Vlees noch vis.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:07

AppelQueen schreef:
_Tara_ schreef:
Daarom zou je dus zelf wat onderzoek moeten doen. Boeken lezen, internet afzoeken enz. Op die manier kun je dan bewust nadenken over wat eet ik wel of niet. Als je er in ieder geval bewust over na wilt denken wat je in je mond stopt.

@ tara ik vind bewust zijn van voedsel inderdaad heel belangrijk, en zodra iemand een weldoordachte keuze heeft gemaakt respecteer ik die. de meeste diëtisten geven menu's met elke dag vlees of vis. En ook internisten zeggen dat dit geen probleem is en past binnen ene gevarieerd voedingspatroon.

Het hangt er gewoon echt maar net vanaf hoe je in 't leven staat/waar je je informatie vandaan haalt. Ik moet eerlijk zeggen dat hoe meer ik over slachterijen enz lees en ook gewoon het idee dat je een dood dier eet, hoe meer 't me tegen gaat staan. Komt ook nog bij dat ik vis/vleesvervanger net zo lekker (soms nog wel lekkerder) vindt als een stukje vlees.
Wat jij zegt dat dietisten en internisten zeggen dat vlees prima is om te eten, dat kan. Zo heb ik in boeken gelezen dat vlees de zuur-basebalans van ons lijf door de war schopt en dat 't dus juist niet goed voor ons is.
Dat is dus ook wat ik bedoel met, zelf lezen, zelf nadenken en je eigen mening vormen aan de hand van tegenstrijdige informatie die je krijgt.

Appelqueen, nja ook volgens de titel van dit topic valt voor mij kip gewoon onder vlees. Net als eend, fazant en duif.

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:11

phormicola schreef:
Sowieso, weet je wel hoeveel CO2 uitstoot er is van kunstmest? Phoe, ga maar eens alles nalezen, je schrikt je wezenloos.
Als iedereen vegetariër zou zijn dan zou de aarde ook opwarmen als een gek.

en dan is er niet genoeg landbouwgrond om ond van voedsel te voorzien en wordt de hongersnoof alleen maar groter.
bovendien is een vleesvanger (waar vaak zuivel in zit waar dus toch een dier voor moet leven, en DUS co2 uitstoten) vaak gemaakt van ingrediënten uit zuid Amerika of Afrika waardoor ze weer verscheept moeten worden. Dus iemand die uit milieuoverwegingen geen vlees eet zou ook geen zuivel eieren of vleesvervangers moeten eten. En dus ZEKER geen paard moeten houden. een Teckel stoot op jaarbasis meer CO2 uit dan een SUV dus ga maar na voor een paard.

Grapjasjes12

Berichten: 18642
Geregistreerd: 01-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:13

De zuur-base balans wordt alleen verstoord als je vlees én granen eten. Het is namelijk niet het vlees dat 'm doet, maar de granen. Weer een prachtig stukje 'wetenschap' dat compleet verdraait is.

De mensheid is groot geworden op orgaanvlees, vet en ruggemerg. Hoe kan dat spontaan slecht voor ons zijn?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:17

AppelQueen schreef:
_Tara_ schreef:
Is kip geen vlees? :')

officieel niet, kip is gevogelte, dat kocht je vroeger ook bij een poelier zoals alle andere gevogelte en wild en niet bij de slager.
Door de supermarkten is dit onderscheid verdwenen.


Vlees is niets meer of minder dan het spierweefsel van gewervelde dieren (excl. vis).

Spieren van de kip zijn dus vlees,
Spieren van de koe zijn dus vlees,
Spieren van een fazant zijn dus vlees,
etc.

Je kunt ze inderdaad wél nog onderverdelen in andere groepen.
Zo wordt het vlees van wilde dieren wel 'ns "wild" genoemd, en noemt men kippenvlees ook wel "gevogelte" (technisch gezien is het wilde fazanten of kwartel vlees óók gevogelte én wild).

En zo is een stukje biefstuk van de koe "rund".
Rund is een zelfde type term als gevogelte.

