Docenten staan onbevoegd voor de klas

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Blue_Eyes

Berichten: 20493
Geregistreerd: 17-07-07
Woonplaats: Zuid

Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-01-13 12:33

nu.nl schreef:
DEN HAAG - Een op de vijf docenten op middelbare scholen geeft les in ten minste een vak zonder dat hij of zij daartoe volledig bevoegd is. Op het mbo gaat het om een op de zes docenten.

Die trend is de laatste jaren toegenomen, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde advies ‘Kiezen voor kwalitatief sterke leraren’ van de Onderwijsraad. Het advies wordt aangeboden aan het ministerie van Onderwijs.
Ook de aanpak van het lerarentekort heeft onvoldoende succes gehad, concludeert de Raad. Er zijn te weinig docenten en vooral te weinig hoger opgeleide docenten.Zo neemt het aantal leraren met een universitaire opleiding af. Daarom is het noodzakelijk dat er sterker op kwaliteit van het lerarenberoep wordt gestuurd, zo schrijft de Raad.

Lerarentekort
Momenteel is er nog geen groot probleem door het lerarentekort omdat onder meer het aantal leerlingen daalt en oudere docenten langer in het onderwijs blijven. ''Na 2015 gaat het tekort sterker worden, daarom moet er nu wat gebeuren. Een integrale aanpak is cruciaal'', adviseert de Onderwijsraad.

Kwaliteit
Het beleid van de afgelopen jaren is vooral gericht is geweest op het kwantitatieve lerarentekort. Pas de laatste jaren is er een begin gemaakt met het sturen op kwaliteit, zo staat in het advies.
''Daarom pleiten wij voor het volgen van een universitaire lerarenopleiding voor aankomende docenten. Dat maakt het beroep onder meer aantrekkelijker en geeft het meer aanzien'', zo meldt de Raad.

Tsja, het een en het ander wordt toch moeilijk als je het samen op wilt lossen, denk ik. Meer leraren moeten er komen, want vanaf 2015 dreigt er een ernstig lerarentekort. Maar dat betekent vaak onbevoegde docenten voor de klas. Ontsla je die, wordt het kwantiteitsprobleem alleen maar groter!
Wat zien jullie voor oplossingen?
(Noot: ook al ben ik bevoegd, toch zie ik dat 'onbevoegd' niet hetzelfde is als 'slecht'. Er wordt vaak neergekeken op onbevoegde docenten, maar het zijn vaak mensen die alles weten van hun vak en er superenthousiast over zijn, maar alleen geen pedagogiekpapiertje hebben).

Caira
Berichten: 26241
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 12:39

Ik sta te springen, ben 3 jaar geleden afgestudeerd van de Pabo, maar behalve los invalwerk is er weinig te vinden hoor... Dus als je mij het grote lerarentekort even wil wijzen dan spring ik erin!

Blue_Eyes

Berichten: 20493
Geregistreerd: 17-07-07
Woonplaats: Zuid

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-01-13 12:40

Ik vermoed dat het lerarentekort hem in het middelbaar onderwijs en het mbo zit. Het zou een heel goede optie zijn om afgestudeerde pabo'ers te helpen specialiseren en ze dan daar te plaatsen, maar ja, dat vindt men dan weer te duur...

Avalon87

Berichten: 1153
Geregistreerd: 24-06-11
Woonplaats: Nuenen

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 12:47

Ik ben als het goed is volgend jaar afgestudeerd en heb ik mijn 2e graads bevoegdheid biologie voor het middelbaar onderwijs.

Met het tekort aan leraren valt het nu wel mee hoor.. Er zijn genoeg afgestudeerden die nu nauwelijks aan een baan kunnen komen in het onderwijs. Vooral in de biologie zijn de vacatures schaars.
Ik vind het daarom niet helemaal eerlijk als onbevoegde docenten voorrang krijgen op bevoegde mensen.

