juval schreef:anjali schreef:Maar ik koop alleen biologische melkvervangers en die zijn wel veel duurder. Zonnatura rijst-hazelnoot "melk", iets van 3,45 euro per liter!
hoe zit het met de CO2 footprint van dit soort bewerkte producten?
Dat is een no-brainer: altijd lager dan koeienmelk. Even simplistisch:
*Bij plantaardige "melk" gaat het product van het land naar de fabriek, van fabriek naar winkel en dan naar de consument.
*Bij koeienmelk gaat het van het land naar de (veevoeder)fabriek. Van fabriek naar boer/koe. Koe maakt er met verlies van energie melk van (de koe heeft ook energie nodig om zichzelf warm te houden, te bewegen etc). Dan van boer naar (melk)fabriek, van melkfabriek naar winkel en dan naar de consument.
https://natuurenmilieu.nl/app/uploads/Aanpassing-7-1024x564.jpg
https://natuurenmilieu.nl/themas/eten-drinken/veganistisch-eten/plantaardige-melkvervangers-en-duurzaamheid/
Tja, en dat je de term bewerkt gebruikt zegt genoeg (BBBrainwash). Koeienmelk wordt ook bewerkt om het houdbaar(der) te maken. Je aardappels schillen, en met een beetje zout koken of een cake bakken van meel, boter, suiker en eieren is ook bewerken.
En ondanks bovenstaande kritische noot vind ik het oprecht heel vervelend dat jullie niet volledig zijn voorgelicht door de leverancier over dit middel.