IMANDRA schreef:Janneke2 schreef:Wat een rare discussie weer.
Dat je als mens geen/ weinig vlees nodig hebt lijkt mij duidelijk.
(Erg veel mensen leven zonder vlees te eten of met weinig vlees. Veel vlees eten is iets wat relatief rijke mensen doen/deden.)
En de coöperatie Land van Ons is uitgebreid op haar eigen percelen (ook in veenweidegebied) aan het onderzoeken wat voor voedselgewassen je er kunt telen.
En wereldwijd gezien dreigt er een tekort aan eiwitten, als de rijke landen doorgaan met hun vleesconsumptie te verhogen.
Eiwitten binnenkrijgen via een koe is namelijk hoogst inefficiënt. (De getallen hoor je iedere keer weer anders, maar zelf plantaardige eiwitten eten geeft een hogere opbrengst. Sommigen stellen 4x meer, anderen 10x meer.)
Is dat zo? Ik meen juist gelezen te hebben dat plantaardige eiwitten minder goed door ons lichaam verwerkt worden. En dat we dus meer (gram) plantaardige eiwitten moeten binnenkrijgen om hetzelfde niveau aan dierlijk eiwit te behouden. Of bedoel je 'm anders?
Dat gezegd hebbende –vlees kan gemiddeld in Nederland best een tandje minder. Zo veel als we nu eten heeft ons lichaam niet nodig.
Wel bijzonder als plantaardige eiwitten beter worden opgenomen, maar niets doen voor spieropbouw?
Of is het tegendeel de reden waarom vegetarisch sporters naar de whey eiwitten (= uit melk dus dierlijk) worden verwezen?