Blue_Eyes

Berichten: 20493
Geregistreerd: 17-07-07
Woonplaats: Zuid

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-01-13 12:56

Dat staat er inderdaad ook, he: <<Momenteel is er nog geen groot probleem door het lerarentekort omdat onder meer het aantal leerlingen daalt en oudere docenten langer in het onderwijs blijven. ''Na 2015 gaat het tekort sterker worden, daarom moet er nu wat gebeuren. Een integrale aanpak is cruciaal'', adviseert de Onderwijsraad.>>

Theeglas

Berichten: 2562
Geregistreerd: 31-08-04
Woonplaats: Avenhorn (Noord-Holland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 12:57

Ik ben zelf al anderhalf jaar onbevoegd docent. Ik denk wel dat het beeld onbevoegd docent negatiever lijkt dan het in werkelijkheid is. Het gaat in 99% van gevallen om docent in opleiding. Ik zit nu ook in mijn 4e jaar van mijn studie, ik heb 3 jaar stage achter de rug en word zowel vanuit mijn opleiding als mijn vanuit werkgever netjes begeleid. Het is dus niet mogelijk om zomaar iets te doen, dus echt fouten maken is, volgens mij, niet mogelijk. Qua resultaten halen mijn leerlingen gemiddeld net iets hoger dan de leerlingen van mijn collega's. Dat kan toeval zijn, dat kan zijn door mijn intensieve begeleiding.

Dus mits goed begeleid, vind ik onbevoegde docent zeker een toegevoegde waarde hebben in het onderwijs. Als zij weg zouden vallen, zou de werkdruk van bevoegde docenten enorm toenemen met alle gevolgen van dien.

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 12:59

Het heeft twee oorzaken. De ene is de HOS nota, kort gezegd komt het neer op een korting van 25% (jawel een kwart!) op het salaris van docenten, ook al hebben ze een eerste graads kwalificatie.

De andere is de wet BIO, die de eis tot kwalificatie schrapt. Dus een bestuur hoeft niet meer een gekwalificeerde docent aan te nemen.

Dit is heel kort gezegd de oorzaak. En besturen doen er alles aan om dat zo te laten. Ze hebben een blanco cheque gekregen toen de lump sum regeling kwam. En dus kennen ze elkaar bonussen toe, gaan ze allerlei niet onderwijs dingen doen met het geld. Kijk maar eens op de website hoe rijk is mijn schoolbestuur.

Het heeft er toe geleid dat ik nu buiten school om een aantal bevoegde gekwalificeerde docenten in huur voor onderwijs. Ik vind de juiste kwalificaties en bevoegdheden een absolute minimum (bodem) vereiste. Als je niet minimaal de vakkennis in huis hebt, laat het dan maar zitten. Onderwijs is kennisoverdracht. Goede bedoelingen heb ik zelf ook wel in huis.

Avalon87

Berichten: 1153
Geregistreerd: 24-06-11
Woonplaats: Nuenen

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 13:04

Klopt, en dan gaat het niet alleen om de benodigde vakkennis ( ik geloof best wel dat een afgestudeerd bioloog ook wel snapt hoe fotosynthese in elkaar zit) maar dan komt er nog een didactisch aspect bij kijken, iets wat je tijdens een lerarenopleiding meekrijgt. Je kunt het zelf wel begrijpen, maar het uitleggen is toch een vak op zich :+
Daarnaast moet je maar eens zorgen dat je je klassenmanagement op orde hebt als je niet eerst de ervaring van jarenlang stages achter de rug hebt, succes.

Het is vast ook niet voor niets dat mensen uit het bedrijfsleven die 'dan maar gaan lesgeven' binnen een paar maanden overspannen raken..

Ik vind het erg dat scholen tegenwoordig bedrijven zijn, dat komt de kwaliteit van het onderwijs zeker niet ten goede

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 14:22

Ja precies, shadow. Het is kennis EN overdracht. Met alleen kennis ben je er niet. En het demotiveert mensen toch ook enorm om hun kwalificatie te halen, als ze toch niet aangenomen worden. (Want gekwalificeerd is te duur, volgens het schoolbestuur) Wat stelt een kwalificatie voor als er zo makkelijk aan voorbij kan worden gegaan. Hoeveel waarde heeft een papiertje nog?

Het is mijn mening dat een kwalificatie ook gewaardeerd moet worden. Iemand heeft dan tenminste de moeite gedaan om zich de kennis eigen te maken, en zich te onderwerpen aan een test van die kennis.

Wat is dat toch, dat er aangenomen wordt dat het allemaal even makkelijk te doen is, het lesgeven. Het is toch niet voor niks dat er vroeger strenge eisen gesteld werden aan docenten. De opleiding neemt jaren in beslag. Een universitaire opleiding tot eerstegraads docent neemt ook veel tijd in beslag.

In de praktijk wordt er 'een willekeurige voorbijganger van de straat geplukt' om even de klas te begeleiden. Want lekker goedkoop, liefst tegen of onder minimumloon op nul uren contract of nog slechter. En dan krijg je situaties waarbij het uit de hand kan lopen op allerlei gebieden. Het kind (de leerling) is het kind van de rekening. Die kan tenslotte nog niet oordelen over die kennis (want die heeft de leerling nog niet, anders was het geen leerling), al wordt er wel heel vaak gedaan alsof dat wel zo is.

