Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Hoppit

Berichten: 1865
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 16:55

petra8 schreef:
Bij ons kopen ze kindjes..........
Onze buurman heeft het altijd over ons mannen, daar bedoeld hij zijn dochters mee......
Misschien iets van de Kempen?


Jups 8-) #Kempenpride

TurdusMerula

Berichten: 24086
Geregistreerd: 09-04-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 17:07

Citaat:
Ik luister trouwens altijd naar NL radio (3FM). De dj’s vind ik zoveel grappiger en leuker dan Belgische radiomakers. Vooral Peter van de Veire is echt een kwal in mijn ogen.


Ik luisterde jarenlang meer B radio.
Ik luisterde 4fm en donna, later stubru en joe.
Ik vind mezelf nu soms te oud worden voor stubru :')

Maar ik vind de dj's in B iets bescheidener, en de muziek diverser.

Grappig hoe dat precies andersom is. :P

poes

Berichten: 25744
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 17:15

Stappen en kroeg zijn ook heel NL. Wij zeggen uitgaan en café.


Ik geef de laatste jaren wel aan goede doelen, maar liefst 1 groot bedrag aan een zorgvuldig gekozen doel.

LiannePuthzy

Berichten: 7119
Geregistreerd: 10-05-13

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 17:57

Ik zeg als NL’er nooit stappen (ken niemand die dit zegt) altijd uitgaan maar indd wel altijd kroeg

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 18:34

Een croissant hoort zoet te zijn en niks anders :Y)

Ook typisch NL: een pannenkoekenrestaurant. Ben ik in B nog nooit tegengekomen. Kan het me ook niet inbeelden met wat anders da bloemsuiker, slagroom, ijs of stroop.

fjordjes

Berichten: 13265
Geregistreerd: 03-07-05

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 18:38

Wat ook typisch is, de Belgen zeggen mijn mama en mijn papa maar ik zeg altijd mijn moeder of mijn vader en noem ze mama of papa.

Mijn vriend (Brabander) zegt altijd ons mam en ons pap

Pandora2
Berichten: 20417
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 18:42

Ik wil hier ook een pannekoekenrestaurant ! :9 :')

LiannePuthzy

Berichten: 7119
Geregistreerd: 10-05-13

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 18:54

Pannenkoekenrestaurants/pannenkoekenhuizen zijn geweldig =:) :)F
Bij mij op t dorp zit er 1 heerlijk een pannenkoek met geitenkaas, pecannoten en honing of mrt serranoham, brie en rucola *\%/* (en uiteraard zijn er veel meer creaties waar je uit kan kiezen)

Pandora2
Berichten: 20417
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:02

LiannePuthzy schreef:
Pannenkoekenrestaurants/pannenkoekenhuizen zijn geweldig =:) :)F
Bij mij op t dorp zit er 1 heerlijk een pannenkoek met geitenkaas, pecannoten en honing of mrt serranoham, brie en rucola *\%/* (en uiteraard zijn er veel meer creaties waar je uit kan kiezen)


Woon je ver ? :P

Maar die speciale '' constructies'' zoals jullie die kennen, hoeft nu ook weer niet voor mij :') :')
Gewoon een pannekoek met een bolletje ijs en donkere verse chocoladesaus is prima ! :D


De eetcultuur tussen Nl en BE is duidelijk verschillend :Y) :+

Granoek

Berichten: 10758
Geregistreerd: 26-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:07

Varekaj schreef:
Een croissant hoort zoet te zijn en niks anders :Y)

Ook typisch NL: een pannenkoekenrestaurant. Ben ik in B nog nooit tegengekomen. Kan het me ook niet inbeelden met wat anders da bloemsuiker, slagroom, ijs of stroop.

En toch ligt er hier eentje :D wel een Nederlandse keten haha

Schemerdier

Berichten: 5891
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:08

Pannenkoek met bruine suiker en slagroom :9

Wat me opviel bij het zoeken naar kerstrecepten is dat de Albert Heijn vaak slagroom aangaf in plaats van gewone room bij bijvoorbeeld gratinaardappelen of roomsaus. Ligt dit aan de winkel of aan Nederlanders? :Y)

verootjoo
Berichten: 36776
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:09

Wat is het verschil tussen slagroom (ongeslagen) en gewone room?
Is toch gewoon de eerste room die van de melk wordt afgeroomd?

Schemerdier

Berichten: 5891
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: België

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:14

slagroom zit in een bus (indien niet zelfgemaakt) en is luchtig en opgeklopt -> te gebruiken voor desserts
room is nog niet opgeklopt en dus lopend en te gebruiken voor het gewone eten.

Of bedoelen jullie met slagroom in feite gewone room? :)*

Pandora2
Berichten: 20417
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:16

Granoek schreef:
Varekaj schreef:
Een croissant hoort zoet te zijn en niks anders :Y)

Ook typisch NL: een pannenkoekenrestaurant. Ben ik in B nog nooit tegengekomen. Kan het me ook niet inbeelden met wat anders da bloemsuiker, slagroom, ijs of stroop.