Maar het blijft allemaal hetzelfde: vlees :j

Dat het vroeger alleen bij de specialist verkrijgbaar was, heeft eigenlijk uitsluitend iets te maken met de manier van bedrijfsvoering, niet met het idee of het wel of geen vlees is.
Destijds werden dieren echt nog als ambacht geslacht. En voor een koe of varken was totaal andere kennis nodig dan voor gevogelte. Dus zat daar ook een andere ambachtsman op; de poulier ipv de slager.
Maar dat verandert niets aan 't feit dat ze beiden vlees verkopen :)




Ik eet zelf overigens graag m'n stukje vlees, en andere dierlijke producten.
Wel zo bewust mogelijk voor het dierwelzijn. Dus geen kiloknallers enzo.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 30-05-11 14:20, in het totaal 1 keer bewerkt

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:18

@ Phormicola: Hmmm ik kan zo snel niet vinden waar ik 't gelezen heb. Ik lees hier wel dat onze maag te weinig zoutzuur produceert om vlees af te kunnen breken. Het zou wel suf zijn als juist granen je zuurbasebalans verstoren. De instelling van dat boek is namelijk dat mensen zouden moeten leven van peulvruchten, groenten, fruit en koolhydraatproducten :P En dan wel allemaal pure producten zeg maar. Geen geproduceerde dingen.

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:22

Femke schreef:
Vlees is niets meer of minder dan het spierweefsel van gewervelde dieren (excl. vis).

Spieren van de kip zijn dus vlees,
Spieren van de koe zijn dus vlees,
Spieren van een fazant zijn dus vlees,
etc.

Je kunt ze inderdaad wél nog onderverdelen in andere groepen.
Zo wordt het vlees van wilde dieren wel 'ns "wild" genoemd, en noemt men kippenvlees ook wel "gevogelte" (technisch gezien is het wilde fazanten of kwartel vlees óók gevogelte én wild).

En zo is een stukje biefstuk van de koe "rund".
Rund is een zelfde type term als gevogelte.

Maar het blijft allemaal hetzelfde: vlees :j


dat is NU inderdaad zo qua definitie, maar in het verleden was dit in Nederland anders. Daarom wordt in de spreektaal nog vaak een onderscheid gemaakt tussen Kip en Vlees.

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:23

_Tara_ schreef:
@ Phormicola: Hmmm ik kan zo snel niet vinden waar ik 't gelezen heb. Ik lees hier wel dat onze maag te weinig zoutzuur produceert om vlees af te kunnen breken. Het zou wel suf zijn als juist granen je zuurbasebalans verstoren. De instelling van dat boek is namelijk dat mensen zouden moeten leven van peulvruchten, groenten, fruit en koolhydraatproducten :P En dan wel allemaal pure producten zeg maar. Geen geproduceerde dingen.


dat klopt ABSOLUUT niet, vlees wordt immers gewoon verteerd. het maag-darm systeem van de mens is geschikt voor een omnivoren dieet zus een alleseter, zowel dierlijke als plantaardige dingen.

Blue_Eyes

Berichten: 20693
Geregistreerd: 17-07-07
Woonplaats: Zuid

Re: Vlees noch vis.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:25

Zie ons gebit; dat is gebouwd om zowel planten als vlees mee te vermalen :)

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:26

Laat ik 't dan anders zeggen, onze organen zijn minder goed in staat om vlees af te breken als je het vergelijkt met de organen van een echte vleeseter. Daarnaast is dat niet mijn mening, weet ik verder te weinig van, maar staat dat in dat boekje.

listiglistje

Berichten: 14504
Geregistreerd: 03-02-05
Woonplaats: Ittervoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:26

Lieke schreef:
Als tiener heb ik wel een periode vegatarisch gegeten en hierop reageerde mijn lichaam niet zo goed, werd erg slap en moe.

Hier idem, 3 jaar gedaan, maar niet zo goed voor de gezondheid...maar op die leeftijd vond ik alles sielugh :')

Nu eet ik iedere dag vlees en vis en laat de graanproducten ook links liggen,
sinds ik low carb eet voel ik mij veel fitter en blijf mooi op gewicht!
Met brood, pasta, aardappelen, rijst enz, word ik dik, moe en ben ik minder scherp in mijn koppie!

Ik zou dus echt niet zonder vlees en vis kunnen! ik heb die hoektanden ook niet voor niets gekregen :Y)
Laatst bijgewerkt door listiglistje op 30-05-11 14:27, in het totaal 1 keer bewerkt

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:27

hier een mooi verzamel artikel over waarom vlees gezond is MET wetenschappelijke onderbouwing, die ik bij veel linkse/groene/vegetarische artikelen toch vaak mis.
ps als iemand een ECHT wetenschappelijk onderzoek kan vinden ben ik ZEER geinterreseerd

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:28

listiglistje schreef:
Lieke schreef:
Als tiener heb ik wel een periode vegatarisch gegeten en hierop reageerde mijn lichaam niet zo goed, werd erg slap en moe.

