bron:de telegraaf
Citaat:di 28 aug 2012, 23:20
Nederlander weet weinig over politiek
door Gijsbert Termaat
LEIDERDORP - Nederlanders zijn slecht op de hoogte van het politieke systeem in hun land. Zo weet bijna 50 procent van de ondervraagden niet wanneer men van een coalitie spreekt. Bij slechts 34 procent van de Nederlanders is bekend dat de regering wordt gevormd door de Koningin en de ministers en weet 50 procent niet dat de Staten Generaal bestaat uit de Eerste en Tweede Kamer.
Dat blijkt uit een onderzoek onder Nederlanders dat is uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van de Leidse Onderwijsinstellingen (LOI). Om het kennisniveau van de ’politieke dummies’ op te krikken, stelde de LOI een minicursus ‘Politiek’ samen, die gratis kan worden gedownload.
„Exitpolls, de Staten Generaal, Prinsjesdag… Het zijn enkele begrippen uit de vaderlandse politiek die bekend in de oren klinken, maar die veel mensen blijkbaar niets zeggen”, constateert Jan Jelle Bouma van de LOI. „De kennis van de gemiddelde Nederlander op dit gebied laat sterk te wensen over. Opvallend genoeg met name bij vrouwen en de jongere leeftijdsgroep 18-34 jaar.”
„Ondanks dat de huidige financiële crisis dagelijks beeldbepalend is, weet slechts 65 procent van de vrouwen wie de huidige (demissionaire) minister van Financiën is (ten opzichte van 84 procent van de mannen) en zelfs maar 60 procent van de groep 18-34 jarigen weet De Jager te noemen”, zegt Bouma.
Wetten
Andere opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek: zowel van de vrouwelijke als de jongere groep kiezers weet 28 procent niet dat bij de aanstaande verkiezingen van 12 september de leden van de Tweede Kamer worden gekozen (18 procent van de mannen). Ook weet maar 54 procent van de vrouwen en nog geen 50 procent van de groep 18-34 jarigen dat de Tweede Kamer 150 leden telt. Dat de Tweede Kamer wetten kan maken en veranderen, is ook onbekend bij ruim 50 procent van de vrouwen en 49 procent van de jongeren.
In de gratis (op www.loi.nl/slimmer te downloaden) politieke minicursus, leert men onder andere meer over het democratisch proces en het functioneren van de Tweede Kamer. Hoe worden bijvoorbeeld wetten gemaakt? Hoe ontstaan coalities? En wat verdient een Kamerlid eigenlijk? De cursus is ontwikkeld in samenwerking met ProDemos, bekend van de StemWijzer.