Volgens de directeur van het slachthuis was de filmer aangenomen als stalmeester. Hij zou dus juist moeten vóórkomen dat zulke praktijken zouden kunnen gebeuren:
Citaat:
Volgens Animal Rights was de undercovermedewerker die de beelden maakte van de dierenkwelling in Exportslachthuis Tielt een ‘stalhulpje’. Dat staat in zijn contract.
De betreffende persoon werkte via een uitzendbureau voor de slachterij, betoogt Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights. Hij had geen leidinggevende functie in de wachtstal van de slachterij en daarom geen taak personeel te berispen als zij onjuist met dieren omgaan.
Directeur Thomas de Roover De Brauwer van de Debra-group waar het slachthuis in Tielt deel van uitmaakt, zegt het tegenovergestelde. Hij beweert dat de medewerker die tussen 17 januari en 28 februari voor hen werkte als stalmeester. In die functie moest de undercover-huurling collega’s of chauffeurs die varkens komen lossen erop aanspreken als zij niet overeenkomstig de welzijnsprotocollen werken.
Verbetervoorstel
De Roover De Brauwer wil zich niet verschuilen achter een filmende stalmeester. “Ons personeel is op de hoogte van de dierenwelzijnsprotocollen. Daar moeten zij zich aan houden, ook als de stalmeester ze daar niet op wijst.”
De directeur verklaart dat alle aandacht uitgaat naar de heropening van zijn slachterij. Er ligt een verbetervoorstel bij het Vlaamse ministerie dat is belast met dierenwelzijnszaken, zegt De Roover De Brauwer.
De directeur zegt dat er afnemers zijn die even niet kopen, tot helderheid is over de misstanden die zijn gefilmd en hoe dat in de toekomst wordt voorkomen. Hij verwacht niet dat klanten waar altijd een goede relatie mee was weglopen bij de eerste keer dat het bedrijf slecht in het nieuws is.
Voor de mensen die zich afvroegen of stress leidt tot een verminderde vleeskwaliteit:
Na het verbloeden stopt de bloedcirculatie en kan er geen zuurstof meer naar de spieren worden vervoerd. Het gevolg is dat de spieren overgaan op anaërobe verbranding. Hierdoor stijgt de temperatuur in de spier en komt melkzuur vrij. De vrijgekomen warmte en melkzuur kunnen niet meer via het bloed worden afgevoerd.
Het verloop van de pH-daling als gevolg van de melkzuurophoping en het verloop van de temperatuur in de spier zijn essentiële processen voor de vleeskwaliteit. Daalt de pH snel, terwijl de temperatuur hoog is, dan kan er eiwitdenaturatie optreden (de structuur wordt door de hitte verbroken, waardoor het eiwit zijn functie verliest). Eiwitdenaturatie kan leiden tot afwijkende vleeskwaliteit. In extreme gevallen van snelle pH-daling bij hoge temperaturen ontstaat vlees van zeer lichte kleur en heel waterig en los van structuur, de zogenaamde PSE (Pale Soft Exudative)-vlees. Dit vlees komt voor bij dieren die veel stress ondervinden vlak voor de slacht. Haaks hierop staat DFD (Dark Firm Dry)-vlees, wat donker, droog en taai is. Dit komt voor indien de brandstofvoorraden in de spieren uitgeput zijn op het moment van de slacht. Hierdoor kan er geen pH-daling optreden en wordt het vlees taai. Langdurige stress (bv lange transporttijden) kan een oorzaak zijn van afwezigheid van brandstof in de spieren. Met name wit gekleurde spiervezels zijn gevoeliger voor stress dan rood en intermediair gekleurde vezels.