Hier idem, 3 jaar gedaan, maar niet zo goed voor de gezondheid...maar op die leeftijd vond ik alles sielugh :')

Nu eet ik iedere dag vlees en vis en laat de graanproducten ook links liggen,
sinds ik low carb eet voel ik mij veel fitter en blijf mooi op gewicht!
Met brood, pasta, aardappelen, rijst enz, word ik dik, moe en ben ik minder scherp in mijn koppie!

Ik zou dus echt niet zonder vlees en vis kunnen! ik heb die hoektanden ook niet voor niets gekregen :Y)


ik eet inderdaad ook Low Carb, helemaal geen granen red ik niet (lukt gewoon niet om lekkere chocotaart zonder granen te maken :P) en bevalt perfect, veel energie, raak goed op gewicht, gezonde gladde huid.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:31

Tja wetenschappelijke onderbouwingen... Wie heeft dat onderzoek gefinancierd, hoe is het uitgevoerd, van hoeveel jaar geleden is het enz enz enz. Alsof iets maar direct de waarheid is als het wetenschappelijk onderzocht is :P
Daarnaast wijst het ene onderzoek vaak zo uit en het andere onderzoek zus. Dus ja als je dan alle zo onderzoeken gaat samenvatten, is dat jouw waarheid/mening. Vat je alle zus onderzoeken samen op een internetpagina, krijg je weer een andere mening.

Ik voel me er gewoon steeds minder prettig bij, vlees en zuivel eten. Deels door erover na te denken, deels door dingen die ik erover lees.

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:34

Ik zeg niet dat wetenschappelijk per definitie goed is, maar het is meer dan een mening. Voor alle vega's die kaas eten, kijk ook dan even of het geen halal is voor de diervriendelijkheid Halal kaas bij de supermarkt ik wil alleen maar bereiken dan mensen NADENKEN bij wat ze eten en waarom.
ik heb namelijk een voedselpatroon waar ik goed over heb nagedacht en wat ik ook kan verantwoorden naar mezelf.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Vlees noch vis.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:38

Alleen maar goed dat je dat doet :j Dat probeer ik zelf ook altijd over te brengen op mensen, nadenken over wat je in je lichaam stopt.
Wel interessant van die halal kaas. Had ik zelf nog nooit bij stil gestaan dat zuivel ook halal kan zijn.

Vjestagirl

Berichten: 26927
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:42

phormicola schreef:
De zuur-base balans wordt alleen verstoord als je vlees én granen eten. Het is namelijk niet het vlees dat 'm doet, maar de granen. Weer een prachtig stukje 'wetenschap' dat compleet verdraait is.

De mensheid is groot geworden op orgaanvlees, vet en ruggemerg. Hoe kan dat spontaan slecht voor ons zijn?


Omdat dieren eerder altijd gewoon buiten liepen, zelf hun maaltje bij elkaar scharrelden en hooguit wat bijgevoerd werden. Tegenwoordig zitten dieren opgepropt in stallen, eten ze het aller aller slechtste eten, worden vol gepropt met anti-biotica en ademen ze vooral veel amoniak in...

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:43

_Tara_ schreef:
Alleen maar goed dat je dat doet :j Dat probeer ik zelf ook altijd over te brengen op mensen, nadenken over wat je in je lichaam stopt.
Wel interessant van die halal kaas. Had ik zelf nog nooit bij stil gestaan dat zuivel ook halal kan zijn.

Door de moslim lobby is enorm veel halal! eigenlijk ALLE kaas bijvoorbeeld en ook melkpoeder en dergelijke LINK
juist dit soort dingen vind ik enorm misslijk, omdat vaak juist vegetariers en biologische eters meer kaas in hun dieet brangen ter vervanging van vlees (daar gaan je goede intenties :Y) )
Wel nog een vraag aan jou Tara, eet jij wel zuivel (geen vlees toch) en waarom ?

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:45

Vjestagirl schreef:
phormicola schreef:
De zuur-base balans wordt alleen verstoord als je vlees én granen eten. Het is namelijk niet het vlees dat 'm doet, maar de granen. Weer een prachtig stukje 'wetenschap' dat compleet verdraait is.

De mensheid is groot geworden op orgaanvlees, vet en ruggemerg. Hoe kan dat spontaan slecht voor ons zijn?


Omdat dieren eerder altijd gewoon buiten liepen, zelf hun maaltje bij elkaar scharrelden en hooguit wat bijgevoerd werden. Tegenwoordig zitten dieren opgepropt in stallen, eten ze het aller aller slechtste eten, worden vol gepropt met anti-biotica en ademen ze vooral veel amoniak in...

