Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:Ramptoestel mocht niet naar Frankrijk
Vaste klanten hekelen Yemenia
De Airbus van het Jemenitische Yemenia die met 153 mensen verongelukte, was niet welkom in Frankrijk. De passagiers gingen van Parijs naar Jemen, waar zij op het ramptoestel stapten.
Gisterochtend stortte een Airbus 310 die op weg was van Jemen naar de Comoren, een eilandengroep tussen Afrika en Madagaskar, in zee. Waarschijnlijk heeft slechts één passagier, een meisje van 14, de ramp overleefd.
De oorzaak van de crash die een kwartier voor de landing plaatsvond, is nog onbekend. De luchthaven van Moroni, de hoofdstad van de Comoren, meldde alleen dat de weersomstandigheden niet gunstig waren.
Het is de tweede keer in een maand tijd dat een Airbus verongelukt. Op 1 juni stortte een A330 neer die van Rio de Janeiro op weg was naar Parijs. Het ramptoestel van gisteren is van een oudere generatie. Dit exemplaar werd gebouwd in 1990 en negen jaar later als occasion gekocht door Yemenia.
Tijdens een controle in 2007 in Frankrijk scoorde het toestel ’op veel punten’ een onvoldoende. Vanaf dat moment was het vliegtuig niet meer welkom in Frankrijk. De vlucht ving maandagochtend aan in Parijs met een moderne A330. In Sanaa, Jemen, stapten de passagiers, onder wie 66 Fransen van Comorese origine, over op de A310.
De Jemenitische minister van transport Khaled Ibrahim Al-Waeer bestrijdt dat het niet goed zat met het toestel. In Jemen zou de A310 in mei nog zijn onderzocht, onder toezicht van mensen van Airbus.
Franse Comorezen zijn al langer kritisch over de omstandigheden waaronder de vluchten van Frankrijk naar de Comoren plaatsvinden. Enkele van hen hebben een vereniging opgericht die klachten verzamelt.
Volgens Farid Soilihi, woordvoerder van ’SOS voyage aux Comores’, is duidelijk dat het weer niets met de crash te maken heeft. „De lijn Sanaa-Moroni wordt verzorgd door compagnies poubelles, wegwerpmaatschappijen die niet aan de normen voldoen”, aldus Soilihi tegen het persbureau AFP. „Ze proppen zoveel mogelijk mensen in een toestel, vliegtuigen vertrekken nooit op tijd en er zijn altijd technische problemen.”
Volgens Soilihi is er met zijn klachten in Frankrijk nooit iets gedaan. „Wij zijn Fransen en wij willen dat Frankrijk de oorzaak van dit ongeluk opheldert. Op de Comoren zijn wij één grote familie, elke Comorees kent wel iemand die in dit vliegtuig zat.”
Yemenia staat niet op de zwarte lijst van de Europese Unie. Wel zou de commissie die deze lijst van maatschappijen die geen toegang hebben tot het Europese luchtruim samenstelt, binnenkort een gesprek hebben met Yemenia. De maatschappij kan zich wel beroepen op een geschiedenis met weinig incidenten. Yemenia kwam voor het laatst in het nieuws in 2001, toen een toestel werd gekaapt.
De Franse website Securvol (Securvol.fr) heeft Yemenia ingedeeld in de categorie C, wat staat voor twijfelachtig. Securvol is een initiatief van journalisten en luchtvaartexperts en wil consumenten betere informatie over de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen geven. Volgens Securvol is de zwarte lijst van de EU niet compleet en niet toegankelijk. De eurocommissaris voor transport Tajani bestrijdt dat. Wat hem betreft komt er een lijst met ’een wereldwijde werking’.