetarische diëten maar daarnaast verschilt het denk ik ook per persoon.

Zelf ben ik al mijn hele leven vegetariër en doe het er prima op, ik heb een keer drie maanden lang achtereen dagelijks vlees moeten eten (werk in het buitenland, vegetarisch geen optie) en persoonlijk merkte ik geen verschil behalve dan dat ik ineens aankwam ondanks zwaar fysiek werk (niet alleen in spieren maar ook in vet, ik was daarvoor altijd op perfect gewicht en dat was al jaren hetzelfde. Ik ging van 53 naar 60 kilo).

Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6908
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:14

8nnemiek schreef:
Dat europeanen het minder goed kunnen omzetten betekent gelukkig alleen dat je er meer van nodig hebt, niet dat het onmogelijk is. Ik lees trouwens nergens hoe veel meer precies, dus dat 'veeeeeeel meer' lijkt me wat overdreven :+
Maar onder welk soort mensen zijn deze onderzoeken gedaan?
Als je een aantal europeanen neemt die elke avond vlees eten, en een aantal aziaten die elke avond rijst met groente eten, dan kan ik me voorstellen dat je zo'n uitkomst krijgt, terwijl het misschien wel heel goed mogelijk is dat die zelfde europeaan ineens veel beter zijn omega 3 uit de plantaardige voeding gaat omzetten als die ineens een tekort begint te krijgen.
Zo'n onderzoeken zijn natuurlijk heel interessant, maar het is maar een enkel onderzoek..
Laatst was er nog een hoop ophef over het onderzoek dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt. Zo'n onderzoekjes worden vaak zo enorm opgeblazen, terwijl het uiteindelijk best meevalt. Er zit altijd wel een kern van waarheid in, maar ik zou me niet te druk maken.

Ik zeg ook nergens dat het onmogelijk is. Jij stelt heel sterk dat iedereen makkelijk vegetarisch kan eten, alsof er geen verschil in zit (zo kom je althans op me over). Dat is net zo overdreven als mijn veeeeeel moeilijker. Dit onderzoek toont dus aan dat aziaten een genetisch voordeel hebben om plantaardige stoffen om te zetten in vetzuren. Het enzym wat deze omzetting doet, kunnen zij gewoon beter aansturen. Dit zit in je DNA en heeft dus weinig te maken met gewenning. Ook bij gewenning zal die european zonder dit voordeel dus meer moeite moeten blijven doen om voldoende vetzuren binnen te krijgen. Misschien lukt dit zelfs niet genoeg en heb je wel vlees nodig, maar zo ver gaat dit onderzoek nog niet.
Wat betreft de personen, daarvoor moet ik het hele artikel lezen. Maar de samenvatting geeft aan dat ze het ook hebben vergeleken met 1000 personen in een genetische databank en dat ondersteunde hun resultaten.

8nnemiek

Berichten: 45271
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:42

Ik bedoelde eigenlijk de titel van het topic, die suggereert dat vegetarisch eten voor sommige mensen onmogelijk is ;)
Ik zeg juist niet dat iedereen makkelijk vegetarisch kan eten, ik zeg dat iedereen vegetarisch kan eten MITS men gevarieerd eet en regelmatig lijnzaad of andere bronnen van omega 3 eet :)
Op internet vind ik het volgende:
Citaat:
Er bestaan verschillende soorten omega-3. De meest belangrijke daarvan zijn ALA (Alfa-Linoleenzuur), DHA (DocosaHexaeenzuur) en EPA. (EicosaPentaeenzuur) De laatste twee, dus DHA en EPA, komen het meeste voor in vette vissoorten en daarnaast ook in algen en zeewier. Daarbij maakt je lichaam zelf ook DHA en EPA omega-3 vetzuren aan, met de ALA omega-3 vetzuur als basis.