@ vjestagirl waar heb je deze nonsens vandaan ? (BRON!!!)
overdaad schaad, en dat is met alles, vroeger was vet en vlees een luxe waardoor mensen minder aten. TE is altijd slecht teveel vlees, maar ook teveel slagroomtaart of teveel kaas.
Het gaat in mijn ogen om balans in je voedingspatroon.

Vjestagirl

Berichten: 26927
Geregistreerd: 11-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:47

AppelQueen schreef:
Vjestagirl schreef:
Omdat dieren eerder altijd gewoon buiten liepen, zelf hun maaltje bij elkaar scharrelden en hooguit wat bijgevoerd werden. Tegenwoordig zitten dieren opgepropt in stallen, eten ze het aller aller slechtste eten, worden vol gepropt met anti-biotica en ademen ze vooral veel amoniak in...

@ vjestagirl waar heb je deze nonsens vandaan ? (BRON!!!)
overdaad schaad, en dat is met alles, vroeger was vet en vlees een luxe waardoor mensen minder aten. TE is altijd slecht teveel vlees, maar ook teveel slagroomtaart of teveel kaas.
Het gaat in mijn ogen om balans in je voedingspatroon.


Bron? Loop eens rond op een varkensboerderij...

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:48

AppelQueen schreef:
_Tara_ schreef:
Alleen maar goed dat je dat doet :j Dat probeer ik zelf ook altijd over te brengen op mensen, nadenken over wat je in je lichaam stopt.
Wel interessant van die halal kaas. Had ik zelf nog nooit bij stil gestaan dat zuivel ook halal kan zijn.

Door de moslim lobby is enorm veel halal! eigenlijk ALLE kaas bijvoorbeeld en ook melkpoeder en dergelijke LINK
juist dit soort dingen vind ik enorm misslijk, omdat vaak juist vegetariers en biologische eters meer kaas in hun dieet brangen ter vervanging van vlees (daar gaan je goede intenties :Y) )
Wel nog een vraag aan jou Tara, eet jij wel zuivel (geen vlees toch) en waarom ?

Ik eet momenteel nog zuivel en vlees en ben daar niet heel strict/voor sommigen misschien hypocriet in. Vlees los altijd biologisch maar op pizza's bv dan weer niet, vis niet perse bio, zuivel en eieren ook zoveel mogelijk biologisch, alleen met dingen als ijs/kaas op pizza dan weer niet. Hier ben ik voor mezelf nog over aan het denken en lezen wat ik daar nou precies mee wil/van vind. Geen zuivel, wel zuivel maar biologisch, vlees hetzelfde enz enz. Ook als ik bv bij anderen eet of uit eten ben, ga ik niet moeilijk doen over wat ik eet.

Ik ben wel heel strict in het niet eten van E621 en aspartaam. Dat valt dan weer buiten de vlees/vis/vega discussie maar om aan te geven dat ik er wel mee bezig ben en daar m'n standpunt al van heb bepaald zeg maar.

Vind je dat wat Vjesta zegt onzin? Het lijkt mij toch algemeen bekend dat dieren te klein zitten, slecht eten krijgen enz. Daarom eet ik ook bio. Zodat de dieren het in ieder geval iets beter hebben dan de bio-industrie dieren.

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:53

Vjestagirl schreef:
Bron? Loop eens rond op een varkensboerderij...

WAAROM wordt vlees hierdoor minder gezond voor menselijke consumptie ? de dieren krijgen ook meer uitgebalanceerd te eten er is veel regulering over het voedsel en de toevoegingen hierin. Dus ik wil nog steeds graag een bron.
En ja ik heb alle soorten vlees industrie gezien, in het echt! ik heb gepraat met de boeren en in het slachthuis gezien wat daar gebeurd.

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 14:57

_Tara_ schreef:
Ik eet momenteel nog zuivel en vlees en ben daar niet heel strict/voor sommigen misschien hypocriet in. Vlees los altijd biologisch maar op pizza's bv dan weer niet, vis niet perse bio, zuivel en eieren ook zoveel mogelijk biologisch, alleen met dingen als ijs/kaas op pizza dan weer niet. Hier ben ik voor mezelf nog over aan het denken en lezen wat ik daar nou precies mee wil/van vind. Geen zuivel, wel zuivel maar biologisch, vlees hetzelfde enz enz. Ook als ik bv bij anderen eet of uit eten ben, ga ik niet moeilijk doen over wat ik eet.

