Stijgende prijzen, winstoptimalisatie restaurants, wanneer ga je niet?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Benzz
Berichten: 5194
Geregistreerd: 10-02-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:22

germie schreef:
Maar waar zien jullie dan vreetschuren in die all you can eats? Ik kom daar dan helemaal niet denk ik, want het zijn altijd gewoon nette restaurants.
En als ik meer dan 40 euro moet betalen blijf ik thuis. Dat had ik sowieso al nooit voor een etentje over.
Maar dat was helemaal niet het onderwerp van dit topic. Ik benoemde het gewoon omdat een grens is overschreden om er nog vaak naartoe te gaan, oftewel, ik minder het (en ging al niet zo vaak, denk 5 keer per jaar ofzo).

Maar bij een pizzeria kan ik ook fatsoenlijk uit eten hoor. En soms net over de grens met een schnitzelmenu.

Zeker sushi all you can eat vind ik absoluut niet massaal, maar dat heb ik denk ik 3 keer gedaan, want vond ik altijd al erg prijzig.

Voor mij is dus kennelijk ergens een grens rond de 35 euro de max voor een lekker, gezellig en leuk etentje. Ik heb 1 keer 40 euro betaald, dat was nog in coronatijd, met collega's, met een drankje en bittergarnituur vooraf.


AYCE is per definitie een vreetschuur, echt hollands, zoveel mogelijk eten voor zo min mogelijk geld. Het is niet duurzaam, het is nooit echt goed, het is alleen heel veel.

Met 200 a 300 man je klemvreten is voor mij niet iets gezelligs, plus dat ik zoveel gewoon niet op kan en ik een hekel heb aan bomvol zitten qua eten. Ik wil dat dat dier/vis ook een goed leven heeft gehad. Het zijn de kiloknallers van de slagers.

_San87_
BKB 2024 winnaar 2D

Berichten: 46104
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: Stijgende prijzen, winstoptimalisatie restaurants, wanneer ga je niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:29

Ik dacht dat AYCE uit Amerika is over komen waaien.

Marije_jiplover

Berichten: 26444
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:29

chevax schreef:
Germie, ik betaal graag voor het hele plaatje. Lekker eten, goede kwaliteit, fijne omgeving, goede bediening en dan op je gemakje natafelen met iets lekkers. Dat kost geld, maar ik vind dat gezellig en daar betaal ik graag voor.
Voor mij is AYCE geen gezellig avondje uit. Maar zoveel mensen, zoveel voorkeuren en das maar goed ook.

Dit idd, dat geldt voor mij ook.

Ik vind het niet gezellig als de helft van de tafel steeds leeg is omdat mensen naar het buffet zijn.

Het concept maakt, dat ik het een vreetschuur vind. Heeft niets met wel of geen net restaurant te maken.
Veel mensen die erheen gaan, komen er vooral om veel te eten.
En bij mij gaat het bij uit eten niet om veel, maar om lekker en bij voorkeur iets wat we niet zo snel zelf zullen maken.
En aangezien wij een behoorlijk potje kunnen koken samen, ligt de lat voor uit eten gaan ook best hoog.

En ja, dan kost het misschien wat, en nu nog wat meer.
Nou ja, dan dus idd een keer minder vaak, maar wel voor dezelfde fijne beleving.

Overigens dus 2 weken geleden op Vlieland nog echt goed gegeten met 2 personen en inclusief drankjes 86 euro kwijt. Was ik echt positief verrast over, want ik had niet onder de 100,- verwacht eigenlijk.

Tinka

Berichten: 4712
Geregistreerd: 20-12-01
Woonplaats: Lacaune

Re: Stijgende prijzen, winstoptimalisatie restaurants, wanneer ga je niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:42

Ik woon sinds ruim een jaar in Frankrijk en hier is uit eten gaan nog wel betaalbaar. 15 euro max voor een 3 gangen menu bij de meeste restaurants. Dat is de prijs voor lunch, avond is vaak iets duurder. Een luxer restaurant heeft voor 33 euro een 3 gangen menu voor de avond. Dan heb je wel katoenen tafelkleden en geen menu met patat bijvoorbeeld, echt lekker eten.
Wij gaan ongeveer 1 keer per 6 tot 8 weken naar een wok. Altijd voor de lunch. Kost 13 tot 17 euro per persoon, exl. drinken. Drankjes zijn wel weer duur, 4 euro voor een cola. Maar we nemen altijd alleen water, dat is gratis.