0000
Berichten: 5607
Geregistreerd: 04-06-10

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 14:30

Ik vind het een beetje een dubbel bericht. Imo zit er een groot verschil tussen onbevoegde docenten die gewoon in opleiding zijn en 'docenten' die vanuit een ander werkveld de overstap maken en die nog geen enkele didactische kennis/achtergrond hebben. Ik ga in de loop van dit jaar ook aan mijn Lio beginnen, dan ben ik ook niet bevoegd maar wel continu bezig met mezelf te verbeteren, de ontwikkelingen bij te houden en ik heb dan toch al een basis gelegd waarmee ik aan het werk kan. Ik zal ongetwijfeld ook fouten maken dan en natuurlijk ben ik minder goed in mijn vak dan docenten die jaren meer ervaring hebben, maar ik denk niet dat je dat aan het onbevoegd zijn kunt wijten, wel aan dat ik dan een beginnende docent ben.

Jammer dat het artikel niet wat specifieker is en dat op deze manier ook de scholen die juist heel goed bezig zijn met het opleiden en begeleiden van stagiaires worden weggezet alsof ze maar wat doen.

Avalon87

Berichten: 1153
Geregistreerd: 24-06-11
Woonplaats: Nuenen

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 14:59

Dat is wat anders Esther.
Jij bent ( en ik trouwens ook) een beginnend docent. Dat is imo wat anders dan een onbevoegd docent.
Je bent met je opleiding bezig, waarin je al jaren hebt geïnvesteerd door middel van stages, waarbij je, als het goed is, alle kennis en middelen krijgt van een ervaren begeleider. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, daar zijn stages voor, maar daarom is het fijn om een begeleider als vangnetje te hebben. Op die manier heb je een goede basis als je straks zelfstandig voor de klas staat. Iedereen die stages heeft gelopen kan beamen dat het allemaal niet vanzelf goed komt. Het kost jaren zelfreflectie voordat je een goede docent bent.

Als onze buurvrouw morgen besluit om les te gaan geven en die wordt aangenomen omdat ze een goedkopere kracht is dan een bevoegd docent, dan is dat niet alleen jammer voor de bevoegde docenten, maar vooral voor de leerlingen en uiteindelijk ook heel jammer voor de maatschappij omdat hiermee de kwaliteit van het onderwijs in gevaar komt.

Goof

Berichten: 31177
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 21:45

Ik ben ook docent, op een VMBO, en vind dat kwaliteit absoluut niet samenhangt met wel of niet bevoegd zijn.
Ik zie docenten die al jaren bevoegd zijn en al jaren lesgeven ernstig falen en geen enkele kwaliteit in de lessen bieden en ik zie ook 20 jarige studenten die geboren docenten zijn en kwalitatief zeer goede lessen geven.

caroline_max
Berichten: 1039
Geregistreerd: 16-05-10

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 21:49

Het blijft lastig. Zelf werk ik (onbevoegd) als docent biologie, maar ik zit wel in de eindfase van mijn studie én heb al 5 jaar ervaring voor de klas. Daarnaast ben ik wel bevoegd als instructeur, en dus wel een beetje onderlegd :D.

Hier in het noorden is best vraag naar docenten biologie, natuur/scheikunde en wiskunde trouwens :D

Blue_Eyes

Berichten: 20493
Geregistreerd: 17-07-07
Woonplaats: Zuid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-01-13 21:52

Goof schreef:
Ik ben ook docent, op een VMBO, en vind dat kwaliteit absoluut niet samenhangt met wel of niet bevoegd zijn.
Ik zie docenten die al jaren bevoegd zijn en al jaren lesgeven ernstig falen en geen enkele kwaliteit in de lessen bieden en ik zie ook 20 jarige studenten die geboren docenten zijn en kwalitatief zeer goede lessen geven.

Dat is wat ik in het begin eigenlijk probeerde te zeggen :D

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 22:11

Goof schreef:
Ik ben ook docent, op een VMBO, en vind dat kwaliteit absoluut niet samenhangt met wel of niet bevoegd zijn.
Ik zie docenten die al jaren bevoegd zijn en al jaren lesgeven ernstig falen en geen enkele kwaliteit in de lessen bieden en ik zie ook 20 jarige studenten die geboren docenten zijn en kwalitatief zeer goede lessen geven.