Ik ben wel heel strict in het niet eten van E621 en aspartaam. Dat valt dan weer buiten de vlees/vis/vega discussie maar om aan te geven dat ik er wel mee bezig ben en daar m'n standpunt al van heb bepaald zeg maar.

Vind je dat wat Vjesta zegt onzin? Het lijkt mij toch algemeen bekend dat dieren te klein zitten, slecht eten krijgen enz. Daarom eet ik ook bio. Zodat de dieren het in ieder geval iets beter hebben dan de bio-industrie dieren.


Ik ben het HELEMAAL eens met dat de dieren te klein zitten, maar niet dat het daardoor ongezonder wordt om te eten } :') . vind gezondheid en moraliteit een aparte discussie die hier in mijn ogen door de war wordt gehaald.
Door al het grootschalig geproduceerde voedsel is keuzes maken inderdaad moeilijk. Maar ook grootschalige productie is vormbaar, kijk maar naar de scharreleieren geschiedenis. Ik koop vlees bij een kleine winkel zodat ik kan vragen waar het vandaan komt en hoe het geslacht is. Ook ben ik erg voor het eten van lokale producten. Hollands lam is duurder maar lekkerder dan nieuw zeelands, en qua verscheping vind ik dat dikke onzin, Dus ik eet alleen hollands, en boerenkaas en eieren van de boer.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 15:00

AppelQueen schreef:
Vjestagirl schreef:
Bron? Loop eens rond op een varkensboerderij...

WAAROM wordt vlees hierdoor minder gezond voor menselijke consumptie ? de dieren krijgen ook meer uitgebalanceerd te eten er is veel regulering over het voedsel en de toevoegingen hierin. Dus ik wil nog steeds graag een bron.
En ja ik heb alle soorten vlees industrie gezien, in het echt! ik heb gepraat met de boeren en in het slachthuis gezien wat daar gebeurd.

Als ik hier ook op mag reageren, voor mij is dit meer een al helemaal niet wetenschappelijk te verklaren uitleg :P Maar ik heb zoiets van, als ik een dier eet wat onder andere genetisch gemodificeerd eten te eten krijgt en niet lekker in z'n vel zit vanwege z'n leefomstandigheden, dan kan dat voor mij toch niet gezond zijn om te eten? Net zoals dat die dieren de tijd niet meer krijgen om rustig te groeien, moet allemaal snel snel. Vanwege diezelfde reden eet ik ook liever biologische producten. Dat krijgt tenminste de tijd om te groeien en te rijpen.
Maar ik heb het gevoel dat dat iets is, wat er bij jou niet in gaat, om 't zo maar even te zeggen :P

AppelQueen
Berichten: 491
Geregistreerd: 27-03-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 15:05

_Tara_ schreef:
Als ik hier ook op mag reageren, voor mij is dit meer een al helemaal niet wetenschappelijk te verklaren uitleg :P Maar ik heb zoiets van, als ik een dier eet wat onder andere genetisch gemodificeerd eten te eten krijgt en niet lekker in z'n vel zit vanwege z'n leefomstandigheden, dan kan dat voor mij toch niet gezond zijn om te eten? Net zoals dat die dieren de tijd niet meer krijgen om rustig te groeien, moet allemaal snel snel. Vanwege diezelfde reden eet ik ook liever biologische producten. Dat krijgt tenminste de tijd om te groeien en te rijpen.
Maar ik heb het gevoel dat dat iets is, wat er bij jou niet in gaat, om 't zo maar even te zeggen :P


biologisch zegt alleen iets over het voer, dus niet over de leeftijd die de dieren bereiken.
wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar franse boeren kippen, die zijn veel groter, en leven ook een heel seizoen. (die zijn ook veel lekkerder dan die waterbommen uit de supermarkt)
de chemische samenstelling veranderd niet van een dier als het in een klein hok zit. Ik ben het er absoluut niet mee eens begrijp me niet verkeerd. Maar voor je gezondheid maakt het niet uit of je biologisch of bio varkensvlees eet. want het vlees is absoluut hetzelfde.

Grapjasjes12

Berichten: 18642
Geregistreerd: 01-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-11 15:11

Dat weet ik niet 100% zeker AppleQueen. Als je kijkt naar wat er met een lichaam in het algemeen gebeurd als het te eten krijgt wat niet bij het lichaam hoort...dan gebeuren er nare dingen in het lichaam.
Als wij dat dan weer eten....

Maar goed, er is genoeg biovlees, als ik eens het geld ervoor heb :P