Klopt. Dat kan voor mannen en vrouwen een best probleem opleveren als je er teveel van eet. Ik ga even wat info erover opzoeken. Ik wist het ook niet tot een gyneacoloog me er op atttendeerde
Citaat:
Wat is soja?
Soja is afkomstig van de sojaboon. In soja zit veel eiwit, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B1. Van soja worden sojaproducten gemaakt zoals vleesvervangers en andere vegetarische producten, zoals tofu en tempéh. Ook soja ’zuivel’, zoals sojamelk, sojapudding en sojayoghurt, wordt gemaakt van sojabonen. Daarnaast wordt soja in veel producten verwerkt, zoals in sommige sauzen en kant-en-klaar maaltijden.
Soja en isoflavonen
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.
Van isoflavonen wordt nu gedacht dat ze invloed hebben op wat oestrogeen in ons lichaam doet. Op deze manier zouden isoflavonen de kans op borstkanker mogelijk verkleinen. Maar er is nog meer onderzoek nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.
Wat is bekend uit onderzoek?
Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over borstkanker blijkt dat vrouwen met borstkanker die sojaproducten aten na hun diagnose mogelijk een betere overleving hebben dan vrouwen die geen sojaproducten aten. Dit resultaat werd gezien vanaf een jaar of langer na de diagnose. Er is echter meer onderzoek nodig om hier definitieve uitspraken over te doen.
Tot die tijd geldt het advies om, ook na diagnose, maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te nemen.
Citaat:
De nadelen van soja-eiwit
Sojaproteïne kan eenvoudig worden geïntegreerd in een evenwichtig, veganistisch dieet. Bij de dosering zul je toch enige nadelige effecten van soja in je achterhoofd moeten houden.
Sojaproteïne biedt een bijna volledig profiel van aminozuren, kortom bestanddelen van voedingseiwitten die vele andere plantaardige proteïne niet bevatten. Let wel op dat het maar weinig van het essentiële aminozuur methionine bevat. Methionine is zoals gezegd essentieel, wat betekent dat je lichaam het niet kan produceren en dat inname door eiwitrijke voeding van vitaal belang is. Indien je je eiwitbehoefte alleen of grotendeels door soja laat dekken, kan dat zorgen voor een tekort.
De nadelen van sojaproteïne:
Beperkte aanwezigheid van aminozuur methionine
Kan allergieën en kruisallergieën veroorzaken
Bevat structureel gelijkende stoffen als het vrouwelijke hormoon oestrogeen
Soja proteïne is ook een potentieel allergeen en daarom moet soja apart op de productverpakking worden vermeld. Met name mensen die allergisch zijn voor berkenstuifmeel en andere peulvruchten, zoals pinda’s, moeten voorzichtig zijn bij het consumeren vanwege mogelijke kruisallergieën. Kortademigheid, huidreacties of maagproblemen kunnen zich in individuele gevallen voordoen.
De laatste tijd is er steeds meer kritiek gekomen op sojaproteine, omdat de chemische structuur van de secundaire plantaardige kleurstoffen in de boon vergelijkbaar is met die van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Maar dit brengt ook positieve effecten met zich mee, zoals een verlaagd risico op borstkanker, osteoporose en menopauzeklachten.
Over het algemeen geldt voor soja-eiwit hetzelfde als voor alle andere voedingsmiddelen: de dosis maakt het gif, en eenzijdigheid in je voeding moet je altijd vermijden. Om alle aminozuren te kunnen leveren en een optimale benutting van de eiwitten te garanderen, is variatie in je bronnen erg belangrijk. Vegetariërs en veganisten hebben ook verschillende alternatieve eiwitbronnen tot hun beschikking die tal van gezondheidsvoordelen bieden.