Suzanne F.

Berichten: 53631
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:48

Ik ga liever ook niet naar een AYCE maar met een groep kan het wel leuk zijn en ook handig omdat ze altijd wel wat hebben wat je lust. Maar gezellig uit eten is voor mij wat anders. Dan heb ik liever een gewoon restaurant en aandacht voor elkaar en een goed gesprek. En wat meer rust om me heen.
Maar ik heb ooit een superleuke boktmeeting gehad in een AYCE. Ik ben niet compleet anti dus.

prompter

Berichten: 14336
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:48

Ik kan ook genieten van een mooi opgemaakt bord, met smaken die thuis niet snel hebt. Dat vind je niet in een ayce, het is lopen en je bord vol scheppen, niet lekker rustig zitten. Pas in Utrecht kreeg ik een domtorentje gemaakt van krokante rode biet, dat soort leuke dingen. Dat maakt uit eten gaan de moeite waard.
Laatst bijgewerkt door prompter op 14-11-22 22:49, in het totaal 1 keer bewerkt

Ladyson

Berichten: 3587
Geregistreerd: 03-01-10
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:48

Loretta schreef:
Ik vraag me af of het ook rustiger worst in de horeca? Kunnen de mensen hier die in de horeca werken ook merken dat klanten weg blijven, minder vaak komen?


Ik werk niet in de horeca, maar kom er wel vaak en moet steeds behoorlijke moeite doen om een plekje te bemachtigen. Zo kan ik bijv nu (net even gekeken) al niet meer voor zaterdag reserveren bij een restaurant hier vlakbij, het is al vol. Geen idee of dit in het hele land is hoor.

Suzanne F.

Berichten: 53631
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:50

prompter schreef:
Ik kan ook genieten van een mooi opgemaakt bord, met smaken die thuis niet snel hebt. Dat vind je niet in een ayce, het is lopen en je bord vol scheppen, niet lekker rustig zitten. Pad in Utrecht kreeg ik een domtorentje gemaakt van krokante rode biet, dat soort leuke dingen. Dat maakt uit eten gaan de moeite waard.


Oh nee daar doe je me dan weer geen plezier mee. Moet wel gewoon normaal zijn voor mij. Biefstukje, visje, sateetje, dat idee. Geen rechtsdraaiende dingen op bedjes van sla enzo.

prompter

Berichten: 14336
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:51

Afgelopen zaterdag waren wij in een winkelstraat in Scheveningen, beetje sjieke winkels en heel veel horeca. Het was mooi weer en echt alle terrassen zaten vol. Horeca is nog steeds geliefd en kennelijk betaalbaar voor veel mensen.

Marije_jiplover

Berichten: 26444
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:52

prompter schreef:
Ik kan ook genieten van een mooi opgemaakt bord, met smaken die thuis niet snel hebt. Dat vind je niet in een ayce, het is lopen en je bord vol scheppen, niet lekker rustig zitten. Pas in Utrecht kreeg ik een domtorentje gemaakt van krokante rode biet, dat soort leuke dingen. Dat maakt uit eten gaan de moeite waard.

Dat is idd ook waar ik voor uit eten ga :j

Mungbean

Berichten: 36271
Geregistreerd: 21-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 22:56

Zoveel mensen, zoveel wensen.
Mijn man spaart samen met een vriend iedere maand een klein bedragje (10 euro p.p. of zo) op een rekening. Als er genoeg op staat gaan ze naar een sterren restaurant ergens in Europa.
Zij genieten daar echt enorm van en weten nog steeds precies waar ze de afgelopen 10 jaar zo geweest zijn en zelfs welke wijnen erbij zaten.
Aan mij is zoiets niet besteed. Van zo‘n tasting menu krijg ik vooral heel veel gas en ik ben ook gewoon te weinig een fijnproever.

