Ja ik mis nuance, dat zal het zijn
. Bedankt voor deze reactie, wat is daarvan precies je doel?
Ik ben het met je eens dat het fijn is als de dieren die ik eet een fijn leven hebben gehad, daarom eet ik liever vlees uit NL
Uiteraard mag hij het zo zeggen als hij dat zo voelt, maar dan vind ik zijn column nogal gekleurd...
Ik vind je verder een meester in steeds overstappen naar een ander onderwerp zonder inhoudelijk op mijn posts in te gaan. Ik doe mijn best inhoudelijk te reageren maar je maakt het wel wat lastig door steeds van onderwerp naar onderwerp te hoppen 
Nog even dit betreft varkenshouderij:
Citaat:
De eerste resultaten van de tellingen van de afzonderlijke deelstaten in de afgelopen dagen wezen al op de dramatische ontwikkeling. Dat beeld wordt nu bevestigd door de huidige cijfers van het Federaal Bureau voor de Statistiek: de varkensstapel in Duitsland is enorm gedaald en het aantal van varkenshouderijen blijft ook drastisch dalen. Per 3 mei 2022 werden er in totaal 22,3 miljoen varkens gehouden, 6,2 procent dan een half jaar geleden of 1,48 miljoen dieren minder. De varkensstapel in Duitsland bevindt zich op het laagste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990 ofwel in de laatste 30 jaar. Dit is de derde significante daling op rij. Vergeleken met de waarde van het voorgaande jaar van 3 mei 2021, is de voorraad gedaald met 9,8 procent of 2,42 miljoen dieren.
https://www.pigbusiness.nl/artikel/4917 ... tien-jaar/
Denemarken hetzelfde verhaal
https://www.pigbusiness.nl/artikel/4707 ... pel-daalt/
Ook boeiend:
Citaat:
Ten opzichte van de concurrentie in de EU is de
Nederlandse kostprijs vergelijkbaar met bijvoorbeeld
Denemarken of Frankrijk. Spanje heeft veel lagere
productiekosten, terwijl de Duitse productiekosten weer
veel hoger liggen. De Nederlandse varkenshouder krijgt in
relatie tot zijn kostprijs echter één van de laagste
opbrengstprijzen uitbetaald. De vraag is waar dit aan ligt.
Een deel van het antwoord zit waarschijnlijk in de Nederlandse
ketenstructuur. De verschillende onderdelen van deze keten
(varkenshouders, voerleveranciers, handelaren, slachterijen) zijn
alle redelijk zelfstandig. In andere landen zien we heel andere vor-
men van ketenorganisatie met ieder hun eigen voor- en nadelen.
Kunnen wij leren van deze buitenlandse varkensketens?
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 22UbkX19t2
Daarin staat gemeld dat Brazilië op dit moment de 4e exporteur van varkensvlees is en de snelst opkomende markt is.
En nee, het is niet dat omdat het ergens anders slechter is, de varkens in Nederland het goed hebben. Het kan altijd beter. Maar ik heb 100 x liever dat Nederland varkens exporteert dan Brazilië. Of China.
Voor wie het boeiend vind: een boeiend artikel over varkensflats in China:
https://www.trouw.nl/buitenland/in-de-v ... ~ba7d01eb/
Hier een artikel over hoeveel Brazilië exporteert
https://www.boerenbusiness.nl/varkens/a ... -met-vlees
Citaat:
Brazilië verwacht dat de vleesexporten dit jaar een nieuw record gaat vestigen. Tot nu toe werd 1,27 miljoen ton rundvlees, 776.000 ton varkensvlees en 3,2 miljoen ton pluimveevlees geëxporteerd en met deze volumes ligt een nieuw exportrecord voor het grijpen.
Toen ik googelde op 'varkens welzijn Brazilie' was de eerste hit een onderzoek wat ik niet kon openen. De eerste zin was dat er in Brazilië geen regels zijn betreft welzijn voor varkens.
Deze moet ik nog lezen, lijkt mij boeiend, een rapport van ABN Ambro over de varkenssector
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... ISqctqP0Ys
Ok,nu stop ik weer in mijn poging het topic weer een inhoudelijke kant op te duwen