Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:Bij de eerste instap wordt eenmalig een opstaptarief van 70 eurocent geheven.
Citaat:Door middel van een gratis "passagerecht" kan men maximaal 35 minuten per keer een station bezoeken om bijvoorbeeld iemand uit te zwaaien of op te halen, te winkelen, de horeca te bezoeken, of om naar de andere zijde van het station te lopen. Op de stations van het sneltramtraject in Rotterdam (waar over het algemeen geen poortjes maar zuilen staan) werkt dit systeem nu ook. Eenmaal ingecheckt op het station, kan men echter niet meer direct op hetzelfde station uitchecken. Hiervoor moet het apparaat naar een volgende minuut verspringen dan erop is ingecheckt. Dus bij inchecken om 10:53:55 kan om 10:54:00 (= 5 seconden later) al worden uitgecheckt.
Citaat:anonieme chipkaarten, kaarten die niet persoonlijk gebonden zijn en door meerdere mensen gebruikt kunnen worden, maar niet tegelijk. Deze chipkaart kan net als de persoonsgebonden kaarten worden opgeladen met een reissaldo en reisproducten als een enkele reis of dagkaart, maar kan geen traditioneel abonnement bevatten. Ook zijn kortingen niet van toepassing wanneer men gebruik maakt van de anonieme chipkaart, waardoor men betaalt voor privacy.
Citaat:De OV-chipkaart slaat alle reisbewegingen gekoppeld aan een unieke identificatiecode op de chipkaart op in een centrale database. Dat betekent dat iedereen die toegang tot deze database heeft, een compleet overzicht heeft van alle reisbewegingen die een individu per metro, bus, tram of trein heeft gemaakt. Het is voor een reiziger zelfs mogelijk om alle reisgegevens via internet te bekijken.
Citaat:Daarnaast zijn er plannen om de anonieme versie van de Chipkaart duurder te maken dan de gepersonaliseerde versie, waardoor er dus feitelijk betaald zal moeten worden voor het recht op privacy. Ondanks de vele voordelen die de OV-Chipkaart voor de vervoersbedrijven gaat opleveren, is het de vraag in hoe verre deze ten koste gaan van de privacy van de reiziger.
Op 20 februari 2006 maakte de voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Jacob Kohnstamm bekend dat de NS niet zomaar mag vastleggen waar hun klanten naartoe reizen. De NS zegt met de invoering van de OV-chipkaart de reisgegevens te willen registreren om reizigers op maat gesneden aanbiedingen te kunnen doen. Klanten die bezwaar maken, kunnen zich uit dit register laten schrappen. Volgens Kohnstamm kan dit niet door de beugel. "De NS moet aantonen wat de noodzaak is deze op personen herleidbare reisgegevens te bewaren. Alleen commerciële redenen zijn niet genoeg."
In maart 2008 wordt duidelijk dat het CBP sancties gaat opleggen aan openbaar vervoerbedrijven die over de schreef gaan met het bewaren van reisgegevens van reizigers. Mede door deze uitspraak zijn de bedrijven begonnen met het vernietigen van gegevens die niet meer bewaard mogen blijven. De NS lijken echter nog roet in het eten te gooien door geen openbare mening te geven over de eisen van het CBP.
Citaat:Op 8 januari 2008 eist reizigersvereniging ROVER dat het gebruik van de kaart wordt uitgesteld totdat duidelijkheid is verkregen omtrent de veiligheid. Dit naar aanleiding van berichten dat de kaart eenvoudig gehackt kan worden (zie ook vorige nieuwsitem).[14] In EénVandaag bagatelliseert een woordvoerder van Interpay de problemen, maar ook wordt gemeld dat TNO een onderzoek gaat uitvoeren.