Ik heb een tegenvraag dan, Goof. Als kwaliteit niet samenhangt met bevoegd zijn, hoe kom je er dan wel achter wat kwaliteit is? Hoe meet je dan wel? Bij een bevoegd zijn is gemeten (hopelijk objectief) wat iemand aan kennis in huis heeft en of de kennis overgedragen wordt. Dat is naar mijn mening het enige wat telt. De rest is natte vinger werk, en daar hou ik persoonlijk niet zo van.

Dat wat je noemt bij de docenten die bevoegd zijn, maar qua lesgeven falen, is naar mijn mening een gebrek aan de overdracht. Onderwijs is kennis overdracht. Er kan kennis zijn, maar zonder overdracht gaat het nog nergens over. Dat is wat er gemeten zou moeten worden, zo objectief mogelijk. Het model uit Finland vind ik wel een goed model (eerstegraders voor de klas, en dan voor alle klassen, vanaf de basisschool).

Het is ook zo ontmoedigend voor de docenten in opleiding als er zo openlijk getwijfeld wordt aan nut en noodzaak van kwalificaties. Dan ben je iemand die de moeite neemt om de opleiding netjes af te maken, en dan wordt dat zo onderuitgehaald. (En ja, ik heb het meegemaakt, dat ik aan de leraar Duits vroeg wat hij voor kwalificatie had en dat dat geschiedenis bleek te zijn. Duits gebruikte hij alleen in de vakanties. Helaas heeft manlief Duits gymnasium gedaan en wist precies wat er ontbrak. Maar dat is toeval. Onderwijs zou niet van toeval afhankelijk moeten zijn.)
Laatst bijgewerkt door zoutenootjes op 24-01-13 22:15, in het totaal 1 keer bewerkt

Djonah
Berichten: 434
Geregistreerd: 23-07-12

Re: Docenten staan onbevoegd voor de klas

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 22:15


Goof

Berichten: 31177
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 22:16

zoutenootjes schreef:
Goof schreef:
Ik ben ook docent, op een VMBO, en vind dat kwaliteit absoluut niet samenhangt met wel of niet bevoegd zijn.
Ik zie docenten die al jaren bevoegd zijn en al jaren lesgeven ernstig falen en geen enkele kwaliteit in de lessen bieden en ik zie ook 20 jarige studenten die geboren docenten zijn en kwalitatief zeer goede lessen geven.


Ik heb een tegenvraag dan, Goof. Als kwaliteit niet samenhangt met bevoegd zijn, hoe kom je er dan wel achter wat kwaliteit is? Hoe meet je dan wel? Bij een bevoegd zijn is gemeten (hopelijk objectief) wat iemand aan kennis in huis heeft en of de kennis overgedragen wordt. Dat is naar mijn mening het enige wat telt. De rest is natte vinger werk, en daar hou ik persoonlijk niet zo van.



Ja dat is echt een hele goede vraag. Ik weet niet hoe je dat perfect kunt meten, maar ik zie wel dat er nu docenten doorglippen die dus niet erg goed zijn. Doodzonde.
Ik vind wel dat HBO's nog zoveel kennis kunnen overdragen aan nieuwe docenten, maar er vindt maar een enkel lesbezoek aan een docent in opleiding vanuit het HBO zelf plaats. De echte beoordelingen hangen bij de scholen die de stagiaires de ruimte geven om te leren en die hen beoordelen. Daar zou het sowieso al een stuk beter kunnen denk ik.

Wat je noemt zie ik ook hoor, docenten die een compleet ander vak geven dan waarvoor ze bevoegd zijn. Of docenten met een pabo-papier die officieel dus niet bevoegd zijn voor het VMBO, maar er wel werken.

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-13 22:29

Helaas Djonah, dat is een advies. Een vrijblijvend advies. De wet BIO moet simpelweg geschrapt worden. De wet die zegt dat een kwalificatie niet meer nodig is om voor de klas te staan. Er wordt een cirkelredenering toegepast door de pseudo bedrijfbestuurders van de pseudo geprivatiseerde scholengroepen.
Er is een tekort wordt gezegd. Maar als de bestuurders gewoon gekwalificeerde mensen aannemen en een goed personeelsbeleid voeren, willen er heus wel mensen werken. Maar dan is het geld wel op. Bestuurders mogen nu ook andere dingen doen dan de gekwalificeerden aannemen. En dat doen ze dus. Zie ook Amarantis. Beetje spelen met vastgoed, ten koste van het primair proces dat onderwijs is.
Wat ik het ergste vind is dat de leerlingen en leraren tekort gedaan wordt. Er zijn leerlingen die niet op bijles kunnen, omdat dat te duur is, en die het niet redden in het reguliere onderwijs omdat er te weinig les wordt gegeven of les door onbevoegden die maar wat doen tijdens de les. Er zijn gekwalificeerde leraren die dan maar wat anders gaan doen om toch hun hypotheek en vaste lasten te kunnen betalen. Maar wat schiet de maatschappij daarmee op?