Wel geniet ik echt van uit eten gaan die paar keer per jaar dat we dat doen. Ik voelt altijd echt al een privelege. Het liefst ga ik dan naar iets „exotisch“ (Vietnamees, Iranees, Indiaas etc) maar het restaurant onder aan onze straat is ook gewoon echt heel prima. Die paar keer per jaar let ik er eigenlijk niet op wat alles exact kost.
Vooral dat vind ik een enorme luxe die niet vanzelfsprekend is.

Laatst weer eens sinds lange tijd in mijn eentje geweest toen ik voor werk weg was. Dat vind ik ook heel relaxed. Gewoon jij en je eten en geen noodzaak tot socialiseren terwijl je uitgebreid om je heen kunt „luisteren“. (Ja, ik heb rare hobbies).

chevax

Berichten: 11338
Geregistreerd: 17-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:04

Ik ben een tijdje terug naar The Jane geweest. Dat vind ik enorm tegenvallen. Was €175 pp ex drank. Het was een speciale gelegenheid. Dan heb ik er geen moeite mee om dat uit te te geven, maar ik verwacht dan wel meer dan dat dat was.
Dus dat een restaurant bekend is, is helaas geen garantie.
Laatst bijgewerkt door chevax op 14-11-22 23:07, in het totaal 1 keer bewerkt

Charmaine
Berichten: 1478
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:06

We zijn de afgelopen jaren best rijk geworden eigenlijk. Aantal jaren geleden was uit eten gaan nog een luxe die men zich alleen in speciale gevallen veroorloofden, of enkel was weggelegd voor de wat rijkeren. Uit eten gaan of even snel laten bezorgen is gewoon geworden. En ik verbaas me geregeld over hoe vaak mensen dat eigenlijk doen. Dat is toch eigenlijk een overbodige luxe om dat meer dan zeg, 4x? per jaar te doen? Wij gaan niet vaak naar een restaurant en bestellen gebruik ik alleen voor sushi. Dus voor ons blijft het niet iets wekelijks of maandelijks.

Vind het goed dat mijn vaste sushiadres verspilling tegen wil gaan en dat je daarom aan kan geven of je stokjes wasabi etc er bij wilt.

Ik ben wel benieuwd hoe dit zich verder ontwikkelt. Is het hard als ik stel dat we wellicht toe kunnen met wat minder luxe? Dus duurdere en minder horeca?

purny

Berichten: 28903
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:07

Ik ging ook altijd in mijn eentje uit eten. Maar het laatste jaar/halfjaar is hier financieel geen ruimte voor geweest.
Ik ging bijvoorbeeld altijd naar een heerlijke Italiaans restaurant. Niet duur.
Ik zal als ik terugben weer eens gaan eten. Dan heb ik een meevaller en dan doe ik het wel. Maar anders denk ik altijd dat ik het geld ook in de boodschappen kan steken.

Wel laatst met het werk uit eten geweest bij een ander Italiaans restaurant. Maar die hadden allemaal aparte dingen op het menu staan en ik ben een echte boer op dat gebied

Silenna

Berichten: 3025
Geregistreerd: 20-09-11

Re: Stijgende prijzen, winstoptimalisatie restaurants, wanneer ga je niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:21

€35 is geen geld om voor uit eten te gaan. Das een habbekrats.

Maargoed, ik vind een all you can eat concept nou ook niet echt gezellig uit eten gaan :=
Is vaak meer een schransschuur.

Urbanus

Berichten: 45413
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Tollembeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:23

germie schreef:
Maar waar zien jullie dan vreetschuren in die all you can eats? Ik kom daar dan helemaal niet denk ik, want het zijn altijd gewoon nette restaurants.


Dat is gewoon een kwestie van smaak, denk ik. Het is een heel ander soort restaurant dan waar ik graag kom. Per definitie.

Mungbean

Berichten: 36271
Geregistreerd: 21-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:27

Iedereen weegt zijn/haar prioriteiten natuurlijk.
Als ik mijn paard zou verkopen kan ik iedere week naar een luxe restaurant _O-

Ik vind het wel logisch dat je in je hoofd een limiet hebt van wat je ergens voor over hebt. Je kan het maar 1x uitgeven en dan het liefst aan iets waar je zelf het meeste plezier uithaald.

