Citaat:ALMERE - Wie na zijn dood niet begraven wil worden en ook niet voelt voor cremeren kan binnenkort mogelijk kiezen voor iets anders: resomeren en cryomeren.
© ANP
Yarden Uitvaartorganisatie wil in Nederland ten minste één van deze twee nieuwe uitvaarttechnieken introduceren. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.
Bij resomeren wordt het lichaam ontbonden en opgelost met een speciale vloeistof en verwatering. Bij cryomeren wordt gebruik gemaakt van bevriezing, waarna het lichaam wordt ontbonden.
In beide gevallen rest een kleine hoeveelheid poeder, vergelijkbaar met de asresten na een crematie.
Duurzamer
Volgens Yarden liggen de nieuwe technieken in het verlengde van cremeren, maar ze zouden duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparend en mogelijk voordeliger zijn.
Resomeren gebeurt al in de Verenigde Staten en Canada. Cryomeren is nog nergens in gebruik. Het is een vinding uit Engeland die daar verder wordt uitgewerkt.
Yarden laat nu onafhankelijk onderzoek doen naar alle voor- en nadelen van beide mogelijkheden.
Installatie
Een uitvaart waarbij gekozen wordt voor een van de twee nieuwe technieken is totdat de overledene aan het zicht wordt onttrokken precies hetzelfde als bij een crematie. De dode gaat vervolgens alleen in een ander type installatie.
Het is ook een alternatief voor mensen die niet de voorkeur geven aan begraven, maar zich onprettig voelen bij het idee van verbranden.
Voor invoering is in Nederland wel een wetswijziging nodig. De wet staat in ons land alleen nog begraven en cremeren toe.
Stapgewijs hoe cryomatie gaat:
Citaat:De zes stappen van cryomatie:
1. Het stoffelijk overschot wordt in 10 dagen gekoeld tot min 18 graden Celsius.
2. Het door en door bevroren lichaam wordt ondergedompeld in vloeibare stikstof (-196 graden), waardoor het heel broos wordt.
3. Dit ijslichaam wordt blootgesteld aan kleine trillingen en valt uiteen in een organische substantie.
4. Het kwik (van vullingen) en eventuele resten van chirurgische metalen worden magnetisch
verwijderd.
5. 25 tot 30 kilo droog poeder blijft over en wordt in een milieuvriendelijke kist (van bijvoorbeeld aardappelzetmeel) gedaan.
6. De kist kan worden begraven in een klein formaat graf. De overblijfselen zullen binnen 6 tot 12 maanden tot compost zijn vergaan. Op het graf kan een boom worden geplant die de compost als voeding gebruikt.
Bron: Nu.nl en Uitvaart.nl
Ik was benieuwd wat bokt hiervan vind?
Vinden jullie dat de wet hiervoor zou mogen worden aangepast?