Citaat:De Eerste Kamer heeft ingestemd met de langstudeermaatregel. Studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen, moeten 3000 euro extra collegegeld gaan betalen.
VVD, CDA, PVV en SGP stemden voor het wetsvoorstel van staatssecrataris Halbe Zijlstra van Onderwijs. Daardoor ontstond in de Senaat een nipte meerderheid. De wet gaat op 1 september in. Het eerste collegejaar hoeven langstudeerders overigens nog geen extra collegegeld te betalen.
De regeling geldt dus voor iedere student die vanaf 2012 meer dan een jaar langer doet over zijn bachelor of masterstudie. De maatregel geldt ook voor deeltijdstudenten. Zij kregen net zoveel tijd als voltijdstudenten. Naar schatting van het ministerie van Onderwijs zijn er momenteel ongeveer 67.000 langstudeerders.
Voor studenten die op dit moment studeren komt er geen overgangsregeling. De studentenorganisaties zijn teleurgesteld. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn vooral boos over het feit dat de wet met terugwerkende kracht in werking treedt. Ze gaan een eerder geplande rechtszaak per direct doorzetten.
Ook universiteiten teleurgesteld
Ook de vereniging van universiteiten (VSNU) is bijzonder teleurgesteld dat de wet is aangenomen. "Deze wet gaat veel negatieve bijwerkingen veroorzaken. Er zijn veel betere methodes om studenten beter en sneller te laten studeren", zegt VSNU-voorzitter Noorda.
Zijlstra kreeg tijdens de behandeling van de wet het verwijt nogal 'een haastklus te hebben afgeleverd'. De SP sprak zelfs van 'een draak van een wet.'
Dit is toch te belachelijk voor woorden? Ik ben 2 jaar uitgevallen omdat ik ZIEK was verdorie, en dit zou betekenen dat ik 6000 euro moet betalen voor iets waar ik geen énkele invloed op had! Ik vind het prima dat studenten die alleen maar feesten, geen studiepunten halen, daardoor colleges keer op keer overdoen extra moeten betalen. Tenslotte hebben zij de bewuste keuze. Maar als je ziek bent, gehandicapt, als er thuis ineens heftige problemen ontstaan door scheiding/overlijden/ruzies/weetikveel waardoor je vertraging oploopt, daar kan je toch zelf niks aan doen? Ik zal zeker niet de enige zijn in deze situatie. De mensen die het toch al moeilijker hebben worden keihard afgestraft..
En ook dat er géén overgangsregeling komt, terwijl ze eerst nog zeiden dat het sowieso niet zou gelden voor huidige studenten. Mooi wel dus. Er zijn nu 3 studentenorganisaties die naar de rechter stappen om protest te maken, vooral vanwege dit feit, dat studenten die nu al vertraging hebben daar niks meer aan kunnen doen. Want als ik had geweten dat dit me 6000 euro zou gaan kosten, dan was ik wel dat half jaar doorgegaan, nog zieker geworden, maar had ik wél mijn bachelor gehaald..
Of vinden sommigen dit een goede regel, en is het 'pech' voor mij, maar wel terecht/eerlijk/watdanook?