Kinke schreef:bigone schreef:Dan moeten ze hun planning wat betreft hoeveelheid te slachten dieren naar beneden bijstellen.
Dit zegt genoeg over de 'kennis' hier. Moeten de varkensboeren dan hun zeugen vragen om de biggetjes nog ff te laten zitten en niet te bevallen? Waar laat je dan de dieren die later geslacht worden dan normaal?
Ik heb wel iets geleerd hier. Iedere Bokker die z'n paard meegeeft of haalt via een transporteur is schuldig als er iets mis gaat onderweg. Gaat er iets mis bij het bekappen of bij de veearts? Jammer dan, jouw schuld.
Overigens herken ik dat verhaal van slachthuis die niet vroeger kan beginnen bij hitte want NVWA veearts wil/mag niet vroeger beginnen
Wil hier wel een kleine nuance aanbrengen.
Tijdens de dagen dat er temperaturen boven de 27 graden worden voorspeld, treedt het hitteplan in werking en kan er wel vroeger worden begonnen met slachten/exporkeuring van levende dieren.
Echter, er is een capaciteitstekort, niet alleen onder de dierenartsen van de NVWA, een nog groter tekort onder de keuringsassistenten van de KDS, die aan de band staan en de daadwerkelijke vleeskeuring uitvoeren.
Op het moment dat er voor warm weer verruimde openingstijden gelden, moet dat wel kunnen worden ingeregeld in het rooster.
Als rijksoverheid heb je je als werkgever natuurlijk ook gewoon te houden aan de arbeidstijdenwet en de CAO. Het is misschien op wel meer plekken opgevallen dat er een personeelstekort is.
Iets met wachttijden op Schiphol, een tunnel die dicht ging omdat de beveiliging van de tunnel onderbezet was, etc. Het is nu ook vakantietijd, waardoor de druk die afwijkende werktijden op het rooster legt, nog eens groter wordt.
Het is niet een kwestie van niet willen, maar als je de ene dag tot 22.00 uur s avonds aan het werk bent (ipv tot 18.00 uur) kun/mag je niet de volgende morgen om 4.00 uur starten (ipv 6.00 uur). Waar iemand dus normaal die 2 diensten wel achter elkaar kon draaien, past dat nu niet in het rooster meer door verschoven tijden.
Verder gelden er dus vanaf 27 graden maatregelen voor transport, waarbij de handelaren en transporteurs wel degelijk hun verantwoordelijkheid nemen.
Oa de bezettingsgraad van de veewagen gaat naar beneden (soms tot wel 20-25%).
Transport langer dan 8 uur mag Europees gezien niet worden begonnen wanneer er ergens op de route tijdens het transport een temperatuur van boven de 30°C wordt gemeten.
Binnen Nederland geldt een transport verbod wanneer het warmer is dan 35°C ter plaatse. En van mij zou dat best naar 30°C mogen, maar zolang dat nog geen wet is, kan geen individuele medewerker van de NVWA dat verbieden.
Uitgezonderd transport in volledig geconditioneerde veewagens, waarbij de temperatuur in de veewagen actief gekoeld wordt (dus niet dmv ventilatoren, maar echt gekoelde lucht in de wagen laten circuleren).
Verder geldt dat al het grensoverschreidend transport bij vertrek gecontroleerd wordt door de NVWA. Binnenlands transport wordt bij aankomst op het slachthuis gecontroleerd en evt nog onderweg door de vervoerscontroles. Het is dus niet zo dat er bij binnenlands transport al aan de voorkant, bij het inladen controle is.
Voor wat betreft dierwelzijn zijn alle houders in de keten, dwz veehouder, transporteur én slachthuis verantwoordelijk tijdens het transport. Veehouder óók, die mag alleen fitte en gezonde dieren aanleveren en er niet meer aanleveren dan er in de vrachtwagen passen.
Daarnaast, voor wat betreft de planning over de aantallen te slachten dieren: die kan natuurlijk wel anders.
Elk jaar komen er in juni, juli en augustus steeds meer warme dagen bij.
Daar kun je natuurlijk wél op plannen. Men weet exact hoelang een ei in de broedmachine moet en op welke dag die uitkomt. Men weet exact op welke dag een zeug gaat biggen als je die vandaag insemineert.
Vervolgens weet men exact de doorlooptijd van geboorte tot slacht in weken.
Men zou dus aan lange termijnplanning kunnen gaan doen en ervoor kunnen zorgen dat er in de maanden juni, juli en augustus minder dieren slachtrijp zijn, zodat er minder aanvoer hoeft te zijn naar de slachthuizen én de stallen niet continu tjokvol zitten, dat wanneer het een aantal dagen warm is, er dieren langer zouden kunnen blijven zitten, tot het weer wat is afgekoeld.
Dat vergt een wijziging van het systeem, dat kun je niet zomaar als individuele boer gaan doen, zonder jezelf enorm in de weg te zitten kwa inkomsten.
Maar is echt niet onmogelijk. In andere, warmere landen, is er echt seizoenswerk mbt de vleesproductie.
Sorrie, hele lap tekst geworden.