Het feit dat je lichaam DHA en EPA zelf aan kan maken met behulp van ingenomen ALA omega-3 vetzuur, impliceert dat je in je voeding alléén maar ALA nodig hebt. Dit is deels waar. Het proces van omzetten van ALA naar DHA en EPA is een moeizaam proces in het lichaam, wat ontzettend veel energie kost.

Dit gaat vooral op voor vleeseters. Het lichaam van vleeseters is niet ingesteld op dit proces, omdat de DHA en EPA ook wel via de voeding binnenkomt.

Bij vegetariërs, dus mensen die geen vlees eten, is dit een ander verhaal. Na verloop van tijd zal het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie en zal dus efficiënter omgaan met de ALA vetzuren om het proces van omzetting naar DHA en EPA zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat het té veel energie kost.

http://www.optimalegezondheid.com/omega ... e-voeding/

Dit artikel zegt dus juist wel dat je lichaam zich zal aanpassen. En dat zou dus zeker de uitslag van het onderzoek kunnen verklaren.
Misschien is het een combinatie van beiden. In ieder geval denk ik niet dat vegetariërs zich druk hoeven te maken. Er zijn bijna een miljoen vegetariërs alleen al in Nederland, en een omega 3 tekort is gelukkig geen typische ziekte voor vegetariërs :)

Drifter

Berichten: 758
Geregistreerd: 17-11-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:49

Er is een verschil tussen Omega3 en vetzuur.. het artikel gaat over vetzuren.

Daarnaast zou je hoogst waarschijnlijk dit artikel en de conclusie+ percentages kunnen doortrekken naar alle mineralen en vitaminen die wij nodig hebben. Dit onderzoek, en dit is niet het enige onderzoek, stelt dat carnivoren een lager percentage van een bepaald enzym hebben, het enzym dat plantaardig materiaal omzet in bruikbare bestanddelen voor ons lichaam. Herbivoren hebben dit dus in een hoger percentage. Onze evolutie heeft er dus voor gezorgd dat de bevolkingsgroepen met een lager percentage, meer behoefte aan vlees hebben, of in ieder geval, vlees beter omzetten in bruikbare bestanddelen dan plantaardig materiaal.


Wil dat zeggen dat vegetarisch eten niet gezond is? Nee, het wil alleen zeggen dat het nog niet zo simpel is om te stellen dat een vegetarisch dieet geschikt is voor iedereen.

anjali
Berichten: 16940
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:54

Fenrir schreef:
Ik denk een beetje van beide, kan me goed voorstellen dat er bepaalde groepen zijn die meer/minder zijn aangepast aan vegetarische diëten maar daarnaast verschilt het denk ik ook per persoon.

Zelf ben ik al mijn hele leven vegetariër en doe het er prima op, ik heb een keer drie maanden lang achtereen dagelijks vlees moeten eten (werk in het buitenland, vegetarisch geen optie) en persoonlijk merkte ik geen verschil behalve dan dat ik ineens aankwam ondanks zwaar fysiek werk (niet alleen in spieren maar ook in vet, ik was daarvoor altijd op perfect gewicht en dat was al jaren hetzelfde. Ik ging van 53 naar 60 kilo).

@Fenrir: Mag ik vragen welk buitenland dat was? Ik heb op reis wel gemerkt dat het in sommige landen moeilijker is aan vegetarisch eten te komen. Als het ergens helemaal niet gaat dan ben ik graag gewaarschuwd, dan kan ik beter ergens anders heen gaan. Want i.t.t. dit artikel kan ik juist gewoonweg helemaal geen vlees verteren,ik zou dan doodziek worden.

tamary

Berichten: 30493
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:55

Niet zo verbazend. Vrijwel al ons vee is in Europa/Eurazië gedomesticeerd. Vlees en melk genoeg dus en dat al millennia/tig generaties lang. Dat de lokale bevolking zich daar op aanpast is logisch, en dat dat doorgegeven wordt aan het nageslacht ook. En erfelijke dingen zo even aan/uit zetten kunnen we niet. Niet vreemd dat er vervolgens inderdaad mensen in de problemen komen als die een oorspronkelijk deel van hun dieet weglaten. Ook niet vreemd als de vervangers problemen geven, zeker niet als die weer van ver weg komen en een andere omzetting vragen van het lichaam dan dat het gewend is of zelfs de kennis voor mist.

