[Poll] Deblokkeren van spaarloon

Moderators: Hanmar, Mondy, Giolli, Mjetterd, Dani, Sica, ynskek, Polly, Ladybird

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 

Deblokkeer jij je spaarloon?

Ja, Ik deblokkeer mijn spaarloon en denk dat dit een positieve uitwerking heeft op de kwakkelende economie.
2 (20%)
Ja, Ik deblokkeer mijn spaarloon, maar ik denk dat dit geen positieve uitwerking heeft op de kwakkelende economie.
4 (40%)
Nee, Ik laat mijn spaarloon staan op de spaarloon-rekening, maar denk dat dit een positieve uitwerking heeft op de kwakkelende economie.
1 (10%)
Nee, Ik laat mijn spaarloon staan op de spaarloon-rekening en ik denk dat dit geen positieve uitwerking heeft op de kwakkelende economie.
3 (30%)

Totaal aantal stemmen: 10


Mootje
Berichten: 15719
Geregistreerd: 19-01-08

[Poll] Deblokkeren van spaarloon

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-10 08:41

Citaat:
Deblokkeren spaarloon
Nieuwsbericht | 09-09-2010 | Loonbelasting en premieheffing

Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft besloten het spaarloon vrij te geven. Vanaf 15 september 2010 mogen werknemers het spaarloon over de jaren 2006 tot en met 2009 zonder fiscale consequenties opnemen (deblokkeren). Wat moet u hiervoor doen en wanneer u moet beslissen? Lees hier de meestgestelde vragen en antwoorden.

Ben ik verplicht de geblokkeerde spaarloontegoeden op te nemen?
Nee. Opname van het spaarloon is niet verplicht. Per 15 september 2010 kan het spaarloon dat in de jaren 2006 tot en met 2009 is opgebouwd worden gedeblokkeerd. Spaarders beslissen zelf wat er met dat geld gebeurt. Je kunt het spaarloon opnemen en uitgeven of overboeken op een eigen spaarrekening, maar het is ook mogelijk om het geld op de geblokkeerde rekening te laten staan. Zolang het geld op de speciale spaarloonrekening staat, profiteert u van de fiscale voordelen.

Wat moet ik doen als ik het opgebouwde spaarloon wil opnemen?
Mensen met een spaarloonrekening ontvangen van de bank of verzekeraar een brief waarin wordt uitgelegd welke opties u hebt. Mogelijk moet u een formulier invullen, waarna het geld op de vaste ‘tegenrekening’ wordt gestort.

Kan ik ook later beslissen?
Ja. Het in de jaren 2006 tot en met 2009 opgebouwde spaarloon wordt op 15 september 2010 gedeblokkeerd. Veel mensen zullen direct in september een keuze maken, maar dat kan ook later. U kunt het spaarloon uit de periode 2006 – 2009 dus ook in de loop van 2011 nog opnemen.

Mag ik het geld ook over laten maken naar een eigen spaarrekening?
Ja, dat kan. Maar u moet er in dat geval rekening mee houden dat het saldo op een reguliere spaarrekening (in tegenstelling tot het saldo van de spaarloonrekening) onderdeel is van het eigen vermogen. Over het eigen vermogen boven de vrijstelling (€ 20.661 voor alleenstaanden, € 41.322 voor fiscale partners) betaalt u belasting in de vorm van vermogensrendementsheffing.

Mijn spaarloon is direct op mijn betaalrekening gestort. Wat moet ik doen?
Het kan zijn dat sommige banken ervoor kiezen om het spaarloon automatisch over te boeken naar de gekoppelde betaalrekening. Ook in dat geval ontvangt u een brief waarin de bank uitlegt wat de verschillende opties zijn. Als u wilt blijven profiteren van de fiscale voordelen, kunt u het ontvangen bedrag terugstorten op de geblokkeerde spaarloonrekening.

Betekent dit het einde van de spaarloonregeling?
Nee. Het opgebouwde spaarloon over de jaren 2006 tot en met 2009 valt weliswaar vrij, maar de spaarloonregeling blijft bestaan.

Wat gebeurt er met het in 2010 opgebouwde spaarloon?
Het in 2010 opgebouwde spaarloon blijft geblokkeerd. Dat valt dus niet vrij. Voor het spaarloon dat in en na 2010 wordt opgebouwd, gelden de reguliere regels. Dat betekent dat dat deel na vier jaar automatisch wordt gedeblokkeerd. In bepaalde situaties kunt u het geld ook tussentijds opnemen, bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning of wanneer u een eigen bedrijf begint.

