DEN HAAG - Jongeren kunnen vanaf 2010 al hun autorijbewijs halen zodra ze 17 jaar zijn. Tot hun 18de mogen ze dan alleen onder begeleiding van een bestuurder met minimaal tien jaar ervaring de weg op.
Dat maakt minister Eurlings (Verkeer) vandaag bekend. Met rijles kunnen jongeren straks al beginnen als ze 16,5 jaar zijn.
Het is goed voor de verkeersveiligheid als jongeren achter het stuur kruipen terwijl er een volwassene naast hen zit, stelt Eurlings. Zo worden ze niet meteen in het diepe gegooid, maar doen onder beschermende omstandigheden extra ervaring op.
In Duitsland gebeurt dat al. Daar veroorzaken jongeren die tot hun 18de 'begeleid rijden' 30 procent minder ongelukken. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgerekend dat de maatregel in Nederland jaarlijks 16 verkeersdoden kan besparen
Eurlings eist wel dat ouders toestemming geven voordat 17-jarigen de weg op gaan. De jongeren moeten bovendien aangeven wie hun begeleider is als zij hun rijbewijs aanvragen. Dat kan een familielid, maar ook een kennis zijn, die in elk geval geen ernstige verkeersmisdrijven op zijn kerfstok mag hebben. De bijrijders krijgen een begeleiderspas, die zij onderweg bij zich moeten hebben.
De politie gaat geen speciale controles op het begeleid rijden houden. Maar als een 17-jarige in zijn eentje achter het stuur wordt aangehouden of de begeleider zijn pas niet kan tonen, wordt een boete uitgedeeld. Hoe hoog die uitvalt, is nog niet bekend.
Eurlings beklemtoont dat er niks verandert voor mensen die vanaf hun 18de hun rijbewijs halen. Zij mogen meteen zelfstandig rijden.
De Tweede Kamer is voorstander van het rijbewijs voor 17-jarigen. Beginnende bestuurders, die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben, zijn momenteel relatief vaak betrokken bij ernstige verkeersongelukken. Ook zitten ze meer dan gemiddeld met alcohol achter het stuur.
http://www.ad.nl/binnenland/2867809/Jon ... stuur.html
Nu is natuurlijk mijn vraag, wat is jullie mening hierover?