Solleke_Noah

Berichten: 11696
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:55

_San87_ schreef:
Ik denk het laatste :). Gezonde voeding is voor iedereen anders.


Ik denk juist dat er zeker verschil kan zitten binnen bevolkingsgroepen. Zo is lactose (intolerantie) ook iets dat eerder speelt bij Aziaten of Afrikanen en minder bij Europeanen. Verder onderzoek naar de oorzaak lijkt me wel interessant :j

edit: denk dat als we als Europeanen stug een vegetarisch dieet blijven aanhouden, we daar ook wel weer aan aangepast geraken. Al zal dat wellicht moeilijker gaan dan heel vroeger, nu wordt dankzij de medische wetenschap alles "in leven gehouden", dus ook mensen met minder handige genen. (goed, bedoel ik niet zo cru als het er staat, puur wetenschappelijk bekeken he)

Zwerte
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 6908
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Beerta

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 11:57

8nnemiek schreef:
Ik bedoelde eigenlijk de titel van het topic, die suggereert dat vegetarisch eten voor sommige mensen onmogelijk is ;)
Ik zeg juist niet dat iedereen makkelijk vegetarisch kan eten, ik zeg dat iedereen vegetarisch kan eten MITS men gevarieerd eet en regelmatig lijnzaad of andere bronnen van omega 3 eet :)
Op internet vind ik het volgende:
Citaat:
Er bestaan verschillende soorten omega-3. De meest belangrijke daarvan zijn ALA (Alfa-Linoleenzuur), DHA (DocosaHexaeenzuur) en EPA. (EicosaPentaeenzuur) De laatste twee, dus DHA en EPA, komen het meeste voor in vette vissoorten en daarnaast ook in algen en zeewier. Daarbij maakt je lichaam zelf ook DHA en EPA omega-3 vetzuren aan, met de ALA omega-3 vetzuur als basis.

Het feit dat je lichaam DHA en EPA zelf aan kan maken met behulp van ingenomen ALA omega-3 vetzuur, impliceert dat je in je voeding alléén maar ALA nodig hebt. Dit is deels waar. Het proces van omzetten van ALA naar DHA en EPA is een moeizaam proces in het lichaam, wat ontzettend veel energie kost.

Dit gaat vooral op voor vleeseters. Het lichaam van vleeseters is niet ingesteld op dit proces, omdat de DHA en EPA ook wel via de voeding binnenkomt.

Bij vegetariërs, dus mensen die geen vlees eten, is dit een ander verhaal. Na verloop van tijd zal het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie en zal dus efficiënter omgaan met de ALA vetzuren om het proces van omzetting naar DHA en EPA zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat het té veel energie kost.

http://www.optimalegezondheid.com/omega ... e-voeding/

Dit artikel zegt dus juist wel dat je lichaam zich zal aanpassen. En dat zou dus zeker de uitslag van het onderzoek kunnen verklaren.
Misschien is het een combinatie van beiden. In ieder geval denk ik niet dat vegetariërs zich druk hoeven te maken. Er zijn bijna een miljoen vegetariërs alleen al in Nederland, en een omega 3 tekort is gelukkig geen typische ziekte voor vegetariërs :)

Tip: als je het artikel niet kan lezen, reageer dan meer met vragen ipv beweringen. Jouw artikel gaat specifiek over omega3. Het gaat hier over de genetische kant van het omzetten naar arachidonzuur. Heel iets anders dus. Het artikel zelf beweert niet dat het onmogelijk is.
Ik denk dat het zeker een combinatie is van factoren, zoals imo de hele vertering een combinatie is. Ik zou dan ook nooit zo stellig durven te beweren dat iedereen vegetarisch kan leven.