Waarom is tot deblokkering van het spaarloon besloten?
Circa twee miljoen Nederlanders hebben een spaarloonrekening en het totale saldo op die rekeningen is ruim € 4 miljard. Door het spaarloon vrij te geven, kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Dat leidt tot extra aankopen. Het kabinet geeft op die manier een extra stimulans aan het prille herstel van de economie.

Er is al eerder voorgesteld om het spaarloon vrij te geven. Waarom toen niet en nu wel?
In 2008 en 2009 is ook gevraagd om deblokkering van het spaarloon. Dat lag toen niet voor de hand, gezien de onzekerheid op de financiële markten. Inmiddels is de financiële positie van de banken stabieler. En hoewel niet iedereen het opgebouwde spaarloon direct zal uitgeven, is de extra bestedingsruimte een prima stimulans de economie.

Hoe werkt de spaarloonregeling?
Met de spaarloonregeling kunnen werknemers belastingvrij een deel van hun brutoloon sparen. Het gaat daarbij om een bedrag van maximaal € 613 per kalenderjaar. Het geld moet op een aparte spaarrekening worden gestort en ten minste vier jaar vast staan. In bepaalde gevallen, zoals bij de aankoop van een eigen woning of de start van een eigen bedrijf, mag het geld eerder - belastingvrij - worden opgenomen. Als u het spaarloon tussentijds opneemt op een wijze die niet binnen de voorwaarden valt, dan wordt het opgenomen spaarloon aangemerkt als ‘gewoon’ loon en bent u loonheffingen verschuldigd. Geblokkeerde spaartegoeden zijn tot een gezamenlijk bedrag van maximaal € 17.025 vrijgesteld van belastingheffing.

Bron: http://www.minfin.nl/Actueel/Nieuwsberi ... _spaarloon

De Minister heeft bedacht dat het deblokkeren van het spaarloon de kwakkelende economie een boost kan geven. Denken jullie dat dit werkt en laten jullie jullie spaarloon deblokkeren?

Ik laat mijn spaarloon wel deblokkeren. De voornaamste reden is dat ik horensdol word van de vele correspondentie van de bank en ik nu wel het belastingvoordeel heb. Ik denk niet dat de economie hierdoor een boost krijgt, want het gaat hier niet om hele grote bedragen.

Edit: Hebben jullie al een brief van jullie spaarloon-bank ontvangen?


_Noor

Berichten: 5417
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Noord-Holland

Re: [Poll] Deblokkeren van spaarloon

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 09:00

Voor mij e.e.a. nog niet van toepassing omdat ik pas vanaf 1/1/10 spaarloon aan het opbouwen ben, maar ik denk ook niet dat dit de economie een boost zal geven :n .
Wel kan het voor sommige individuen wat meer lucht geven, maar tot een echte 'boost' zal het niet komen!

ORUN gediplomeerd

Sharon_Jims

Berichten: 3451
Geregistreerd: 05-10-06
Woonplaats: Goor

Re: [Poll] Deblokkeren van spaarloon

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 11:57

Ik laat mij spaarloon vrijkomen maar ik denk niet dat de economie een boost zal krijgen hierdoor. Ik ga het gebruiken voor onze vakantie... Mijn vriend heeft inmiddels een flink bedrag gespaard met het spaarloon en dat wordt gebruikt voor onze hypotheek.

Electra63

Berichten: 14492
Geregistreerd: 11-11-08

Re: [Poll] Deblokkeren van spaarloon

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:09

Wij hebben 2 spaarloonregelingen.
Ik heb hem bij de Rabo-bank, en bij deze bank moet je het zelf opvragen. Ik laat het gewoon staan.
Mijn man heeft het bij Nationale Nederlanden, en deze bank stort het automatisch naar je tegenrekening. Ik zet dit bedrag op mijn spaarrekening.

Mizoan

Berichten: 7150
Geregistreerd: 04-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:11

Ik laat het wel vrijkomen, net een huis gekocht en mijn auto is aan vervangen toe dus ik kan het heel goed gebruiken.
Heb toevallig net het formulier ingevuld :D

Sharon_Jims schreef:
Ik laat mij spaarloon vrijkomen maar ik denk niet dat de economie een boost zal krijgen hierdoor. Ik ga het gebruiken voor onze vakantie... Mijn vriend heeft inmiddels een flink bedrag gespaard met het spaarloon en dat wordt gebruikt voor onze hypotheek.