Ik geloof echter niet dat de horeca het nu zo rustig heeft. Na covid is men massaal gaan overconsumeren.

Exitium

Berichten: 8098
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:28

Marije_jiplover schreef:
chevax schreef:
Germie, ik betaal graag voor het hele plaatje. Lekker eten, goede kwaliteit, fijne omgeving, goede bediening en dan op je gemakje natafelen met iets lekkers. Dat kost geld, maar ik vind dat gezellig en daar betaal ik graag voor.
Voor mij is AYCE geen gezellig avondje uit. Maar zoveel mensen, zoveel voorkeuren en das maar goed ook.

Dit idd, dat geldt voor mij ook.

Ik vind het niet gezellig als de helft van de tafel steeds leeg is omdat mensen naar het buffet zijn.

Het concept maakt, dat ik het een vreetschuur vind. Heeft niets met wel of geen net restaurant te maken.

Daarom vind ik het concept als 't Zusje of Merlijn heel fijn. Kleine gerechtjes waardoor je van alles kan eten en proberen, worden netjes gebracht en is ook veel betere kwaliteit dan het buffet-idee.

Azmay
Berichten: 18149
Geregistreerd: 01-01-09

Re: Stijgende prijzen, winstoptimalisatie restaurants, wanneer ga je niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-22 23:39

Ik vind een gemiddeld duits schnitzelrestaurant ook 10x niets. Enorme lap vlees en wat aardappel en sla er bij. Ben al eens thuis gebleven van een uitje wat daarheen ging, ik ga nog liever naar een wat uitgebreidere wok :')

Mama3
Berichten: 1950
Geregistreerd: 04-06-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-22 00:06

Loretta schreef:
Ik vraag me af of het ook rustiger worst in de horeca? Kunnen de mensen hier die in de horeca werken ook merken dat klanten weg blijven, minder vaak komen?



Ja zeker! Mijn vriend is chefkok bij een restaurant wat niet op een route ligt en wat je echt moet kennen. In het weekend zitten ze nog vaak col maar doordeweeks is hij nu al een paar keer voor 20.00u thuis omdat ze 2 en soms geen tafels hadden.

Ik vind het echt triest. De eigenaar kon over een paar jaar met pensioen maar heeft in coronatijd van zijn pensioenpot het salaris van het personeel van betaald.

Sommige prijzen zijn tgv de oorlog en schaarste vertienvoudigd en kun je niet allemaal doorberekenen aan je gasten.

Over de prijsstijging van pizza's; pizza oven (hele dag aan), kaas, deeg. Deze 3 dingen zijn echt enorm in prijs gestegen.

Ik schrik echt van sommige prijzen wanneer mijn vriend zakelijke inkopen doet.

Voor 3 ltr frituurolie betaal ik al 3,- extra.. Je wilt niet weten hoeveel frituurolie er dagelijks in de horeca doorheen gaat en zij gebruiken niet het eigen merk van de buurtsuper.

Wij gaan niet vaak uit eten, maar als we gaan is het meer voor de gezelligheid, de beleving en dan maken mij de kosten ook niet uit..

Loretta
Berichten: 10037
Geregistreerd: 11-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-22 00:13

Mama3 schreef:
Loretta schreef:
Ik vraag me af of het ook rustiger worst in de horeca? Kunnen de mensen hier die in de horeca werken ook merken dat klanten weg blijven, minder vaak komen?



Ja zeker! Mijn vriend is chefkok bij een restaurant wat niet op een route ligt en wat je echt moet kennen. In het weekend zitten ze nog vaak col maar doordeweeks is hij nu al een paar keer voor 20.00u thuis omdat ze 2 en soms geen tafels hadden.

Ik vind het echt triest. De eigenaar kon over een paar jaar met pensioen maar heeft in coronatijd van zijn pensioenpot het salaris van het personeel van betaald.

Sommige prijzen zijn tgv de oorlog en schaarste vertienvoudigd en kun je niet allemaal doorberekenen aan je gasten.

Over de prijsstijging van pizza's; pizza oven (hele dag aan), kaas, deeg. Deze 3 dingen zijn echt enorm in prijs gestegen.