Op 14 januari 2008 wordt gemeld dat Roel Verdult, student aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de wegwerp-versie van de OV chipkaart, die geen encryptie bevat, kan nabootsen met een simpel apparaatje. Deze wegwerp-versie bevat de ultralight chip. Trans Link Systems geeft aan altijd de mogelijkheid van deze fraude te hebben onderkend, maar het als een aanvaardbaar risico te beschouwen. [15]
Op 17 januari 2008 houdt de Tweede Kamer een spoeddebat naar aanleiding van de gebleken kopieerbaarheid van de wegwerpkaart. Staatssecretaris Huizinga wijst erop dat de Kamer zelf enkele jaren geleden uitbesteding aan private organisaties wenste en zegde toe (alleen) een regierol op zich te nemen - bestaande uit het monitoren, analyseren en het laten oplossen van risico’s. Hiermee voorkomt ze dat er een motie van wantrouwen tegen haar wordt ingediend.[16]
Op 10 maart 2008 weerspreekt de Duitse hacker Karsten Nohl de conclusie van een TNO-rapport dat een snelle hack van de OV-chipkaart dure apparatuur zou vergen. Hij heeft een document gepubliceerd waarin hij een aanval beschrijft die de geheime sleutels van de Mifare Classic 4k-chip binnen minuten ontfutselt en die met een gewone desktop-pc uit te voeren is.[17]
Op 14 april 2008 presenteert staatssecretaris Huizinga de contra-expertise[18] van de Royal Holloway University of London (RHUL). De RHUL concludeert onder meer dat "TNO teveel is uitgegaan van de huidige stand van de techniek om toekomstige aanvallen goed in te schatten" (een conclusie die TNO zelf ook al trok in een in maart 2008 gepubliceerd onderzoek). Daarnaast zou TNO zijn "uitgegaan van de huidige omvang van het systeem (pilots Rotterdam/Amsterdam/NS), en heeft daarmee geen rekening gehouden met de toekomstige financiële waarde in het systeem bij nationale uitrol." In reactie hierop zegt Huizinga te twijfelen aan invoering op 1 januari 2009.
Op 6 mei werd duidelijk dat een kamermeerderheid wil doorgaan met de OV-chipkaart, dit mede nadat een kamerdelegatie Londen heeft bezocht. Waar een kaart met dezelfde chip, de Oyster Card, al jaren wordt gebruikt.[19]
Begin juni blijkt het RHUL-onderzoek aangepast te zijn voordat het bij de Kamer terechtkwam. De RHUL-onderzoekers concludeerden in eerste instantie namelijk dat de OV-chipkaart direct moest worden vervangen. Die conclusie werd na overleg met ambtenaren echter vervangen door het advies om de oplossingen van TNO "zo snel mogelijk op hun bruikbaarheid te onderzoeken". [20]
Op 18 juni vertelt Radboud Universiteit-onderzoeker Wouter Teepe aan de Tweede Kamer dat zijn team erin geslaagd is gratis te reizen in Londen met de Oyster Card. Tevens melden de Nijmeegse onderzoekers bezig te zijn aan een open ontwerp voor een veiligere OV-chipkaart. Er zou overigens inmiddels een 'waslijst' aan onderzoekers bezig zijn de zwakheden in de kaart te onderzoeken.[21]
Op 25 juni reageert staatssecretaris Huizinga in antwoord op Kamervragen dat ze de onderzoekers wil wijzen op hun 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' voordat deze hun resultaten publiceren op de ESORICS08-conferentie.
Op 7 juli spant NXP een kort geding tegen de Radboud Universiteit aan, om te voorkomen dat deze bepaalde informatie over de tekortkomingen in de kaart publiceert.[22]. Waarschijnlijk gaat het om het paper Dismantling Mifare Classic, dat de onderzoekers willen publiceren op de ESORICS08-conferentie. In maart publiceerden enkelen van hen al het paper A Practical Attack On The Mifare Classic[23].
Citaat:De ov-chipkaart heeft vervoerders zoals de Rotterdamse RET en het GVB in Amsterdam, sinds 2006 100 miljoen euro meer gekost dan de begrote 249 miljoen euro.