LoveBodin

Berichten: 4468
Geregistreerd: 18-12-09
Woonplaats: Under The Northern Lights

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-13 12:16

zoutenootjes schreef:
Goof schreef:
Ik ben ook docent, op een VMBO, en vind dat kwaliteit absoluut niet samenhangt met wel of niet bevoegd zijn.
Ik zie docenten die al jaren bevoegd zijn en al jaren lesgeven ernstig falen en geen enkele kwaliteit in de lessen bieden en ik zie ook 20 jarige studenten die geboren docenten zijn en kwalitatief zeer goede lessen geven.


Ik heb een tegenvraag dan, Goof. Als kwaliteit niet samenhangt met bevoegd zijn, hoe kom je er dan wel achter wat kwaliteit is? Hoe meet je dan wel? Bij een bevoegd zijn is gemeten (hopelijk objectief) wat iemand aan kennis in huis heeft en of de kennis overgedragen wordt. Dat is naar mijn mening het enige wat telt. De rest is natte vinger werk, en daar hou ik persoonlijk niet zo van.

Dat wat je noemt bij de docenten die bevoegd zijn, maar qua lesgeven falen, is naar mijn mening een gebrek aan de overdracht. Onderwijs is kennis overdracht. Er kan kennis zijn, maar zonder overdracht gaat het nog nergens over. Dat is wat er gemeten zou moeten worden, zo objectief mogelijk. Het model uit Finland vind ik wel een goed model (eerstegraders voor de klas, en dan voor alle klassen, vanaf de basisschool).

Het is ook zo ontmoedigend voor de docenten in opleiding als er zo openlijk getwijfeld wordt aan nut en noodzaak van kwalificaties. Dan ben je iemand die de moeite neemt om de opleiding netjes af te maken, en dan wordt dat zo onderuitgehaald. (En ja, ik heb het meegemaakt, dat ik aan de leraar Duits vroeg wat hij voor kwalificatie had en dat dat geschiedenis bleek te zijn. Duits gebruikte hij alleen in de vakanties. Helaas heeft manlief Duits gymnasium gedaan en wist precies wat er ontbrak. Maar dat is toeval. Onderwijs zou niet van toeval afhankelijk moeten zijn.)


Ook hier in Finland zijn zat slechte leraren te vinden hoor. Erg veel goede, maar sommigen...
Docenten die een taal geven en zelf woorden samenstellen en basic grammatika fouten maken ben ik al tegengekomen.
Maar goed, dat kan best een rotte appel zijn, want de rest is behoorlijk goed. Al zijn sommige wat raar :+

Verder vind ik overigens het algehele schoolsysteem in Finland beter. Leerlingen hier zijn veel gemotiveerder, orde problemen komen nooit voor (ook niet bij bar slechte docenten)

Shadow0

Berichten: 44368
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-13 12:32

Goof schreef:
Wat je noemt zie ik ook hoor, docenten die een compleet ander vak geven dan waarvoor ze bevoegd zijn. Of docenten met een pabo-papier die officieel dus niet bevoegd zijn voor het VMBO, maar er wel werken.


Ik denk dat dit een goede plek is om veel specifiekere bijscholing aan te bieden. Want mensen met een onderwijsbevoegdheid op een ander vak / ander niveau hebben al wel een behoorlijke achtergrond. Dan moet eigenlijk vooral de vakinhoudelijke kennis wat uitgediept worden. Het geeft ook wel aan dat er verschillende soorten onbevoegd zijn (iemand met vakkennis maar niet pedagogisch/didactisch onderlegd of juist iemand met pedagogisch/didactische achtergrond maar minder vakkennis.)

Citaat:
... maar er vindt maar een enkel lesbezoek aan een docent in opleiding vanuit het HBO zelf plaats. De echte beoordelingen hangen bij de scholen die de stagiaires de ruimte geven om te leren en die hen beoordelen. Daar zou het sowieso al een stuk beter kunnen denk ik.