Solleke_Noah

Berichten: 11696
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 12:01

Zwerte schreef:
Ik bedoelde eigenlijk de titel van het topic, die suggereert dat vegetarisch eten voor sommige mensen onmogelijk is ;)
Ik zeg juist niet dat iedereen makkelijk vegetarisch kan eten, ik zeg dat iedereen vegetarisch kan eten MITS men gevarieerd eet en regelmatig lijnzaad of andere bronnen van omega 3 eet :)
Op internet vind ik het volgende:
Citaat:
Er bestaan verschillende soorten omega-3. De meest belangrijke daarvan zijn ALA (Alfa-Linoleenzuur), DHA (DocosaHexaeenzuur) en EPA. (EicosaPentaeenzuur) De laatste twee, dus DHA en EPA, komen het meeste voor in vette vissoorten en daarnaast ook in algen en zeewier. Daarbij maakt je lichaam zelf ook DHA en EPA omega-3 vetzuren aan, met de ALA omega-3 vetzuur als basis.

Het feit dat je lichaam DHA en EPA zelf aan kan maken met behulp van ingenomen ALA omega-3 vetzuur, impliceert dat je in je voeding alléén maar ALA nodig hebt. Dit is deels waar. Het proces van omzetten van ALA naar DHA en EPA is een moeizaam proces in het lichaam, wat ontzettend veel energie kost.

Dit gaat vooral op voor vleeseters. Het lichaam van vleeseters is niet ingesteld op dit proces, omdat de DHA en EPA ook wel via de voeding binnenkomt.

Bij vegetariërs, dus mensen die geen vlees eten, is dit een ander verhaal. Na verloop van tijd zal het lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie en zal dus efficiënter omgaan met de ALA vetzuren om het proces van omzetting naar DHA en EPA zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat het té veel energie kost.

http://www.optimalegezondheid.com/omega ... e-voeding/

Dit artikel zegt dus juist wel dat je lichaam zich zal aanpassen. En dat zou dus zeker de uitslag van het onderzoek kunnen verklaren.
Misschien is het een combinatie van beiden. In ieder geval denk ik niet dat vegetariërs zich druk hoeven te maken. Er zijn bijna een miljoen vegetariërs alleen al in Nederland, en een omega 3 tekort is gelukkig geen typische ziekte voor vegetariërs :)

Tip: als je het artikel niet kan lezen, reageer dan meer met vragen ipv beweringen. Jouw artikel gaat specifiek over omega3. Het gaat hier over de genetische kant van het omzetten naar arachidonzuur. Heel iets anders dus. Het artikel zelf beweert niet dat het onmogelijk is.
Ik denk dat het zeker een combinatie is van factoren, zoals imo de hele vertering een combinatie is. Ik zou dan ook nooit zo stellig durven te beweren dat iedereen vegetarisch kan leven.[/quote]

Iedereen kan wel vegetarisch leven denk ik, maar misschien niet OPTIMAAL leven dan ;)

tamary

Berichten: 30493
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-16 12:09

Solleke_Noah schreef:
Iedereen kan wel vegetarisch leven denk ik, maar misschien niet OPTIMAAL leven dan ;)

Voeding is nogal een basis voorwaarde voor een menswaardig bestaan. Zou iemand deze bewering doen voor een kat of hond, wordt die persoon uitgemaakt voor dierenmishandelaar van de hoogste orde.

Wat ik zo kan stellen is dat geen enkel primitief volk (jagers/verzamelaars en primitieve landbouw) vrijwillig vegetarier is/wordt. En kijkend naar de gezondheidsproblemen die we zo makkelijk ontwikkelen bij ons huidige voedingspatroon (en via een "primitief" dieet ook weer rap kwijt raken), is ons lijf en metabolisme niet bepaald modern.