Ik schrik echt van sommige prijzen wanneer mijn vriend zakelijke inkopen doet.

Voor 3 ltr frituurolie betaal ik al 3,- extra.. Je wilt niet weten hoeveel frituurolie er dagelijks in de horeca doorheen gaat en zij gebruiken niet het eigen merk van de buurtsuper.

Wij gaan niet vaak uit eten, maar als we gaan is het meer voor de gezelligheid, de beleving en dan maken mij de kosten ook niet uit..


Dat is wel schrikbarend voor jouw vriend en ook voor zijn baas. Op die manier kan die straks alleen nog maar in het weekend open zijn of de openingstijden flink inkorten. Wat uiteindelijk ook weer tot verlies lijdt. En als ondernemer het dillema van doorberekenen is ook een duivels dillema. De klanten hebben het ook moeilijker en zullen bij een bepaalde verhoging ook afhaken.

En dan te bedenken dat de horeca het met Corona ook al zo voor de kiezen heeft gehad. Het is niet meer normaal en nu begin je echt de gevolgen van de inflatie op meer en meer plaatsen te merken.

moonsparkle
Berichten: 22757
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-22 01:06

Ik ga ik Nederland misschien 3x per jaar uit eten, als ik ga kamperen voor 2/3 weken dan ongeveer 5 x(niet in NL). Als ik met het vliegtuig op vakantie ga dan boek ik meestal een appartement maar gaan we wel vaak uit eten. Geen grote eters dus meestal hebben we aan het hoofdgerecht genoeg, soms nog een toetje en meestal 1 frisdrank per persoon.

Ik was laatst ergens eten en het kostte 85 euro: 1 voor, 2 hoofd en 2 nagerechten +2 cola, toen schrok ik wel van de rekening :o

Urielle

Berichten: 50120
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: Rilland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-22 06:54

Mama3 schreef:
Loretta schreef:
Ik vraag me af of het ook rustiger worst in de horeca? Kunnen de mensen hier die in de horeca werken ook merken dat klanten weg blijven, minder vaak komen?



Ja zeker! Mijn vriend is chefkok bij een restaurant wat niet op een route ligt en wat je echt moet kennen. In het weekend zitten ze nog vaak col maar doordeweeks is hij nu al een paar keer voor 20.00u thuis omdat ze 2 en soms geen tafels hadden.

Ik herken het dan weer helemaal niet, maar dat ligt dan vermoedelijk aan de locatie. Vriend is fulltime chef-kok bij twee restaurants van dezelfde eigenaar, ik sta naast mijn kantoorbaan een dag bij een ander café-restaurant in de bediening, maar alledrie op een hotspot.

Wij hadden het er pas nog over dat mensen sinds corona lijken te willen inhalen en die trend neemt maar niet af. Wel lijken mensen het nachtleven ontwent : Vriend werkte voor corona regelmatig tot middernacht of later, om 23 uur zaten de mensen nog steeds na te tafelen. Nu is hij ten laatste wel half 11 thuis, maar is het vroeger op de avond al druk.

Zelf ga ik wel graag uit eten, maar wat drinken in de stad is nu nog maar zelden, omdat ik het te duur vind. Er zijn ook wat restaurants waar ik vroeger graag kwam maar die nu zowel in menu als personeel zo verminderd zijn dat ik het niks meer vind. Ik ga niet uit eten voor een hamburger of saté met friet.

Ineke2

Berichten: 33919
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Re: Stijgende prijzen, winstoptimalisatie restaurants, wanneer ga je niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-22 08:30

Ik vind AYCE prima, maar dan wel de variant dat je aan tafel bediend wordt. Als je een lopend buffet hebt en steeds weg moet van tafel, dat vind ik niks.

Het liefst ga ik naar restaurants met gewoon een kaart en voor, hoofd en nagerecht. Maar ik ga wel minder uit eten. Denk 4x per jaar ipv 8/9x per jaar.

Westerntrail

Berichten: 1788
Geregistreerd: 30-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-22 08:45

Wij hadden van het weekend een lekkere kibbeling.

Kosten voor 2 grotebakjes met saus en 1 kleine zonder , maarliefst 25,50