En toch ligt er hier eentje :D wel een Nederlandse keten haha


't Is niet eerlijk verdeeld -O-
Jij bent dan ook een grensbewoner 8-)

Granoek

Berichten: 10758
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:26

Niet opgeklopte slagroom is gewoon gesuikerde room. Als je die klopt wordt het slagroom. Als hij ongesuikerd is, is het gewoon room of kookroom

verootjoo
Berichten: 36776
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:41

Granoek schreef:
Niet opgeklopte slagroom is gewoon gesuikerde room. Als je die klopt wordt het slagroom. Als hij ongesuikerd is, is het gewoon room of kookroom


Niet opgeklopte slagroom is ook ongesuikerd.
Kookroom is überhaupt meestal geen room, maar plantaardig iets wat voor room moet doorgaan :P
Damned schreef:
slagroom zit in een bus (indien niet zelfgemaakt) en is luchtig en opgeklopt -> te gebruiken voor desserts
room is nog niet opgeklopt en dus lopend en te gebruiken voor het gewone eten.

Of bedoelen jullie met slagroom in feite gewone room? :)*


Dat laatste dus ja :') dus geen slagroom uit bus spuiten door die recepten :P

Schemerdier

Berichten: 5891
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: België

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 19:47

Aha, ik dacht al :')

Ayasha
Blogger

Berichten: 59688
Geregistreerd: 24-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 20:09

Varekaj schreef:
Een croissant hoort zoet te zijn en niks anders :Y)

Ook typisch NL: een pannenkoekenrestaurant. Ben ik in B nog nooit tegengekomen. Kan het me ook niet inbeelden met wat anders da bloemsuiker, slagroom, ijs of stroop.

Dat zou ik wel een aanvulling vinden in België. :’) pannenoekenhuizen!

Granoek

Berichten: 10758
Geregistreerd: 26-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 20:09

Nee er is ook niet opgeklopte gesuikerde room, daar maak je slagroom van.

En de variant zonder suiker is hier gewoon room, kookroom, culinaire room en die kun je niet opkloppen.

Wat het écht is of waar het voor moet door gaan daar had ik het even niet over, wat ik schreef zijn gewoon de benamingen zoals wij ze gebruiken :P

Thioro

Berichten: 4187
Geregistreerd: 10-05-09
Woonplaats: France

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 21:01

Er bestaan toch pannenkoekenhuizen in België?

Of vroeger toch. Ging tijdens de examenperiodes in het middelbaar altijd met moeder een pannekoekje eten in de plaatselijke creperie na een examen.

En als kind ook nog wel ergens anders pannenkoeken gegeten in een creperie maar weet niet meer waar.

Was wel alleen zoete pannenkoeken.
Hier in Frankrijk heb je creperies op elke straathoek maar daar is het vooral galettes (hartige pannekoek) en eventueel een zoete pannenkoek als dessert. Het zoet beperkt zich dan ook tot suiker of choco.
In België had je echt gigantische veel varianten voor de zoete pannenkoek.

Joliieeenn
Berichten: 955
Geregistreerd: 05-12-12
Woonplaats: Tongeren

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 21:29

Ohh die room en slagroom..

Zo kennen wij nederlanders creme fraiche in belgie is dit zure room. Ik heb me kapot gezocht en ben er dus nu pas achter dat het zure room is.

Ook yoghurt. Hier in België is er yoghurt, platte kaas, enz enz enz ... Ik weet nog altijd niet wat het nu allemaal is en koop alleen maar yoghurt :+

Granoek

Berichten: 10758
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 21:31

Maar als ik in NL boodschappen doe staat zure room en crème fraiche naast elkaar en dan weet ik het allemaal niet meer

LiannePuthzy

Berichten: 7119
Geregistreerd: 10-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 21:41

Granoek schreef:
Maar als ik in NL boodschappen doe staat zure room en crème fraiche naast elkaar en dan weet ik het allemaal niet meer


Volgensmij is t ene geschikt voor warme gerechten en de ander voor koude ofzo :') althans dat heeft iemand mij een keer verteld, welke voor wat voor gerecht bedoeld is geen idee

verootjoo
Berichten: 36776
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 22:36

LiannePuthzy schreef:
Granoek schreef:
Maar als ik in NL boodschappen doe staat zure room en crème fraiche naast elkaar en dan weet ik het allemaal niet meer


Volgensmij is t ene geschikt voor warme gerechten en de ander voor koude ofzo :') althans dat heeft iemand mij een keer verteld, welke voor wat voor gerecht bedoeld is geen idee


Ik heb ook geen idee. Maar op crème fraiche staat vaak dat het voor warme gerechten is. Maar ik eet het ook bij koude gerechten. Geen idee wat het verschil tussen die twee is :')

Callisto04

Berichten: 1378
Geregistreerd: 26-05-06
Woonplaats: Belgie

Re: Culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-18 22:57

Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 35% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën en laat men het ongeveer 12 uur bij een temperatuur van 20 °C rusten. Crème fraîche is dus alleen aangezuurd met bacteriën en niet gefermenteerd, zoals zure room. Crème fraîche is beter geschikt voor warme gerechten dan zure room (10% vet) omdat de kans op schiften veel kleiner.
Alstublieft! :P. Wikipedia is soms handig haha.