Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly, Hanmar
Giolli schreef:Ik vraag me altijd af waarom vis geen vlees is.
“Ik eet geen vlees maar ik eet wel vis.”
Want vissen zijn geen dieren en hebben geen gevoel. Wat is er minder erg aan vissen die met duizenden tegelijk worden gevangen, op het droge worden gelaten en zo sterven of zelfs levend worden gevild? en niet dat die zo’n geweldig leven hebben gehad in onze vervuilde zeeën.
Dat klopt Shaggy, maar ik heb zelf in een supermarkt gewerkt en ik weet dat de derving van deze producten enorm is. Er was toen die tijd niet veel vraag naar, een supermarkt gaat niet zijn schappen vol proppen met producten die amper worden verkocht om het vervolgens weg te kunnen gooien. Dat is ook duur.
Ik vind wel dat de prijzen omlaag moeten van groente, fruit etc, maar ja.... dat is nog een lang proces.
Myrthe3 schreef:Biologische varkenshouderij is geen markt voor op moment. Aanbod is te groot, vraag te laag en de prijzen zijn ingestort.
Giolli schreef:“Ik eet geen vlees maar ik eet wel vis.”
Want vissen zijn geen dieren en hebben geen gevoel. Wat is er minder erg aan vissen die met duizenden tegelijk worden gevangen, op het droge worden gelaten en zo sterven of zelfs levend worden gevild? en niet dat die zo’n geweldig leven hebben gehad in onze vervuilde zeeën.
Shaggy09 schreef:Ik probeer nog maar 3 tot 4 keer per week vlees te eten. Het vlees wat ik dan eet is biologisch.
Maar vleesvervangers, ik kan er niet aan wennen Heb al best veel geprobeerd maar niets vind ik echt smakelijk. Dus de vlees-vrije dagen eet ik meestal vis of iets van een kaasschnitzel.
Ik ben wel van mening dat de prijzen van het bio vlees omlaag moet en het aanbod omhoog. Het verschilt per supermarkt maar soms dan liggen er 2 soorten bio vlees. (Bijvoorbeeld bio hamburgers en bio saucijsjes) Tja, ik snap dat mensen dan elders kiezen.
Citaat:A study of catch data published in 2006 in the journal Science grimly predicted that if fishing rates continue apace, all the world's fisheries will have collapsed by the year 2048.
Citaat:In 2003, a scientific report estimated that industrial fishing had reduced the number of large ocean fish to just 10 percent of their pre-industrial population.
Kinke schreef:hoe gaan jouw oplossingen gefinancierd worden Ninx, daar ben ik wel benieuwd naar. Wij willen hier best een koppel scharrelvarkens laten lopen hoor. Als iemand dit wil financieren dan hoor ik het wel.
Sunnda schreef:Dat zou wat mij betreft wel verboden mogen worden (kan niet, maar toch ) die filmpjes die rondgaan om site's als youtube en facebook van mensen die wedstrijdjes extreem veel hamburgers eten, extreem veel carpaccio, megamega schnitzels e.d.
Echt walgelijk dat voor zulke vetkleppen dieren sterven.
Blue_Eyes schreef:Chubby schreef:Overigens voel ik die verantwoordelijkheid ook naar de landbouw. Dus ook groenten, fruit, zuivel, rijst, pasta eten we van eigen landje of van de lokale bioboer.
Rijst en pasta van je eigen landje ja?
Kinke schreef:Als die scharrelvarkens zo rendabel zijn dan ging iedereen er wel op over Ninx.
Maar hoe gaat die consument de werkelijke kostprijs betalen dan?
StableDoor schreef:Veel mensen hebben gewoon geen idee hoe het boerenleven daadwerkelijk is... De meeste boeren hebben echt een hart voor hun dieren, zij willen ze ook een zo goed mogelijk leven geven, ze doen wat ze kunnen, maar zo lang de consument niet meer wil betalen, kan de boer niet meer doen.
Maar met deze vraag naar vlees is dat niet mogelijk, zeker niet in een klein land als Nederland. Bovendien is het met het oogpunt op voedselveiligheid veel moeilijker om veilig voedsel te leveren als alle varkentjes buiten scharrelen. Ik zie ze zelf ook het liefst buiten rondwroeten, maar ik snap ook dat er een andere kant aan dat verhaal zit.
Myrthe3 schreef:Bij vrijloopkraamhokken is het sterfte percetage door doodliggen 5x zo hoog als in de reguliere kraamkooien.
En woorden uit z'n verband rukken heb ik geen zin in. Dan kun je overal over gaan miepen. Ik probeer netjes te discussiëren maar vind het jammer dat jullie meteen persoonlijk worden.
Biologische varkenshouderij is geen markt voor op moment. Aanbod is te groot, vraag te laag en de prijzen zijn ingestort.
Citaat:Biologische varkenshouderij wordt volwassen’
Geert Hekkert
hoofdredacteur Boerderij
Het was afgelopen 5 jaren hosanna in de biologische varkenshouderij. Dat terwijl het perspectief in de gangbare varkenshouderij helemaal niet geweldig was.
De biologische varkenshouderij werd zo een heel aantrekkelijke vluchtroute. De explosieve groei van biologische varkenshouders vond niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland plaats. In Duitsland, en vooral in Denemarken groeide de productie sneller dan de vraag.
Tegenvallende inkomsten
Door de groeiende stroom aan biologisch varkensvlees is de prijs voor biologische varkens gekelderd. Het is nog niet zo dramatisch laag als 4 jaar geleden. Niettemin verdwijnt voor veel biologische varkenshouders de marge als sneeuw voor de zon. Tegelijk stijgen de kosten van voer, stro en arbeid. En voor kostenstijgingen is de biologische varkenshouderij juist zo kwetsbaar. De kostprijs voor biovarkens is meer dan het dubbele dan bij gangbare productie. Als de inkomsten dan tegenvallen, moet er al snel geld bij.
Ups en downs van de vrije markt
Het is op zich begrijpelijk dat in de vette jaren veel biologische varkenshouders een beetje verwend zijn geraakt, waardoor de noodzaak bij hen ontbrak om op kostprijs en technische resultaten te letten. Zij staan nu weer met beide benen op de grond.
Een van de lessen is dan dat je het dak moet repareren als de zon schijnt.
Want of je nu biologische of gangbare varkens produceert, je ontkomt niet aan de varkenscyclus, de ups en downs van de vrije markt. Een van de lessen is dan dat je het dak moet repareren als de zon schijnt. Financiële buffers aanleggen en tegelijk sleutelen aan de technische resultaten. Beide zijn een kwestie van lange adem, evenals het overleven van de dip in de biologische varkenshouderij.
Groeipijnen
Het is niet de vraag of, maar wanneer de markt voor biologisch varkensvlees uit het dal klimt. Waarbij ook meespeelt dat de biologische markt kampt met groeipijnen. Met name aan de kant van de verwaarding van het biologisch varkensvlees valt nog veel te winnen en kan Nederland zich nog beter profileren met onderscheidende, biologische producten.
Wachtlijst voor omschakelaars
De huidige wachtlijst voor omschakelaars is een logische reflex. Er schuilt echter wel een risico in. Omschakelen kost minstens 2,5 jaar.
Biologisch past heel goed in de toekomstvisie van de Nederlandse landbouw
Het is goed denkbaar dat de markt over 2 jaar de biologische varkenssector weer toelacht. Dan loopt Nederland kans marktaandeel te verliezen aan de Denen en de Duitsers. En dat zou zonde zijn, want biologisch past heel goed in de toekomstvisie van de Nederlandse landbouw.