juval schreef:sommige mensen zien dat als een probleem.
Nederland is een heel vruchtbaar land, uitermate geschikt qua klimaat voor landbouw en veeteelt. Ook de kennis is in Nederland bovengemiddeld aanwezig. Mijn dochter studeert in Wageningen en de campus puilt uit van de buitenlandse studenten. We zijn er gewoon heel erg goed in. We produceren duurzaam en gebruiken innovatieve methoden. Eisen zijn erg hoog en dat mag ook. Buitenland koopt graag onze kwaliteitsproducten. Waarom zou dat niet meer mogen?
Nederland is voor een deel helemaal niet zo vruchtbaar. Hier op het Drentse zand bijv. moet flink bemest worden voor een fatsoenlijke productie. Idem op/rond de Veluwe en in delen van Brabant.
Het zou al schelen als de landbouw/veeteelt beter over het land verdeeld zou worden op basis van grondsoort. Meer grootschalige landbouw op de vette klei in Noord-Friesland, Groningen en Zeeland, en de gebieden met arme en droge zandgrond benutten voor extensievere landbouw/veeteelt, natuurontwikkeling en recreatie.
Verder zou de aanwezige kennis en innovatie nog meer dan nu het geval is benut kunnen (moeten) worden voor verduurzaming, in plaats van voor productmaximalisatie. Want laten we wel wezen, zo duurzaam wordt er momenteel niet geproduceerd. In die zin dat milieubescherming, reductie van stikstof- en ammoniakdepositie en dierenwelzijn momenteel geen gelijke aandacht krijgen als het behalen van een kwalitatief en kwantitatief optimale productie voor zo min mogelijk geld.
Maar dat structureel, middels een langetermijnplan aanpassen van de bestaande situatie vraagt wel om veel slagvaardigheid en flexibiliteit bij alle betrokken, inclusief de overheid, die dat (o.a. financieel) zal moeten faciliteren.