Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Ingrid_92 schreef:Ik hoop niet dat dit echt door gaat zettenIk vraag me eerlijk waar af hoe serieus dit is? Ben het eerder in de beleidsstukken (waar we mee dood gegooid werden op de opleiding) nog niet tegen gekomen, dus dit moet wel erg stel op sprong bedacht zijn?
Overigens is de titel van dit topic niet erg juist gekozen. Als het zo is als de Metro beschrijft, krijgen de ambtenaren een cursus jeugdpsychiatrie, maar dat maakt hen nog een jeugdpsychiater
Clairetjuhz schreef:Dit houd in dat ik dus net zo goed kan solliciteren bij de gemeente en mijn opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg kan stoppenWaarom zou ik 3 jaar studeren als het ook in 6 dagen kan?
Even zonder dollen, mijn mond valt hier van open.. Complete waanzin..
Dani schreef:Best amusant, dit. De directe reacties van mensen zonder een seconde na te denken of het nu echt heel logisch klinkt allemaal. Twee minuten zoeken levert mij een pdf uit september 2013 op, van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn, en Sport. Daarin staat onder andere het volgende:
"De betreffende cursus is bedoeld om beleidsmedewerkers van gemeenten inzicht te verschaffen in de jeugd-ggz en de jeugd-lvb. [...] Dat wil nog niet zeggen dat zij daarmee bevoegd zijn om straks te kunnen gaan diagnosticeren. Diagnostiek en toeleiding tot de jeugd-ggz zal ook in het nieuwe stelsel gebeuren door artsen of andere deskundigen. [...] Daarnaast blijft jeugdhulp ook toegankelijk via een verwijzing door de huisarts, jeugdarts of medisch specialist."
"Het beoordelen en diagnosticeren van psychiatrische problemen moet altijd door deskundigen worden gedaan. Op grond van de Jeugdwet kan dit een deskundige in dienst van de gemeente of als lid van een wijkteam zijn, maar ook een huisarts, jeugdarts of medisch specialist. Zij kunnen doorverwijzen naar alle vormen van jeugdhulp, waaronder jeugd-ggz."
"Zo hebben gemeenten een jeugdhulpplicht en moeten zij tijdig passende jeugdhulp inschakelen. Hierbij moeten zij de juiste deskundigheid inzetten om te kunnen bepalen welke jeugdhulp een jeugdige nodig heeft. Kortom, een gemeente zal verstandig om moeten gaan met gemeenschapsgeld maar dat mag er niet toe leiden dat een kind geen adequate zorg krijgt."
Prrrr schreef:Dat is precies wat Dani schrijft: ze mogen dat dus ook niet. Het gaat er alleen om dat de medewerkers bij de gemeente weten hoe de jeugdpsychiatrie in elkaar steekt en wie ze waarvoor moeten hebben. En dat lijkt me nou weer heel nuttig.
Dani schreef:Het doel zal dan ook niet zijn om ze alles over jeugdpsychiatrie te leren maar om ze een basis mee te geven. Anders was die cursus geen 6 dagen, denk je niet?Zoals ik begrijp is het bedoeld om ze een beetje wegwijs te maken: welke hulpvormen zijn er, waar zijn de specialisten wel en niet voor, wie behandelt welke problematiek? Dat kan natuurlijk prima in die zes dagen. Daarna zullen ze bij simpele gevallen kunnen doorverwijzen naar de correcte hulpverlener en bij complexe situaties kunnen ze hulp inschakelen of iemand naar een huisarts of algemeen specialist sturen. Bovendien kunnen ouders altijd naar de huisarts als ze het oneens zijn met het advies, en kunnen specialisten ook intern doorverwijzen als blijkt dat de ambtenaar het fout had.