En vervolgens worden negatieve adviezen van stageplaatsen ook nog eens niet altijd overgenomen ;(

Djonah
Berichten: 434
Geregistreerd: 23-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-13 19:32

zoutenootjes schreef:
Helaas Djonah, dat is een advies. Een vrijblijvend advies. De wet BIO moet simpelweg geschrapt worden. De wet die zegt dat een kwalificatie niet meer nodig is om voor de klas te staan. Er wordt een cirkelredenering toegepast door de pseudo bedrijfbestuurders van de pseudo geprivatiseerde scholengroepen.
Er is een tekort wordt gezegd. Maar als de bestuurders gewoon gekwalificeerde mensen aannemen en een goed personeelsbeleid voeren, willen er heus wel mensen werken. Maar dan is het geld wel op. Bestuurders mogen nu ook andere dingen doen dan de gekwalificeerden aannemen. En dat doen ze dus. Zie ook Amarantis. Beetje spelen met vastgoed, ten koste van het primair proces dat onderwijs is.
Wat ik het ergste vind is dat de leerlingen en leraren tekort gedaan wordt. Er zijn leerlingen die niet op bijles kunnen, omdat dat te duur is, en die het niet redden in het reguliere onderwijs omdat er te weinig les wordt gegeven of les door onbevoegden die maar wat doen tijdens de les. Er zijn gekwalificeerde leraren die dan maar wat anders gaan doen om toch hun hypotheek en vaste lasten te kunnen betalen. Maar wat schiet de maatschappij daarmee op?


Ik ben met je eens dat het een advies is maar gezien het door Jet zelf wordt ingebracht (gezien de hele reportage) kan het zijn dat dit door de kamer heen komt. En dan moeten scholen dus eerstegraads bevoegd docenten hebben. Of in ieder geval docenten die universitair zijn opgeleid. We hebben al een tekort aan docenten op sommige gebieden en de vergrijzing komt eraan. Wat betekend meer tekort.

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-13 14:42

Caira schreef:
Ik sta te springen, ben 3 jaar geleden afgestudeerd van de Pabo, maar behalve los invalwerk is er weinig te vinden hoor... Dus als je mij het grote lerarentekort even wil wijzen dan spring ik erin!

in het basisonderwijs is er geen leraren tekort en dit zal er ook niet zomaar komen :n
leraren tekort zit hem vooral in het voortgezet onderwijs en verder :j

Roselie

Berichten: 10764
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Voorhout City

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-13 08:37

Helaas niet! Hier ook pabo gedaan maar weinig werk te vinden

Verder mag je met je pabo papier wel godsdienst en Nederlands geven aan 1 en 2 vmbo

Caira
Berichten: 26241
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-13 11:14

Sonja_vR schreef:
Caira schreef:
Ik sta te springen, ben 3 jaar geleden afgestudeerd van de Pabo, maar behalve los invalwerk is er weinig te vinden hoor... Dus als je mij het grote lerarentekort even wil wijzen dan spring ik erin!

in het basisonderwijs is er geen leraren tekort en dit zal er ook niet zomaar komen :n
leraren tekort zit hem vooral in het voortgezet onderwijs en verder :j


grapjas, maar even ter zake dan, waar kan ik aan de bak?

zoutenootjes

Berichten: 1804
Geregistreerd: 19-04-11
Woonplaats: Ja

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-01-13 12:15

Sonja_vR schreef:
Caira schreef:
Ik sta te springen, ben 3 jaar geleden afgestudeerd van de Pabo, maar behalve los invalwerk is er weinig te vinden hoor... Dus als je mij het grote lerarentekort even wil wijzen dan spring ik erin!

in het basisonderwijs is er geen leraren tekort en dit zal er ook niet zomaar komen :n
leraren tekort zit hem vooral in het voortgezet onderwijs en verder :j


Was het maar zo, Sonja. Heb helaas uit eigen ervaring mogen meemaken dat er in groep 8 van mijn kinderen in een maand iedere dag (Iedere dag!) een andere invaller voor de klas stond, want ze hadden even niemand. Uiteindelijk zaten ze kinderliedjes in te studeren. Het rekenboek was wel blijven liggen, dat moest kind zelf maar uit de kast halen (wat hij uiteraard vergat, want een kind is een kind).

Een jaar later gevraagd aan een vriendje van mijn kind, hoe is het met juf X? Antwoord van vriendje was dat die al een tijd ziek was. Gevraagd wie er dan zijn juf was. Dat wist hij niet want het was al de vierde deze week, en hij hield het niet meer zo bij wie er nu weer was.