4 juni mogen we weer naar de stembus, voor de Europese verkiezingen dit keer.
Nu ben ik van mening dat we altijd gebruik moeten maken van ons stemrecht. Als je niet gaat stemmen, kun je daarna ook niet zeggen dat het anders had gemoeten, omdat je niet zelf je steentje hebt bijgedragen aan de tot standkoming van het parlement.
Maar nu komt mijn probleem, ik heb echt geen idee waar ik precies voor stem.
Ik kan natuurlijk een stemwijzer invullen op internet en op die manier wel bij een (mogelijk) passende partij komen, maar ik wil ook graag weten, wat die lui in Europa doen, die straks in dat Europese parlement.
Is er iemand die mij dat helder kan uitleggen?
Kijk, de tweede kamer, dat vind ik helder, die lui zitten in Den Haag met zijn allen, uit de regeringscoalitie worden de ministers gekozen, die voeren een bepaald beleid, voeren wetten in, etc. En oppositie zet kritische kanttekeningen bij de wetsvoorstellen van de ministers (ok, even kort door de bocht).
Provinciale staten vind ik alweer veel moeilijker, die zie of hoor je vaak niet, althans, geen idee welke mensen daarin zitten en wat die precies voor beleid uitvoeren/maken, maar zal in elk geval wel iets met de provincie waar je woont te maken hebben. Maar hierbij heb ik ook altijd moeite met kiezen.
Dan heb je nog de gemeenteraad, dat zegt me wel weer iets, daar kies je echt de mensen die in de gemeente beslissen (voor zover de provincie en land het toelaten).
Maar wat gebeurd er op Europees niveau waar we een steentje aan kunnen bijdragen door op de juiste partij te stemmen?