Dan geef je toch een bijdrage aan de economie, je boekt een vakantie :+

Jij word nooit vergeten vriend
Ik mis je, dag en nacht

Nano05

Berichten: 2193
Geregistreerd: 12-02-04
Woonplaats: hier en niet daar

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:13

Ik laat het wel op mijn vaste tegenrekening zetten, daar zit ik sowiezo alleen met spoed aan. Vind het wel fijn dat het vrij komt, komt me nu wel heel goed uit. Niet dat ik er gelijk aan hoef te zitten. De mijne liep via Delta Lloyd als ik me niet vergis
Laatst bijgewerkt door Nano05 op 13-09-10 12:22, in het totaal 1 keer bewerkt

Mootje
Berichten: 15719
Geregistreerd: 19-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-10 12:14

Noor, Bij mij is het ook maar 7 maanden hoor :+ Maar dit is toch 357 euro (en dan een paar cent rente).
Sharon, Jij hebt er dan ook twee mooie bestemmingen voor!
Electra, Vreemd dat NN het automatisch terugstort, want het is geen verplichting.

Ik heb de ABN-AMRO. Vanavond maar mijn ongeopende ABN post openmaken :o en mijn rekeningnr. opduikelen. Morgen even de bank bellen!

Mizoan

Berichten: 7150
Geregistreerd: 04-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:20

Mootje schreef:
Ik heb de ABN-AMRO. Vanavond maar mijn ongeopende ABN post openmaken :o en mijn rekeningnr. opduikelen. Morgen even de bank bellen!Deblokkeringsformulier kun je downloaden van de site van de ABN
Formulier heet Aanvraag uitbetaling spaarloon 2006 -2009

Jij word nooit vergeten vriend
Ik mis je, dag en nacht

Mootje
Berichten: 15719
Geregistreerd: 19-01-08

Re: [Poll] Deblokkeren van spaarloon

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-10 12:21

Dank je wel, Miep1979 :D

Mizoan

Berichten: 7150
Geregistreerd: 04-08-06

Re: [Poll] Deblokkeren van spaarloon

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:24

Graag gedaan *D

Hou er rekening mee dat het min 3 weken duurt voor het op je rekening staat ;)

Jij word nooit vergeten vriend
Ik mis je, dag en nacht

absque_dubio

Berichten: 6369
Geregistreerd: 19-04-05
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:26

Ik heb er wel iets over gehoord, maar wanneer bouw je dan spaarloon op? Ben er nogal onbekent mee.. :o

Milente's Passion -Kroon Sport Welsh NWR Z2+3 tussen de paarden
Milente's Pretty Perfect -Ster WPBR B+3 23/05/2021v.Veenstra's Krack
Milente's Perry Pryce - valk hengst 2019 v. Spring Star's Spirit
Milente's Prime Power - palomino hengst 2020 v. Spring Star's Kensington

Mizoan

Berichten: 7150
Geregistreerd: 04-08-06

Re: [Poll] Deblokkeren van spaarloon

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:27

Spaarloon kun je via je werkgever sparen, wordt bruto ingehouden op je loon en na 5 jaar netto uitgekeerd :D
Mooie is dat je het nagenoeg niet mist en zo leuk extra kunt sparen! Google anders eens op spaarloon.

Overigens ben je als werkgever dit niet verplicht aan te bieden aan je personeel

Jij word nooit vergeten vriend
Ik mis je, dag en nacht

Electra63

Berichten: 14492
Geregistreerd: 11-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 12:41

Mootje schreef:
Noor, Bij mij is het ook maar 7 maanden hoor :+ Maar dit is toch 357 euro (en dan een paar cent rente).
Sharon, Jij hebt er dan ook twee mooie bestemmingen voor!
Electra, Vreemd dat NN het automatisch terugstort, want het is geen verplichting.

Ik heb de ABN-AMRO. Vanavond maar mijn ongeopende ABN post openmaken :o en mijn rekeningnr. opduikelen. Morgen even de bank bellen!


Nee, ze storten het automatisch behalve als je aangeeft dat je dat niet wil.
Maar NN stort het vrije deel ook per kwartaal ipv één x per jaar zoals de Rabobank. Dat is "maar" 150 euro per kwartaal, dus dan heb ik het liever nu in één keer en dan stort ik het op mijn spaarrekening.

ThePast03
Berichten: 49845
Geregistreerd: 01-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-10 14:04Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ChiniChar, eva1969, NadjaNadja en 3 bezoekers