(Ik denk dat de discussie hierover behoorlijk ontopic is, voor iemand roept 'offtopic', want plantaardig eten scheelt heel veel in de 'verpesting van de aarde')
Sammie schreef:Kijk even naar de grootte van de wereldbevolking in Azië. En voor het westelijke deel in oa die plantaardige olie zit nu juist de clou (en dat komt nu juist o.a. uit Indonesie e.o) .. Want dat willen producenten steeds meer zien voor voorgebakken en voorgefrituurde voedingsmiddelen (is nl. gezonder... wel slechter voor de natuur, maar ach...) Dus hoe meer kant en klare vegaburgers, kaashapjes, tofublokken en allerlei andere vleesvervangertjes hoe meer plantaardige olie er nodig is.
En natuurlijk ook voor voorgebakken vlees etc. maar het is een redelijke illusie om te denken dat de aarde en de opwarming er gelijk op vooruit gaat als de wereld grotendeels overstapt van vlees op vleesvervangers wo soja... De enige die daar blij van worden zijn de dieren, al is die blijheid ook erg relatief.
Sammie schreef:Dat kan niet anders, maar wat ik probeer duidelijk te maken is dat als je die factor weghaalt er weer een vervanging komt met een evengrote schade aan de natuur. Of wellicht zelfs erger! Al die bosbranden zorgen voor ontelbaar veel en onherstelbare schade aan de natuur (op heel veel manieren), is belastend voor het milieu en schadelijk voor de mensen in dat gebied.
Ik snap je beredenatie niet helemaal, deze gaat echt volledig langs het punt dat er in eerste instantie wordt gemaakt namelijk: Voor één kilo vlees is 25 kilo voer nodig. http://www.nrcnext.nl/blog/2012/05/16/n ... %E2%80%99/
Daarvan is wellicht niet alles soja, maar alsnog:
Citaat:
Voor het maken van vleesvervangers is vijf keer minder plantaardig materiaal (zoals soja) nodig dan voor het maken van vlees. Bovendien worden vleesvervangers gemaakt van soja die duurzamer is dan de reguliere veevoer-soja. Meer sojaproducten eten in plaats van vlees is dus goed voor het oerwoud!
(Website milieudefensie)
Is het dan niet vele malen effectiever om dat 'voer', die soja in dit geval, dus zelf te eten? Dan hebben we dus beduidend minder van dat 'voer' nodig, dus minder van die productie, dus minder schade aan de natuur. Als meer mensen stoppen met het eten van vlees wordt er dus wel degelijk minder soja verbouwd, want er is voor vleesvervangers dus veel minder nodig soja nodig dan voor vlees zelf.
Hoe is het volgens jou nou relevant dat in Azië de boon grotendeels voor menselijke consumptie wordt gebruikt?
Citaat:
Nederland is na China de grootste importeur van soja. Ieder jaar komt via onze havens zo'n negen miljoen ton soja binnen. (...) In Nederland wordt bijna alle soja gevoerd aan varkens, kippen en koeien. (...) Voor de productie van vlees, zuivel en eieren in Nederland is ruim 1 miljoen voetbalvelden aan sojaplantages nodig. Van onze vlees, zuivel en eieren wordt een groot deel geëxporteerd.
https://milieudefensie.nl/veevoer/veelg ... ons-vlees-
Citaat:
Wat vindt Milieudefensie dat er moet gebeuren?
Minder vlees, zuivel en eieren eten is de beste oplossing.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 04-12-15 13:11, in het totaal 5 keer bewerkt