Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
lies schreef:Ik heb het niet tegen jou, maar in zijn algemeenheid. Ik begrijp niet dat je je persoonlijk aangesproken voelt. Ik heb het over de regering.
De reden dat stikstof in Nederland zo groot wordt gemaakt, is omdat er veel te veel van wordt uitgestoten op kleine oppervlakten. Waardoor belangrijke planten worden verstoten, waardoor het ecosysteem wordt verstoord. Je kunt geen planten terugplanten als het ecosysteem is verstoord. Dan verdwijnen ze weer net zo hard.
Citaat:De natuur in Nederland heeft trouwens geen alleen in Nederland voorkomende soorten. Mocht iets hier onverhoopt wegvallen, dan kan het altijd nog teruggehaald worden door de natuur te herstellen.
Ecosystemen hebben veel, maar dan ook veel meer last van de opwarming van de aarde. De impact van stikstof is daarin minimaal. Het wordt alleen in Nederland zo groot gemaakt.
Janneke2 schreef:Woningbouw KAN goed zonder stikstof.
Het is relatief nieuw, maar oa. bouwbedrijf BAM, niet de kleinste, heeft een houtbouw divisie. (bamflow, ik heb het ook niet verzonnen.)
.
Benzz schreef:Janneke2 schreef:Woningbouw KAN goed zonder stikstof.
Het is relatief nieuw, maar oa. bouwbedrijf BAM, niet de kleinste, heeft een houtbouw divisie. (bamflow, ik heb het ook niet verzonnen.)
.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedri ... n%20hervat.
Volkerwessels heeft ook al 3 jaar een stikstofvrije bouw.
mce schreef:overwoekerd!! is dat alleen de stikstof?? of gewoon slecht onderhoud, schapen onderhouden de heide goed, maar zijn in veel gevallen wegbezuinigd en dat zie je aan de heidvelden, daar komt nu andere vegetatie.
Chawi schreef:lies schreef:Ik heb het niet tegen jou, maar in zijn algemeenheid. Ik begrijp niet dat je je persoonlijk aangesproken voelt. Ik heb het over de regering.
De reden dat stikstof in Nederland zo groot wordt gemaakt, is omdat er veel te veel van wordt uitgestoten op kleine oppervlakten. Waardoor belangrijke planten worden verstoten, waardoor het ecosysteem wordt verstoord. Je kunt geen planten terugplanten als het ecosysteem is verstoord. Dan verdwijnen ze weer net zo hard.
Ik voelde me helemaal niet persoonlijk aangevallen. Heb ik niet zo snel last van in welke discussie dan ook. Vond het alleen raar dat je het over geld vs plant had. Terwijl dat op dat moment helemaal niet de discussie was.
Loretta schreef:Ik vraag me dan toch wel af hoe het er in 1990 voor stond met die plantjes.
Aangezien de stikstof uitstoot al behoorlijk gedaald is vanaf dat moment.
Bovendien zijn er veel meer natuurgebieden bij gekomen.
Janneke2 schreef:... ik kwam dit tegen, auteur Arnaut Jaspers is zelf aan het woord:
"experiment: pak een emmer, en vul die tot de rand toe met water, zodat er echt geen druppel meer bij kan. Voeg nu een druppel water toe. Of twee druppels. Of tien. Kijk wat er gebeurt: vrijwel niets. Die emmer valt niet om en loopt ook niet leeg. Dat is dus wat er met de natuur gebeurt als je bij de huidige niveaus van stikstofdepositie toestaat dat bouwprojecten en boerderijen nog enige grammen extra depositie veroorzaken: vrijwel niets. Maar wegens precies dit geëmmer zit Nederland al sinds 2019 in stikstoflockdown."
(bron: Wynia’s Week)
Tja, ik lees beeldspraak.
... dat mag, maar als het gaat over 'ik ben een bèta, ik doorzie problemen waar getallen enzo een rol spelen goed' vind ik het wat tricky.
Want 'de druppel die de emmer doet overlopen' (water heeft een holle meniscus zeggen natuurkundigen dan)
betekent niet 'dat de emmer omvalt' of dat de emmer helemaal leeg loopt.
(Het is wel een leuk spelletje voor de geduldigen onder ons, dat 'de grensdruppel' een stroompje veroorzaakt.)
...en deze beeldspraak wordt dan een argument.
Ook dat mag.
'Aangezien de emmer niet omvalt na die 'grensdruppel' - valt de natuur ook niet om ofzo?' Is dat het niet uitgesproken argument...
?
(Want Nederland zit volgens hem op slot vanwege een emmer die op overlopen staat, en volgens hem is emmer op overlopen geen alarmerende toestand.)
Karl66 schreef:[De wolf is natuurlijk niet het enige dier wat hier uitgestorven is geweest, een ander dier waar dat voor geldt is de korhoender. We hebben een aantal keren geprobeerd om die weer te introduceren op de Sallandse heuvelrug. Een plek die op zich geschikt zou moeten zijn voor de korhoender. Toch lukt het niet om de korhoender zich daar weer te laten vestigen, er zijn namelijk teveel kleine afwijkingen in het huidige ecosysteem, waardoor de korhoender net zo snel uitsterft als wij hem proberen te introduceren.
OleJon schreef:Een boerenbedrijf moet wijken maar een azc in een Natura 2000 kan wel.
https://mariannezwagerman.nl/een-groot- ... dan-video/
OleJon schreef:900 ton afval per week zorgt kennelijk niet voor stikstof
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achter ... ~be6aeb3c/
Loretta schreef:Karl66 schreef:[De wolf is natuurlijk niet het enige dier wat hier uitgestorven is geweest, een ander dier waar dat voor geldt is de korhoender. We hebben een aantal keren geprobeerd om die weer te introduceren op de Sallandse heuvelrug. Een plek die op zich geschikt zou moeten zijn voor de korhoender. Toch lukt het niet om de korhoender zich daar weer te laten vestigen, er zijn namelijk teveel kleine afwijkingen in het huidige ecosysteem, waardoor de korhoender net zo snel uitsterft als wij hem proberen te introduceren.
De Korhoenders worden al sinds 2012 ieder jaar weer opnieuw vanuit Zweden geimporteerd om hier vervolgens weer dood te gaan. Toch wel erg merkwaardig. Je weet dat iets niet werkt en dan herhaal je het steevast keer op keer. Terwijl de uitkomst steeds weer hetzelfde is.
Gelukkig maar dat Korhoenders wel in Zweden gedijen. Dat daar de ecosystemen wel beter aansluiten voor wat nodig is. En waarschijnlijk geldt dat ook voor de plantjes. Misschien wordt het weleens tijd om te accepteren dat Zweden gewoon een geschikter land is voor dat soort natuur.
Karl66 schreef:Als het goed is zijn ze daar ondertussen weer mee gestopt. Maar dit voorbeeld laat heel duidelijk zien dat het onzin is om te zeggen dat we een soort altijd wel weer uit het buitenland kunnen importeren. Dat werkt niet, tenzij we eerst de onderliggende ecologische problemen, die de oorzaak van het uitsterven waren. En dat is de reden waarom we onder andere iets aan de stikstofdepositie moeten doen. Omdat het allemaal ecologische problemen veroorzaakt. Misschien geen hele grote opvallende problemen, zoals bomen die spontaan omvallen. Maar wel heel veel kleine, die sluipenderwijs heel veel schade doet.