Moeten we doorgaan met gaswinnen ongeacht de gevolgen,of dan toch beter een failliet Nederland,en importeren uit Rusland.
bron:nu.nl
Citaat:'Doorzetten gaswinning Groningen verantwoord'
ASSEN - De gaswinning uit Groningse bodem kan verantwoord doorgaan, ook nu blijkt dat de aardbevingen in het gebied in de toekomst heviger kunnen worden.
Foto: ANP Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vrijdag.
De NAM, die de gaswinning in handen heeft, kan zich goed voorstellen dat de resultaten van de nieuwste metingen vragen oproepen bij inwoners van Groningen, zegt de woordvoerder. ''Alle schade die wordt veroorzaakt door de bevingen wordt vergoed'', verzekert hij.
Rapporten
Uit rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bleek vrijdag dat het aantal aardbevingen in Groningen samenhangt met de gaswinning in de regio. Daarnaast kunnen toekomstige bevingen heviger zijn dan tot nu toe werd gedacht.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp liet in een reactie op de rapporten weten niet van plan te zijn de gaswinning in het gebied te beperken. Wel zullen maatregelen worden genomen om de veiligheid van mensen die boven het gasveld in Groningen wonen te vergroten.
De NAM trekt honderd miljoen euro extra uit voor versterking van kwetsbare gebouwen. De maatschappij gaat daarnaast de komende tijd mensen en bedrijven informeren die willen weten hoe veilig hun huis of pand is bij een beving.
Huizinge
De onderzoeken werden uitgevoerd naar aanleiding van de beving van 16 augustus 2012 bij het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum. Die aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter zorgde voor een recordaantal schademeldingen aan huizen. Vrijdag hadden 2556 mensen schade bij de NAM gemeld.
De NAM was al begonnen met onderzoek naar de maximale sterkte van bevingen. Ook bekijkt de NAM of het mogelijk is met alternatieve winningstechnieken het aantal en de maximale sterkte van aardbevingen te beperken. Deze onderzoeken worden versneld uitgevoerd en zijn eind dit jaar klaar.
Bezoek
Minister Kamp gaat volgende week een aantal dagen naar Groningen om te praten over de gaswinning en de aardbevingen, zo laat zijn ministerie vrijdag weten. Kamp snapt dat mensen in Groningen onzeker en ongerust zijn over de gevolgen van de gaswinning.
Hij vindt het zijn taak om zijn afweging om gas te blijven winnen, ondanks de voorspelling dat er zwaardere aardbevingen door kunnen ontstaan, goed uit te leggen. De minister zal tijdens zijn bezoek praten met bewoners en bestuurders. Kamp wil hun verhaal graag horen, stelde een woordvoerder.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft in een reactie laten weten meer informatie te willen hebben van Kamp over de gevolgen van de gaswinning. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven noemt de uitkomsten van de onderzoeken ''verontrustend nieuws''. Ze wil zo snel mogelijk een toelichting over de risico's op een aardbeving en de gevolgen voor de schatkist.
Kamp heeft al toegezegd een technische briefing te regelen voor de Kamerleden. Van Veldhoven wil ook snel met Kamp in debat.
Voor Paulus Jansen van de SP staat het als een paal boven water dat de Groningers niet de dupe mogen worden van de gaswinning. ''Dat zou asociaal zijn.'' Ook hij wil meer informatie van de minister.
Op de hoogte
Ook CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelt dat er enorme gevolgen zitten aan minder gas winnen. Zij stelt dat de veiligheid van Groningers voorop staat. ''Daarom is het goed dat er nader onderzoek wordt gedaan'', zegt Mulder. ''We gaan er vanuit dat de minister hier bovenop gaat zitten.'' Ze benadrukt dat de Kamer goed op de hoogte gehouden moet worden.
PvdA-Kamerlid Jan Vos gaat zaterdag meteen naar het noorden om met bewoners te spreken over de gevolgen van de gaswinning. Hij wil erop toezien dat de 100 miljoen euro extra van NAM goed en snel wordt besteed.
VVD-Kamerlid René Leegte gaf aan pas op de brief van Kamp te reageren, nadat hij in de technische briefing meer informatie heeft gekregen.
Risico's omlaag
Gedeputeerde Piet de Vey Mestdagh van de provincie Groningen laat vrijdag in een reactie weten dat de risico's die Groningers lopen door aardbevingen te hoog zijn en zo snel mogelijk omlaag moeten worden gebracht. De gedeputeerde is geschrokken van de berichten dat de aardbevingen in Groningen in de toekomst mogelijk heviger worden.
De Vey Mestdagh wil zo snel mogelijk uitleg over de maatregelen die de NAM neemt naar aanleiding van de nieuwste metingen. ''Wij willen weten hoe snel dit zal gebeuren'', zegt De Vey.