Citaat:Vrees voor piek in zorgpremie
22 maart 2011, 7:38 uur | FD.nl
Door: Marcel Hooft van Huysduynen en Jeroen Piersma
Zorgverzekeraars vrezen de komende jaren de premie voor de basisverzekering fors te moeten verhogen vanwege de extra eisen die aan hun financiële buffers gesteld gaan worden.
Zo'n verhoging komt boven op de premieverhoging die het gevolg is van de stijgende zorgkosten. Dat blijkt uit gesprekken met verzekeraars en hun koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
Nog niet duidelijk
Om hoeveel extra premie het exact gaat, valt nu nog niet vast te stellen maar de stijging loopt zeker in de honderden euro's per verzekerde, verwacht de sector. Het is wel een eenmalige premiehobbel. Als de buffers zijn aangevuld, hoeft er geen extra premie meer te worden geheven.
Dit jaar is de premie van de gemiddelde basispolis met zo'n euro 100 gestegen tot iets boven de euro 1200. Stijgende zorgpremies liggen politiek gevoelig vanwege het effect op de koopkracht van de Nederlandse bevolking.
Nieuw stelsel
Verzekeraars krijgen in de eerste plaats te maken met een nieuw Europees stelsel van kapitaaleisen, dat in 2013 van kracht wordt. Dit stelsel, genaamd Solvency 2, leidt er volgens ZN toe dat de buffer van verzekeraars moet worden verdubbeld tot circa euro 5 mrd. ZN baseert zich op cijfers van de Nederlandsche Bank (DNB).
De kapitaaleisen zullen verder stijgen als de plannen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid doorgaan om verzekeraars meer risico's te laten lopen. Schippers wil hen prikkelen scherper zorg in te kopen bij ziekenhuizen. Nu krijgen verzekeraars hoog uitgevallen kosten voor een deel terug van de overheid. Dit zogenoemde vereveningsstelsel wordt, als het aan de minister ligt, de komende drie jaar afgebouwd.
Premies moeten stijgen
Volgens Theo Hoppenbouwer, directeur verzekeringen bij ZN, zullen de premies moeten stijgen, maar hij kan niet aangeven met hoeveel. Als de verdubbeling van het vereiste kapitaal tot € 5 mrd uit hoofde van Solvency 2 wordt omgeslagen over alle 13 miljoen verzekerden in Nederland, bedraagt de premiestijging een kleine € 200 per verzekerde. Daarbij moet de premieverhoging die zal volgen op de afbouw van het vereveningsstelsel nog worden opgeteld.
DNB plaatst kanttekeningen bij de claim van de verzekeraars. Bij de verdubbeling gaan verzekeraars uit van afgeronde cijfers. Zonder afronding is het gat tussen vereist kapitaal nu en straks minder groot. 'Het is bovendien niet waar dat de kapitaaleis een- op-een doorgegeven moet worden in de premie. Zorgverzekeraars beschikken over ruime buffers', zegt een woordvoerder.
Maar dat er van de invoering van Solvency 2 een opwaartse druk op de premie uitgaat, bevestigt hij. 'Maar we weten al jaren dat het die kant op gaat. Dat is het gevolg van het nauwkeuriger maken van het toezichtssysteem.'
bron: http://www.fd.nl/artikel/21733981/vrees-piek-zorgpremie
Ik kan zo vreselijk boos worden als ik bedenk dat ik totaal geen keuze heb in hoe ik verzekerd wil zijn en óf ik überhaupt verzekerd wil zijn.
Wat zouden mensen zeggen als de overheid besliste dat ze persé een tv van Sony moesten kopen? Of persé schoenen van het merk Adidas?
In mijn beleving is het huidige zorgstelsel hetzelfde als voorgaande voorbeelden.
Ik word verplicht een deel van mijn inkomen af te staan aan de pharmaceutische industrie die behandelingsmethodes hanteerd waarvan ik helemaal geen gebruik wíl maken!
Leven we niet in een democratie? Waarom heb ik dan niet de keuze tussen hoe ik verzekerd wil zijn en óf ik verzekerd wil zijn?