'Ook vrouwen SGP in Kamer'
DI 13 mei 2003 | .
Drie op de vier jongeren uit de reformatorische gezindte hebben geen bezwaar tegen vrouwelijke Kamerleden namens de SGP. Ook vindt een ruime meerderheid het belangrijk dat de partij gebruik maakt van radio en televisie om haar boodschap uit te dragen. Dat blijkt uit een enquête die de SGP-jongerenorganisatie heeft gehouden om een beter beeld te krijgen over wat er in de partij leeft. De jongeren blijken over vrouwen in de politiek en het gebruik van televisie andere standpunten te hebben dan de moederpartij. Het officiële standpunt van de partij ten aanzien van radio en televisie is dat camera en microfoon niet actief worden opgezocht, maar ook niet worden ontlopen. In de praktijk verschijnen SGP'ers de laatste tijd echter steeds vaker op radio en televisie.
De bevindingen ten aanzien van het vrouwenstandpunt sluiten aan bij een onderzoek dat het Reformatorisch Dagblad heeft gehouden onder zijn lezers. Daaruit bleek dat 51 procent vindt dat vrouwen lid moeten kunnen zijn van een politieke partij, bij de jongeren was dat 76 procent. Uit het nieuwe onderzoek van de jongerenorganisatie blijkt nu dat de jongeren nog een stap verder gaan. Ze vinden in ruime meerderheid dat vrouwen behalve partijlid ook Kamerlid namens de SGP moeten kunnen worden. Partijvoorzitter Kolijn en partijleider Van der Vlies zien geen reden om het lidmaatschap voor vrouwen open te stellen en menen dat er juist meer gedaan moet worden om het eigen standpunt uit te leggen. Wel heeft Van der Vlies enige jaren geleden tegenover de Volkskrant al erkend dat het vrouwenstandpunt van zijn partij gezien de ontwikkelingen in de achterban niet onomstotelijk vastligt. Kolijn noemt vaker principiële argumenten die op de Bijbel teruggaan. "Kerk en politiek zijn bijzondere instellingen waarin vrouwen geen leiding behoren te geven. Ik baseer dat op de in de Bijbel genoemde scheppingsorde en ook wel op nieuwtestamentische gegevens", zo stelde hij onlangs nog.
(Bron: GPD)
------------------------------
inmiddels, 7 jaar later:
Citaat:SGP mag vrouwen niet uitsluiten van passief kiesrecht
Uitgegeven: 9 april 2010 10:12
Laatst gewijzigd: 9 april 2010 14:09
AMSTERDAM - De Nederlandse overheid moet maatregelen treffen om te bereiken dat de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vrouwen niet anders behandelt dan mannen.
© ANPDat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een cassatieberoep dat was aangespannen door de Staat en de SGP. De kwestie sleept al sinds 2003.
De partij mag vrouwen in elk geval niet uitsluiten van passief kiesrecht, want daarmee handelt zij in strijd met het VN-Vrouwenverdrag.
Vrouwen moeten gewoon op de kandidatenlijsten kunnen komen, aldus de Hoge Raad, en de Staat is verplicht ervoor te zorgen dat de partij hun dit recht ook echt toekent. De rechter is echter niet bevoegd specifieke maatregelen voor te schrijven, aldus 's lands hoogste rechtscollege.
Reactie SGP
De SGP vindt het besluit van de Hoge Raad onbegrijpelijk. Dat schrijft de SGP vrijdag in een eerste reactie op haar website. Later vrijdag wil de SGP een persconferentie beleggen over de kwestie.
''De SGP vindt het onbegrijpelijk dat de Hoge Raad tot een andere afweging is gekomen van de grondrechten die in het geding zijn dan de Raad van State'', valt te lezen.
''Dit rechtscollege heeft in december 2007 aangegeven dat de SGP ten volle een beroep kan doen op de godsdienstvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging.'' Op de website staat verder dat de SGP ''met teleurstelling kennis heeft genomen'' van de uitspraak.
Kandidatenlijsten
De kern van de uitspraak is dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. De Staat moet daar effectieve maatregelen tegen nemen, aldus het hoogste rechtscollege in Nederland.
Een beroep op levensbeschouwelijke motieven gaat volgens de rechters niet op. ''In een democratische rechtsstaat mag aan politieke beginselen en programma's slechts praktische uitvoering worden gegeven binnen de grenzen die wetten en verdragen daaraan stellen'', staat in de uitspraak.
Gerechtshof
Eind 2007 bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Staat in strijd handelt met het VN-Vrouwenverdrag van 1979 door de opstelling van de SGP ten aanzien van vrouwen te gedogen.
Vrouwen mogen wel lid worden van die partij, maar worden niet op kieslijsten geplaatst en mogen geen bestuursfuncties in de partij bekleden.
Keuze
Toenmalig minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vond dat het hof een fundamentele keuze had gemaakt tussen het verbod op discriminatie en het recht op godsdienstvrijheid. Ze wilde daarover de mening van de Hoge Raad horen.
Het hof heeft ook toen niet gezegd welke maatregelen de Staat zou moeten treffen, want daar heeft het geen bevoegdheid voor. Het intrekken van de overheidssubsidie die de partij ontvangt, is geen optie.
Nadat die in 2006 om reden van de discriminatie was stopgezet, heeft de Raad van State in 2007 bepaald dat de minister toch verplicht is subsidie te geven. De Hoge Raad stelt nu dat de rechter ook geen bevel kan geven de subsidie aan de SGP stop te zetten.
Conclusies
Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, Justitie) hoopt dat de SGP zelf conclusies trekt uit de uitspraak van de Hoge Raad.
''We hopen dat ze bij zichzelf te rade gaan'', zei Hirsch Ballin vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Zijn ambtenaren gaan de uitspraak van de Hoge Raad van vrijdag nu grondig bestuderen.
Hirsch Ballin respecteert de uitspraak en gaf aan dat het altijd al kabinetsbeleid was om ''volledige participatie'' van mannen en vrouwen te bevorderen. De minister kon niet aangeven op welke termijn hij actie onderneemt, als de SGP zelf niets zou doen.
Balkenende
Ook demissionair premier Jan Peter Balkenende zei dat het kabinet de uitspraak eerst zorgvuldig moet bestuderen voor er stappen kunnen worden gezet. Het kabinet zal volgens hem ''op korte termijn'' met een reactie komen.
Balkenende wilde geen voorschot nemen op de mogelijke consequenties. De demissionaire status van het kabinet kan geen beletsel vormen, omdat de regering simpelweg uitvoering moet geven aan een uitspraak van het hoogste rechtscollege in Nederland.
Verwachten
Journalisten wilden van de premier weten welke wettelijke maatregelen te verwachten zijn. Balkenende en Hirsch Ballin wilden daar geen antwoord op geven en verwezen telkens naar het feit dat de uitspraak nog moet worden bestudeerd.
Ook de vraag of de SGP wel mee zou mogen doen aan de komende verkiezingen (9 juni) ontweek Balkenende met hetzelfde argument.
Wel wilde hij kwijt dat het kabinet het arrest respecteert en ook blij is met de duidelijkheid, waaraan het kabinet volgens Balkenende behoefte had. Door de uitspraak is helderheid ontstaan in de rangorde van de diverse grondrechten in Nederland.
© ANP